Avrupa Birliği Çerçeve Anlaşmasında AT Yüklenicisi

Üyelik
4 Ocak 2006
Mesajlar
47
mrb.arkadaşlar bir mükellefim yeni avrupa birliği çerçeve anlaşmasında at yüklenicisi olarak kdv den istisna sertifikası aldı.hibe programını tam bilmediğimden bu konuda yardımlarınızı bekliyorum muhasebe usul ve esasları yönünden. örneğin kdv den istisna olduğundan almış olduğu demir başları makina teçzizatları kaydetme hibe programı boyunca uygulanacak işlemler hakkında yardımlarınızı bekliyorum.
 
Ynt: Avrupa Birliği Çerçeve Anlaşmasında AT Yüklenicisi

sayın Tosun

öncelikle AB proğramı kapsamında aldığınız hibe yardımı ve KDV istisna sertifikanız hayırlı olsun. Muhasebe usul ve esasları yönünden bu proğramın uygulanmasında farklı bir şey yok. yalnızca hibe olarak bankanıza gelen miktarın karşılığını (sanırım euro cinsinden geliyor hibe) 549 Özel fonlar hesabına atın. Bu kapsamda aldığınız Tesis Makina ve Cihazlar ile Demirbaşları ilgili hesaplara atacaksınız diğer işlemlerden bir farklılığı yok. yalnızca hibe kapsamında KDV ödemeden aldığınız tüm hizmet,malzeme,demirbaş ve emtinın kimden alındığına dair ayrıntılı listeyi 3 aylık periyodlar halinde ilgili vergi dairesine bildirmelisiniz. Hibe döviz olarak bankada duracağından dövizle yaptığınız ve Eoru cinsinde aldığınız faturaları, fatura tarihindeki merkez bankası döviz alış kurundan YTL ye çevirip kayıtlarınıza intikal ettirmelisiniz. YTL olarak düzenlenen faturalardaki oluşan kur farklarını kar zarar hesaplarına atın. Hibe proğramı kapsamında yapacağınız raporlamada farklı bir kur uygulamlınız burada uygulayacağız kuru http://ec.europa.eu/budget/inforeur...=currency_historique&currency=504&Language=en internet adresinden temin edebilirsiniz.
iyi çalışmalar.
 
Ynt: Avrupa Birliği Çerçeve Anlaşmasında AT Yüklenicisi

sayın mesut05
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. bahsettiğiniz 3 aylık periyotları bizmi belirliyoruz yoksa hibe tarihinden başlanıp 3ay sayılarakmı veriliyor , alınan faturaların ilk alış ayından başlanarak mı ve varsa tebliğ yazarsanız.
 
Ynt: Avrupa Birliği Çerçeve Anlaşmasında AT Yüklenicisi

sayon tosun

KDV istisna sertifikasının tarihine göre belirliyorsunuz. 3. ayın sonunda biz 15 günlük sürede veriyor idik. her 3 ayın sonunda şu kadar gün diye kesin bir hüküm yok. Bu konu aşağıda tebliğde şu şekilde yer almıştır.

Tebliğ
Maliye Bakanlığından:
Türkiye ? Avrupa Birliği Çerçeve Anlaşması Genel Tebliği
(Sıra No: 1)
Türkiye - Avrupa Birliği Çerçeve Anlaşması Uyarınca Avrupa Birliği Tarafından veya Türkiye - Avrupa Birliği Tarafından Ortaklaşa Finanse Edilen Projeler, Faaliyetler ve Eylemler Kapsamındaki Mal ve Hizmet Teslimleri, İşler ve İşlemlerde Katma Değer Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Damga Vergisi ile Veraset ve İntikal Vergisi İstisnalarının Uygulaması
.....
......
II - Katma Değer Vergisi İstisnasının Uygulaması:
....
...
Söz konusu sertifika ile katma değer vergisi ödemeksizin mal ve hizmet alan, iş yaptıran AT yüklenicileri unvanlarını, vergi kimlik numaralarını, katma değer vergisi ödemeksizin almış oldukları mal ve hizmetlerin, işlerin türünü, tutarlarını, fatura tarihi ile numaralarını ve mal ve hizmet satın aldıkları, iş yaptırdıkları mükelleflerin; unvanlarını, vergi kimlik numaralarını gösteren bir tabloyu sertifikanın alındığı tarihten itibaren üçer aylık periyotlar halinde katma değer vergisi beyannameleri ile birlikte bağlı oldukları vergi dairelerine, mükellefiyet kaydı olmayanlar ise doğrudan Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğüne vereceklerdir.

ilgili tebliğdeki hüküm böyledir.
bu tebliğin tamamına ve diğer dökümanlara http://www.yesilirmak.org.tr/http/KDV.htm adresinden ulaşabilirsiniz.
iyi çalışmalar
 
Ynt: Avrupa Birliği Çerçeve Anlaşmasında AT Yüklenicisi

Sayın Mesut;
Bu konu ile ilgi,li bir mükellefim AB almış olduğu para ile şirkete üretimd kullanacağı makinaları almıştır. Ama şirket yeminlisi gelen hibe paranın 679 nolu hesapta takip ememizi söyledi bu gelen hibe para bir gelir unsur olmadığından bu hesapta takip edemeyeceğimizi ve vergi yükü doğuracağını söyledik ama gelir unsur olduğunu ve 679 da takip ememizi söyledi .
 
Ynt: Avrupa Birliği Çerçeve Anlaşmasında AT Yüklenicisi

sayın Başkaya

Teşvikler hiç bir dönemde gelir unsuru olarak görülüp matraha eklenmemiştir. Daha önceleri yatırım teşvik Kapsamında KDV+10 diye nakdi, yada halen uygulanmakta olan 5084 sayılı yasaya göre kaydi teşvikler var. Teşvikler uygulanırken bunların hiç biri vergi matrahını etkileyecek şekilde hesaplara intikal edilmemiştir. Maliyenin de görüşü bu şekildedir. Adıma bu yönde verilmiş mükteza vardır.
gerekirse sizde idareden görüş isteyebilirsiniz.
 
Üst