Babasına Ait Olan İş Yerinin Stpoajı

Adem ÜNLÜ

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 May 2007
Mesajlar
112
Arkadaşlar, işyerinin tapusu (2/3 babası 1/3 amcası) babası ve amcasının üzerine olan bir şahıs ticari faaliyette bulunmak istiyor. Fakat babası ve amcası herhangi bir kira almamaktadır. Bu durumda yinede kira kontratı yapılıp stopaj ödenmesi gereklimidir. Bu konu ile ilgili herhangi bir tebliğ varmıdır. Eğer stopaj ödemesi gerekmiyor ise ne yapmamız gerekir. Lütfen konu ile ilgili bilgisi olan varsa cevap yazsın. Teşekkür ederim.
 
Ynt: Babasına ait olan işyerinin stpoajı

Aslında kıra ödemesi olmadığına göre,stopajda olmamalıdır. Ama yasalarımız öyle demiyor.emsal kıra bedeli üzerinden stopaj ödenmelidir.
 
Ynt: Babasına ait olan işyerinin stpoajı

Öncelikle ilginiz ve vermiş olduğunuz cevap için teşekkür ederim. Fakat şöyle bir düşüncem var ;
Bu kişi, tapu ve ekinde bir dilekçe ile gitse ve dilekçedede kira ödemediğini mal sahiplerininde bunu onayladığını belirtse ve vergi dairesine bildirimde bulunsa acaba bir değişiklik olurmu. Teşekkür ederim.
 
Ynt: Babasına ait olan işyerinin stpoajı

babası ve amcasından muvafaktname (noterden olrsa daha iyi) alsın ona istinaden kira ödmeyeceğini bildirsin kiraya ait stopaj ödemez. Fakat vergi daireleri buna sıcak bakmıyorlar zorluk çıkarta bilirler ama öyle bir hakkı var. emsal bedel mal sahibi için geçerlidir.kira alsalarda almasalarda emsal bedel üzerinden gelir hesaplayacaklar.gelirleri muafiyet sınırını aşıyorsa vergilerini ödeyecekler
 
Ynt: Babasına ait olan işyerinin stpoajı

Evet sanırım buda doğru bir yol, teşekkür ederim.
 
Ynt: Babasına ait olan işyerinin stpoajı

Adem ÜNLÜ ' Alıntı:
Arkadaşlar, işyerinin tapusu (2/3 babası 1/3 amcası) babası ve amcasının üzerine olan bir şahıs ticari faaliyette bulunmak istiyor. Fakat babası ve amcası herhangi bir kira almamaktadır. Bu durumda yinede kira kontratı yapılıp stopaj ödenmesi gereklimidir. Bu konu ile ilgili herhangi bir tebliğ varmıdır. Eğer stopaj ödemesi gerekmiyor ise ne yapmamız gerekir. Lütfen konu ile ilgili bilgisi olan varsa cevap yazsın. Teşekkür ederim.

Emsal kira bedeli esası:
MADDE 73 - (3239 sayılı Kanunun 56'ncı maddesiyle değişen fıkra)(1.1. 1986 tarihinden geçerli olmak üzere) Kiraya verilen mal ve hakların kira bedelleri emsal kira bedelinden düşük olamaz. Bedelsiz olarak başkalarının intifaına bırakılan mal ve hakların emsal kira bedeli, bu mal ve hakların kirası sayılır. Bina ve arazide emsal kira bedeli yetkili özel mercilerce veya mahkemelerce takdir veya tespit edilmiş kirası, bu suretle takdir veya tespit edilmiş kira mevcut değilse Vergi Usul Kanununa göre belirlenen vergi değerinin % 5 idir. Diğer mal ve haklarda emsal kira bedeli, bu mal ve haklarının maliyet bedelinin, bu bedel bilinmiyorsa, Vergi Usul Kanununun servetlerin değerlendirilmesi hakkındaki hükümlerine göre belli edilen değerlerinin % 10'udur. (*)
Aşağıda yazılı hallerde emsal kira bedeli esası uygulanmaz.
1 - Boş kalan gayrimenkullerin muhafazaları maksadiyle bedelsiz olarak başkalarının ikametine bırakılması;
2 - (3239 sayılı Kanunun 56'ncı maddesiyle değişen bent)(1.1.1986 tarihinden geçerli olmak üzere) Binaların mal sahiplerinin, usul, füru veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi (Usul, füru ve kardeşlerden herbirinin ikametine birden fazla konut tahsis edilmiş ise bu konutların yalnız birisi hakkında emsal kira bedeli hesaplanmaz. Kardeşler evli ise eşlerden sadece biri için emsal kira bedeli hesaplanmaz); (**)
3 - Mal sahibi ile birlikte akrabaların da aynı evde veya dairede ikamet etmesi;
4 - (3239 sayılı Kanunun 56'ncı maddesiyle eklenen bent)(1.1.1986 tarihinden geçerli olmak üzere) Genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kiralamalarda.

