Ayni Yardımda Stopaj

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ercan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ercan

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
208
işyeri işçilerine dağıtmak üzere 500,00 + kdv' ye yakacak (örn. kömür) almıştır.Alış faturasının aşağıdaki gibi muhasebeleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum;

770/760/740/720 500,00
191 90,00
360 75,00
100 515,00

Bu ayni yardımı her işçinin bordrosunda kişi başına düşen değeri ile göstermek zorunda mıyız yoksa (ve eğer doğruysa) yukarıdaki kayıt yeterli midir? Teşekkürler
 
Merhaba,
Öncelikle KDV dahil tutarın brütleştirilerek vergi kesintisi yapılması gerektiğini düşünüyorum.
Ayrıca kayıtlara toplu olarak alabilirsin ama, hesaplamanın kişi bazında yapılması gerekir. Çünkü bir çalışan %15 diliminde iken diğer %25 dilimine girmiş olabilir. Bunun içinde KDV dahil tutarı kişi sayısına bölüp çıkan tutarı kişi bazında brütleştirmelisiniz.

Ayni yardımda bulunulan çalışanın örnek kolay olsun diye 2 kişi olduğunu varsayarsak;
Kod:
150 STOKLAR               500,00
191 İND.KDV                90,00
      320 SATICILAR              590,00

590,00 / 2      = 295,00 YTL

"A" çalışanı %15 diliminde ise;
295,00 / 85 * 100    = 347,06 YTL
Vergi Stopajı        = 347,06 * %15  =  52,06 YTL


"B" Çalışanı %20 diliminde ise;
295,00 / 80 * 100     = 368,75 YTL
Vergi Stopajı         = 368,75 * %20  = 73,75 YTL

GİDER KAYDI
740/7...   (347,06 + 368,75)    715,81 YTL
      360 ÖD.VERGİ                           125,81 YTL
      391 HES.KDV.                            90,00 YTL
      150 STOKLAR                            500,00 YTL
 
Merhabalar

Yukarıda işçiye verilen ayni yardımın vergilendirilmesi işleminde bir hata yapıldığını tespit ettim. Bunu açıklamak isterim. Bunun gibi senede bir defa yapılan yardımlardan (Yıllık izin ücreti hariç) %25 oranında fiks GV. Stopajı yapılması gerekir.
_____________________
Selamlar
Osman Erol
 
KDV AÇISINDAN iLAVE OLARAK,

KDVK'nun 1. maddesindeki,

"Verginin Konusunu Teşkil Eden İşlemler
Madde No 1
Kapsam
Türkiye'de yapılan aşağıdaki işlemler katma değer vergisine tabidir:
1. Ticarî, sınaî, ziraî faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler,"

hükmüne göre, bu olayda isletmenin alim/satima konu malini degil de, ücret niteligine bürünen mali, isçisine ödediginden ve ücret ödemeleri de KDV'ne tabi olmadiginden, KDV hesaplanmayacagi düsüncesindeyim.
 
Merhaba,
Madem bu kadar detaya girdik, Gelir Vergisi yanında Damga Vergisi kesintisi yapılması gerektiğinide hatırlatmak istedim.

OSMAN EROL' Alıntı:
Merhabalar

Yukarıda işçiye verilen ayni yardımın vergilendirilmesi işleminde bir hata yapıldığını tespit ettim. Bunu açıklamak isterim. Bunun gibi senede bir defa yapılan yardımlardan (Yıllık izin ücreti hariç) %25 oranında fiks GV. Stopajı yapılması gerekir.
_____________________
Selamlar
Osman Erol

Sayın Erol, ben sabit %25 kesilmesi gerektiği ile ilgili bir bilgiye sahip değilim. Atladığım bir nokta varsa yasal dayanağı ile bildirirsen memnun olurum.
 
OSMAN BEY, TAMER BEY'E KATILIYORUM.

NE % 25 sabitmis. Anlayamadim. Ücrette sabit vergi varda haberimiz mi yok, yoksa?

Bunu neye istinaden söylediginizi açiklarsaniz, seviniriz.
 
