uyumsoft

Ba_Bs Formlarına İlişkin.... (Lütfen yenı başlık açmadan önce okuyunuz.)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mes_ar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Ba_Bs Formlarına İlişkin.... (Lütfen yenı başlık açmadan önce okuyunuz.)

değerli meslektaşlarım Ba, Bs formlarına kesilen cezalar ile ilgili son gelişme; kesilen cezaların tutarı 90 TL ye düşürülecek.
www.izmirmeslektebirlik.org adresindeki haber alıntısı aşağıdaki gibidir.

İSTANBUL' DA SAYIN MALİYE BAKANIMIZ MEHMET ŞİMŞEK İLE VE İZMİR'DE GELİR İDARESİ BAŞKANIMIZ SAYIN MEHMET KİLCİ İLE YAPTIĞIMIZ GÖRÜŞMELER DE BAŞTA BA, BS FORMLARI OLMAK ÜZERE BİRÇOK KONUYU GÖRÜŞTÜK

İSTANBUL 'DA SAYIN BAKANIMIZ İLE YAPTIĞIMIZ GÖRÜŞMEDE BA, BS FORMLARININ SÜRESİNDE VERİLMEMESİ VEYA SÜRESİNDEN SONRA YAPILAN DÜZELTMELER İÇİN UYGULANAN CEZALARDAN MESLEKTAŞLARIN MAĞDURİYETİNİ, TAHSİLAT SORUNUNU VE BİR DİZİ MESLEKİ SORUNLARIMIZI DİLE GETİRDİK.

SAYIN BAKANIMIZ SORUNLARIMIZA KARŞI DUYARLILIĞINI BEYAN EDEREK, BAŞTA BA, BS LERLE İLGİLİ CEZALAR KONUSUNDA TEPKİLERİMİZDEKİ HAKLILIĞIMIZI BELİRTEREK EN KISA SÜREDE CEZALARIN DÜŞÜRÜLECEĞİNİ VE DİĞER SORUNLARIMIZ İÇİN DE BİR RAPOR DÜZENLENEREK BAKANLIĞA İLETMEMİZİ İSTEDİ
31.MART 2010 TARİHİNDE İZMİR'DE BİR DİZİ PROGRAMA KATILAN SAYIN GELİR İDARESİ BAŞKANIMIZ MEHMET KİLCİ İLE BİR ARAYA GELEN MESLEKTE BİRLİK GRUBU YÖNETİMİMİZ, SAYIN BAKANIMIZA İLETİLEN SORUNLARIMIZI SAYIN KİLCİ'YE DE İLETTİ.
SAYIN KİLCİ İLE 1 SAATAE YAKIN YAPILAN GÖRÜŞMELERE GELİR İDARESİ BAŞKAN YARDIMCIMIZ SAYIN ADNAN ERTÜRK İLE İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANIMIZ SAYIN MUSTAFA GÜRHAN ACAR DA KATILDI.
GÖRÜŞMELERDE BA, BS LERE KESİLEN CEZALARIN FAZLA OLDUĞU VE BUNDAN MESLEKTAŞLARIN ÇOK MAĞDUR OLDUĞU, BU MAĞDURİYETLERİN ÖNLENMESİ İÇİN BU CEZALARIN SEMBOLİK RAKAMLARA ÇEKİLMESİ KONUSUNDA MUTABAKAT SAĞLANDI. SAYIN KİLCİ BU RAKAMLARIN 1.DERECE USULSÜZLÜK CEZALARI SEVİYESİNE ÇEKİLECEĞİ BU RAKAMLARIN İSE 90 TL Yİ GEÇMEYECEĞİNİ VE ŞU ANDA VAR OLAN 10 GÜNLÜK CEZASIZ DÜZELTME HAKKININ DEVAM EDECEĞİ, CEZALARIN İSE BU SÜREDEN SONRA YAPILACAK DÜZELTMELER İLE SÜRESİNDE VERİLMEYEN BA, BS LER İÇİN UYGULANACIĞINI BELİRTTİ.
AYRICA BA, BS BİLGİ HAVUZU OLUŞTURULMAK SURETİYLE YANLIŞ BA, BS VERİLMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLMESİ KONUSUNDAKİ TALEBİMİZ DE GELİR İDARESİNCE OLUMLU KARŞILANDI BU KONUDADA GEREKLİ ÇALIŞMA YAPILMASI KONUSUNDA GÖRÜŞ BİRLİĞİ OLUŞTURULDU.
TAHSİLAT SORUNUNA YÖNELİK TE ÇALIŞMA YAPTIĞIMIZI BU KONUDA GRUBUMUZCA HAZIRLANAN RAPORUN KENDİLERİNE DAHA ÖNCEDEN İLETİLDİĞİNİ BELİRTEN GRUP BAŞKANIMIZ MUSTAFA FELEK BU RAPOR ÜZERİNDE GELİR İDARESİ İLE BİRLİKTE BİR ÇALIŞMA YAPILABİLECEĞİNİ BELİRTTİ.
MESLEK MENUPLARINA NAYLON FATURA DÜZENLEYİCİLERİ LİSTESİNİN AÇILMASI,
DAMGA VERGİSİ BEYANNAMELERİNİN İNTERNET ÜZERİNDEN VERİLEBİLMESİ,
SERBEST MESLEKTE KDV 'NİN TAHSİLAT ESASINA DAYANDIRILMASI, GİBİ BİRÇOK KONU GÖRÜŞÜLDÜĞÜ
TOPLANTI MESLEK MENSUPLARININ MASANIN HER İKİ TARAFINDA YER ALDIKLARI MÜKELLEF İLE MALİYE ARASINDA BİR KÖPRÜ VAZİFESİ GÖRDÜĞÜ GERÇEĞİNDEN HAREKET EDİLEREK, TEŞKİLATIN MESLEK MENSUPLARINI KENDİ YANLARINDA GÖRDÜKLERİNİ BELİRTMESİ, TARFALARIN SORUNLARI DİYALOG İÇERİSİNDE ÇÖZÜLEBİLECİ MESAJI İLE SONA ERDİ.