Kanun hükmünden anlaşılacağı üzere ;
Gayrimenkulün İŞYERİ olarak mal sahiplerinin, usul, füru veya kardeşlerinin TİCARİ olarak kullanımına verilmesi halinde eğer bu mülkler için bir kira bedeli söz konusu değil ise EMSAL KİRA bedeli üzerinden GMSİ kazancı sözkonusu olmakta ve işyerini bedelsiz olarak kullanıma verenler için GMSİ mükellefiyeti doğmaktadır.

İşyeri sahiplerinin Emsal bedel üzerinden GMSİ beyanında bulunmalarını engellemek istenirse;
KİRACI olarak emsal kira bedeli üzerinden GVK 94. maddeye göre muhtasar beyanname verip stopaj ödeyerek İŞYERİ sahiplerinin GMSİ mükellefiyetini engelleyebilirsiniz..(Emsal kira bedelinin GMSİ muafiyet sınırında olacağı varsayılmıştır.)

İşyeri sahiplerinin İŞYERİNİ bedelsiz olarak kullanıma verdiklerini beyan etmeleri halinde ise GVK nu 73. maddeye göre GMSİ mükellefi olarak Yıllık Gelir Vergisi beyanı vermek zorunda kalacaklardır.
 
Ynt: Babasına Ait Olan İş Yerinin Stpoajı

Kira kontratına " bedelsiz" diye yazılırsa sorun olmaz, stopaja ödemeye de gerek kalmaz.
 
Ynt: Babasına Ait Olan İş Yerinin Stpoajı

Kirayalan için sorun olmaz ama ,kiraya veren emsal bedeli üzerinden vergi vermek zorundadır
 
Babasına Ait Olan İş Yerinin Stopaj Uygulaması

Öncelikle herkese merhaba,

Daha öncede yine aynı başlık altında konu açmıştım ve bir çok cevap almıştım. Bundan dolayı herkese teşekkür ederim. Şimdi daha önceki açmış olduğum konuyu kısaca özetliyorum.

Mülkiyeti babasına ait olan bir şahıs ticari faaliyette bulunmak üzere bir işyeri açmak istiyor. Fakat babası kendisinden kira almayacağı için stopaj ödememek istiyor. Bunun için ne yapabilirim diye sormuştum daha önceki konuda.

Verilen cevaplarda ;

1- Kira kontratının üzerine bedelsiz diye yazarsınız ve maliyeye öyle verirsiniz, ticari faaliyette bulunan kişi stopaj ödemez fakat mülkün sahibi her ne kadar bedelsiz olarak kiraya vermiş olsada emsal kira bedeli üzerinden GMSİ mükellefi olup beyan verecektir.

2- Noterden muvafakatname çıkarttırırsınız ve maliyeye bildirirsiniz bu şekilde her iki tarafta vergi ödemez.

3- Vergi daireleri mutlak suretle stopaj alır kesinlikle kira kontratı yapılması gerekmektedir.

ibareleri bulunmakta idi.

