Aynı Ay İçinde Düzenlenen Faturalar ...

TALHAM

Katkı Sunan Üye
Üyelik
18 Mar 2006
Mesajlar
374
arkadaşlar, 8.000 YTL. sını aşan alış veya satışlarda ödemenin banka-finans kurumu -posta çeki aracılığı ile yapılması hakkında
uygulamada ciddi sıkıntılarla karşılaşıyoruz. bazı meslektaşlarımızla şu konuda uzlaşamıyoruz.
A firması B firmasına aynı ay içinde muhtelif tarihlerde 5 parça fatura ile toplam tutarı 20.000 YTL olan fatura kesiyor. Faturaların her biri ortalama 4.000 YTL tutarlı.
soru : bu faturalar 7.500 YTL + 7.500 YTL + 5.000 YTL olarak nakit ödenebilir mi ?
biz ödenemez diye biliyoruz. Israr ile aynı gündeki fatura veya ödeme 8.000 YTL. sını aşmıyorsa problem yok deniyor.
Lütfen konu ile ilgili mevzuat bilgisi verebilir misiniz ?
 
Benim görüşüm yapılamaz.
Bu konuda Sn Arpacı'nın sitemizde bir yazısı var tavsiye ederim okuyun
 
sayın talham,

8 milyarlık sınırda cari hesap toplamına bakıldığı için, çözüm bulan meslektaşların düşündükleri ödeme planı ve şekli hiç bir şey ifade etmeyecektir maliye açısından.
 
bu konu bilançoya tabi olmayan mükelleflerde nasıl uygulanıyor.örneğin; bir marangoz 10.000 ytl lik iş yaptı ve müşteri ödemeyi çekle yaptı diyelim.marangoz bu çeki mal aldığı firmaya vererek yeni mal aldı diyelim bu işlemi nasıl göstermek gerek.
 
!!!

c_emre' Alıntı:
sayın talham,

8 milyarlık sınırda cari hesap toplamına bakıldığı için, çözüm bulan meslektaşların düşündükleri ödeme planı ve şekli hiç bir şey ifade etmeyecektir maliye açısından.

Sayın c_emre

Tesvik zorunluluğu V.U.K 320, 323,324 ve 332 seri nolu tebliğleri ile düzenlenmiş olup 320 sıra nolu tebliğde

Tespit edilen tutarın üzerinde kalan işlemlerin tevsik zorunluluğundan kaçınmak amacıyla parçalara ayrılması kabul edilmeyecek, aynı günde aynı kişi veya kurumlarla yapılan işlemler tek bir ödeme veya tahsilat kabul edilecektir. denmektedir.

Bu metinden anlaşılacağı üzere aynı kişi ve kuruma aynı gün içerisinde 8.000 YTL limiti aşan işlemler tesvik zorunluluğu kapsamındadır.

Sayın nizo'nun sorusuna gelince ilgili çek'in fotokopisini faturaya ekleminiz tesvik ettiğiniz anlamına gelecektir.

saygılarımla
 
sn Talham,

Alomaliye sitesi ana sayfasına bakınız.
TEVSİK ZORUNLULUĞUNA UYULMADIĞINDA CEZA UYGULAMASI
Altar Ömer ARPACI

Maliye Bakanlığı

Gelirler Kontrolörü

Manisa Vergi Dairesi Başkanlığı Grup Müdür Vekili

[email protected]
 
8.000 YTL'nin özüne bakılsa iş çözülecek,

Gerçek fatura ise bankadan havale edin ve sorunu çözün o kadar basit,

Fakat fatura gerçek değilse 7.500'lerin 7.900'lerin arkasına sığınmayınız. Yanlış hesap Bağdat'tan döner, iki sene sonra foruma "alım yaptığım firma vedop listesinde çıktı şu kadar ceza geliyor ne yapabilirim" diye başlık açarsınız.

:))
 
8000Ytl Üzerindeki fatura bedellerinin banka ve finans kurumlarından ödenmesi ve tev sik edilmesi zorunludur. Ancak aynı gün içinde 4-5 parçaya bölünse bile aynı gün içinde kesilen faturalar toplanır ve bir firmaya kesilen toplam 8000ytl rakamını geçerse, o zaman ödenme ve tahsilatın etvsik edilmesi gerekir.
Ama farklı zamanlarda olursa bir sıkıntı doğmaz.
Ama benim fikrime göre ise, bu tür mal alışlarına ait tüm ödemelerin rakama bakılmaksızın banka-finans kurum veya posta aracılığı ile ödenmesini tercih ederim. En sağlıklı yol budur

Hikmet Güneş
Gaziantep
 
Üst