Konu başlığı ve içeriğinde Büyük Harf kullanmak yasaktır.!
Lütfen Forum Kuralları' na uyunuz.!

Başımdan geçen bir olayı aktarayım
2000 yılından beri gayrifaal durumda olan bir ltd.şti.2008 temmuz 15 te tüm yasal prosedürlerini
halledip hem tasfiyesi sona erip vergi dairesinden de bu tarihte kapanış işlemlerini yaptırıyor.
2009 aralık ayında hem şirket ortağı olan hemde tasfiye memuru olan kişinin evine bir tebligat geliyor
içinden 6 aden ceza ihbarnamesi 2008 yılı 1-2-3-4-5 ve 7.aylara ait ba bs formları verilmediği için
ihbarnamenin kesiliş tarihi şubat 2009 (çok detaya girmeyeceğim aslında başlı başına hukuksuz bir durum
sonuçta olmayan sicilden kaydı silinen bir şirket ölü bir insandan farksız değildir neyse)
ve bu şirket 2000 yılında aciz duruma düşmesine rağmen 8 yıl boyunca vergi sgk ticaret odası borçlarını ödeyebilmek için kapanamamıştır, oda ayrı bir konu neyse toplam ceza miktarı 9000 TL.
izmir vergi mahkemelerine dava açılıyor.dava açıldıktan sonra mahkemeden bir yazı 6 adet ihbarnameyi tek davaya konu edemezsiniz hepsi için ayrı harç ayrı dava
bu ara paralar su gibi akıyor tabi.neyse ayrı ayrı açılıyor davalar
aradan iki ay geçmiyor mahkemeden bir yazı daha
karar: açmış olduğunuz davalar ile ilgili olarak k.yaka vergi dairesi .../şubat/2010 tarih şu nolu düzeltme fişleri ile cezaya konu ihbarnamerdeki cezalar terkin edilmiştir diye, böylece davaya konu bir durum olmadığı için esastan verilecek bir kararda yoktur diye dava düşüyor.sonuç olarak vergi idaresi her bir dava için masraflar artı 250 tl dava başına vekalet ücreti ödemeye mahkum ediliyor.

