Askerlik dönüşü -kıdem ve yıllık izin hk.

ggokhan.gokhan

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
104
Konum
İstanbul
Merhaba Arkadaşlar,

2004 yılından beri sigortalı çalışmakta olan işçi 2007/11.ayında askere gitti ve 2008/06. ayında tekrar işe başladı.

Askere giderken kıdem tazminatını aldı. Ama işe geri başlayacağı hakkında sözlü anlaşmaya varıldı.

Bu askerden dönen personel 2011 yılında işten ayrılırsa kıdem tazminatı hesaplaması hangi yıl başlangıcı alınacaktır. (2004 yılından hesaplanıp, aldığı kıdem tazminatı mahsup mu edilecektir.)

Bu askerden dönen personel 2011 yılında yıllık izin kullanacağı zaman kaç gün yıllık izin kullanacaktır.

Değerli görüşlerinizi paylaşmanızı rica eder, iyi çalışmalar dilerim.
 
Ynt: Askerlik dönüşü -kıdem ve yıllık izin hk.

sayın gökhan önceden verilen kıdem tazminatıyla sizde olan alacaklarını işçi almış bulunmakta
yani askerden sonra işe başladığı tarihten kıdem tazminatını hesaplayacaksın
eğer işci işten kendi isteği ile ayrılmak istiyorsa kanunen kıdem tazminatı alamaz
siz vermek istiyorsanız o başka
siz işçiyi çıkartıyorsanız tazminata hak kazanır

baştan hesaplayıp mahsup yaparsan hatalı işlem olur

askerlik izin süresini kesmez bu nedenle 20 gün izin kullanır
 
Ynt: Askerlik dönüşü -kıdem ve yıllık izin hk.

Kıdem tazminatı hesaplanırken , çalışnaın aynı işyerinde çalıştığı süreler birleştirilir , daha önceki işten ayrılma kıdem tazminatı gerektirecek şekilde olmuş ise toplam çalışma süresi üzerinden hesaplama yapılıp, daha önce ödenen tutar mahsup edilir.
İzinler de aynı mantıkla hesaplanır.
 
Ynt: Askerlik dönüşü -kıdem ve yıllık izin hk.

Sayın Nguroy,
Bende sizin gibi düşünüyorum ve bu konu hakkında bir karara ihtiyacım var. Çünkü kanun aleni bu durumu böyle söylemiyor. Yorumlanıyor bu şekilde. Fakat bazı yargı kararları olabilir. Bildiğim kadarıyla da danıştayın bu yönde kararı da yoktu. Eğer sizin bildiğiniz veya konuyu okuyan paylaşmak isteyin bir arkadaşın bildiği danıştay veya yargı kararı varsa paylaşırsa sevinirim. Bir çok kişinin uygulamalarını değiştireceğine inanıyorum. Çünkü çok yanlışlar yapılıp çalışan işçinin haklarının çok rencide edildiği bir konu. Gerek yıllık izinlerde olsun gerek kıdem tazminatında olsun, hak yenilmektedir.
Teşekkürler.
 
Ynt: Askerlik dönüşü -kıdem ve yıllık izin hk.

Bu konuda yoruma ihtiyacınız yoktur. 1457 sayılı iş kanunun (4857 ile değişmeyen ) kıdem ile ilgili maddesi ve 4857 sayılı kanun 55 maddaesi bunu açıkça söyler zaten.

3. Askerlik.

4. emeklilik
5. Kadın işçinin evlenmesi
6. İşçinin ölümü
İKİNCİ BÖLÜM
KIDEM TAZMİNATININ HESAPLANMASI
I. KIDEM TAZMİNATINA ESAS OLAN ÇALIŞMA SÜRESİNİN HESAPLANMASI

A. KIDEM SÜRESİNİN BAŞLANGICI VE SONU

1. Kıdem Süresinin Başlangıcı

2. Kıdem Süresinin Sonu

B. İŞÇİNİN AYNI İŞVERENİN BİR VEYA DEĞİŞİK İŞYERLERİNDE DEVAMLI VEYA ARALIKLI ÇALIŞMIŞ OLMASI HALİNDE KIDEM SÜRESİNİN TESPİTİ

C. İŞÇİNİN ÇALIŞMAKTA OLDUĞU İŞYERİNİN NAKLİ, DEVRİ VEYA İNTİKALİ HALİNDE KIDEM SÜRESİNİN SAPTANMASI
 
Ynt: Askerlik dönüşü -kıdem ve yıllık izin hk.

Teşekkürler,
Konuya itirazı olan arkadaşlar varsa görüşlerini paylaşmalarını rica ederim.
sygl.
 
Ynt: Askerlik dönüşü -kıdem ve yıllık izin hk.

