Aynı Kişiye Ait Şirketler Arası Personel Geçişi

A.evet gördüm buna göre işveren sizi şu an çalıştığınız işverenliğe BAĞLI başka işyerlerinde görevlendirebilir
B.ama şimdiki bu işverenlikte çalışmakta iken BAŞKA bir işverenliğe sizin rızanız olmaksızın gönderemez,bunun adına geçici iş ilişkisi denir.
C.daha önce dediğim gibi bu işverenlikte siz çalışmakta iken,başka bir işverenliğe veya ortağı dahi olsa başka bir şirkete rızanız olmadıkça gönderemez,bunun adına da iş akdinin yani sözleşmenin devri denir.
D.şimdiki işverenlik isterse sizi ordan alıp merkeze getirebilir veya orda çalışmanıza devam etmenizde isteyebilir,lakin anlaşılan o ki daha önce dediğiniz gibi sizi ortağı oldukları diğer şirkette çalıştırmak istiyorlar,bu nedenle kod.22 dem bahşedilmiş,gitmek istemezseniz gitmediniz diyerek çıkış verilmez,eğer illaki çıkaracaklarsa doğru veya yanlış başka sebeb bulurlar,bu nokta ayrı bir konu
E.ortağı oldukları diğer şirkete iş akdinin devri olacak ise (ki olursa hukukileşir,sizin tabirinizle resmileşir)isterlerse devir sözleşmesine yasal hakları ödenir deyip ödeyebilirler ama bu olayda ödeme zorunluluğu yok,ödenmeksizinde bu devir yapılabilir,zira sözleşme feshedilmiyor,sadece işverenlik/şirket değişikliği oluyor.

ozaman ben haklıyım değil mi
Aslında herkes haklı , kimisi biraz yanlış / eksik bilgiye sahip sadece :)

Noter huzurunda yapılacak 3 taraflı bir devir sözleşmesi ile bu iş kusursuz bir şekilde yapılabilir. Geçmişte benzer bir süreci neredeyse birebir yaşadım.
16 yıl çalıştığım ilk işyerimde, patronumun ortaklığı ile kurulan bir başka A.Şirkete 3 yıl boyunca sadece yeni şirket için çalışmam ardından yeni şirkete geçişim istendi.
Buraya da üyeliğim o dönemdeki arayşlarım sırasında oldu, ayrılamadık sonrasında :)
Noter onaylı bir eski işveren-yeni işveren ben bir sözleşme yaptık.
Sonra A.Ş yonetim kurulu defterine sözleşme ile devir yonunde karar alındığı kaydedildi. ( Bu benim özel bir isteğimdi)
Aynı şekilde , ilk işyerimden kazanılmış tüm haklarımdan , yeni işverenin tam sorumlu olacağı yanında eski işverenimin de kendisiyle çalıştığım dönem kadarıyla tüm haklarımdan sorumluluğunun devam edeceği, yeni işyerinde sözleşmem haksız şekilde işveren tarafından veya haklı sebeple benim tarafımdan feshedildiğinde eski dönem kısım için süre sınırsız eski işverenin sorumlu olacağı da belirtilmişti noter sözleşmesinde.
ve bir akşam üzeri ertesi gün A.ş. de işe girişim yapılacağı bilgisi verildi, Ertesi gün hem eski hem yeni işyerimde sgk lı olarak çalışıyor göründüm.
Sorunsuz 4 yıl devam ettik.Derken A.Ş satıldı bir komşu / rakip firmaya . Benzer bir istek geldi A.Ş deki genel müdürümden. Yeni firma devir şartlarından biri olarak bir çalışmaya devam taahhüdü vermemi istemiş 1 yıl için. Taahhüde karşılık taahhüt aldım 1 yıldan önce olmamak ve 3 ay önceden ihbar ederek sözleşmemi en yeni işverenin feshetmeyeceğine dair, karşılıklı taahhütlerimizi aldık yazılı olarak.
Bu noktada bir noter sözleşmesine ihtiyaç olmadığından işyeri devri ile her şey eskisi şekilde devam etti.
Daha doğrusu ben öyle sanmıştım :)
Ay sonu baktım bir miktar maaş hesaba yattı bir miktar elden ödeme yapıldı dedim hayırdır, primlerin asgari ücretten yatacak bizim uygulamamız bu şekilde dendi. Ertesi gün işe gitmedim
Sonraki gün de gitmedim,
3.gün arandım işyerinden, dediler hayırdır, dedim eksik yatan sgk primimi arıyorum , aradı hala patronum olan yeni patronum, hata etmiş arkadaşlar dedi, bir sonraki gün devam ettik başladığımız yerden :)