bitti zannettiniz demi

ama bitmedi

1 nisan 2010

ortak ve tasfiye memuru olan arkadaşın evine bir kağıt bırakılıyor
mali bir konuda görüşmek üzere gelin diye
2 nisanda bu şahıs gidiyor bir tebligat alıyor açıyor birde ne görsün
nurtopu gibi altı adet ceza ihbarnamesi
şaşırıyor
hemen soluğu üst kattaki cezayı kesen servise giderek alıyor
inannırmısınız konuya vakıf bir kişi yok
buna şef ve müdür yardımcıları da dahil
gidin ödeyin diyorlar
ilk cezalar geldiğindede gittiği zaman bırakın cevap vermeyi gidin ödeyin boşuna uğraşmayın dedikleri aklına geliyor
inanırmısınız
daha anlatacak okadar fazla şeyim varki ama sanırım konunun özü anlaşıldı
evet anladığınız üzere bu kişi benim
burada yazdıklarım yaşadıklarımın milyonda biri değil
çok üzülüyorum
sorun bu ceza ihbarnameleri değil
sorun bir sürü işi bilmez insanın haketmedikleri yerlerde olmaları
pırlanta gibi insanların ise biçare dışarıda iş umuduyla neyse
evet arkadaşlar hala şaşkınım konuyu anlamaya çalışıyorum
bu ne perhiz bu ne lahana derler ya
ne yapmaya çalıştıklarını anlayamadım
neden terkin ettin neden tekrar canlandırdın
sanırım bu sefer benim farklı bir yol izliyorla
şirketi değilde tasfiye memuru ortak olarak beni gözlerine kestirdiler
her nekadar ihbarnamelerin üzetin de tasfiye halinde şirketin adı yazsada
tükenmez kalem ile adım yazılmış potansiyel mükellef diye
bu ara tebliğ zarfıda adıma düzenlenmiş

sanırım bu paraları direk almasalarda
dolaylı yollardan benden çıkmasına vesile olacaklar çünkü bir dünya masraf mahkemelerde
hakkını savunmakta

anlayan varsa lütfen bana izah edebilirmi durumu ben hala şaşkınım ve birşey düşünemiyorum şuan

başınızı ağrıtıım ama çok ilginç bir olay olduğu için sizlerle paylaşma ihtiyacı duydum

Akaryakıt istasyonlarından alınan-verilen fişler için son durum şöyledir:
ÖKC ile satış yapan mükellefler fişleri faturaya dönüştürüyorlar ise haddi aşmaları durumunda BS ile bildirim yapacaklar. ÖKC fişlerinin faturaya dönüştürülmemesi halinde haddin aşılıp aşılmadığının tespiti zor olduğundan BS ile bildirmeyecekler.

Akaryakıt istasyonlarından ÖKC fişi ile alım yapan mükellefler ise haddi aşmaları durumunda BA ile bildirim yapmak zorundalar.

O zaman nerde kaldı çapraz inceleme, nerde kaldı BA-BS'lerin ortaya çıkış mantığı?

Yani satış halinde faturaya dönüştürülüyorsa dahil edilecek, fiş olarak kalıyorsa dahil edilmeyecek(haddi aşsa dahi).
Alış halinde fiş ya da fatura farketmez haddi aşması halinde forma dahil edilecek.

merhaba,

saçma bi soru ama tereddüt ettim.

bi mükellefimden satış faturaları dökümler halinde geliyor. Her ay bunlar üzerinden mutabakat ile b formlarını gönderiyorum.. Geçen şubat döneminde fatura dökümünde yazan ve haddi aşan bir firma ünvanı şu şekildeydi " ...... İli Damızlık Birliği" vergi numarasını da aldım ve gönderdim. Şİmdi bu mart dönemindeki dökümde yine haddi aşıyor bu firma fakat şimdi ise " ..... İli Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği" şeklinde vergi numarasıda aynı..

