uyumsoft

Bağ-Kur' a Ödenecek SGDP ve Özel Sandık Emeklileri

logo isbasi

a.makineci

Moderator
Forum Yönetimi
Merhaba ;

Bilindiği üzere 1479.sayılı Bağkur Kanunun Ek Madde 20 ye göre
.....................................Diğer sosyal güvenlik kanunlarına göre yaşlılık ve malullük aylığı bağlananlardan, 24 üncü maddenin (I) numaralı bendinde belirtilen kapsamda çalışmaya başlayanlar, çalışmaya başladıkları ayı takip eden ay başından itibaren, çalışmalarının sona erdiği ay dahil, bu Kanunun 50 nci maddesine göre belirlenen onikinci gelir basamağının %10'u oranında sosyal güvenlik destek primi öderler.
denilmektedir.

Burada özel bankaların sandıklarından emekli olanların durumu ortaya çıkmaktadır.

Ama maddede Diğer sosyal güvenlik Kanunlarına göre dediğine göre ve sandıklarda 506 sayılı SSK nun Geçici Madde 20

Geçici Madde 0020: Bankalar, sigorta şirketleri, ticaret ve sanayi odaları ve borsalar

göre düzenlenmiş olduklarından kapsam içerisine girdiklerini ve bu sandıklardan emekli olarak işlem yapmakta olanların da Bağkur'a SGDP primi ödemeleri gerektiğini düşünüyorum.

Ne dersiniz ?

sayın muhasebe
aslında ne sormak istediğinizi anlayamadım muğlak bir ifade var.
emekli sandığı,ssk, diğer sosyal güvenlik kurumalrına bağlı sandıklarda emekli olanlar zirai ticari ve serbest meslek faaliyetlerine başlayanlar çalışmaya başladıkları ayı takip eden ay başından itibaren, çalışmalarının sona erdiği ay dahil, bu Kanunun 50 nci maddesine göre belirlenen onikinci gelir basamağının %10'u oranında sosyal güvenlik destek primi öderler. bağkurdan emekli olanlar emeklilik tarihi itibariyle ticari faaliyetlerine devam ediyorlarsa hiç bir işlem yapmadan bağ-kur otomatik olarak sgdp kesintisi yapacaktır. emekli sandığı,ssk dan emekli olanlar bağkura tescillerini yapacak ve her ay kendileri sgdp primi ödeyeceklerdir.
diğer sosyal güvenlik kurumlarında malullük ve yaşlılık aylığı alanlar ile ssk dan yaşlılık aylığı alanalar bir hizmet akdi ile bir veya birden fazla işverene tabi bir işte çalışmaya başlamaları halinde brüt ücreti üzerinde %30 oranında s.g.d.p hesaplanarak aylık hizmet prim bildirgeleri ile beyan edilir.

özel sandıklardan,(t.iş bankası)yaşlılık ve malüllük aylığı alan,emekli olmadan ve emekli oldukdan sonra 1479 yasaya göre zorunlu sigortalığa girecek mesleği icra edenlerden(1479/24 mad.-I numaralı bendinde belirtilen çalışması olanlardan ssdp kesilmemektedir.
bu hususu değerlendiriniz.

Merhaba ;

Sn AKTÜRK ; kendimce basit sandığım sorunumu sanırım iyi anlatamadım.

Aklıma takılan özel sandıklardan emekli olanların durumunun ne olacağıdır ?

Yani ; herhangi bir bankadan emekli olmuş ve emekli aylığını özel sandıktan almakta olan bir vergi mükellefi bağkura SGDP ödeyecek midir yoksa ödemiyecek midir ?

( Benim düşüncem ödeyeceği yolundadır.)

Sn.Haliöz ;

Bağkur kanunu Ek Madde 20 yi;

28.01.2004 tarihinden geçerli , 5073 sayılı kanunun 15.maddesiyle değişen fıkrası'ndan sonraki son halini bir kez daha gözden geçirelim derim.

bugüne kadar sadece bağkur emeklilerinden kesilen bu kesinti diğer sosyal güv.kur. tabi olanlardan kesilmemektedir yani kanunen mükelleflerin ödemesi gerekirken hiç bir mükellef kendiliğinden ödeme yapmamaktadır acaba devlet bunu nasıl tahsil etmeyi düşünüyor yada diğer bir değişle bağkur emeklilerini enayi yerine koymaktan nezaman vaz geçmeyi düşünüyorlar

ERKAN AKTÜRK' Alıntı:
sayın muhasebe
aslında ne sormak istediğinizi anlayamadım muğlak bir ifade var.
emekli sandığı,ssk, diğer sosyal güvenlik kurumalrına bağlı sandıklarda emekli olanlar zirai ticari ve serbest meslek faaliyetlerine başlayanlar çalışmaya başladıkları ayı takip eden ay başından itibaren, çalışmalarının sona erdiği ay dahil, bu Kanunun 50 nci maddesine göre belirlenen onikinci gelir basamağının %10'u oranında sosyal güvenlik destek primi öderler. bağkurdan emekli olanlar emeklilik tarihi itibariyle ticari faaliyetlerine devam ediyorlarsa hiç bir işlem yapmadan bağ-kur otomatik olarak sgdp kesintisi yapacaktır. emekli sandığı,ssk dan emekli olanlar bağkura tescillerini yapacak ve her ay kendileri sgdp primi ödeyeceklerdir.
diğer sosyal güvenlik kurumlarında malullük ve yaşlılık aylığı alanlar ile ssk dan yaşlılık aylığı alanalar bir hizmet akdi ile bir veya birden fazla işverene tabi bir işte çalışmaya başlamaları halinde brüt ücreti üzerinde %30 oranında s.g.d.p hesaplanarak aylık hizmet prim bildirgeleri ile beyan edilir.
sayın erkan aktürk bu şimdilik böyle ama sanırım yılbaşından sonra değişecek;
benim anlamadığım yılbaşından sonra yürürlüğe girecek olan yeni yasada ticari ve zirai ve serbest meslek faaliyetlerine devam edenler ile bir iş akdi ile bir veya birden fazla işverene tabi bir işte çalışmaya başlamaları halinde ne kadar kesinti olacağı hakkında net bir ifade bulamadım herkesin duyduğu söylediği bir şey var herkesten yapılacak kesinti %33,5 olacak deniliyor, şimdiki kanuna göre serbest çalışanla işvere tabi çalışanlar arasında bir fark var ama yeni kanuna göre bu nasıl olacak