Sizin açınızdan risk ne olur bir iş sözleşmesi devrinde,
şu ana kadar görevli olduğunuz yerde pek önemsemediğiniz bazı şeyler sizi de etkilemeye başladığında rahatszı edebilir,
şu ana kadar görevli olarak bir başka firma çalışanı olduğunuzdan bazı durumlar gözardı ediliyor olabilir işyeri tarafından. Artık diğer çalışanlarla aynı durumda olduğunuzdan, o görmezden gelinene konular artık görülebilir / gösterilebilir olabilir.
Kısacası bir süre sonra mutsuz olup ayrılmak isteyebilirsiniz. O durumda da eğer haklı bir sebep yoksa, salt mutsuz olduğunuz içina yrılmak isterseniz, geçmişteki tüm haklarınızdan da vazgeçerek ayrılmış olursunuz.
Ama gene belirtmek istiyorum, 3lü noter sözleşmesi bu tür bir devirin en doğru / tek doğru yolu.

Noter huzurunda yapılacak 3 taraflı bir devir sözleşmesi ile bu iş kusursuz bir şekilde yapılabilir. Geçmişte benzer bir süreci neredeyse birebir yaşadım.
16 yıl çalıştığım ilk işyerimde, patronumun ortaklığı ile kurulan bir başka A.Şirkete 3 yıl boyunca sadece yeni şirket için çalışmam ardından yeni şirkete geçişim istendi.
Buraya da üyeliğim o dönemdeki arayşlarım sırasında oldu, ayrılamadık sonrasında :)
Sonra A.Ş yonetim kurulu defterine sözleşme ile devir yonunde karar alındığı kaydedildi. ( Bu benim özel bir isteğimdi)
Aynı şekilde , ilk işyerimden kazanılmış tüm haklarımdan , yeni işverenin tam sorumlu olacağı yanında eski işverenimin de kendisiyle çalıştığım dönem kadarıyla tüm haklarımdan sorumluluğunun devam edeceği, yeni işyerinde sözleşmem haksız şekilde işveren tarafından veya haklı sebeple benim tarafımdan feshedildiğinde eski dönem kısım için süre sınırsız eski işverenin sorumlu olacağı da belirtilmişti noter sözleşmesinde.
ve bir akşam üzeri ertesi gün A.ş. de işe girişim yapılacağı bilgisi verildi, Ertesi gün hem eski hem yeni işyerimde sgk lı olarak çalışıyor göründüm.
Sorunsuz 4 yıl devam ettik.Derken A.Ş satıldı bir komşu / rakip firmaya . Benzer bir istek geldi A.Ş deki genel müdürümden. Yeni firma devir şartlarından biri olarak bir çalışmaya devam taahhüdü vermemi istemiş 1 yıl için. Taahhüde karşılık taahhüt aldım 1 yıldan önce olmamak ve 3 ay önceden ihbar ederek sözleşmemi en yeni işverenin feshetmeyeceğine dair, karşılıklı taahhütlerimizi aldık yazılı olarak.
Bu noktada bir noter sözleşmesine ihtiyaç olmadığından işyeri devri ile her şey eskisi şekilde devam etti.
Ay sonu baktım bir miktar maaş hesaba yattı bir miktar elden ödeme yapıldı dedim hayırdır, primlerin asgari ücretten yatacak bizim uygulamamız bu şekilde dendi. Ertesi gün işe gitmedim
Sonraki gün de gitmedim,
3.gün arandım işyerinden, dediler hayırdır, dedim eksik yatan sgk primimi arıyorum , aradı hala patronum olan yeni patronum, hata etmiş arkadaşlar dedi, bir sonraki gün devam ettik başladığımız yerden :)

