uyumsoft

Ba_Bs Formlarına İlişkin.... (Lütfen yenı başlık açmadan önce okuyunuz.)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mes_ar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Ba_Bs Formlarına İlişkin.... (Lütfen yenı başlık açmadan önce okuyunuz.)

Ba Bs nin kdv beyanıyla uzaktan yakından alakası yoktur. Üzerinde kdv olmayan fakat Ba Bs bildirilenler olduğu gibi kdv olan fakat bildirime dahil olmayan b elgelerde mevcuttur.
Limit üstü rakamı karşı taraf Tb-II bildirdi siz Tb-III bildirdi iseniz fark edilecektir. Sadece siz bildirim yükümlülüğünde iseniz veya her iki tarafta aynı şekilde bildirdi ise amiyane tabirle arada kaynar. Bir inceleme olduğunda fark edilirse ve görmezden gelinmeyerek düzeltme istenirse ...

maalesef karşı taraf limit üstü bildirmiş, ve idareden kdv iadesi için mahsup istemiştir. vergi daireside onlara karşı taraftan, yani bizden böyle bir faturanın bildiriminin gelmediğini söylemiştir. dediğim gibi bu fatura limit altı işlemlerde vardır. ama anladığım kadarıyla idare bu durumu kabul etmeyecektir. ve herhalde düzeltme vermek zorundayız bu durumda. sonuç olarak hiç bildirmeme, geç bildirmeme yada eksik bildirme durumlarında uygulanan usulsüzlük cezası bu durumda bizede düzeltme verdiğimiz taktirde uygulanacak sanırım anladığım kadarıyla durum onu gösteriyor. ve BA-BS konusundaki düzeltme uygulaması KDV ve muhtasar beyannamesindeki uygulamadan çok farklı sanırım. BA-BS her hatada 1600 lira ceza kesiliyoru demekki

Maalesef evet. Ödeme yolunu seçebileceğiniz gibi yargı yolunu da seçebilirsiniz.

cevaplarınız için teşekkür ederim

Ynt: Ba-Bs Formlarında Limit Üstü Faturanın Limit Altı Bildirilmesi

Maliye bütün Ba bs leri kontrol ederse zaten bütçe açığı fln kapanır :) herkes aynı şekilde yanlışsa bile bırakıyoruz o şekilde

Murat1982;
maalesef karşı taraf limit üstü bildirmiş, ve idareden kdv iadesi için mahsup istemiştir. vergi daireside onlara karşı taraftan, yani bizden böyle bir faturanın bildiriminin gelmediğini söylemiştir. dediğim gibi bu fatura limit altı işlemlerde vardır. ama anladığım kadarıyla idare bu durumu kabul etmeyecektir. ve herhalde düzeltme vermek zorundayız bu durumda. sonuç olarak hiç bildirmeme, geç bildirmeme yada eksik bildirme durumlarında uygulanan usulsüzlük cezası bu durumda bizede düzeltme verdiğimiz taktirde uygulanacak sanırım anladığım kadarıyla durum onu gösteriyor. ve BA-BS konusundaki düzeltme uygulaması KDV ve muhtasar beyannamesindeki uygulamadan çok farklı sanırım. BA-BS her hatada 1600 lira ceza kesiliyoru demekki

Türmob yönetim kurulu üyesi Ali Ekber KARTUM'dan alınan bilgiye göre;
Ek olarak verilen Ba Bs bildirimlerinde uygulanan 1.600 TL mükerrer madde cezasının kaldırılması için Türmob'un önerisi Maliye Bakanlığı tarafından kabul edildi.
Bu konudaki düzenlemenin kısa süre içinde yapılarak yayınlanması için Maliye Bakanlığında çalışma yapıldığı öğrenilmiştir.

