fonradar

Ayni Sermaye

fugenc

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Tem 2005
Mesajlar
1,007
Konum
bursa
Lojistik, taşıma alanında faaliyet göstermek üzere kurulacak bir limited şirket , leasing veya krediyle 2 adet Tır alacak.. ( henüz alınmamış) Bunlar kuruluş aşamasında ayni sermaye olarak kullanılabilir mi??
 
Ynt: ayni sermaye

Leasingli alınan bir aracın mülkiyeti lesaing firmasında olduğu için, kredili alınan aracında büyük bir olasılıkla üzerinde kredi verenin rehni olduğundan bunların ayni sermaye olarak konulamayacağını düşünüyorum. Şirket kurulduktan sonra araçları alsalar daha iyi olmaz mı ?
Selamlar,
 
Ynt: Ayni Sermaye

Burada soruda bir hata var. Kuruluş aşamasında olan şirket Leasing ile veya başka bir şekilde mal alamaz, satamaz ve borç altına giremez. Zira tüzel kişilik kazanmamıştır. Kısacası ortada hukuki muamele yapacak bir kişilik henüz yoktur. Şirket kişiliğinin hukuken ortaya çıkması ise, diğer şartların yanında sermaye koyma şartının fiilen yerine getirilmesi ile mümkündür.

Ancak, ortaklardan biri kredi ile (Leasing değil, arkadaşın dediği gibi Leasing şirketinin kiraya verdiği mal üzerinde mülkiyeti muhafaza hakkı vardır ve kiracı malı başkasına devredemez ) aldığı tırı (üzerinde ipotek yoksa) şirkete sermaye olarak koyabilir.
 
Üst