ASMMMO Başkanı Koç: ''Demokratik Bir Meslek Yasası İstiyoruz''

ebru şener

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Eyl 2005
Mesajlar
1,802
Konum
İstanbul
ANKARA (AA) - Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Mehmet Koç, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), ''büyük ihtimalle 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren kredi kullanan firmalardan finansal tablo denetimi isteyeceğini'' söyledi.
Koç, mesleki sorunlara yönelik düzenlediği toplantıda, TBMM tatile girmeden önceki düzenlemelerde hiçbir meslek kuruluşunda olmayan harçlarla yüz yüze geldiklerini ifade etti. Koç, diğer mesleklerde sadece mesleğe girişte ruhsat harcı olarak 450 lira alındığını hatırlatarak, mali müşavirlik ruhsatlarında 450 lira, bağımsız denetçi yetkilendirmesinde 900 lira, şirket kurup bağımsız denetim işi yapmak isteyenlere 30 bin lira, daha sonraki yıllarda da her yıl 15 bin lira gibi harçlarla karşı karşıya geldiklerini vurguladı.
Kazançlarının diğer kesimler gibi vergilendirildiğine, muhasebe ve mali müşavirlik camiasının, vergi kayıp ve kaçağının en az olduğu sektörlerden birisi olduğuna dikkati çeken Koç, ''İstiyoruz ki biz de diğer kesimler gibi sadece mesleğe girişte bir defaya mahsus olmak üzere harca tabi tutulmalıyız'' dedi.
Mehmet Koç, bağımsız denetimle ilgili de şöyle konuştu:
''6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda (TTK) bütün sermaye şirketlerinde bağımsız denetim öngörülüyordu. Daha sonra 6335 sayılı 'Türk Ticaret Kanunu ile Türk Ticaret Kanunu'nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la hangi büyüklükteki şirketlerin bağımsız denetime tabi tutulacağı Bakanlar Kurulu kararına bırakıldı. 3 gün önce de bu karar taslak olarak yayınlandı. Orada '200 milyon lira yıllık ciro, 150 milyon lira aktif toplam ve 500 çalışanı bulunan şirketlerden iki kriteri aşanlar bağımsız denetime tabi tutulabilir' deniyor. İstanbul Sanayi Odası'nın 'Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi kuruluşu' envanterine baktım. 384 tane bu kriterleri taşıyan şirket var. İlk kanunda 250-300 bin sermaye şirketi bağımsız denetime tabi tutulacaktı. Şimdi bu rakam 384'e düştü. Bu kadar yüksek harç ve vergilerin olduğu bir ortamda ciddi anlamda bu sayı yok denilebilecek bir noktaya geldi.
Şu an Türkiye'de Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) tabi denetimleri yapan 92 tane lisanslanmış bağımsız denetim kuruluşu var. Ancak dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de bağımsız denetim alanı yaklaşık 10 firma tarafından tekellenmiş durumda. Yani 92 firma arasından 10 firma bu denetimleri yapıyor. TTK'dan dolayı ciddi bir piyasa oluşacak diye bekliyorduk, değişiklikten sonra böyle bir piyasa oluşmadı.''

-''Kredi alan kuruluşlar bağımsız denetim yaptırmak zorunda kalacaklar''-

Koç, BDDK'nın büyük ihtimalle 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren kredi kullanan firmalardan finansal tablo denetimi isteyeceğini belirtti.
Doğru kredilendirme yapabilmesi için BDDK'nın finansal tabloların, finansal raporlama standartlarına uygun düzenlenip düzenlenmediğinin, bir yıllık faaliyet sonuçlarını tam ve doğru olarak yansıtıp yansıtmadığının denetlenmesini isteyeceğini ifade eden Koç, ''Doğru kredilendirmenin yapılabilmesi için kredi alan kuruluşlar bağımsız denetim yaptırmak zorunda kalacaklar'' dedi.

-''Demokratik bir meslek yasası istiyoruz''-

Mehmet Koç, Türkiye Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Yönetim Kurulu'nda 84 bin sayıda olan mali müşaviri 4 kişinin, 4 bin kişi olan yeminli mali müşavirleri ise 5 kişinin temsil ettiğine dikkati çekerek, genel başkanın da mutlaka yeminli mali müşavir olması konusunda antidemokratik bir uygulamayla karşı olduklarını savundu.
Sayısal anlamda çoğunluklara bakılarak bir temsiliyet istediklerini ifade eden Koç, ''Demokratik bir meslek yasası istiyoruz. Bu, taleplerimizin başında geliyor'' diye konuştu.
 
Üst