şu ana kadar görevli olduğunuz yerde pek önemsemediğiniz bazı şeyler sizi de etkilemeye başladığında rahatszı edebilir,
şu ana kadar görevli olarak bir başka firma çalışanı olduğunuzdan bazı durumlar gözardı ediliyor olabilir işyeri tarafından. Artık diğer çalışanlarla aynı durumda olduğunuzdan, o görmezden gelinene konular artık görülebilir / gösterilebilir olabilir.
Kısacası bir süre sonra mutsuz olup ayrılmak isteyebilirsiniz. O durumda da eğer haklı bir sebep yoksa, salt mutsuz olduğunuz içina yrılmak isterseniz, geçmişteki tüm haklarınızdan da vazgeçerek ayrılmış olursunuz.
Ama gene belirtmek istiyorum, 3lü noter sözleşmesi bu tür bir devirin en doğru / tek doğru yolu.

kerem bey burası notere gitmez 200 kişi çalışıyor çok sevirle gelen var diğer iş yerimden 22 çıkış kodu ile işlem yaparlsa 3 deviri yapsam bile sgk 22 çıkış kodunda

kıdem ihbar alamaz diyor 22 sgk kodunda 3 lü devirde tüm hakların diyor bu işlem yanlış değilmi haklarım gitmiyormu

-burası notere gitmez ...........................gitmezse ve sen iş sözleşmesinin devrini kabül ediyorsan yani gitmek istiyorsan hiç değilse,taraflar arasında üçlü devir sözleşmesi yapın ikide şahidle birlikte iki nüsha asıl düzenleyin biri sende kalsın
-diğer iş yerimden 22 çıkış kodu ile işlem yaparlsa 3 deviri yapsam bile sgk 22 çıkış kodunda
kıdem ihbar alamaz diyor.........................iş akdinin devri olacaksa kod.22 kullanılır,ihbar zaten olmaz,kıdem tazminatında doğmaz,dolayısıyla ödenmez,işveren isterse ödeyebilir
-22 sgk kodunda 3 lü devirde tüm hakların diyor bu işlem yanlış değilmi haklarım gitmiyormu................hayır,sözleşme devri olduğundan hiçbir hak kaybı olmaz yani siz tüm haklarınızla birlikte diğer şirkete geçmiş olursunuz.
Eğer iş akdinin devrini kabül ediyorsanız,
doğmuyor ama verirlerse kıdem tazminatınızı alın geçin,olmaz derlerse bu defa buradan tazminat alacak şekilde çıkışınızı versinler ,diğer şirkete sıfırdan girişiniz yapılsın,yada diğer şirkete geçmek istemiyorsanız tazminat ve işsizlik ödeneği alacak şekilde çıkışınızı versinler sizde başka iş arayışına gidiniz,tercih size ait.

Eğer iş akdinin devrini kabül ediyorsanız,
doğmuyor ama verirlerse kıdem tazminatınızı alın geçin,olmaz derlerse bu defa buradan tazminat alacak şekilde çıkışınızı versinler ,diğer şirkete sıfırdan girişiniz yapılsın,yada diğer şirkete geçmek istemiyorsanız tazminat ve işsizlik ödeneği alacak şekilde çıkışınızı versinler sizde başka iş arayışına gidiniz,tercih size ait.

şeref bey 3 günlük stres bitti tazminatımı vermek isteyerek başlatmak istemiyorlar işsiz kalmaktansa iş aramak yerine 3 lü devire imza attım inşallah kıdem ve ihbarımı burdan alabilirim daha sonrasında

Sonraki gün de gitmedim,

kerem bey internette okudum notorle 3 lü devir yapıyorlar yazıyorlar dedim personelciye notere ne gerek var 3 ümüz imza atıyorya notere para vermekten başka ne işe yarar diyor personelci

kerem bey burası notere gitmez 200 kişi çalışıyor çok sevirle gelen var diğer iş yerimden 22 çıkış kodu ile işlem yaparlsa 3 deviri yapsam bile sgk 22 çıkış kodunda

kıdem ihbar alamaz diyor 22 sgk kodunda 3 lü devirde tüm hakların diyor bu işlem yanlış değilmi haklarım gitmiyormu

