uyumsoft

Ba_Bs Formlarına İlişkin.... (Lütfen yenı başlık açmadan önce okuyunuz.)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mes_ar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Ba_Bs Formlarına İlişkin.... (Lütfen yenı başlık açmadan önce okuyunuz.)

671.000,00 tl ye almış olduğumuz işyeri binasına ilişkin form BA da Tapu ve noter satış senedine istinaden (ne olur ne olmaz diye) bildirimde bulunduk. Fakat almış olduğumuz şahıs vergi mükellefi olduğundan (haberimiz yoktu) ve bs de bildirmediğinden bu konu ile ilgili savunması istenmiş. Vergi dairesi bizden form BA için düzeltme beyannamesi vermemizi istiyor. Kanun ve tebliğlere baktım bildirileceğine ilişkin bir hüküm yok yalnız bildirilmeyeceğine ilişkin de yok. Kayseri Vergi Dairesi Başkanlığının bir özelgesinde "kira ödemeleri ve noter satış senedi ile yapılan ikinci el araç alışlarının Form Ba ile bildirilme zorunluluğu bulunmamaktadır." denilmekte ama bildirdiğimiz taktirde ne olacağına ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamakta. vergi dairesindeki memurlar da "ne olacak ver gitsin" diyorlar. Mesele ödenecek cezada değil, mükellefimiz olan firmanın bize sırf bu konudan yanlış iş yapıyorsunuz gözüyle bakmasında. Yardımcı olursanız sevinirim.

belge türüne bakılmaksızın formlarda bildirilir diyor
fakat parantez içinde sadece VUK ta belirtilen belgeler örnek olarak gösterilmiş
bence mahkemelik olursanız kazanırsınız çünkü belge türüne bakılmaksızın diye ibare var yani tapu senedi de bir belgedir resmi belgedir
ayrıca alım yaptığınız mükellef ise sizce sıkıntı yok zaten bildirmeniz gerekli çünkü fatura vs. kesmeliydi asıl bildirmeyen karşı tarafın bs düzeltmesi gerekir

Ancak burada b formlarından daha da önemlisi; binayı satın aldığınız karşı taraf vergi mükellefi, sizde bunu tapu ve noter satış senedine istinaden işlem yapmanız sizin için sıkıntıya, probleme neden olacaktır. Bu işlemi faturaya dayandırmanız gerekiyordu.

karşı tarafın gelir vergisi mükellefi olması önemli değil. önemli olan aldığı binayı aktifinde göstermiş mi? Yani işyeri içinmi almış yoksa şahsi binası mı? Ayrıca göstermekle de iyi yapmışsınız. Burada İncelemeyi yapan vergi dairesi hata içersinde.Düşünmeleri gerekirdi bu adam aldığı binayı işi için mi almış diye....Ama napacaksın işlerini düzgün yapmolar.Düzeltme ver gitsin diyolar.Allah onları ıslah etsin...

Karşı taraf vergi mük. olabilirde acaba aktife kayıtlı mı değil mi? Aktifine kayıtlı olmayan özel malını sattı ise ve siz formda onun vergi nosunu yazdı iseniz düzeltme vermelisiniz. Çünkü v.no/TC no boş olmalıydı.

Yok daha neler vergi numarası veya TC numarası yazılmalı.Ancak bu durum Dilekçe ile Düzeltme isteyen Vergi dairesine bildirilebilir.Ole iş mi olur.

kıymetli hocalarım. ben mart ayı itibariyle büromu açtım ve ilk mükellefim de bir ltd. şti. oldu. bu firma ticari faaliyetine nisan ayı itibariyle başlamış olmasına rağmen ba bs bildirimine konu olacak tutarda fatura kesmedi ve fatura almadı.(5000 tl üstü faturalardan bahsediyorum) dolayısıyla bildirimde bulunmadım. ağustos ayında öğrendimki kurumlar vergisi mükellefleri 5000 tl yi aşan fatura kesmese ve dahi almasa bile, ba bs bildirimini boş olarak yapmalı imiş. nisan mayıs haziran bildirimleri verilmedi.

sorular.
1. karşı karşıya kaldığım ceza nedir
2. bu ceza ba için ayrı bs için ayrımıdır.
3. ceza her ay için ayrı ayrımı hesaplanır
4. konuyu farketik ancak henüz bildirimde bulunmadık. bulunalım mı? maliye açısından fark edilme olasılığı nedir.
5. bu meseleden en hafif nasıl kurtulurum.
6. mesleki sorumluluk sigortası çözüm olabilirmi. bu bağlamda deneyimlerinizi paylaşmanızı rica ediyorum.