SMMM Kenan GÜMÜŞ' Alıntı:
KDV AÇISINDAN iLAVE OLARAK,

KDVK'nun 1. maddesindeki,

"Verginin Konusunu Teşkil Eden İşlemler
Madde No 1
Kapsam
Türkiye'de yapılan aşağıdaki işlemler katma değer vergisine tabidir:
1. Ticarî, sınaî, ziraî faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler,"

hükmüne göre, bu olayda isletmenin alim/satima konu malini degil de, ücret niteligine bürünen mali, isçisine ödediginden ve ücret ödemeleri de KDV'ne tabi olmadiginden, KDV hesaplanmayacagi düsüncesindeyim.

Merhaba,
Bence olayı, sadece KDV kanununun 1/1 maddesine bakarak yorumlamamak lazım. Vergiyidoğuran olayıda gözönünde bulundurmak lazım.

İşletmenin Kömürü satın alması ile KDV doğmakta, işletme kömürleri çalışana teslim ettiği zaman yine KDV doğmaktadır. Bu vergininde birisi tarafından ödenmesi gerektiği açıktır.

Son olarak 30/d maddesine göre tüketici işletme olmadığı için vergi kanunları yönünden (kömürün tüketimi açısından) gider kabul edilmemesi nedeniyle (Gider kabul edilmesi için ücret haline getirmemiz gerekiyor) alımda yüklenilen verginin düzeltilmesi gerekmektedir.
 
Merhabalar

Arkadaşlar sizi sevindirmek beni memnun eder. Ben tatilden yeni döndüm. Size de tavsiye ederim. Bu sıcakta yeter bu kadar.

GVK 122 No.Lu Tebliği
(…..)

B - YILDA BİR VEYA İKİ KEZ ÖDENEN VE İSTİSNA DIŞINDA KALAN SOSYAL YARDIMLARIN VERGİLENDİRİLMESİ :

“Bilindiği üzere; 6.7.1972 gün ve 14237 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 97 Seri Sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliğinin 1. Bölümünde; istisna dışında kalan giyim, kuşam, yiyecek ve yakacak bedellerinin ödemenin yapıldığı ayın asıl ücretleriyle birleştirilerek vergilendirilmesi öngörülmüştü.
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 61. maddesinde, "Ücret, iş verene tabi ve muayyen bir iş yerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir" denilmiş, aynı Kanun'un 104 üncü maddesinde de, " ..... yıllık olarak ödenen ücretlerin vergileri (1) numaralı cetvele göre, hesaplanır...... Günlük, haftalık, aylık ve yıllık ücret, ücretin günlük haftalık, aylık veya yıllık bir devre için hesaplanarak ödenmesini ifade eder... Yukarıda belirtilen şekiller dışında ve devreler tâyin edilmeksizin yapılan bilûmum ücret ödemeleri yıllık ödeme sayılır." hükümleri yer almıştır.
Bu hükümler karşısında, toplu iş sözleşmeleriyle yılda bir veya iki kez ödenen elbise ve dikiş ücretleri, yakacak ve ayakkabı bedelleri, tahsil, eğitim ve sünnet yardımları, kıdemli işçiliği teşvik ikramiyesi senelik izin ücreti dışında ödenen piknik ve izin ücretleri ve buna benzer sosyal yardımların yıllık ücret ödemesi sayılarak, asıl ücretlerden ayrı ve yıllık ücret ödemelerine uygulanan 1/2 numaralı vergi cetvelinin indirimsiz gurubu üzerinden vergilendirilmesi, muhtelif ücret ödemesi niteliğini taşımayan, anılan yıllık ücret ödemelerine asgari % 25 oranının uygulanmaması gerekir.”
(….)

Bu Tebliğ halen yürürlüktedir.
________________________

Selamlar
Osman Erol
 
sayın kenan gümüş bey

kdvk 2.mad.teslimin tanımı yapmış 3.madde ise teslim sayılan bazı özel haller belirtilmiştir.yine kdvk 3.mad.açıkca vergiye tabi malların işletme personeline verilmesi üçret olarak verilmesini teslim sayılan hallerden saymıştır.

ayrıca 1.nolu kdv tebliğinde

– Teslim Sayılan Haller:

Teslim konusundaki tereddütleri gidermek amacıyla Kanunun 3. maddesinde bazı özel hallerin de teslim sayılacağı konusu hükme bağlanmıştır. Bu haller aşağıda açıklanmıştır.