Konu ile ilgili tebliğleri inceleyip ayrıca ilgili vergi dairesinin müdür yardımcısı ile görüşmeye gittim. Kesinlikle kira kontratının üzerine bedelsiz diye bir ibare yazılamayacağını, mülkün sahibi bedelsiz olarak kiraya vermiş olsa bile emsal kira bedeli üzerinden rakam yazılacağı ve ticari faaliyette bulunan şahıs stopaj vergisi ödeyeceğini ve mülkün sahibide kira geliri beyanında bulunacağını belirtti. Zaten ilgili tebliğlerde aynısı belirtiyor. GVK Madde 73

Arkadaşlar öğrenmek istediğim konu, bu emsal kira bedellerini nasıl öğrenebilirim. Bilgi verirseniz çok sevinirim.
 
Ynt: Babasına ait olan işyerinin stopajı uygulaması

arkadaşım bu konu ile ilgili elimde bir özelge var. yazıyı taradım ama resim ekleye bastığım halde buraya ekleyemiyorum. mail adresini verirsen sana gönderebilirim. çok işine yarayacak gidip vergi dairesine bile gösterebilirsin.
 
Ynt: Babasına Ait Olan İş Yerinin Stopaj Uygulaması

T.C.
İSTANBUL VALİLİĞİ
İl Defterdarlığı
Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğü

SAYI : B.07.4.DEF.0.34.11/GVK-73
KONU : Babasına ait işyeri için emsal kira bedeli uygulanıp uygulanmayacağı hk.



İLGİ :.2004 tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçenizde, Vergi Dairesinin vergi numaralı mükellefi olduğunuzu, işyerinizin mülkünün babanıza ait olduğu belirterek, babanıza kira ödememeniz halinde emsal kira bedelinin uygulanıp uygulanmayacağını sormaktasınız.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun ?Emsal Kira Bedeli Esası?nın düzenlendiği 73. maddesinin 1. fıkrasında ?Kiraya verilin mal ve hakların kira bedelleri emsal kira bedelinden düşük olamaz. Bedelsiz olarak başkalarının intifaına bırakılan mal ve hakların kira bedeli, bu mal ve hakların kirası sayılır. Bina ve arazide emsal kira bedeli yetkili özel mercilere veya mahkemelerce takdir veya tespit edilmiş kirası, bu surette takdir veya tespit edilmiş kira mevcut değilse, Vergi Usul Kanununun servetlerin değerlendirilmesi hakkındaki hükümlerine göre belli edilen değerlerinin % 10?unun esas alınacağı hükme bağlanmış olup, 2. fıkrasında da ?Aşağıda yazılı hallerde emsal kira bedeli esası uygulanmaz.

..............

2- Binaların mal sahiplerinin usul, füru, veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi (Usul, füru ve kardeşlerden her birinin ikametine birden fazla konut tahsis edilmiş ise bu konutların yalnız birisi hakkında emsal kira bedeli hesaplanmaz.)

Aynı Kanunun?Vergi Tevkifatı? başlıklı 94. maddesinde; ?Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar? denilmek suretiyle, tevkifat yapacaklar sayılmış olup, hangi hallerde ve hangi oranda tevkifat yapılacağı bentler halinde sıralanmış olup, 5/a bendinde, 70. maddede yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden? tevkifat yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Bu hükümlere göre, mülkiyeti babanıza ait olan işyeri için nakden veya hesaben kira ödemesinde bulunmamanız halinde tevkifat yapılmayacak, dolayısıyla muhtasar beyanname verilmesine gerek bulunmayacaktır. Ancak söz konusu işyeri için emsal kira bedelinin belirlenerek babanız tarafından yıllık gelir vergisi beyannamesi ile genel hükümlere göre beyan edilerek vergilendirilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Ynt: Babasına Ait Olan İş Yerinin Stopaj Uygulaması

İş yeri ana babaya aitse ve kira alınmıyorsa stopaj falan gerekmez. Ancak mal sahibi emsal bedelle hesaplayarak gmsi verir.
Eğer çocuklarının kullanımına sunulan gayrimenkul mesken ise bu da verilmez.
 
