fonradar

Bağ-kur Tescil Kaydı

URUM79

Fenomen Üye
Üyelik
11 Mar 2014
Mesajlar
1,736
Konum
İSTANBUL
Merhaba, bir müşterime ait şirket kuruluşu 1996 ve şirket ortağıdır. Fakat bağ-kur tescil başlangıcı kaydı bilindiği üzere Ekim 2000 yılı. Bağ-kur tescil kaydını geriye almak için değişik içtihatlar mevcut. Fakat bu konu ile ilgili SGK başvuru yaparsak lehimize dönüş olurmu yoksa dava açılmasını mı önerirsiniz. Emekliliğine olumlu etkisi olacak. İleride bunun ile ilgili çıkacak bir yasa duyumunuz varmıdır. Teşekkürler.
 
1996 yılına bağkur tescili yapmak için kanuni bir düzenleme gerekir. geçmiş dönemde torba yasalarda konu ile ilgili düzenleme yapılacağı çok söylendi ancak düzenleme yapılmadı.
sgk ya başvurada herhangi bir netice elde etmeniz mümkün değil. dava açarak da bir netice elde etmeniz çok zor (anyasa mahkemesine kadar gitmek gerekir)
çünkü şirket ortaklığından veya vergi mükellefiyetinden dolayı, 1996 yılına bağkur tescili yapmak için 04.10.2000 tarihinde bağkura başvurmanız gerekiyordu. (1479 sayılı Kanun da düzenlenmiş)
04.10.2000 ile 01.10.2008 tarihi arasında şirket ortaklığı veya vergi mükellefiyeti için bağkur tescili için 010.10.2008 tarihinden itibren 6 ay içerisinde başvuranların bagkur tescili yapılıyordu. (5510 gecici 8. madde)
1479 sayılı kanun ile 5510 sayılı kanunlarda yukarıda belirttiğim hükümlerin Anayasa Mahkemesince iptal edilmedikçe dava yolu ile de bir netice elde edilmez.
 
İnsanlar kendi menfeatlari varsa Bağ-kur görevlerini yerine getiriyorlar.Yoksa her zaman genç kalacakları sağlık ve harçlık için muhtaç olmayacaklarını düşünüp prim ödememek için Bağ-kurdan uzak duruyorlar oysa ekmeden biçilmez
vereceksin ki alacaksın.Bağ-kurda gençler yaşlılara bakar idare sadece bir nezaretçidir yardımlaşma sigortalılar arasında yapılmaktadır.Bağ-kurda 3-5 yılda bir yeniden kayıt hakkı tanındı ama insanlar takip etmedikleri veya işlerine gelmediği için hep kaçırdılar.Bunlardan biride bana geldi çay ocağı çalıştırmış ama az kazanıyor prim ödeyemem diye bağ-kur kaydını yaptırmamış kayıt olupta bir defa ödese sonra ödemese borcu olacaktı defalarca af çıktı bir şekilde ödenir günleri sayılırdı.Kayıt olmadığı için kurum eski yıllar için kayıt yapmıyor şimdi 4a lı çalışıyor uyanmış bağ-kuru olsa 2 yıl önce emekli olacak parada var ama kurum kabul etmiyor.insanın kendine yaptığı kötülüğü düşmanlar yapamazmış ne yaparsak kendimiz yapıyoruz.İyi çalışmalar.
 
Sayın Hasan Er, sözleriniz güzel hoş katılıyorum fakat özellikle verceksin ki alacaksın cümlenize takıldım. Doğru bizim insanlarımız bazı konularda rahat vurdumduymaz. Fakat madalyonun birde öteki tarafından bakmaya çalışalım. Ben büromu iki sene önce açtım su anda oluşan cirom aylık olarak asgari ücret civarında ve bu rakamı da tahsil edemiyorum. Mücadelemi de azmimi de yitirmiş değilim her ne kadar maddi yoksunluklarla boğuşsamda, fakat benim gibi durumda olanlar ne yapmalı bırak bağ-kur primimi kiramı geçinmeyi bile sağlayamıyorum. Bu durumda en azından Anayasa da belirtildiği üzere Sosyal Devlet anlayışından referans ile benim sağlık hizmetlerinden yararlanmak için bana nasıl yardımcı olunur. İşin birde bu boyutu var. Saygılar,
 
O zaman asgari ücretle çalışan işçinin ne günahı var. Aldığı 1200 tl üzerinden 180 tl sgk primi ödüyor.
 
O zaman asgari ücretle çalışan işçinin ne günahı var. Aldığı 1200 tl üzerinden 180 tl sgk primi ödüyor.
Fark yok bende ondan bahsediyorum.
Asg. ücretli 1.200-TL üzerinde 180-TL ödüyor.
Ben 1.000- 1.500-tl üzerinden 439,TL ödüyorum/ödeyemiyorum.
 

Benzer konular

Üst