Boş vermediğinizden her ay için vuk mük 355 göre ceza ödersiniz.

sakın vermeyin bekleyin farkederlerse verirsiniz , çünkü karşı firma olmadığından kolay kolay farkedemezler

evet.bencede en azından vergidairesi istesin yazılarına istinaden gönderirsin.ceza gelirsede dava konusu yaparsın. ;D ;D

ELEKTRONİK ORTAMDA BA VE BS BİLDİRİM FORMUNUN ZAMANINDA VERİLMEMESİ HALİ

Cezanın Türü Cezanın Tutarı Cezanın Dayanağı
Kanuni Süresinden sonra

1 Gün Bile Gecikmesi Halinde Özel Usulsüzlük 1/1 (1.000 TL) VUK Mük. 355

mükellefimin birinde zuhulen ba formunda bir alıcıya ait tutarda kdv dahil rakamı kullanmışım, aslında olması gereken 5,000 limitinin altında ve listeye dahil olmaması gerektiğiymiş.yani fazladan bir bildirimde bulunmuşuz.karşı tarafta bildirim yükümlüsü ve kendisine göre 5.00 sınırının altında old. için bizi beyan etmemiş.üzerinden 2 ay geçen söz konusu bildirimle ilgili ceza yememek için sesimi çıkartmayı düşünmüyorum fakat merak ettiğim bununla ilgili bana veya karşı tarafa bir soruşturma gelir mi ve nedeni belli olan bu yanlışlığı iyi niyet kuralları çerçevesinde açıkladığım takdirde de vuk 355 den ceza yer miyiz.

Hata hatadır bence açıklamanız işe yaramaz sonuçta düzeltme beyannamesi vermenizi gerektirecek durum var mı var. Şimdi olmasa bile ilerde farkederler hem iki tarafın beyanı arasındaki farklar hem biri verip diğerinin beyan etmediği durumlarla ilgili olarak düzeltme talep yazıları geliyor sürekli. İşiniz temiz kafanız rahat gelecekten endişesiz yola devam etmek istiyorsanız düzeltmeyi verin derim

haklısınız sayın nisanlı, bir de süreyle ilgili görüşünüzü almak istiyorum.temmuz ayına ait bildirimin düzeltmesi ile ilgili cezasız ilk 10 gün geçti fakat 27.09 bugün, 10 günden sonraki 1/5 lik cezaya tabi 15 günlük süreninde son günü sanırım.sizce de doğru mudur ??

bende döküm var bilginize...

ELEKTRONİK ORTAMDA BA VE BS BİLDİRİM FORMUNUN DÜZELTME AMACIYLA VERİLMESİ HALİ

Cezanın Türü Cezanın Tutarı Cezanın Dayanağı
Kanuni Süresinden sonra

10 Gün İçinde Verilmesi Halinde Ceza Yok 0 VUK Mük. 355
10 Günlük süreyi takip eden 15 gün içinde verilmesi Özel Usulsüzlük 1/5 (200 TL) VUK Mük. 355
Kanuni Süresinden sonra 26. günden itibaren verilmesi Özel Usulsüzlük 1/1 (1.000 TL) VUK Mük. 355

sayın ammar ilginiz için teşekkürler.tereddütüm verilme son günü 31.08.2010 olan temmuz a ait b formunun ilgili işleyen sürelere göre bugünün 25. günün son gün olup olmadığını merak ediyorum.

Bugün 25.günü değil ilk 10 ve sonraki 15 günlük süre geçti. Şu anda 26. gündesiniz.

teşekkürler sayın nisanlı, katlanacağız artık.

İnanın cevabı yazarken üzülerek yazdım.

25.gün hafta sonuna geliyor.belki 1/5 ten yararlanırsınız. Bana kalırsa bugün gönderin derim. İsterseniz vergi dairesini arayıp sorun.