Prof.Dr. Fevzi Şahlanan / İ.Ü. Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Başkanı

"Yıllık ücretli izin hesabında kıdem tazminatı ödenmiş sürelerin durumu" konulu yazısını ekli linkten ulaşarak okumanızı öneririm.

http://www.tekstilisveren.org/ttsis/images/stories/dergi/TTSIS-hukuk-ocak2008.pdf

Yargıtay 9.Hukuk Dairesi Esas No: 2006/12556
Karar No: 2007/1252
Karar Tarihi: 30/01/2007
Karar Özeti;
Daha önce işyerinde çalışmış bir işçinin daha sonra aynı işyerinde çalışmaya başlaması yeni bir hizmet akdi niteliğindedir. İşçilik haklarının hesabında işçinin kıdem tazminatı ödenerek tasfiye edilen çalışmalarının yeniden yapılan hizmet akdi çerçevesinde yeniden değerlendirmeye alınması doğru olmaz. 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 54'üncü maddesinde yer alan "yıllık ücretli izne hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin
aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır" şeklindeki hükmünün işçinin önceki dönem çalışmalarının kıdem tazminatı ödenerek tasfiye edilmediği hizmet süreleri bakımından bir anlamı bulunmaktadır.
 
Ynt: Askerlik dönüşü -kıdem ve yıllık izin hk.

İlgili yazınızın ekinde bulunan dökümanın 2. sayfasının 8.paragrafına (" Benzer bir düzenleme de" diye başlayan) göre, işçi işten çıkarılır ve kıdem tazminatı verilirse daha sonra aynı iş yerine veya bağlı iş yerine başladığında birleştirme yapılamaz diye yüksek mahkeme kararları var.

Fakat aynı paragrafta ise şöyle bir yazı daha var " Buna karşın, iş sözleşmesi feshedildiği halde tazminatları ödenerek tasfiye edilmeyen hizmetlerin sonraki çalışma süresine ekleneceği, Dairemizce kabul edilmektedir. Yine, işverenin ilerde daha az kıdem tazminatı ödemek için gerçekte iş sözleşmesi sonlandırmadığı halde kıdem tazminatı ödeme şeklinde bir uygulama içine girmesi halinde, işçi aleyhine sonuçlar doğuran bu tütümü yasalar karşısında korunmamakta ve yapılan ödeme avans niteliğinde kabul edilmektedir." der.

Buna istinaden askerlik için işten çıkan personel daha sonra tekrar devam edecektir. Bu da personelin tasfiye edilmediği sonucunu çıkarır. Bu durumda askerlik için işten kıdem hakkının yok olmaması için parasını alan personel daha sonra tekrar başlayacağı ve başladığı için tasfiye edilmedi addedilebilir diye düşünüyorum. Bu sebeple kıdem tazminatının birleştirimesi askerlik yapan veya tasfiyesi sağlanmayan personel için yüksek yargı tarafından sorun teşkil etmeyeceği kanısındayım.
syg.
 
Ynt: Askerlik dönüşü -kıdem ve yıllık izin hk.

Bu konuda son zamanlarda Yüksek Yargı'nın kafasının biraz karıştığı ortaya çıkıyor.
Birbirinin aksi kararlar vermeye devam ediyorlar.
Özellikle, emeklilik ve nedediyle kıdem alıp ayrılma durumunda eski hizmetlerin sıfırlandığı yorumu daha çok ağırlık kazanmaya başladı.
Emsal olarak da askerlik nedeniyle ayrılma halinde aynı yorumu yapmaktadır.
Benim kişisel yorumuma göre yasa maddesi yargı kararlarının önüne geçer ve izin hesabında süreler toplam dikkate alınmalıdır. (Benim yorumum) (54. madde 1, fıkra,55. madde.)

Yargıtay da bir tuhaf aynı işverene ait çeşitli işyerlerinde yapılan çalışmayı birleştiriyor, aynı şeyi devletin çeşitli işyerleri için kabul ediyor. Hatta kıdem ödenmeden ayrılıp geri dönen işçinin çalışma sürelerini birleştiriyor ama tazminat alırsa sıfırlandı diyor.
 
Ynt: Askerlik dönüşü -kıdem ve yıllık izin hk.

Askerlik için ayrılma 14.madde'ye göre olduğundan kıdem tazminatı ödenmesi yasa gereğidir. Bu nedenle askerlik dönüşü tekrar girişlerde kıdem süreleri (kıdem taz. açısından) birleşitirilemez. yargı kararlarındaki birleştirme işi muvazaalı (daha çok kıdem taz. yükünü azaltmak amacıyla yapılan) çıkış-girişler için söz konusu oluyor.
İzin hakkı konusunda ise askerlik öncesini birleştirmek gerekir diye düşünüyorum. Zira askerlik mecburi bir ara vermedir ve işçinin tercih şansı bulunmamaktadır. Sayın Güroy'un söylediği gibi değişik yargı kararları vardır. bu nedenle diğer ara vermeli çalışmalardaki izin kıdemini birleştirmede işverenlerin tercihi söz konusu olabilir. Her iki uygulamada yapılabilir.
 
Ynt: Askerlik dönüşü -kıdem ve yıllık izin hk.

Birleştirme yapılırsa kıdem tazminatı yükü azalmaz tersine artar. yani işçiye ödenecek tazminat daha fazla olur.
İzin konusunda Yargıtayın son yıllarda bu yönde kararlar verdiğini malesef ben katılmasam da görüyoruz.
 
Ynt: Askerlik dönüşü -kıdem ve yıllık izin hk.

Sayın Guroy, ben de onu kastetmiştim. yargıtay muvazaalı giriş-çıkışları gerçek çıkış olarak kabul etmiyor ve tek bir hizmet akdi olarak kabul ediyor.Teşekkürler.
 

Benzer konular

Üst