Aynı Grup Şirketleri Arasında Nakilde Kıdem Tazminatı

Üyelik
4 Nis 2007
Mesajlar
61
2 tane A.Ş. olduğunu varsayalım, ikisi farklı tüzel kişilik farklı sigorta sicil numaraları var, bir tanesi ana sigorta şirketi, diğeri ise bu ana sigorta şirketinin acentesi, ortak özellikler aynı grubun şirketleri ( örnek: koç veya sabancı grubu)

Eğer ana sigorta şirketinden bir personel, acenteye nakil edilirse, ssk sı da acente tarafından ödenmeye başlanırsa , bu personel ana sigorta şirketinden çıkarılmış ve kıdem tazminatını da almaya hak kazanmış mı sayılır, yoksa bu tür aynı grubun şirketleri arasında geçici bir iş sözleşmesi ile personel transferi yapılır ve işçinin kıdem tazminatı hakkı ana şirkette kalmış olur mu ( personelin birkaç ay sonra tekrar ana şirkete döneceğini ve ssk sının yine ana şirket tarafından ödeneceğini varsayarsak)

Bu konuda mevzuatta bir madde ya da düzenleme var mı gösterebileceğiniz.

Saygılar.
 
Ynt: Aynı Grup Şirketleri Arasında Nakilde Kıdem Tazminatı

selam
bizde de iki ayrı firma aynı çatı altında çalışıyor.ortaklar aynı.bende bazı nedenlerden dolayı firmalar arasında elemanları kaydırmak zorunda kalmıştım. ama grupta olsa ortakları aynı da olsa sonuçta iki ayrı firma . ben önce 1.firmadan çıkışlarını yapmadan bir taahhüt verdim 'eski firmalarından çıkışlarının yapılıp yeni firmalarında aynı şekilde tüm hakları saklı kalmak (ihbar,kıdem,yıllık izin) koşuluyla çalıştırılacaklarını kabul edip-etmediklerini sordum'
sonra 1.firmadan çıkışlarını yapıp 2.firmaya girişlerini yaptım.dolayısıyla kıdem veya ihbar vermedim 1.firmadaki haklarıda aynen devam etti işçilerin hiçbir kaybı olmadı
 
Ynt: Aynı Grup Şirketleri Arasında Nakilde Kıdem Tazminatı

Yorumunuz için teşekkürler, ben de aynı şekilde düşünmüştüm ama başka bir sitede aynı soruya karşı aşağıdaki cevabı vermişler:

[size=10pt][size=10pt]Öncelikle 'grup' veya 'holding'in yasal bir tanımı yok. Dolayısıyla bu tür varlıklar hukuken 'yok' hükmündedir. Ortakları aynı dahi olsa her şirket ayrı tüzel kişilik ve ayrı işverendir. Ayrı işveren ve tüzel kişide çalışan bir işçi, bir başka tüzel kişilik olan diğer şirkete gönderilirken çıktığı işyerinden çıkışı yapılmalı ve kıdem tazminatı ile diğer alacakları ödenmelidir. Ancak, işçiyi kaçırmak istemeyen birçok işveren işçisini diğer şirkete geçirirken, 'tüm haklarıyla geçmiştir' gibi bir belge verip tazminatları ile hakları ödemeyi ötelemektedir. Bu husus yasal değildir; ama buna yasal diyen birtakım yazarlar olduğu gibi Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin sırf işçi haklarını koruma amaçlı bazı kararları da var.

Bir örnek üzerinden hareket edelim. Mesela; A grubuna ait B şirketinde 5 yıldan beridir ayda 2.000 YTL ile çalışan işçi Ali, aynı grubun C şirketine ayda 4.000 YTL ücret, kıdemi ve tüm haklarıyla tayin edilmiş olsun. Şimdi konunun ne kadar karmaşık olduğunu anlamak için birkaç soru da biz soralım:

Ali, 3 yıl sonra emeklilik dilekçesi verip işyerinden ayrıldığında veya işten çıkarıldığında kıdem tazminatı tüm süre olan 8 yıl üzerinden mi ödenecek? Yoksa 4 yılı eski şirketten, 4 yılı yeni şirketten mi ödenecek? Kıdem tazminatının tutarı ne olacak? 8 yıl üzerinden ödenecek deniyorsa dikkate alınacak brüt ücret tutarı 2.000 mi yoksa 4.000 YTL mi dikkate alınacak?

4.000 YTL dikkate alınacak deniyorsa, C şirketinde sadece 3 yıllık çalışmasına karşılık 8 yıllık ödeme hangi defterlere gider yazılacak? Gider yazılıp bir kısmı B şirketine fatura edilir deniyorsa, B şirketinde en son ücreti 2.000 YTL idi. Şimdiki 4.000 YTL üzerinden ödendiğine göre aradaki 2.000 YTL fark ne olacak? Nasıl giderleştirilecek?

Ali, C şirketine geçtikten 6 ay sonra genel müdürüne hakaret edip işten 4857/25-II gereğince kıdem tazminatı ödenmeksiniz atıldığında, B şirketindeki 4 yıl için de mi kıdem tazminatı ödenmeyecek?

Ali, 2 yıl sonra yeni işvereni (C) ile anlaşamadı ve istifa edip işten ayrıldığında, B şirketindeki kıdem tazminatları ne olacak? Onlar da mı ödenmeyecek?

Şimdi de en can alıcı sorulara geçelim:

Grup veya holding aradan bir müddet geçtikten sonra (C) şirketini başkalarına sattığında, hisselerini devrettiği ve grubun malı olmaktan çıktığında (C) şirketinin yeni sahipleri, Ali'nin (B) şirketinde geçen süreleri için kıdem tazminatı öderler mi? Ödemek zorundalar mı?