şimdi bu ünvanda bi değişiklik problem olurmu? Düzeltme vermem gerekir mi? yoksa ikinci yazdığım ünvanla bildireyim geçeyim mi?

Herkese iyi çalışmalar diliyorum, X elektirik Dağıtım A.Ş. şubat dönemi 5000.00 tl geçen faturası nı 01.03.2010 tarihinde düzenlemiştir. Firma bu şubat dönemine ait olduğu için biz ba/bs de şubatta beyan ettik diyor. Fatura 3. aya ait. böyle bi durum vardırmıdır sizce? Varsa da yasal dayanakaları nelerdir... Teşekkürler.

mrb arkadaşlar
alo maliye hattını aradığımda 5000 tl yı geçen kontrata bağlı kira ödemelerininde ba formuna dahil edileceği yönünde görüş bildirdiler bu konuyla ilgili elinde mükteza olan varmı daha önceleri almıyorduk kolay gelsin

Sayın M.İ.N.E. elbetteki düzeltme vermenize gerek yok. Vergi numarası aynı ve önemli olan da o zaten. Tam ünvanın yazılması en doğrusu tabiiki ama zaten aynı birlikten bahsedildiği belli.

Fatura kesilmeyen kira bedelleri Ba-Bs formlarında bildirilmeyecek.

kira ödemeleri ile ilgili banka dekontunu gider belgesi gibi görüyorlarmış bu yüzden
bildirilecek diyorlar

Nisan ayında 148.581,12 euro değerinde ithalat yapıldı. Beyanname üzerindeki kur 1.4865.-TL
Gümrük çıkış beyannamesinde özetle;

Toplam fatura tutarı : 220.865,83.-TL
CIF Tutarı : 220.865,83.-TL

KDV matrahı : 226.103,00.-TL

BA formu doldururken ben, CIF tutarını mı yoksa KDV matrahınımı bildircem?

merhaba,

bir mükellefimin nisan2010 ayına ait bs formunu süresinde gönderdim. nisan2010 ayına ba formunu göndermediğimi 2010haziran ayının 4 ünde anladım ve derhal aynı gün gönderdim. Şimdi buna gelecek ceza nasıl nezaman gelir. bilgisi olan varmı.

ilk 15 günde gönderildiği için cezası 1000/4=250 tl oluyor.
bu 250 olarak sabitmi kalıyor yoksa örneğin bunu v.dairesi 2 yıl sonra farketti yine 250 olrakmı ödeniyor. bu 250 nin üçte biri düşüyormu. yani 376 tan faydalanılıyormu, zaman aşımı kaç sene? kendim v.dairesine gitsem hemen ceza tahakkuk edermi.

görüş ve önerilerinizi bekliyorum.

iyi çalışmalar.

1000 TL. özel usulsüzlük cezası yersiniz. İlk 15 günde gönderilmesi halinde 1000/4:250 tl beyannameler için geçerli. Ba-bs bildirim olarak kabul ediliyor.

Kanuni verilme sürelerindeki düzeltmeler için ceza uygulanmayacaktır.
Kanuni süresinde formları hiç vermeyen veya Kanuni süresinden sonra yapılacak düzeltme işlemleri için V.U.K.?nun mükerrer 355 nci maddesi gereği 01.01.2010 tarihinden geçerli olmak üzere 1.000 TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Kanuni süre geçtikten sonra verilen Ba-Bs formları için tek usulsüzlük cezasıkesilecektir(VUK 376)

azime ' Alıntı:
1000 TL. özel usulsüzlük cezası yersiniz. İlk 15 günde gönderilmesi halinde 1000/4:250 tl beyannameler için geçerli. Ba-bs bildirim olarak kabul ediliyor.

