fonradar

Aynı İşyerinde Farklı Firma Kıdem Tazminatı Hk.

yavuz_akbal

Katkı Sunan Üye
Üyelik
26 Ocak 2015
Mesajlar
194
Konum
Düzce
Merhaba,
X şirketi çalıştığı özel güvenlik şirketini değiştirmek isterse eski özel güvenlik firmasındaki özel güvenlikler de yeni firmada devam etmek isterse bu durumda eski işyerinden istifa ettiklerinde yeni işyerlerinde kıdemleri sıfırlanır mı?
 
Merhaba,
X şirketi çalıştığı özel güvenlik şirketini değiştirmek isterse...........
Şimdi,
a-özel bir tüzel kişilik var ve bu firma
b-hizmet alımı yapıyor özel güvenlik şirketinden,
c-sizde bu özel güvenlik şirketinde çalışıyor iken,
işin sahibi"a" taşere ettiği bu işin süresi bitimi yahut başkaca sebeplerle devam ettirilecek olan bu aynı işi "b"ye değil,bu defa bir başka güvenlik şirketine veriyor veya vermek istiyorsa,
öncelikle ifade edeyim ki "c"dekilerin yani sizin istifa etmeniz gerekmez,diğer ifadeyle bu durum yani güvenlik şirketi değişikliği istifa etmenizi gerektirecek bi durum değildir,
Eğer istifa ederseniz sorunuza ilişkin cevap sn.keremcemin dediği gibidir.
Bu noktada şunu belirtebiliriz ki,eğer öteden beridir işi alan şirketler değiştiği halde iş ve işçiler değişmiyor/değişmemişse vede siz değişiklikten hemen sonra yani aralıksız çalışmaya devam ederseniz,değişikliğin yapıldığı/yapılacağı son gün istifa etseniz de istifa etmiş sayılıp,sayılmayacağınıza mahkeme karar verecektir ki yüksek ihtimal kendi istek ve iradenizle istifa etmemiş olduğunuza karar verilecektir.
 
Soruyu biraz eksik sorduğumu anladım, eksik ifade için kusuruma bakmayın;
X şirketi 2 yıllık yeni bir şirket. A özel güvenlik şirketi ile kurulduğundan beri çalışıyor. A özel güvenlik şirketi ile artık çalışmak istemiyor ve B özel güvenlik şirketi ile anlaşma yapıp artık bu hizmeti B den almak istiyor. A özel güvenlikteki özel güvenlik personelleride B şirketine geçip X şirketinde özel güvenlik olarak devam etmek istiyorlar.
Bu durumda özel güvenlik personelleri (A şirketi ayrı şirket olduğu için) B şirketine geçmek istediğinde haklarını kaybetmeden geçebilirler mi?
 
Son düzenleme:
Şimdide benim kafam karıştı.

ilk iletinize göre verdiğim örnekte,
A.nın kendisi işin sahibi
B- ise "A"nın güvenlik işini alan güvenlik şirketi
C-de siz yani "B" güvenlik şirketinin çalışanlarısınız
Durum böyle ilken,A bu işi B den alıp başkasına vermek istiyor değil mi?
Cevabınız evet ise güvenlik işinin verileceği bu yeni şirkette "X"güvenlik şirketi olsun.

Bu durumda B den sonra A nın bu güvenlik işini X şirketi yapmaya/yürütmeye devam edecek olması halinde;
1.Siz B den istifa edip,X şirketinde çalışmaya başlayacaksanız,istifa etmeniz gerekmez,istifa edeceksiniz derler sizde istifa ederseniz,
Sn.Keremcem beyin dediği gibi haklarınız sıfırlanır,
istisnası son gün yani bugün istifa ederde yarın X şirketinde işbaşı yaparsanız,yani aralıksız çalışmaya devam ederseniz,bu istifa uygun değil,yani örtülü işveren baskısını gündeme getirir (ki böyledir)ve olay dava konusu olursa mahkeme bu noktayı ciddi şekilde araştırır ve yüksek ihtimal istifa olayını dikkate almaz düşüncesindeyim.
2-Eğer istfa etmez/doğrusu ettirilmezseniz,haklarınız sıfırlanmış olmaz,aynı Zaman'da hizmet sürenize bağlı olarak yıllık izin haklarından,olası koşullar doğarsa ihbar ve kıdem tazminatı gibi durumlardan da yararlanırsınız.
3-X şirketi bu güvenlik işini kendisi yapmaz, atıyorum "y" alt işverenine verirse yine yararlanırsınız.
 
Yeni güvenlik şirketi tüm haklarınızla geçişi kabul ederse dediğiniz olabilir. Yoksa işyerinizden bir başka şirkette çalışmak üzere istifa ederek ayrılmanız o şirketteki mevcut haklarınızı kaybetmeniz demektir.
 
İşciler son işverenlikte çalışmakta iken istifa etmeyip,iş devam eder ve yeni güvenlik şirketi de bu işçileri kabül etmez ise kıdem tazminatı hakları doğar.
 
İşçiler x işveren kadrosunda A yerinde çalışmakta iken , A işyeri artık X firması ile çalışmak istemeyip Y firması ile çalışmaya başladığında, X işveren kadrosundaki bu işçileri bir başka projede görevlendirebilir.
Soruyu soran arkadaş, X firması ile çalışmak İSTEMEYİP, yeni gelen Y firması ile çalışmak için istifa ederlerse, herhangi bir tazminata hak kazanamzlar.
X işveren , A müşterisi ile sözleşmesi feshedildiği için çalışanlarının sözleşmesini feshetme hakkına sahip olmayacağından, eğer dediğiniz gibi o çalışanların sözleşmelerini FESHEDERSE kıdem tazminatlarını da ödemesi gerekir elbette.

Ancak X firmasından kazandığı haklarla Y firmasına geçebilmeleri için Y firmasının bu şekilde geçişi kabul etmesi gerekir, işçinin doğrudan istifa edip Y firmasına geçmesi şeklinde olduğunda bahsedilebilecek eski hak olamaz.
 
Üst