Bağ-Kur Kaydı Hangi Kriterlere Göre Zorunlu Oluyor?

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,598
Konum
İSTANBUL
Bağ-Kur Kaydı Hangi Kriterlere Göre Zorunlu Oluyor?

Memur emeklisi bir doktor kendi nam ve hesabına çalışırken muayenehanesini vergi kaydıyla beraber kapatır, fakat Tabipler Odasından kaydını sildirmezse bu kişinin zorunlu Bağ-Kur sigortalılığı devam eder mi? Sosyal güvenlik destek primine tabi olmamaları için illa oda kaydını da sonlandırması gerekir mi? Aynı durumdaki avukat kişi için durum değişir mi? Y.P.

Sayın Okurum,

Sormuş olduğunuz soru içinde bulunulan döneme göre değişir. Tarih vermediğiniz için ben yıllara göre belirteyim.

4956 sayılı Kanun gereği, 22 Mart 1985 tarihinden 4 Ekim 2000 tarihine kadar geçim sağlamak amacıyla kazanç getiren bağımsız bir faaliyeti olanların zorunlu Bağ-kur sigortalısı olabilmek için vergi kayıtlarının bulunması olmazsa olmaz şart değildir. Bu bakımdan vergi kaydı bulunmayıp da Esnaf ve Sanatkârlar siciline kayıtlı olanlar da Bağ-kur sigortalısı sayılırlar. Oysa 4 Ekim 2000 tarihinden itibaren ise; Kanunla ve kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan sosyal güvenlik kuruluşları kapsamı dışında kalan ve herhangi bir işverene, hizmet akdi ile bağlı olmaksızın, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan vergiye tabi ise vergi mükellefi olan; vergiye tabi değilse esnaf ve sanatkâr sicili ile beraber kanunla kurulu meslek odalarına kayıtlı olanlar zorunlu Bağ-Kur sigortalısıdırlar.

04.10.2000 tarihinden bu yana geçen sürede avukat olsun tabip olsun vergiye tabi ise vergi mükellefliği bittiği takdirde Bağ-Kur sigortalılığı biter. Fakat 1985-2000 arası geçen sürede vergi mükellefliği devam etmese de oda kaydı devam ediyorsa Bağ-Kur?luluk devam eder.

Şevket Tezel
 

Benzer konular

Üst