fonradar

Bağ-Kur'dan Emekli Olmak mı Yoksa 4/a'dan Emekli Olmak mı Daha Avantajlı Olur ?

Rietveld

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Eyl 2010
Mesajlar
3,399
Konum
Lüleburgaz
Arkadaşlar şimdi bizim bir mükellefimiz var gerçek kişi ve şahıs olarak bir dükkan işletiyor.Bu kişinin bağkurdan emekli olmasına 2 yıl var.Kendisi 4/a dan emekli olmak istediğini söyledi.

Şimdi eğer 4/a ya geçerse bağkur kaydını durdurup 4/a dan primleri ödenmeye başlayacak mükellefiyeti devam edecek bunda sorun yoktu galiba yeni yasaya göre.Ama sanırım 4/a dan emekli olabilmek için en az 3.5 yıl daha prim ödenmesi gerekiyor.

Bu kişi her ay 500 lira bağkur ödüyor.Eğer 4/a ya geçerse asgari ücret üzerinden ödenecek primleri.

Şimdi benim sorum şu hangi sigorta kolundan emekli olursa daha avantajlı olur kendisi için ?
 
Son 3,5 yılın ödenen primleri emekli maaşına çok fazla etki etmiyor malesef.Artık tüm yılların ödenen primlerin ortalaması baz alınıyor.
Kişinin 4/a kapsamında emekli maaşı açısından avantajlı ancak sizin durumunuzda 1,5 yıl daha prim ödeyeceğini ve bu 1,5 yıl boyunca maaş almayacağı varsayıldığında(Zira 4/b de 2 yılı var 4/a dan emekli olmak içn 3,5 yıl çalışması lazım) 4/b kapsamında emekli olması daha avantajlıymış gibi görünüyor(500-TL aylık bağkur primi dediğiniz için ben ortalama tüm yıllarda 2 asgari ücrete yakın prim ödediğini varsayıyorum).Burada ödenen prim tutarlarıda önemlidir.
 
Üst