Asgari Geçim İndirimi Mahsubu

Üyelik
19 Mar 2009
Mesajlar
34
şubat ayı işçi ücretlerini halen ödeyemedik. ( malum kriz var ) bu konuyuda çalışanlaırmıza izah ettik. mustasar beyannamelerimizi aylık vermekteyiz ve işçi ücretlerini bankadan ödemekteyiz. ancak muhtasarın beyannamesinin vergi dairisine verilmesinin son günü olan 23 marta kadar olan maaşları ödeyemeyeceğiz. pekı bu durumda ücret bodrosunda gözüken agi şubat muhtasar beyannamesınde mahsup edilebilir mi ? eğer edilemez ise bu indirim hakkımızı sonraki dönemler için kaybetmiş mi oluyoruz. bu konuyla ilgili yardım edecek arkdaşlara teşekkür ederim saygılar.
 
Ynt: asgari geçim indirimi mahsubu

Gelir Vergisi Kanunu'nun 32. maddesinde yapılan Asgari Geçim İndiriminin uygulamasının nasıl olacağı 265 seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği'nde açıklanmıştır.

Buna göre, işverenler tarafından hizmet erbabının ücret gelirlerinden kesilen gelir vergisinden mahsup edilen asgari geçim indirimi tutarının, o ayki ücretiyle birlikte ücretliye nakden ödenmesi gerekir. Aksi takdirde, ücretliye nakden ödenmeyen asgari geçim indirimi, işverenler tarafından haksız yere yapılan bir mahsup işlemi niteliği taşıyacak ve tevkif suretiyle kesilen verginin bu tutar kadar olan kısmı, muhtasar beyanname ile eksik beyan edilmiş olacaktır.
Bu nedenle, yukarıda belirtilen şekilde ücretliye nakden ödenmeyen asgari geçim indirimi o ayda eksik beyan edilmiş vergi tevkifatı olarak kabul edilerek, bu vergiler için de işverenler hakkında cezalı tarhiyat yapılacaktır.
 
Ynt: asgari geçim indirimi mahsubu

eses öğrenmek istediğimiz bu dönemde ödeyemediğim agi yi daha sonra odedıiğimizde mahsup edebilirmiyiz.
 
Ynt: asgari geçim indirimi mahsubu

Selamlar.
Anılan tebliğde kabaca agi ödemeleri işçilere ödenmedikçe gelir vergisinden mahsup edilemez aksi taktirde mahsup edilen vergi kadar stopajın eksik ödendiği varsayılacak ve ek vergi +vergi ziyaı uygulanacağı belirtilmektedir.Önerim elbette ödeme yapmadıysanız mahsup etmemeniz yönündedir.Ama riske girip mahsup edersiniz artniyetli çalışanlardan biri öğrenir şikayet eder uğraşırsınız bu karar size kalmış.Ayrıca ödeme yaptığınız ayı muhtasarında bu indirimi mahsup edebilirsiniz. Memurla bu konuyu tartışmıştık.İşçilere ödeme yapmamıza rağmen beyanda eksik mahsup yapmıştık farkını sonraki muhtasarda mahsup etmiştik.Memur önce olmaz düzeltme vermeliydiniz vs.dedi ama oturup biraz tartışınca gerek kalmadığına mahsup edilebilirliğine ikna olmuştu.Sizin durumunuz biraz farklı siz zaten agiyi ödememişsiniz.Dolayısıyla hangi ay öderseniz o ayın muhtasarında mahsup edebilirsiniz diye düşünüyorum.Saygılar.
 
Ynt: asgari geçim indirimi mahsubu

sayın twolf teşekkür ederim. yanlız şöyle bir durum olmuyormu mesela

çalışanların ücretlerinden kesilen gelir vergisi 1.275.- tl
o ay ödenmesi gereken agi 975.- tl
önceki ay ödenmeyen agi 975.- tl

bu durumda biz önceki ay ödenmeyen 975.- tl tutarında aginin 300 tl kısmanmından yararlanabilriz. veya
düzeltme beyannamesi verilmesi mi gerekir. teşşekür ederim
 
Ynt: asgari geçim indirimi mahsubu

Şahsi düşüncem şöyle olabilir.
Şubat beyanı için
Ödenecek gelir vergisi 1.275
şubat indirimi gereken agi 975 (ödenmediği için indirilemedi)
ödenen gelir vergisi 1.275

Mart beyanı için(nisanda verilen)
ödenecek gelir vergisi 1.275
şubat için ödenen agi(-) 975
ödenecek gelir vergisi 300

Bu şekilde olabileceğini düşünüyorum.Saygılar
 
Ynt: asgari geçim indirimi mahsubu

Merhaba

Tebliğ bu konuda çok açık. O yüzden Şubat ayı asgari geçim tutarını dönem beyannamesinde mahsup edemezsiniz.

Saygılar.
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi Mahsubu

Muhtasar beyanname üzerinde asgari geçim indirimi tutarının mahsup edilebilmesi için, söz konusu tutarın mutlak suretle ücretlilere ödenmiş olması gerekmektedir. Ücretlilere ödenmeyen tutarların mahsup edilmesi halinde bu tutar işverenlerce muhtasar beyanname üzerinden eksik beyan edilmiş ve ödenmemiş gelir vergisi tevkifatı olarak addolunacaktır.
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi Mahsubu

şimdi arkdaşlar ayın 23 de vergi daierine verdiğim aylık muhsatar beyannamesınde o tarıhe akdar odemediğim agi yi mahsup etmedım daha sonra agiyi ayınn 26sında ödedim öğrenmek istediğim şu ayın 26 sında ödediğim agiyi nasıl mahsup yapıcam örnek:
ücretler üzerinden kesilen gelir vergisi 2009/02 1.500.- tl
2009/02 dönemine ait agi tutarı 1.000.- tl

muhstasar beyannamesinde beyan edilen 1.500.- tl ( agi mahsup edilmedi ödenmediği için)

mart 2009-03 ücretler üzerinden kesilen gelir vergisi 1.750.-
2009/03 dönemine ait agi tutarı 1.100.- tl

bu bilgilere göre mushtasar beyannamesini yaparken mahsup edilecek agi tuatarı ne olacak
( şubat ayına ait 26 marta ödenmiştir.)
mart ayına ait agide 7 nisanda ödendiğini düşünürsek
saygılar.
 

Benzer konular

Üst