burada öyle şeyler paylaşılıyor ki inanın bende çok gülüyorum hemde inanamıyorum işin bu kadar içinde olup bu kadar dışında kalabilmek nasıl bir durumdur diyeNİSANLI ' Alıntı:Ozur dilerim ama sn zarar, aksam aksam guldurdunuz![]()
TALHAM ' Alıntı:Sn. Zindan ;
Alomaliye ailesi vesilesi ile bir çalışma yapılıp, meslek odaları harekete geçirilebilir mi ? Vergi idaresine müracatlar yapılabilir mi ?
Saygılar..
mes_ar ' Alıntı:Arkadaşlar gerektiğinde yapılan kdv2 beyannamelerinde o aya ait ba bs nin de yapılması gerekir mi?
sistem kabul ediyor fakat boş bırakılan vergi no ve tc no'lardan sebep vergi dairesi düzeltme istiyorg705 ' Alıntı:nihai tüketicilerde vergi no/TC no kısmını boş olarak verebilirsiniz. sistem kabul ediyor.
malesef vergi daireleri başladı 2007 den itibaren yazı yazıyorlar karşı tarafla tutarsızlık var diye yazı yazıyorlar neden tutarsılık var diye bilgi istiyorlar bilginize 3 mükellfime yazı gittiZİNDAN ' Alıntı:Biz bu sene ortasında mutabakat yapmaya başladık, yada ön muhasebelerine yaptırtmaya başladım.Öncesinde ise allah ne verdiyse verdik, çok hatalı oldu.Vergi daireleri bunlara ceza kesse, firmaların altından kalkamacağı ağır cezalarla karşılaşırlar.
Benim tahminimce ceza kesmiyorlar.Bugüne kadar şu ba/bs' ninizi düzeltin diye bir yazı da gelmedi.
Yada belli bir tarihten sonra zaman aşımını geçirmeden birden de gönderebilirler. Belli olmaz?
Bence de bu konuda bir an önce birşeyler yapılmalı, cezası çok ağır, 50,100 tl neyse de 1000, 1070 tller çok fazlaa..gerçekten!!!
Diyelimki nihai tüketici a 6000 TL satış yaptım ve Bu nihai tüketicinin bilanço usulü işi var. Ben TC yazıp ismini yazacağım karşı taraf alım işi ile ilgili olmadığı için yazmayacak. TC'den kontrollerde tek taraf bildirim yaptı diye yine düzeltme ve ceza oluşacak. Ayrıca nihai tüketicinin TC nosunun Ft yazılma zorunluluğu da yoktur.zeyneb ' Alıntı:sistem kabul ediyor fakat boş bırakılan vergi no ve tc no'lardan sebep vergi dairesi düzeltme istiyorg705 ' Alıntı:nihai tüketicilerde vergi no/TC no kısmını boş olarak verebilirsiniz. sistem kabul ediyor.
düzeltem yapınca da mağlum 355 devreye giriyor
Ayrıca 157 sei nolu VUK genel tebliğinde de 230. maddenin uygulanmasına ilişikn açıklamlarda bulunulmuştur.Tebliğ?de;
??
Ancak, münhasıran nihai tüketiciye yapılan satışlar için düzenlenecek faturalarda 3 ve 4 numaralı bentlerle ilgili olarak sadece :
a) Müşterinin adı ve soyadının bulunması;
b) Satılan malların ayrı ayrı miktar, cins ve nevi itibariyle ayrıntılı olarak yazılmasının güçlük arzettiği durumlarda gruplandırılmak suretiyle, örneğin;
_ Muhtelif gıda maddeleri
_ Temizlik malzemesi
_ İçki, sigara
ve benzerlerinin belirtilmesi;
c) Satılan malların ayrı gruplar itibariyle tutarlarının yazılması.
Aynı Kanunun mükerrer 257 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak diğer bilgilerin noksansız yer alması ve 231 nci maddede yazılı fatura nizamına uyulması şartıyle yeterli görülmüştür.
açıklamaları yer almaktadır.
