Asgari Ücret Maliyeti Ne Kadardır ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ceyselcey
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar ;
sigortamı bir işyerinde asgari ücretli çalışarak göstermek istiyorum.İşyeri muhasebecisi aylık maliyetin 375 ödeyeceğimi söyledi.Ben kendi hesaplarıma göre 310 tl olması gerektiğini düşünüyorum.Bu hesaplamanın nasıl yapıldığını bilen arkadaşlar hesaplama oranlarıyla yazarsa çok sevinirim.

Ynt: Asgarı Ucret Malıyetı

Merhaba ;

Kim ne derse desin ;doğurabileceği sıkıntıları bir yana bıraksak bile ortada haksız kazanç söz konusu olduğu için o işyerinin sahibi de olsam ya da müşaviri de olsam bu işe hiç sıcak bakmazdım.

Ynt: Asgarı Ucret Malıyetı

Tek sigorta maliyetiniz yok Stopaj maliyetide var.Birde tehlike derecesini bilmek gerekiyor sigorta hesaplamasını yapmak için.

Ynt: Asgari ücret maliyeti ne kadardır?

Arkadaslar benım sıgortalı olmada hıcbır kotu amacım yok.Sadece ıstege baglılık ıcın gun doldurmam gererk buyuzden bıryerde gırıp calısma ımkanım olmadıgından buyola basvurmak zorundaydım.
Isyerının tehlıke sınıfını 1 olarak hesaplasak ısveren malıyetını yuzde oranlarıyla yazarsanız cok yardımcı olursunuz

Selamlar
Olayın etikliği boyutu ayrıdır..Fakat soruda istenen olayın bu boyutu değildir.
Sadece hesaplama kabaca şöyledir.Standart bir işyeri için.

Asgari ücret 837,00 ise;
ssk primi: %36,5 üzerinden yaklaşık 306,00 tl
Vergi yaklaşık 112,00 tl
toplam maliyet yaklaşık : 418 tl dir.
Kısaca işverene maliyetiniz katlandığı vergiler kadardır.Bu da ssk+vergi demektir.
Fakat birde agi durumu vardır.Bekarsanız ve normal çalışan olsaydınız aylık 60 tl agi alacaktınız.İşverende bu rakamı vergisinden düşecekti.Haliyle bu işyerinde de agi yi alamayacak olsanız dahi işveren bu tutarı vergisinden mutlaka düşmek isteyecektir.Bunu da size verdiğini kabul edersek maliyetiniz 418-60= 358 tl olur.Yani sizn normal maliyetiniz 350-360 arası değişir.
Bu arada ssk'nın %5 lik indirimi sizi ilgilendirmez.Hesaplamanızda bu indirimi dikkate almışsanız hata olur.Çünkü bu size değil işverene verilen bir indirim hakkıdır.
310 TL'yi nasıl hesapladığınızı belirtirseniz eksikliğin nereden kaynaklandığınıda buluruz.

Bu arada bir not: Bu hesaplamada işçi payı işveren payı gibi hesaplamalar pek devreye girmez.
Zaten yapılması düşünülen uygulama usulsüzdür.Fakat yapılan daha çok yukarıdaki belirttiğim hesaplamalardır.İnce hesaplar yapılmaz.İşçi payı olsun işveren payı olsun tüm maliyet işçiye yüklenir.Piyasa da genelde böyle uygulanır.

Saygılar

ceyselcey evli misiniz eşiniz çalışıyor mu kaç çocuğunuz var, biraz özel oldu ama :)

Bizde böyle bir durum olduğunda %5 lik kısmı da indirip söylüyoruz, hak geçmesin diye.

mes_ar ' Alıntı:
Bizde böyle bir durum olduğunda %5 lik kısmı da indirip söylüyoruz, hak geçmesin diye.

Böyle bir kural yok,böyle bir dayatma da olamaz zaten.Tamamen işverene kalmış.Zaten kanuni olmayan bir uygulamada kanunda belirtilen bütün hesaplamaları uygulamak ne kadar mantıklı tartışılır :)
Eğer böyle bir niyet varsa,kısaca işverene tabisiniz.Ne derse o olur..

twolf ' Alıntı:
mes_ar ' Alıntı:

Böyle bir kural yok,böyle bir dayatma da olamaz zaten.Tamamen işverene kalmış.Zaten kanuni olmayan bir uygulamada kanunda belirtilen bütün hesaplamaları uygulamak ne kadar mantıklı tartışılır :)

biz de işveren olarak yapıyoruz bunu zaten, yoksa işçinin böyle bir talebi olsa yapmayız :)

mes_ar ' Alıntı:
twolf ' Alıntı:
mes_ar ' Alıntı:

biz de işveren olarak yapıyoruz bunu zaten, yoksa işçinin böyle bir talebi olsa yapmayız :)

Peki damga vergisinden pay veriyor musunuz?

damga vergisinden neden pay vereceğiz ki, kendi damga vergisini ödetiyoruz.

