BA BS Fazla Bildirme Sorunu

Üyelik
21 Ağu 2013
Mesajlar
55
Konum
bursa
SN: ARKADAŞLAR
Temmuz 2019 da bildirmemiz gereken ba da 17 adet bildirmemiz gereken tutar ise 9000 TL olması gerekirken biz 18 adet 9472,50 TL girmişiz Bu 472,50 TL fatura Ağustos faturası yanlışlıkla temmuza girmişiz kdv beyannamesinden sonra olduğu için kdv yi etkilemedi.
Karşı taraf muhasebe bürosu mutabakat yapmak oldukça zordu. Bizim karşı tarafa ait mail adresi attığımıza dair kanıt var. Mali müşavirin telefonunu biliyoruz. Mali müşavir dışarıda olduğu için bürodaki eleman ile sözlü mutabakat yapıldığına dair telefon numarası ve şahıs ismi var. Büro doğru bildirmiş biz elemana uyup aramamıza mail göndermemize rağmen bizim hatalı oldu. Siz nasıl bir yol izlersiniz. Şimdi ceza ile karşılaşmamak için ve ayrıca şöyle bir açıklamada var
Buna göre,
• Mükelleflerin bildirimde bulunurken “vergi kimlik” ve “TC kimlik” numaralarını doğru yazmaları kaydıyla alım-satım yaptıkları mükelleflerin adı ve soyadı/unvanlarında yapılan büyük-küçük harf ile yazım ve kısaltma vb. hatalar,
• Aylık yapılan her bir bildirimde (Form Ba-Form Bs) yer verilen her bir mükelleften gerçekleştirilen alım veya satımlar için katma değer vergisi hariç olmak üzere mal ve/veya hizmet alışları veya satışları için belirlenen, bildirimde bulunma haddinin %10’unun altında kalan tutar hataları, Örneğin (A) Ltd Şti, (B) A.Ş’den Ocak 2013 döneminde yapmış olduğu alışları Ba formu ile 8.000 TL olarak bildirilmiş, (B) A.Ş. ise aynı dönemde (A) Ltd. Şti’ye olan satışlarını 8.400 TL olarak bildirmiştir. İki mükellefin bildirimleri arasındaki fark 396 sıra numaralı VUK Genel Tebliği ile 2010 yılı ve müteakip yıllar için belirlene ve Maliye Balkanlığı’nca yeni bir düzenleme yapılmadığı sürece uygulanacak had olan 5.000 TL’nin % 10’unun altında kaldığından her iki mükellef adına her hangi bir cezai müeyyide tatbik edilmeyecektir.
•
• “Belge sayısı” bölümünde alım satımlara ilişkin olarak bildirilen belge sayısının 5 adedi aşmayan ve “Mal ve hizmetlerin toplam bedelini”değiştirmeyen belge sayısı ile ilgili hatalar,
eksik veya yanıltıcı bilgi olarak değerlendirilmeyecek ve bu hatalardan dolayı VUK mükerrer 355. madde uyarınca ceza kesilmeyecektir. İç genelge Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sayfasında yayınlanmamıştır. Düzenleme olumlu olmasına karşın Kanun dayanağı bulunmamaktadır.
 
1. Mutabakat teyit vs bunların hiç biri sizin bildirim hatanız nedeni ile karşı tarafı sorumluluk altında tutmaz. Bu bildirimlerin tüm sorumluluğu bildirim yapan taraftadır.
2. %10 yanılma payı içinde olduğunuzdan düzeltme vermeseniz olur. Tabii o ağustos ft ağustos ayı için tekrar değerlendirip gerekiyorsa bildirmeyi ihmal etmeyin.
 
SN MERKÜR
Öncelikle zaman ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.Ben bildirimin bana ait olduğunu beni bağladığını çok iyi biliyorum. Benim amacım karşı tarafı suçlamak değil. Çünkü bildirim de bulunmuşuz.Ama devlet ne diyor. Bana yanıltıcı ve eksik beyanda bulunursan ben cezamı keserim diye belirtiyor.Ben yanıltıcı bilgi vermek istemediğimi belirtmek istedim. Yani büroya mail atmışım, mali müşavir ile telefonda konuşmuşum, bürodaki eleman ile konuşmuşum. Karşı tarafın elemanı işine sahip çıkmadıysa, ya da konuyu tam olarak bilmiyorsa benim bu bildirimi yanlış verdiğimde benim suçum ne? Ben böyle bir olayla karşılaşan arkadaşların ne gibi durum izlediğini öğrenmek için konuyu açtım. Eksik olsa düzeltme ver Cezana katlan.
 
Sizin sorumluluğunuz aldığız mal/hizmet karşılığı size kesilecek ft takip edip o ft göre bildiriminizi yapmak. Bildirim için gerekli olan elinizdeki faturadır, karşı taraf ile yapacağınız teyit sadece kendiniz için yapacağınız bir otokontroldür.
 
SN:MERKÜR
Ben ne demek istediğimi size anlattığımı düşünüyorum. Konuyu niye uzatıyorsunuz anlamadım Açıklamanız için teşekkür ettim.
 
Üst