1. Maddenin (a) bendine göre vergiye tabi malların her ne suretle olursa olsun vergiye tabi işlemler dışındaki amaçlarla işletmeden çekilmesi, vergiye tabi mallarm işletme personeline ücret, prim, ikramiye, hediye, teberru gibi namlarla verilmesi teslim sayılacak ve vergiye tabi tutulacaktır. Mesela, akaryakıt ticareti ile uğraşan bir şahsın bu akaryakıtın bir kısmını özel otomobilinde kullanması veya ticaretini yaptığı dayanıklı tüketim mallarından bir kısmını kendi şahsi ihtiyacında kullanmak üzere işletmeden çekmesi veya ücret, ikramiye, hediye, teberru gibi adlarla işletme personeline vermesi de teslim sayılarak vergiye tabi tutulacaktır. Bu gibi hallerde işletmeden çekilen değerlerin bu Kanunun 27. maddesi uyarınca Vergi Usul Kanununa göre emsal bedeli ile değerlendirilmesi gerekecektir.

kdv kanunu 5 mad.Hizmet Sayılan Haller
Vergiye tabi bir hizmetten, işletme sahibinin, işletme personelinin veya diğer şahısların karşılıksız yararlandırılması hizmet sayılır

yine kdvk genel tebliği no :9
- Katma değer vergisi uygulamasında personele sağlanan menfaatlerden aşağıda sayılanlar vergiye tabi tutulmayacaktır.

a) Personele işyerinde veya müştemilatında yemek verilmesi,

b) Personele yatacak yer veya konut tahsisi,

c) Personelin toplu olarak işyerine gidip gelmesini sağlamak amacıyla yapılan taşıma hizmetleri,

d) Demirbaş olarak verilen giyim eşyası.

İşletmenin iktisadi faaliyetini yürütebilmesi için yapılan ve işletmede yaratılan katma değerin bir unsuru olan bu masraflar maliyetin bir parçası olduğundan, personele tahsis sırasında vergiye tabi tutulmayacak, bu mal ve hizmetlerin iktisabında yüklenilen vergiler ise genel hükümlere göre indirim konusu yapılabilecektir.




yukardaki hükümlerden anlaşıldığı kadarıyla kanun koruyucu iradesini açıkca ortaya koymuştur.personele ayın veya hizmet olarak verilen üçretin hangi durumlardan kdvye tabi olmadığını tebliğide belirtmiştir.

kömürü işçiye üçret olarak vermeniz ne kömürün nihai tüketicisinin işçi olduğunu nede bu yapılan teslimin kdvye tabi olduğunu değiştirmez.
bu acıdan bakılınca tamer başkanın görüşlerine katılıyorum.

not:ayrıca okuduğum hiçbir makale yada vergi kanunlarıyla ilgi kitaplarda aksine bir görüşe rastlamadım.
 
SMMM Kenan GÜMÜŞ' Alıntı:
Tebliğde belirtilen, Yatacak yer, yemek, demirbaş niteliğindeki giyecek eşya gibi ödemelere "kömür"ü de eklemekte nitelik olarak bir farklılık veya bir mahsur görmüyorum. Çünkü, yukarıdaki eşyalar ile "kömür" arasında çok benzer yanlar bulunduğu görülmektedir.
Merhaba,
Kenan Bey gerçekten güzel bir fikir jimnastiği oluyor.Yukarıda vermiş olduğun örneklerde kömür ile diğerlerinin arasında küçük (aslında büyük) bir farklılık var. Yatacak yer, yemek, iş giyimi v.s. tesliminde malın mülkiyeti işçiye geçmemekte, İşverenin malı olmaya devam etmekte ve işin görülmesi için verilmektedir.
Fakat Kömür tesliminde durum değişmekte. Malın mülkiyeti çalışana geçmekte ve işle ilgili değil, çalışanın ailesinin ısınmasında kullanılmakta yani işletme faaliyeti ile ilgili kullanılmamaktadır.