Bu durumda bence muhatap firmanızı iadesini alması yönünde bekletebildiğiniz kadar bekletin, bir iki aya kadar bu haksız durum düzelebilir.

bu iyi bir haber. tşk.

değerli meslektaşlarım . bizim için çalıştığını idiia eden temsilcilcilerimize ithaf ediyorum
bu mudur meslektaşların hakkını savunmak.
turmob yönetiminin çoğunluğun ymm olması zaten bizim sorunlarımızın duyulmaması için yeterli bir sebeptir.
ymm ve smmm birlikleri ayrılmalıdır yada bizimsorunlarımıza da artık çözüm arayışı olmalıdır.
sitede yayınlanan kanun değişikliğ tasarısı
biri de çıksın anayasa mahkemesine gitsin yaa bunu kim yapacak temsilciler yapmayacakda kimm..

kanun tasarısı ek olarak verilecek ba bs ler için sadece komik bi indirim yapıyor. o zaten var . hatta muallakta olan konuyu bizim aleyhimize daha da kesinleştiryor.
kanun değikliği tasarısı yasalaşmadan ne yapacaksak yapalım.
değişklik tasarısı
MADDE 6- 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun:

a) 72 nci maddesinin ikinci fıkrasına ?belediyenin yetkili bir memuru ile? ibaresinden sonra gelmek üzere ?defterdarın, vergi dairesi başkanlığı bulunan yerlerde ise vergi dairesi başkanının görevlendireceği iki memur,? ibaresi eklenmiş, dördüncü fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Takdir komisyonlarının kurulacağı yerler ile bu madde uyarınca kurulan komisyonların işleyişi ve takdire ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.? b) Mükerrer 355 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?100.000.000 lira?, ?50.000.000 lira? ve ?25.000.000 lira? ibareleri ?1.000 Türk Lirası?, ?500 Türk Lirası? ve ?250 Türk Lirası? şeklinde değiştirilmiş, ikinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiş, beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddenin sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?Ancak, bu ödevlerin yerine getirilmesine ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığınca yapılan düzenleyici idari işlemlerle duyurulması halinde, ilgililere ayrıca yazılı olarak bildirilme şartı aranmaz.?

[b]
?Elektronik ortamda verilme zorunluluğu getirilen bildirim veya formlara ilişkin olarak süresinden sonra düzeltme amacıyla verilen bildirim ve formların, belirlenen sürelerin sonundan itibaren 15 gün içinde verilmesi halinde kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası 1/4 oranında, takip eden 15 gün içinde verilmesi halinde ise 1/2 oranında uygulanır.?

?Elektronik ortamda beyanname ile bildirim ve form verme mecburiyetine uymayanlara bu maddeye göre ceza kesilmesi halinde, 352 nci maddenin birinci derece usulsüzlüklerle ilgili (1) numaralı bendi ile ikinci derece usulsüzlüklerle ilgili (7) numaralı bendi uyarınca ayrıca ceza kesilmez.?
[/b]

Arkadaşlar,istermisiniz bu yeni yasa taslağındaki,

?Ancak, bu ödevlerin yerine getirilmesine ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığınca yapılan düzenleyici idari işlemlerle duyurulması halinde, ilgililere ayrıca yazılı olarak bildirilme şartı aranmaz.?

Elektronik ortamda verilme zorunluluğu getirilen bildirim veya formlara ilişkin olarak süresinden sonra düzeltme amacıyla verilen bildirim ve formların, belirlenen sürelerin sonundan itibaren 15 gün içinde verilmesi halinde kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası 1/4 oranında, takip eden 15 gün içinde verilmesi halinde ise 1/2 oranında uygulanır.?

Düzeltme amacıyla verdiğimiz diğer,kdv,muhtasar,geçici gibi beyanlarda umarım yukarıdaki madde kapsamında değerlendirilmez.

düzeltmede beyannamesinde asıl beyannameyi zaten veriyorsun. oyüzden ÖUC kesilmez. sadece önceki verdiğin beyannameyle düzeltme beyannamesi arasındakı fark kadar vergi ziyaı cezası veya pişmanlık zammı ödenir. hiç vergi yoksa, sadece damga vergisi ödemek suretiyle düzeltme beyannamesi verilebilir.