Kanuni verilme sürelerindeki düzeltmeler için ceza uygulanmayacaktır.
Kanuni süresinde formları hiç vermeyen veya Kanuni süresinden sonra yapılacak düzeltme işlemleri için V.U.K.?nun mükerrer 355 nci maddesi gereği 01.01.2010 tarihinden geçerli olmak üzere 1.000 TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Kanuni süre geçtikten sonra verilen Ba-Bs formları için tek usulsüzlük cezasıkesilecektir(VUK 376)

abdsis ' Alıntı:
merhaba,

bir mükellefimin nisan2010 ayına ait bs formunu süresinde gönderdim. nisan2010 ayına ba formunu göndermediğimi 2010haziran ayının 4 ünde anladım ve derhal aynı gün gönderdim. Şimdi buna gelecek ceza nasıl nezaman gelir. bilgisi olan varmı.

ilk 15 günde gönderildiği için cezası 1000/4=250 tl oluyor.
bu 250 olarak sabitmi kalıyor yoksa örneğin bunu v.dairesi 2 yıl sonra farketti yine 250 olrakmı ödeniyor. bu 250 nin üçte biri düşüyormu. yani 376 tan faydalanılıyormu, zaman aşımı kaç sene? kendim v.dairesine gitsem hemen ceza tahakkuk edermi.

görüş ve önerilerinizi bekliyorum.

iyi çalışmalar.

bs yi süresinde gönderdim ama ba süresinde değil.

Merhaba herkese günaydın

ithalatta,
gümrük beyannamesindeki tarih 22.05.2010
orjinal ithalat faturasındaki tarih 22.03.2010

bu ithalatla ilgili bütün giderler ( gümrük müş.fat, navlun,taşımacılık, gümrükte ödenen vergiler vs.) Mayıs/2010 dönemine ait.. Ama orjinal faturanın tarihi 22.03.2010 vede TL tutarı 12.903,08.-TL.

ancak gümrük beyannamesinin alt satırında şöyle bir ibare var;
ilgili yurtdışı firmasına 09.02.2010 tarihinde ....... nolu refereans ile bankamızca yurtdışı transferi yapılmıştır. şeklinde burdada bir tarih geçiyor..

Aklım karıştı BA formunda gümrük beyannamesinin tarihi olan 22.05.2010 tarihine göremi işlem yapmalıyım.. aksi takdirde orjinal faturaya göre işlem yaparsam dönemi geçmiş oluyorum ama evraklar daha yeni geldi. 09.02.2010 tarihide aklımı karıştırdı..

Nasıl işlem yapmalıyım

orjinal faturanında içinde bulunduğu evraklar size gümrük beyannamesi ile gelmiyormu ve de yurtdışındaki firmanın form ba bs derdi olmadığı için gümrük beyannamesi taihine göre işlem yapmanızda bir sakınca olmayacağını düşünüyorum

tabiki gümrük beyannamesi ile birlikte evraklar geliyor. Ancak orjinal ithalat faturası mart ayı olduğu için tereddütte kaldım. Karşı tarafın b bildirimi yok ama biz bildirirken ithalat şekilinde bildirdiğimiz için Maliye, Gümrük çıkış beyannamesi kontrolü yaparsa ithalat faturanın dönemini görecektir..

ithalat ihracat işlemleriyle pek uğraşmadım bu konuda siz daha iyi bilirsiniz lakin orjinal faturanın gümrük beyannamesinden önce gelme ihtimali varmı daha önceki işlemlerinizde buna örnek teşkil edecek bir işlem varmı...

Ba formunda ithalat faturasının tarihini değil gümrük beyanname tarihini esas alacaksınız.

teşekkür ederim cevaplarınız için sn.emansur, sn bülent bey.

bugün nisan ayına ait ba formu için düzeltme verdim ekranda ceza tah çıkmadı öğrendiğime göre vergi dairesi tebliğ zarfı göndericekmiş şuanda tahakkuk edecek ceza 500,00 tl olmalı değil mi?