fonradar

Asgari İşçilik Uygulaması

EYLÜLDURU

Katkı Sunan Üye
Üyelik
15 Haz 2009
Mesajlar
659
Konum
İSTANBUL
Kolay gelsin Arkadaşlar..Bir inşaat işinin taşeronu olan bir firmadan iş aldık, dairelerin laminat kaplamasını yapacağız. Taşeronun taşeronu olarak sgk dan dosya açtırdık.. Şimdi benim sormak istediğim biz asgari işçilik uygulamasına tabi miyiz. Bununla birlikte keseceğimiz faturaları normal laminat faturası olarak kesiyoruz,her hangi bir kesinti yapmıyoruz..İşçilik faturası da kesmiyoruz..Bu konu da hatalı bir işlem yapıyor olabilir miyiz..
İlk defa yaptığım için uygulama hakkında bilgi verirseniz sevinirim..

Cevap veren arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim..
 
Ynt: Asgari İşçilik Uygulaması

08.07.2012 tarihli resmi gazetede sgk'nın asgari işçilik oranları tebliği yayımlandı. Yaptığınız iş orada asgari işçilik listesinde belirtilmiş. İş yeri dosyası da açıldığına göre asgari işçiliğe tabi olabilirsiniz.
 
inşaat işlerinde asgari işçilik hesaplaması yapılırken kadın işçilerin durumu nedir?
 
İş Kanununda kadın çalıştırılmasının kesinlikle yasaklandığı yer; 4857/72.mad: Maden ocakları ile kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yer altında veya su altında çalışılacak işlerdir. Ve buralarda her yaştaki kadının çalıştırılması yasaktır. 4857 sayılı İş Kanununun 85.maddesi gereği çıkarılan Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği'nin EK 1'inde Yapı İşleri Gurbunda;
"Bina, duvar, set, baraj, yol, demiryolu, köprü, tünel, metro, her türlü raylı sistem, iskele, liman, marina, dalgakıran, balıkçı barınağı, hava alanı, havai hat, çelik konstrüksiyon yapı kanalizasyon, yağmur suyu drenajı ve her türlü drenaj sistemleri, kanal, kanalet, foseptik, kuyu, havuz, spor tesisleri, her türlü sondaj işleri, her nevi yer üstü ve yer altı inşaat, su üstü ve su altı inşaatları, her türlü temel inşaatı işleri (Ankrajlı istinat duvarı, fore kazık yapımı, palplanşlı çalışmalar vb. ), yıkım işleri, arazi ölçüm, etüt, araştırma, her çeşit onarım ve güçlendirme ve benzeri işler ve bu işler için gerekli araç, malzeme, sabit tesis ve ekipmanın kullanılması işlerinde" kadınların çalıştırılması yasaklanmıştır .Ancak teknik hizmetler ve yardımcı işlerde kadın çalıştırılabilir....
inşaat şantiyesinde kadın işçiler için düzenlenen iş sözleşmesi gereği telefonlara bakma şeklindeki işi yürütebilir. Bu şekilde sigortalı gösterilmesinde de herhangi bir sakınca olmadığı için ilişiksizlik belgesi almaya da engel bir durum sözkonusu olmaz.
 

Benzer konular

Üst