Noterliğe gidemeyenler için bir noter memuru işyerine de gelebiliyor :)
Gider gitmez bilemem ama devir sözleşmesi ile tüm haklarınızla geçişi kabul ediyorsanız ve yapıyorlarsa zaten o sözleşmeye istinaden yeni işverende bir hak talebinde bulunabileceğiniz durum oluştuğunda , geçmişe dönük haklarınızla ilgili de hak talebinde bulunabilirsiniz. 3lü sözleşme size bunu sağlamış olur.
Yoksa bu akşam ABC şirketi çalışanı iken ayrıldığınız işyerine yarın sabah XYZ çalışanı olarak başlamış olduktan sonra kod 22 ile net kaybedecek olduğunuz sadece işsizlik maaşı olur ki zaten işsiz olmadığınızdan bir başvurunuz da olamaz.
22 kod yanında iş sözleşmesi devri şeklinde bir açıklama da yapılabiliyorsa , bir sıkıntı yaşamamanız gerekir.

Noterliğe gidemeyenler için bir noter memuru işyerine de gelebiliyor :)
Gider gitmez bilemem ama devir sözleşmesi ile tüm haklarınızla geçişi kabul ediyorsanız ve yapıyorlarsa zaten o sözleşmeye istinaden yeni işverende bir hak talebinde bulunabileceğiniz durum oluştuğunda , geçmişe dönük haklarınızla ilgili de hak talebinde bulunabilirsiniz. 3lü sözleşme size bunu sağlamış olur.
Yoksa bu akşam ABC şirketi çalışanı iken ayrıldığınız işyerine yarın sabah XYZ çalışanı olarak başlamış olduktan sonra kod 22 ile net kaybedecek olduğunuz sadece işsizlik maaşı olur ki zaten işsiz olmadığınızdan bir başvurunuz da olamaz.
22 kod yanında iş sözleşmesi devri şeklinde bir açıklama da yapılabiliyorsa , bir sıkıntı yaşamamanız gerekir.

personelci açıklama kısmına iş sözleşmesi devri yazılamıyormuş dedi sen elle yazarsın dedi çıkış bildirgesini bana mail atacak

Şeref beyin de belirttiği üzere;
o devri istemiyorsanız kabul etmek zorunda değilsiniz.
Ötesinde diyebileceğim bir şey yok.

Şeref beyin de belirttiği üzere;
o devri istemiyorsanız kabul etmek zorunda değilsiniz.
Ötesinde diyebileceğim bir şey yok.

elle yazsam sorun olurmu devri kabul etmessem işimden olabilirisin gibi alttan laflar etti diğer arkadaş direk imzaladı bende işsiz kalmıyım diye kabul ettim imza attım inş iyi olur

Son düzenleme:
şeref bey 3 günlük stres bitti tazminatımı vermek isteyerek başlatmak istemiyorlar işsiz kalmaktansa iş aramak yerine 3 lü devire imza attım inşallah kıdem ve ihbarımı burdan alabilirim daha sonrasında
Sizin için hayırlısı olsun.
İş akdinin devrinde k.tazminatı zaten doğmaz.
Kıdem ve ihbar tazminatı şartların oluşması halinde doğar,önceki yerde olsa,sonraki bu işyerinde de olsa farketmez.
İyi çalışmalar dilerim.

Sizin için hayırlısı olsun.
İş akdinin devrinde k.tazminatı zaten doğmaz.
Kıdem ve ihbar tazminatı şartların oluşması halinde doğar,önceki yerde olsa,sonraki bu işyerinde de olsa farketmez.
İyi çalışmalar dilerim.

sağolun teşekkür ederim devreden firmamın çıkış bildirgesine sgk çıkış kodunun kod ( 22 ) yanına iş sözleşmesi devri notunu yazsam olurmu personelcisine sordum elle sen yazabilirsin dedi
kidem tazminatım doğar aslında diğer firmaya geçmedim diye çıkış verirdi bide 1995 sgk girişim var 3600 da kıdem alabilirdim ama işsiz kalmıyım diye 3 lü deviri kabul ettim

Olur elbette, öenmli olan 2 firmanın da sizin haklarınızdan sorumluluktan kaçmadığını beyan etmesi.