V.U.K 230. maddede, 157 seri nolu VUK Tebliğinde ve 3 seri nolu Vergi Kimlik Numarası Genel Tebliğinde nihai tüketicilere yapılan satışlar için düzenlenecek olan faturalarda nihai tüketicinin Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasının belirtilme mecburiyeti bulunmamaktadır.
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı Usul Müdürlüğü
SAYI : B.07.1.GİB.4.07.17.02/VUK.ÖZ.08.87
KONU : Form Ba - Bs
İLGİ : .................... tarihli dilekçeniz.
İlgide kayıtlı e-posta yoluyla yaptığınız başvurunun incelenmesinden, ????..Malmüdürlüğünün ??? T.C. kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, ücret ve kira ödemelerinin Form Ba ile bildirilip bildirilmeyeceği hususunda özelge talep ettiğiniz anlaşılmıştır.
...
Yukarıda yapılan açıklamalardan anlaşılacağı üzere; faturalı olarak yapılan mal ve hizmet alımlarının genel esaslar çerçevesinde Form Ba ile bildirilme zorunluluğu bulunduğundan, fatura karşılığı olmayan kira ödemeleri ile ücret giderlerinin Form Ba ile bildirilme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim
http://alomaliye.com/2011/emrah_aygul_ba_bs.htm' Alıntı:Gerçek Kişilere Yapılan Kira Ödemelerinde Belirlenen Haddin Aşılması Halinde Form Ba ile Bildirilme Zorunluluğu
Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığının 11.11.2010 tarih ve B.07.1.GİB.4.99.16.01.0-VUK 257-47 sayılı özelgesinde gerçek kişilere yapılan kira ödemelerinde belirlenen haddin aşılması halinde Form Ba ile bildirilme zorunluluğu hakkında aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır.
?..... 268 Sıra No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde; işyeri ve konut kiralama işlemlerinde yapılacak tahsilat ve ödemelerin banka veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğuna ilişkin açıklamalar yapılmış olup;
Söz konusu tebliğ ile konutlarda, her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin, işyerlerinde ise tutarı ne olursa olsun işyerini kiraya verenler ile kiracıların kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin 1/11/2008 tarihinden itibaren banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu getirilmiştir.
Yine aynı tebliğde, banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracı kılınmak suretiyle, para yatırma veya havale, çek veya kredi kartı gibi araçlar kullanılmak suretiyle yapılan tahsilat ve ödemeler karşılığında dekont veya hesap bildirim cetvelleri düzenlendiğinden bu belgelerin tevsik edici belge olarak kabul edileceği ile bankaların internet şubeleri üzerinden yapılan ödeme ve tahsilatların da aynı kapsamda değerlendirileceğine ilişkin açıklamalar yer almaktadır.
Buna göre, gerçek kişilere yapmış olduğunuz aylık kira ödemelerinin, 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen tutarı (5.000 TL ve üzerinde) aşması halinde, 268 Sıra No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde belirtilen tevsik edici belgelere dayandırılarak, "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile bildirilmesi gerekmektedir.
g705 ' Alıntı:Diyelimki nihai tüketici a 6000 TL satış yaptım ve Bu nihai tüketicinin bilanço usulü işi var. Ben TC yazıp ismini yazacağım karşı taraf alım işi ile ilgili olmadığı için yazmayacak. TC'den kontrollerde tek taraf bildirim yaptı diye yine düzeltme ve ceza oluşacak. Ayrıca nihai tüketicinin TC nosunun Ft yazılma zorunluluğu da yoktur.zeyneb ' Alıntı:sistem kabul ediyor fakat boş bırakılan vergi no ve tc no'lardan sebep vergi dairesi düzeltme istiyorg705 ' Alıntı:nihai tüketicilerde vergi no/TC no kısmını boş olarak verebilirsiniz. sistem kabul ediyor.
düzeltem yapınca da mağlum 355 devreye giriyor
olmayabilir ama vuk 381 de vergi numarası yazmaması ve ya boş bırakılması cezai durum diyor .
bu nihai tüketici aynı zamanda bilanço usulu defter tutuyorsa bence yinde belirtmesi gerekiyor k.k.gidere atıyorum kdv indirimi yapmıyorum ba formundada gösteriyorum .Yoksa bankası kasası tutmaz