Ynt: Babasına Ait Olan İş Yerinin Stopaj Uygulaması

Sayın turkol ve nguroy,

İlginiz ve vermiş olduğunuz bilgilerden ötürü teşekkür ederim. Fakat her ne kadar işin doğrusu ; ''mükellef stopaj ödemez ama mal sahibi emsal kira bedeli üzerinden kira geliri elde ettiğini beyan ederek vergi öder''. olmasına rağmen, vergi dairelerine bunu kabul ettiremiyoruz. Dolayısı ile mutlaka hem mükellef stopajını hemde babası yani mülk sahibi vergisini ödeyecek diye bir yanıt alıyoruz. Yani ortada baba ve oğul arasında bir para alışverişi olmamasına rağmen, durup dururken devlete kazanç oluyor. Bence tam anlamıyla bir saçmalık, hiç bir para alışverişinin olmadığı bir yerde nasıl olurda devlete vergi öderiz (hemde iki taraf birden) anlayamıyorum.

Yardımlarınız için teşekkür ederim.
 
Ynt: Babasına Ait Olan İş Yerinin Stpoajı

Adem bey; iki mesajınızı birleştirdim. Geçelim konumuza;


T.C.
İSTANBUL VALİLİĞİ
İl Defterdarlığı Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğü

TARİH :06.08.2004

SAYI :B.07.4.DEF.0.34.ll/GVK-94

KONU :Mülkiyeti eşe ait olan bir işyerine kira ödenmemesi halinde gelir vergisi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı Hk.

...
İLGİ: ... tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçenizde, mülkiyeti eşine ait olan işyerine kira ödememeniz nedeniyle gelir vergisi tevkifatı yapıp yapmayacağınız konusunda görüşümüzü sormaktasınız.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu?nun (3946 sayılı Kanunun 22. maddesi ve 93/5148 sayılı Kararla değişen şekli) 94. maddesinde;

"Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar,ticaret şirketleri,iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçilerin bu maddede 15 bent halinde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada istihkak sahiplerinin Gelir Vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar"

denilmiş olup, 5/a bendinde 70. maddede yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığında yapılan ödemelerden tevkifat yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, aynı Kanunun 96. maddesinin birinci fıkrasında;

"Vergi Tevkifatı, 94. madde kapsamına giren nakden veya hesaben yapılan ödemelere uygulanır. Bu maddede geçen hesaben ödeme gösteren her türlü kayıt ve işlemleri ifade eder."

hükmü yer almıştır.

Ayrıca, aynı Kanunun 73. maddesinde, kiraya verilen mal ve hakların kira bedellerinin emsal kira bedelinden düşük olamayacağı, bedelsiz olarak başkalarının intifaına bırakılan mal ve hakların emsal kira bedelinin yetkili özel mercilerce veya mahkemelerce takdir veya tespit edilmiş kirası, bu suretle takdir veya tespit edilmiş kira mevcut değilse Vergi Usul Kanunu?na göre belirlenen vergi değerinin % 5?i olacağı belirtilmiştir.

Bu hükümlere göre, bahse konu işyeri için nakden veya hesaben bir ödemede bulunulmaması nedeniyle tevkifat yapmanız söz konusu olmayacaktır. Ancak bu süreye isabet eden emsal bedelinin belirlenerek gayrimenkul sahibi (eşiniz) tarafından yıllık gelir vergisi beyannamesiyle beyan edilerek vergilendirilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.


Forumda arama yaparak daha çok benzer başlığa ulaşabilirsiniz.
 
Ynt: Babasına Ait Olan İş Yerinin Stpoajı

Sn. Ogün GÜNEŞ

Yardımlarınız için teşekkür ederim. Herkesle aynı noktadayız. Yani bütün hepimiz bu olayda mükellefin stopaj ödemeyeceği, işyeri sahibinin emsal kira bedeli üzerinden kira geliri beyannamesi vereceği konusunda hem fikiriz. Ama işte dediğim gibi ben bunu buradaki ilgili vergi dairesi müdür yardımcısına anlatamıyorum. Bilmiyorum yada kendi işlerine geldiği gibi hareket ediyorlar. Ama bu işin peşini bırakmayacağım ve gerekirse vergi dairesi müdürüne çıkacağım. Her şey için teşekkür ederim.

Saygılarımla,

Adem ÜNLÜ
 
Üst