Ayrıca vermiş olduğun örneği biraz daha geliştirmek istiyorum;
İşçiye çalışma esnasında giymek için teslim edilen iş kıyafetleri gider olarak kabul edilirken, yani satıcıdan alıp doğrudan gider yazılırken, bayramda giymesi için alınan giyim eşyaları gider olarak kabul edilmemekte, gider olarak dikkate almak için, ücret olarak değerlendirilmesi ve ilk mesajımda verdiğim örneğe uygun olarak KDV ve Vergi tahakkuku yapılarak gider hesaplarına alınması gerekmektedir.
 
SMMM Kenan GÜMÜŞ' Alıntı:
OSMAN BEY,

Tatile gitmenize gerçekten çok sevindim. Ama fazla tatile çikmamanizi tavsiye ederim. Ben de çikmayi düsünmüyorum. Ben oturup kitaplarimi okuyarakta, tatilimi yaparim. size de öneririm çok güzel ve faydali oluyor. Degil Mi Tamer Bey, siz de tavsiye etmez misiniz?

Ilgili teblige dikkatlice bakarsaniz,

Tebligin 76 model oldugunu,

Orada sözü geçen 104. maddenin, güncel 104. maddeden sizin çalistiginiz isyeri ile tatil yaptiginiz yer arasindaki fark kadar bir fark oldugunu,

76 yilinda, 76 yilindaki 104. maddeye göre çikan bir tebligin, günümüzde hiçbir anlam ifade etmedigini,

Oradaki 104 madde deki; "yıllık olarak ödenen ücretlerin vergileri (1) numaralı cetvele göre, hesaplanır...... Günlük, haftalık, aylık ve yıllık ücret, ücretin günlük haftalık, aylık veya yıllık bir devre için hesaplanarak ödenmesini ifade eder... Yukarıda belirtilen şekiller dışında ve devreler tâyin edilmeksizin yapılan bilûmum ücret ödemeleri yıllık ödeme sayılır", ifadesinin artik, 2005 yilindaki 104. maddede yer almadigini, dolayisiyla, yazinizin sonuna, bu teblig halen yürürlüktedir, yazilamayacagini,

Tebliglerin taniminin ne oldugunu, açip bir vergi hukuku kitabindan okumamiz gerektigini,

Tebliglerin bir yasa hükmünü açiklama üzere çikarildigini,

Yasalar degistikçe bazi tebliglerin degistigini, bazilarinin ise degistiirlmesinin unutuldugunu,

Hadi tebligi kabul etsem/etsek bile (IMKANSIZ), yillik 6 milyara kadar isçilere yapilan yardimlarin vergiden müstesna (oh ne güzel) olamayacagini,

Hadi oldu diyelim, o tebligde geçen ifadenin "yillik ikmamiye" oldugunu,

Benim ve buradaki arkadaslarin niyetinin, ciddi ciddi birseyleri tartisip, dogru yolu bulmak ve yeni yetisen arkadaslara yardimci olmak oldugunu,

Gelir vergisi kanunu'nun ücreti tanimlayan 61. maddesinin açik-net-anlasilabilir oldugunu,

Genel hukuk kurallari çerçevesinde, ücret nedir, isçi ve isveren nedir, bunun kolayca anlasilabilir oldugunu,

Gelir vergisi kanunu'nda 85. ve 86. maddeler diye bir madde oldugunu,

Yine GVK'nunda 2. madde ve 1. maddelerin oldugunu,

Bunlarin ne anlama gelebilecegini,

Sonuç olarakta oraya yazmis oldugunuz yazinin kusura bakmayin ama çok abes oldugunu

anlarsiniz.

Kenan bey

Önce şunu söyleyeyim siz tatile gitmeyip çalışmaya devam edin. Biz sizi tutmayalım.

Sonra şunu ilave etmek isterim. Otuz yılı aşkın zamandır bu işin içindeyim
ama bir muhasebecinin tebliğleri çıkış yılına göre modellendirdiğine ilk defa şahit oluyorum. Bir yaşıma daha girdiğimi söyleyebilirim. Ben size 1950 yılında çıkmış olup hala yürürlükte olan tebliğler gösterebilirm. Eğer tahmin ettiğim kişi iseniz (Ki kesin olarak emin değilim) siz de bu işi 40
yıldır yapıyorsunuz. Bundan çıkardığım sonuç şu olyor ki (kusura bakmayın) bu cahalet az tahsille olmaz.
 
Üst