fonradar

Bağ-Kur?lu Olma Hakkınızı Kaybetmeyin

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,576
Konum
İSTANBUL
Bağ-Kur?lu Olma Hakkınızı Kaybetmeyin, Müracaat için son dört ayınız kaldı



Yeni SSGSS kanununun yürürlüğe girmesi ile birlikte alışılagelmiş bir uygulama yine karşımıza çıkmış bulunuyor. Nedir bu ? diye düşünmeyin. Tabii ki, hak kayıpları.

Meslek mensuplarımızın her zaman karşılaştığı ve karşılaşmaya da devam edeceği iki soru ?
1- Sigorta numaram 654 .. ile başlıyor ne zaman emekli olurum
2- Emekli olacağım ama günüm yetmiyor, geriye dönük borçlanma yapabilir miyim ?

Bugün, ?günüm yetmiyor ? diyen vergi mükelleflerimizin tedbirlerini bugünden almaları amacı ile geriye dönük borçlanmaları üzerinde duracağız.

01/10/2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı SSGSS kanunun Geçici 8. maddesinde yer verdiği geçiş hükümleri ile geriye dönük bağ-kur borçlanmasının sigortalı aleyhine kapatıldığını görmekteyiz.

Geçici madde ile, henüz bağ-kur kaydını yaptırmamış olan;
? Ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olanlar,
? Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları,

Sigortalılık Haklarını Kaybetmemek İçin ?
01/10/2008 tarihinden itibaren 6 ay içinde SGK?na bağ-kur kaydını yaptırmalı ve 04/10/2000 tarihi ile 01/10/2008 tarihleri arasında yer alan sigortalılık hakları var ise, bu haklarını kullanmaları gerekmektedir.

Yukarıda vermiş olduğumuz tarih aralığında sigortalılık hakkı olduğu halde 01/10/2008 tarihinden itibaren sigortalılık kaydını yaptırmayan hak sahipleri bu haklarından vazgeçmiş sayılacaklar ve bu sürelerle ilgili geriye dönük sigorta borçlanması yapamayacaklar.

Konunun başında bahsettiğimiz, ?emekli olacağım ama günüm yetmiyor? kafilesinde yer almamak için bugünden bu haklarınızı kullanmanız gerekiyor. Tabii içinizden diyorsunuzdur, ?para olsa zaten ödeyeceğiz ?? diye, Yine de bizler üzerimize düşeni yapalım.

Buraya dikkat ?
Sigortalının kendisine tebliğ edilen borçlanma tutarının tamamını tebliğ tarihinden itibaren 6 ay içinde ödemesi halinde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilir.

Sigortalıya tebliğ edilen borç tutarının bu süre içerisinde tam olarak ödenmemesi halinde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve ödenen tutar bu sigortalıya iade edilir.

Tarafımıza ulaşan maillerde bu sürelerin geriye dönük olarak tescil edilmediği ve sigortalılık tarihlerinin 01/10/2008 olarak kayda alındığı bildirilmektedir.

Yasal süre içinde kuruma müracaat ettiğiniz halde geriye dönük borçlanmayı kabul ettiremiyorsanız hak kaybına uğramamak için yasal yollara müracaat edebilirsiniz.


Hazırlayan :
Kamil ÖZYANIZ
 
Üst