Olur elbette, öenmli olan 2 firmanın da sizin haklarınızdan sorumluluktan kaçmadığını beyan etmesi.

nasıl beyan edecekler anlamadım bu konuyu örnekle anlatır mısınız. yazılı devir sözleşmesi demek değilmi bu dediğiniz

iki firmada imza yetkisi aynı kişide biliyorsunuz ama firma isimleri farklı muhasebeleri farklı mart ayında geçiş yapmıştık 3 devir sözleşmesi yapıp geçiş yapmıştık şimdi geldiğim diğer firmaya geri yollamak için bana 3 lü devir sözleşmesi dayatabilirmi 8 yıllık hakkım bozulmadan devam edermi 2011 de a firmasına giriş yaptım 2019 mart ayında b firmasına haklarım geçti a firmasına geriye gönderdiiğinde kabul edersem 8 yıllık kıdem devam edermi sgk çıkısı yapılıyor tabi bu işlemde 22 çıkış kodu ile

benim sgk girişim 1995 3600 da kıdem tazminatımı alabilirim biliyorsunuz bu devirlerle 3600 dan kıdem tazminatı almamı engellermi sgk dan kağıt getirince

Son düzenleme:
Aynen oyle,
geçen sefer A dan B ye geçerken B firması A firmasında çalışmaya başladığınız ilk günden beri kendinde çalışıyormuşsunuz gibi kabul etmişti ve bu devir sözleşmesiyle beyan etmişti.
Şimdi tam tersi olacak, A firması aradaki B firmasınadaki dönemi de sanki kendi bunyesinde hiç kesintisiz çalışmışsnız gibi kabul edeceğini beyan edeceği bir 3lü devir sözleşmesi daha yapılacak ve haklarınız aynen devam edecek A firmasında.
Bu tür bir devir için dayatma yapamaz işveren , bunu zaten geçen sefer de belirtmiştik, işsizlik sıkıntısı yaşamamak için o dönem geçişi kabul etmiştiniz.

3600 günle kıdem tazminatı almaya hak kazandığınızı belgeleyen yazıyı alıp işverene ileterek her zaman kıdem tazminatını alarak ayrılma hakkınızı kullanabilirsiniz, onda da bir kaybınız yok.

Aynen oyle,
geçen sefer A dan B ye geçerken B firması A firmasında çalışmaya başladığınız ilk günden beri kendinde çalışıyormuşsunuz gibi kabul etmişti ve bu devir sözleşmesiyle beyan etmişti.
Şimdi tam tersi olacak, A firması aradaki B firmasınadaki dönemi de sanki kendi bunyesinde hiç kesintisiz çalışmışsnız gibi kabul edeceğini beyan edeceği bir 3lü devir sözleşmesi daha yapılacak ve haklarınız aynen devam edecek A firmasında.
Bu tür bir devir için dayatma yapamaz işveren , bunu zaten geçen sefer de belirtmiştik, işsizlik sıkıntısı yaşamamak için o dönem geçişi kabul etmiştiniz.

3600 günle kıdem tazminatı almaya hak kazandığınızı belgeleyen yazıyı alıp işverene ileterek her zaman kıdem tazminatını alarak ayrılma hakkınızı kullanabilirsiniz, onda da bir kaybınız yok.

bu 3600 belgeyi getirdiğimde ne kadar sürede parayı vermek zorunda süresi varmı nasıl ödemek zorunda peşinmi

Aynen oyle,

keremcem bey ben gedliğim firmaya gitmek için tüm haklarımı istedim geçiş yaptıgım firmanın personelcisi kıdem veririz ihbar vermez diyor nasıl vermesseniz dedim biz seni aniden işten çıkarmıyoruzki dedi

SÖzleşmenizin sona ereceğini yazılı olarak bildirmemişlerse , aniden işten çıkarmakla biz söylemiştik arasında bir fark yok.