İşveren kötü niyetli olsa emekliliği gelen veya kıdem tazminatı çok biriken işçilerini son zamanlarında sermayesi en düşük, parası pulu olmayan şirketine tayin etse bu işçiler paralarını kimden alacaklar?

İş alacak-verecek-icra işine geldiğinde, 'Bu şirketler aynı grup veya holdinge bağlı, farkı yok. Borcu bizden alın.' mı denilecek? Yoksa, 'ayrı tüzel kişi şirketleriz' mi? (B) şirketinin alacağı için (C) şirketinin parasına-malına el konulamaz diye karşı mı çıkılacak?

Sonuç olarak, yasalarımızda grup veya holding diye bir kavram, tanım olmadığına yeniden vurgu yapalım. Ortakları aynı, hatta ortaklarının hisseleri dahi aynı olsa, bir şirketten çıkarılan işçiye tüm hakları ödenmelidir. Tüm hakları ödenen işçi yeni şirkete ister gider, ister gitmez. Tüzel kişi şirketler arasında tayin veya atama diye bir şey de olmaz. Aynı ana ve babadan olan kardeşler gibi aynı grup veya holdinge (gönül bağıyla) bağlı olsalar da tüm tüzel kişi şirketlerin keseleri-kasaları-defterleri-vergileri-alacakları-borçları farklıdır.

Sizin durumunuza gelecek olursak; işten çıkarıldığınız şirketteki tüm haklarınızı almalısınız. Kıdem ve ihbar tazminatı için 10 yıllık, diğer haklarınız için 5 yıllık zamanaşımınız var.
[/size][/size]
 
Ynt: Aynı Grup Şirketleri Arasında Nakilde Kıdem Tazminatı

Bu yorum yazarın kişisel görüşüdür. İş kanunu işveren yapısının aynı olması durumunda kıdem tazminatı hakkının devam edeceğini öngörmüştür.
ayrıca Holding şirketler TTK da tarif edilmiştir.
Bu konuda bir sorun yaşanacağını düşünmüyoruz. Geçmiş kıdeminizden ve bu günkü kıdeminizden her iki işverende sorumludur. Yinede rahat etmek için bir belge isteyebilirsiniz.
 
Ynt: Aynı Grup Şirketleri Arasında Nakilde Kıdem Tazminatı

Nizam bey, İş kanununun hangi maddesinde hakkın devam edebileceği ibaresinin yazdığını söyleyebilirseniz çok sevinirim.

Saygılar
 
Ynt: Aynı Grup Şirketleri Arasında Nakilde Kıdem Tazminatı

Bu konu yoruma açık bir konu değil ki Zaten iş kanunu md 14 (değişik fıkralar 17/10/1980 tarih -2320-1 md) de belirtiliyor. Aksini söyleyenler ispat etsinler.
 
sayın nizam güroy bu konu ile ilgili inceleme yaparken bu kısım karşıma çıktı ve sizin cevaplarınızı okurken 1475/14.maddenin değişik fıkralar kısmını yanlış anladığınızı düşünüyorum çünkü eğer bir kişi ortakları aynı bile olsa A şirketinden B şirketine çıkış giriş yapılıyorsa burda açıkça aynı işveren olarak görmek kanunlara uygun değildir ve yukarda verdiğiniz bu kısıma ise hiç uygun değildir çünkü her iki şirkette ayrı tüzel kişiliktir ve her tüzel kişilik ayrı işverendir ticaret ve vergi kanunlarına göre yani orda aynı işverenin tabiri var ama burda aynı işveren değilki her ili şirkette ayrı işverendir ama eğer bu konuda elinizde mahkeme kararı varsa o zaman burda yayınlarsanız bizde konuyu daha net öğrenmiş olalım derim,kolay gelsin.
 
sayın nizam güroy bu örnekteki anlatılanlar işyrinin devri halinde sorumluluktan bahsediyor zaten bunlarla ilgili hem eski kanunun 1475/14.maddesinde hemde 4857 sayılı yeni iş kanununda anlatılanlar var burda sorun yok ama burda konuştuğumuz konu bununla alakalı değildir sayın meslektaşım diğer nokta bu örnekle ilgili yargı kararları var evet ama benim dediğimle ilgili yargı kararları var aynı işveren olmadığı ile ilgili yani ikisini bir birine karıştırmamak lazım,kolay gelsin.
 
kıdem tazminatına hak kazanma koşulları 1475/14 te belirtilmiştir. Buna göre;
1- İşveren tarafından bu Kanunun 17 nci maddesinin II numaralı bendinde gösterilen sebepler dışında,

2- İşçi tarafından bu Kanunun 16 ncı maddesi uyarınca,

3- Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla,

4- Bağlı bulundukları kanunla kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla;

5- (Ek: 25.8.1999 -4447/45 md.) 506 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81 inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle,

Feshedilmesi veya kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi veya işçinin ölümü sebebiyle son bulması hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.

Aynı Grup Şirketleri Arasında Nakilde sgk işten çıkış nedeni olarak 16 nolu kodu seçmemiz lazım. yani "Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer işyerine nakli". Bu kod bile açıkca kıdem tazminatı koşullarından herhangi biriyle uzaktan yakından ilgili değildir. Bu nedenle bu tarz nakillerde sözleşme devreden şirketteki kişinin çalışmaya başladığı ilk tarihten itibaren aynı şekilde devam eder. Eğer kıdem tazminatı ödenirse işçi hak kaybına uğrayacaktır. Böyle bir durumda muvazaa ortaya çıkar ki sonucunda kıdem tazminatı en baştan hesaplanır. Nakil esnasında ödenen tazminatla arasındaki fark faiziyle işçiye iade edilir.
 
Üst