Arkadaşlar şu ba bs için nette o kadar çok yazı varki. Bugüne kadar ba ve bs ile ilgili ceza kesilmemesinin nedeni bizim vergi dairelerindeki memurların işlerini çok iyi bilmelerinden. Ayrıca 1999 yılında vedop un vergi dairelerinde otomasyona geçmesi ile gelen comador 64 misali eski bilgisayarlardan. Ama unakıtan amcam şimdi makineleri yeniliyor dairelerde.

Ba Bs cezası ile ilgili size bir araştırmamı anlatmak istiyorum. VEDOP otomasyonunda yapılan son değişiklik ile daireler üç şekilde ba bs raporu alabiliyorlar.

a. Hiç vermeyenler
b.süresinden sonra düzeltme verenler
c. Süresinde verenler.

Alınan bu listelere göre sistemin geç vermeden ve/veya düzeltme için kesmediği cezayı vergi daireleri kesecek. Tabi bizim son donanımlı memurlarımız bu yeni değişime adapte olmuş değiller. Bu sebeple cezalar gelmiyor. Ancak münferit olarak iade vs. işlemlerde memur uyanıksa yakalıyor.

Birde

Ek olarak verilen Ba Bs bildirimlerinde uygulanan 1.600 TL mükerrer madde cezasının kaldırılması için Türmob'un önerisi Maliye Bakanlığı tarafından kabul edildi.
Bu konudaki düzenlemenin kısa süre içinde yapılarak yayınlanması için Maliye Bakanlığında çalışma yapıldığı öğrenilmiştir

Diye bir muhasebeci efsanesi var. Bu yazı 2006 ba bs lerin den beri formlarda geziyor.

Bizim odalar adam gibi çalışsa birkaç davayı destekleseler sonuçlandırsalar. Bir ton avukat var odada. Emsal olsa bu işkence bitse ve de Türmob üzerine düşeni yapıp baskı kursa yarının kaçınılmaz iflaslarını engellemiş olur.

Ama nerde?

HAKAN ÇETİN

Arkadaşlar şu ba bs için nette o kadar çok yazı varki. Bugüne kadar ba ve bs ile ilgili ceza kesilmemesinin nedeni bizim vergi dairelerindeki memurların işlerini çok iyi bilmelerinden. Ayrıca 1999 yılında vedop un vergi dairelerinde otomasyona geçmesi ile gelen comador 64 misali eski bilgisayarlardan. Ama unakıtan amcam şimdi makineleri yeniliyor dairelerde.

Ba Bs cezası ile ilgili size bir araştırmamı anlatmak istiyorum. VEDOP otomasyonunda yapılan son değişiklik ile daireler üç şekilde ba bs raporu alabiliyorlar.

a. Hiç vermeyenler
b.süresinden sonra düzeltme verenler
c. Süresinde verenler.

Alınan bu listelere göre sistemin geç vermeden ve/veya düzeltme için kesmediği cezayı vergi daireleri kesecek. Tabi bizim son donanımlı memurlarımız bu yeni değişime adapte olmuş değiller. Bu sebeple cezalar gelmiyor. Ancak münferit olarak iade vs. işlemlerde memur uyanıksa yakalıyor.

Birde

Bu konudaki düzenlemenin kısa süre içinde yapılarak yayınlanması için Maliye Bakanlığında çalışma yapıldığı öğrenilmiştir

Diye bir muhasebeci efsanesi var. Bu yazı 2006 ba bs lerin den beri formlarda geziyor.

Bizim odalar adam gibi çalışsa birkaç davayı destekleseler sonuçlandırsalar. Bir ton avukat var odada. Emsal olsa bu işkence bitse ve de Türmob üzerine düşeni yapıp baskı kursa yarının kaçınılmaz iflaslarını engellemiş olur.

Ama nerde?

HAKAN ÇETİN

biraz daha ayrıntılı okudum bi bilgi veriyoruz o da yanlıs olmasın..

terk olan sirketlerde terk olunan ayın sonuna kdr ba-bs verilir,
tasfiyeye giden sirketlerde ise tasfiye tarihinden itibaren, sonraki 30 gün içerisinde ba-bs formu verilir...

bu da kulagımıza küpe olsun!

benimde aynı durum başıma geldi bende bu gün fark ettim. Ben takip eden ayın sonuna kadar biliyordum. bugün beyannameyi onaylayınca fark ettim. peki siz nasıl bir yol izlediniz ben ne yapacağıma kara veremedim.