İşçiden kesilen damga vergisinden mi? Hayır verilmez.
Beyannamenin damga vergisinden bahsediyorsanız,yine verilmez.Ancak şu olabilir.
İşyerinde sizden başka sigortalı personel olmayacaksa sigorta tahakkukunun genel toplamı(beyanın damga vergisi de dahil) size yansıtılabilir.Yani primleri sen öde damga vergisini ben öderim şeklinde bir yaklaşım pek görülmemiştir.
Zaten bu işi yapmakla hem kendinizi hemde işvereni büyük bir risk altına sokacaksınız.
Burada da amiyane bütün payları hesaplayarak ince hesap yapmanız zaten etikte olmaz.
Fakat bu sorunuzun cevabını hiçbir yerde tam alamazsınız.Tamamen işverene kalmış bir olay.

arkadaşlar daha önce çalıştığım buroda böyle bir durumda sadece 36,5 oranı baz alıyorduk buda 306 tl ye denk geliyor ve tabi %5 oranı o yüzden 310 tl yazmıştım.çocuklarım yüzünden 3.5 yıldır çalışmayınca herşeyi unuttum.o yüzden eskiden çok takıldığım forumuma yazayım dedim.
Bu arada ikiz çocugum var eşim çalışıyor bu durumda hesaplamadan asgari geçim indirimi olarak 77 tl düşecek ve %5 oranını da düşerse 325 tl gibi bir rakama denk geliyor peki aylık 375 tl çok değil mi?
Biraz çok oldum ama bu 36,5 oranın ve vergi tutarının neler olduğunu yazarsanız muhasebecisiyle konuştuğumda ezbere konuşmuş olmayayım

%36,5 = %33,5 ssk primi + %3 ssk işsizlik primi
vergi oranı %15

teşekkürler arkadaşlar bilgileriniz için bu durumda maliyet ortalama 340tl oluyor.Son bir soru olarak böyle durumlarda işverenler agi ni gider olarak gösteriyorlar peki bu tutarı kişiye ödüyorlarmı?

Düzeltelim...Agi gider değildir.Sadece vergi indirimidir.Size ödenir,vergiden düşer.Vergiden düşürmenin tek şartı işçiye ödenmiş olmasıdır.Kanun böyle der.Ödenir ödenmez o risk işverenindir.

Siz olsanız öder misiniz? :) Çocuklarınızın eşinizin üzerinden gösterilmediğine emin misiniz?

Hemen duzeltıyorum meslekten uzak kalınca terımlerde unutuluyor sanırım. Hıcbır ısveren odemez galıba ama kendı ıcın benım durumumda olsanız neyapardınız?
Benım hesabıma gore ısverene aylık 330 tl odemem gerekırken 375 ıstıyor ustune asgarı gecım ındırımını vergısınden dusuyor ve de fazla fazla odeyecegım aylık olarak

Selamlar
Sayın ceyselcey yazacağım yorumu lütfen kişisel almayın..
Ama biraz açık konuşacağım için de kusura bakmayın..ben işverenin yerinde olsam bu düşünceye sahip birini işyerimde sigortalı göstermem..Yapacağınız işlem kanuna uygun olmamasına rağmen kanunen bütün haklarınızı almak düşüncesindesiniz.Böyle bir düşüncede iseniz bilfiil bir işte çalışmaya uğraşın....Zaten ssk'nız olacağından Tüm kanuni haklarınızı amiyane söke söke alırsınız.Ama hem dışardan sigortam gösterilsin hemde tüm haklarımda kuruşuna kadar ödensin diyorsanız böyle bir işvereni bulmak zor.Çoğu işveren sigorta konusuna bile yanaşmaz bile.Siz birini bulmuşsunuz 3'ün 5'in hesabı peşindemisiniz?
Bu arada olası bir tespitte gerçek dışı sigortalı olmanız durumunda hem işverenin hemde çalışanın karşılaşacağı müeyyideleri lütfen araştırınız..
Saygılar

tabiki herkesein görüşüne saygım var benim derdim adamın cebinden ne çıkarsa benden onu alsın değilki.Ben sadece bu hesaplamanın nasıl yapıldığını öğrenmek (eski muhasebeci ve yaptılarını unutmuş biri olarak)yanlışı benim mi sigortalı gösterecek olan işverenin mi yaptığını öğrenmek.Tabiki şahısla birebir bak bu hesaplama böyle yapılır toplamda bu olur ama sen benden bunu talep ediyorsun demek değil .Sadece doğruyu öğrenip sizlerin fikirlerini almaktı.
Keşke çalışabilecek durumum olsaydı da gerçekten çalışabilseydim