fonradar

AVM lerde vergi durumu

herkese öncelıklı olarak selamlar bu ıs yogunlugunda allah yardımcımız olsun ...
arastırdım ama net bı fıkre sahıp olamadım ve sızlerınde yardımını beklıyorum
avmler de ortak alanlar var ve bunların kullanımı ıle ılgılı olarak belırlı gıderler ve gelırler var
örneklerle anlatayım
ortak alan gıderlerı olarak ve bına komple olarak sıte yonetımı adına elektrık su d gaz acılısı yapıldı herkese kullanımına gore harcama tutarı cıkacak bu harcamaya gore avm yonetımı fatura kesebılır mı keserse kdv beyanı vermek zorunda kalacak verebılırmıyız ayrıca bankalara vb fırmalara kıralama yapılacak bankamatık vb seyler ıcın bunlara fatura mı kesmemız lazım kıra sozlesmesı yaparak stopaj mı vermemız lazım kmk kanuna gore bu tıp kıralamalardan elde edılecek gelırı gmsı olarak kabul edılmıs o durumda g v ve gecıcı beyandan muaf mı olacagız (elde edılen gelırler kat malıklarıne payı oranında verılecek avm yonetımıne kalmayacak) ayrıca rakamlar yuksek olacagı ıcın kdv beyanı verırsek ılerleyen yıllarda ba bs vercekmıyız saygılarımla

Ynt: AVM lerde vergi durumu

Sayın yalnızkurt,
Siz AVM'yimi temsil ediyorsunuz. Yoksa AVM'de işyerinizmi var.
Bu duruma göre açıklama yapılacaktır.

avm yonetıcısı full yetkılı ortak alanları kıralayacak banka vb yerlere bırde ortak gıderlerın kdv durumu yukarda anlattıgım gıbı

Anladığım kadarıyla, avm kurmak için ticari bir organizasyon oluşturmamış. Daha çok herkes avm'den yer almış ve buranın ortak giderleri ve ortak kullanım alanlarının kiralanması için bir yönetim kurulu oluşturulmuştur. Aslında tipik bir işhanı gibi duruyor. Buna göre avm'de ortak alanlarda çalıştırılan işçiler için muhtasar beyanname açılmalıdır. Ortak Giderler için aidat makbuzu bastırılmalıdır. AVM adına Karar Defteri ve İşletme defteri tasdik ettirilmelidir. Ortak alandan elde edilen kira gelirleri avmdeki işyerlerine (malik) paylaştırıldığından her işyeri(malik) hissesi oranındaki geliri mükellefiyet özelliklerine göre dikkate alarak bu geliri beyan etmesi gerekmektedir.
AVM'nin KDV Mükellefiyetine FORM BA ve BS kullanımına gerek bulunmamaktadır.
Muhtasar Beyanname açılmalıdır.
Diğer tarafdan kiraya verdiğiniz kişiler kira bedelleri üzerinden vergi tevkifatı yapmaya mecburdurlar.

sayın mohıcans soyledıklerınızde hem fıkırım arastırmalarım sonucunda bende once işletme defterı ve karar defterı onaylattırdım ve sadece stopaj kaydı actırdım. yonetıcı secıldı tek kısı olarak yetkıli. ortak alanlar ıcın kıralama yapıldıgında onlarda hıssesı oranında malıklere verılecek bu da g v k ya gore gmsı olarak kabul edılıyor esas sorun yanı cozemedıgım sey avm nın elektrık su ve dogalgaz tek olarak bıze acıldı halıyle katlardakı kıraylayan fırmalar derkı ornegın buyuk marketler avm ye 50 bın tl elektrık 10 bın tl su 25 bın tl dogal gaz geldı bız burada kdv ındırımını kullanmayacagız bu ındırımden faydalanabılmemız acısından bıze bunu fatura edın der ... dogal olarak haklı cunku belkı 15 bın tl elektrık su d gaz payı ona dusecek yerı buyuk oldugu ıcın bu konumda bız kdv mukellefıyetı actırsak ve bız onlara fatura kessek hıssesı oranında kestıgımızı farzedersek rakamlar buyuk oldugu ıcın
1- onumuzdekı sene ft kesıılmelerı sonucu bılanco usulumu defter tutmak zorunda kalırız ?
2- kar zarar uzerınden ( kar amaçlı hıc bır sey yok ) gelır vergısıne tabı olurmuyuz ve gecıcı vergı vermek zorunda kalırmıyız ?
3- sadece kdv mukellefıyetı actırsak gelır vergısınde muaf olabılırmıyız ?
4-muaf olsak da onumuzdekı sene bılanco rakamlarına gecerse ve bılanco olursak ba bs vermek zorunda kalırmıyız
5-her ne kadar ft olsada rakamlar ne olursa olsun ısletme defterıne goremı devam etmeliyiz
6-yönetici kısı dısardan bırı oldugu ıcın huzur hakkı alır dıye bılıyorum yanlıs ısem duzeltın bu kısıyı ssk lı olarak gösterebılırmıyiz ( yonetıcıyı )

ilginiz için teşekkur ederım

sayın azaklı kat mulkıyetı kanununa gore yonetıcı veya yonetım kurulu secmek gerekıyor bızde de yonetıcı secıldı.
stopaj kaydı avm center yonetımı olarak acıldı ama vergı sorumlusu yonetıcı olan kısı bıldırıldı saygılar

Aslında bir yöntem var. Ancak biraz düşünmek gerekiyor. Bu yöntemle kdv'yi indirebilirler. Bu yöntemi biraz şekillendirdikten sonra mesaj atarım.