Aynı şekilde bizde 12/2008 de kapanan firmamızın BA-BS lerini şubat/2009 verdik.
Şimdi cezamızın kesilmesini bekliyoruz.

GEÇ VERİLEN BEYANNAME VE BA BS LERDE ARTIK DAVA YOLU DA KAPANMAYA ÇALIŞILIYOR
ÇOK GEÇ OLMADAN ****

arkadaşlar taslakta gözümüzden kaçmaması gerekn nokta dava konusunda en esaslı gerkçe artık kaldılmaya çalışılıyor eğer bu da elimizden giderse davaları kazanma şansı artık neredyse sıfır
lütfen dikkat tasarı daki metin

GELİR VERGİSİ KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TASARISI

MADDE 6
"Ancak, bu ödevlerin yerine getirilmesine ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığınca yapılan düzenleyici idari işlemlerle duyurulması halinde, ilgililere ayrıca yazılı olarak bildirilme şartı aranmaz."

Geç vermenin bir yaptırımı olmalı da şimdiki haliyle üzüm yemekten çok bağcıyı dövmeye benziyor. Bu cezanın muhtasarla bildirilen aylık muhasebe ücretinin %10 gibi bir rakam olsa kimse itiraz etmez sanırım.

VUK nda değişiklik yapılmaya çalışılıyor.
el-muhasibi arkadaşımızın tespitine aynen katılıyorum.

Yargı yolu kapatılacak.

?Elektronik ortamda verilme zorunluluğu getirilen bildirim veya formlara ilişkin olarak süresinden sonra düzeltme amacıyla verilen bildirim ve formların, belirlenen sürelerin sonundan itibaren 15 gün içinde verilmesi halinde kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası 1/4 oranında, takip eden 15 gün içinde verilmesi halinde ise 1/2 oranında uygulanır.?

Ayrıca ,şuan düzeltme olarak verilen beyanlarda herhangi bir ceza uygulaması yoktur.
Ama tasarı, yasalaştıktan sonra düzeltme beyanlarıda cezaya tabi olacak düşüncesindeyim.
Kırmızı ile işaretlediğim kısmı bir düşünün lütfen.

Son taslakla süresinden sonra verilen düzeltme beyannamelerine de ceza uygulanacak, ancak cezalar 1.000 TL'ciğe(!) düşürülecek.

Ancak bir haber daha var ki ümitlendirmiyor değil; İstanbul 2. Vergi Mahkemesinin başvurusu sonucu Anayasa Mahkemesi 7 Mayıs' ta VUK'un mükerrer 355. Maddesinin anayasaya uygun olup olmadığını tartışacak. :) Eğer anayasaya aykırılık tespit edilirse bundan sonra vergi dairesi yazılı ihtarla beyannameleri isteyecek, cevap alamazsa cezayı kesecek.

Kaynak: http://www.anayasa.gov.tr/general/haberdetay.asp?contID=679

Eğer Anayasa mahkemesi Mükerrer 355. Maddeyi iptal ederse bu ülkede adalet varmış diyeceğim.

Mart ayında işi bırakan 1. sınıf bir mükellefim vardı. Mayıs ayına girdiğimiz gün ba-bs formlarını vermeye çalıştım "kanuni süresi geçmiştir" uyarısı çıktı. İşi bırakan mükelleflerde ba-bs verme süresi izleyen ayın sonuna kadarmış. Şok oldum ve hala şoktan çıkamadım. Yeni meslek mensubuyum, 1 yıl oldu büro açalı. Bu işe başladığım güne lanet ediyorum...

Üzme canını yeni olman ile alakası yok bu işin.
Bizim büromuzun 20 yıllık geçmişi var.
Biz de düştük bu tuzağa geçen ay.:D