Ynt: Aynı anda iki farklı işyerinde sigorta priminin yatması
Selamlar
Yazınızdan anladığım şu..
Siz şu anda zaten sigortalısınız.Yani nişanlınızın tayini için size şart koşulan sigortalılığınız normalde işliyor.Ama işyerinden çıkarılabilirim.Kendimi garantiye almak için 2.bir yerde de sigortam başlarsa sorun olur mu derdindesiniz.Sanıyorum doğru anladım.,
Devlet memurlarının tayin prosedürlerini çok fazla bilmem ama şunları söyleyebilirim.
Öncelikle 2 farklı firmada aynı anda sigortalı olabilmeniz mümkün.Ancak akabinde gelecek çok soru var.
1- 2.işyerinde bilffil çalışmayacağınız için işyeri açısından gerçek dışı beyan olacağı için tesbiti halinde cezai müeyyideleri ağırdır.İşverene ceza gelebileceği gibi,sizin çalışmışlıklarınızda iptal edilir, ödenen primlerde geri verilmez.
2- Her iki işyerinde gün 24 saat sigortalı görünmeniz uygun değildir.Aynı anda her iki yerde bulunamayacağınızdan işi garantiye almak anlamında 2.firmada belli saatlar arasında çalıştığınızı gösterir şekilde kısmi süreli iş sözleşmesi yapılarak bu sağlanabilir.Priminiz çalışma saatinize göre hesaplanarak gösterilebilir.2.firmada bu kadar teferruata girer mi ayrı konu.
3- 2 firmada çalışmanız ssk açısından kabul edilsede çalışılan gün hanenize aylık 30 gün olarak geçecektir.yani 30 ordan 30 ordan bir ayda 60 gün sigortalı görünemezsiniz.Dolayısıyla işyerinden herhangi birindeki çalışmanız emeklilik esnasında ödenen prim gün sayısı olarak dikkate alınmayacak,yatırılan primler sadece emeklilik maaşına olumlu etkisi olacaktır.
4- Sizin için aranan 1 yıllık çalışma şartı eğer 30 gün üzerinden 360 gün olarak hesap edilecekse tayin aşamasında ssk gün dökümünüze bakılacağından 1 yılda değil 360,720 gün görünecektir. Eğer kurum bunun 360 günü dikkate alınmaz derse 2.sigortalılığınız boşuna yapılmış olacaktır.
5- Eğer 1 yıllık süreyi gün bazında değilde süre bazında dikkate alacaklarsa (giriş tarihinden itibaren 1 yıllık süreye bakılacaksa) o zaman 2.sigortalılık işe yarayabilir.İŞyerlerinden birinden ayrılsanız bile diğer işyerinden süre işlemeye devam edecektir.
Özetle olayı sadece 2.sigortalılık kanunen mümkünmü anlamında değerlendirmemek lazım.Tayin şartlarında aranan 1 yıllık sürenin detaylarını bilmek lazım.
Şimdilik bunları söyleyebilirim.Belkide olay bu kadar detaya inmeyi gerektirmeyeek kadar basit çözülecek.Sadece karşılaşabileceğiniz riskleri bilmeniz açısından anlattım.
Saygılar