Sayı:KDV.MUK.B.07.4.DEF.0.34.18.01/4221
Konusu : Alışveriş merkezinin su bedelinin kiracılara aktarılmasında KDV. olup olmadığı Hk.
Muktezanın Özeti: İlgi dilekçenizde; şirketinizin alışveriş merkezlerinde yönetim işi yaptığı, İSKİ?den gelen toplam su faturasını kiracılara paylaştırıp % 8 KDV. oranı uygulayarak fatura kestiğiniz belirtilerek uygulama hakkında görüş sorulmaktadır.
3065 sayılı KDV. Kanununun 1/1?inci maddesine göre Türkiye?de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler KDV.?nin konusunu oluşturmaktadır.
Ticari, sınai, zirai faaliyet ile serbest meslek faaliyetinin devamlılığı, kapsamı ve niteliği Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre; Gelir Vergisi Kanununda açıklık bulunmadığı hallerde, Türk Ticaret Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre tayin ve tespit olunacağı yine aynı maddede açıklanmıştır.
Buna göre, alışveriş merkezinin toplam su bedelinin yönetim işini üstlenen firmanız tarafından ödenerek, ödenen bedelin (KDV.?nin şirketiniz kayıtlarında indirilebilir KDV.?ne dahil edilmeden) şirketiniz tarafından fatura düzenlenerek kiracılara masraf payı olarak aynen aktarılmasında katma değer vergisi uygulanmayacaktır.

tesekkur ederım mohıcans ılgılendıgınız ıcın ...

üstad özelge gonderılenlerde eksıklık var gıbıme geldı benım soruma tam olarak karsılık vermıyor ama sızede tesekkur ederım .

Aslında bende bu konuyu merak ediyorum, iktisadi işletme oluşabilir denilir mi ? Ama paylı mülkiyete sahp yerlerde katma değer vergisi olabilmesi de pek mümkün gözükmüyor

iktisadı işletme kabul edıldıgı zaman dırek tuzel kışilikle bırlıkte normal sekılde vakıf veya derneklerın lokallerı gıbı işle yapılıyor ama burda esas olan kazanc olmaması ve malıklerın ısını yonetıcının halletme durumu soz konusu tabırı caızse sıyırdım yaa :)))

Sizin durumunuzda bence en iyi çözüm .
Bir işletme ve bakım şirketi kurmanız yönetimi bu şirkete devretmenizdir.
Öyle yalnız KDV için mükellefiyet olmaz. Kurduğunuz firma fatura keser kdv gösterir , bunu alanlar da gider olarak işleyip kdv indirimi yaparlar.

Aksi halde apartıman makbuzu ile sadece gider işleyebilirler. KDV indirimi yapamazlar.
Yönetici huzur hakkı almaz. Ücret alır. Bunun da sgk ve vergisi kesilir.

ustad bahsettıgım yer buyuk bır alıssverıs merkezı ve bunun yuzde 61 yapan sırkete aıt ve bu sırkette 60 kısıye ısyerlerını satmıs gerı kalan yerde mal sahıplerıne aıt yonetıciliğe aıt muhatasar beyanı actırdık sadece kdv yonunden de yanı ıkısı bır arada muhtasar ve kdv yonuden tahsıs ettırsek g v muaf olma durumu varmı ?

koopteratıf kurul uyelerı huzur hakkı alıyor bunu da yanı yonetıcıyı bu sekılde dusunemezmıyız kendısı ssk lı olarak zaten baska bır yerde calısıyor burada yonetıcılık yapıyor ek olarak saygılar...

Sn Yalnızkurt;

Bir soru sormuşunuz , size ben ve arkadaşlarım mümkün olduğunca yol göstermeye çalıştık. Ancak gördüğüm kadarı ile siz hala aynı hatada ısrar ediyorsunuz.
1-Yalnızca KDV mükellefiyeti olmaz.
2-Yöneticiye verilen para Ücrettir.
3-Başka yerde sigortalı olabilir. Sizin AVM de de sigortalı olur.
4-Ya da yönetici mali müşavir olur SMM keser.

nguroy ' Alıntı:
Sizin durumunuzda bence en iyi çözüm .
Bir işletme ve bakım şirketi kurmanız yönetimi bu şirkete devretmenizdir.
Öyle yalnız KDV için mükellefiyet olmaz. Kurduğunuz firma fatura keser kdv gösterir , bunu alanlar da gider olarak işleyip kdv indirimi yaparlar.

Aksi halde apartıman makbuzu ile sadece gider işleyebilirler. KDV indirimi yapamazlar.
Yönetici huzur hakkı almaz. Ücret alır. Bunun da sgk ve vergisi kesilir.
Bu düşüncenize katılıyorum. Düşündüğüm şeyi aktarmışsınız.

Avm tarafından verilen makbuz vergi matrahının tespitinde indirim konusu yapılabilir mi ? Tevsik edici belge sayılır mı ?
Saygılarımla

VUK.md.242'de bir hakkın veya durumun ispatına yönelik evrakın tüccarlar tarafından muhafaza ve ibraz edileceği belirtilmiş, bu madde hükmünü 227'nci madde ile birlite değerlendirdiğimizde örenğin aidat makbuzu gibi belgeler tevsik edici belge olarak kabul edilmelidir.