fonradar

Bağ-Kur'lular Dikkat?

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,569
Konum
İSTANBUL
Bağ-Kur'lular dikkat?



Sosyal güvenlik reformu her kesimin hayatında önemli değişiklikler meydana getirdi.
Ancak 1 Ekim'de en fazla değişiklikle karşı karşıya kalanlar şüphesiz Bağ-Kur'lular oldu. Yeni SGK'da Bağ-Kur'lular 4/a'lı olarak ifade ediliyor. Ancak biz okurlarımızın kolay anlamaları için yine eski tabiri kullanmaya devam edeceğiz.

BASAMAK SİSTEMİ KALKTI

Bağ-Kur'lular için en dikkat çekici düzenleme basamak sisteminin kaldırılması oldu. 1 Ekim öncesinde gerek esnaf Bağ-Kur'lular, gerekse tarım Bağ-Kur'lular 1'den 24'e kadar basamaklar halinde prim ödüyorlardı.

Bağ- Kur'a ilk giren kişi ilk 12 basamaktan dilediğini seçiyor ve prim ödedikçe basamağı da artırılıyordu. Yeni kanun ile bu uygulama sona erdi ve artık Bağ-Kur şartlarında prim ödemek isteyenler asgari ücret ile bunun 6,5 katı arasındaki rakam üzerinden prim ödeyecek.

ALTI AYLIK SÜREYE DİKKAT EDİN

1 Ekim öncesinde basamak sisteminde prim ödeyenler, altı ay içerisinde SGK'ya müracaat ederlerse, alt ve üst sınır arasında diledikleri tutarda prim ödeyebilecekler. Diyelim ki en son Eylül ayında 14. basamaktan 384 YTL prim ödediniz. Eğer 31 Mart 2009'a kadar SGK'ya müracaat ederseniz 212 YTL ile 1.378 YTL arasında seçtiğiniz tutarda prim ödeyebileceksiniz. Ancak bu tarihe kadar başvuruda bulunmazsanız, SGK sizin daha önce ödemekte olduğunuz prim üzerinden tahsilata devam edecek.

EMEKLİLER DİKKAT

Sosyal güvenlik reformunda emekliler için de önemli düzenlemeler yer aldı. 1 Ekim itibariyle, emekliler maaşlarını 6 ay üst üste çekmezlerse aylıkları durdurulacak. Aylığın yeniden başlaması için SGK'ya müracaat gerekecek.

"Emekliler zaten zor geçiniyor, hesapta 6 ay para durdururlar mı hiç" dediğinizi duyar gibiyim. Ancak bu durum, özellikle gurbetçi vatandaşlarımızın başına çok sık geliyor. Yurtdışına giriş çıkış yaptıklarından, buradaki maaşlarını uzun süre çekmedikleri olabiliyor. İşte bu gibi durumlarda altı ayı doldurmamak gerekecek. Bu köşeden emekli vatandaşlarımızla ilgili yenilikleri ve gelişmeleri duyurmaya devam edeceğiz.

OKUR SORULARINA CEVAPLAR

Ne zaman emekli olabilirim?

Soru: Sayın, Sadettin ORHAN, kardeşim 01/12/1965 doğumlu şimdiye kadar herhangi bir yerde çalışmadı. 24/09/2008 tarihinde isteğe bağlı BAĞ-KUR'a müracaat ederek Ekim- 2008 ayında ilk ödemesini yaptı. Emekli olabilmesi için kaç yıl ödeme yapması gerekir. En kısa yoldan emekli hakkını elde edebilmesi için başka ne öneride bulunabilirsiniz? Cevap verirseniz sevinirim. N. PİŞKİNKÖMÜRCÜ

Cevap: Değerli okurum, kardeşinizin cinsiyeti ve eğer erkekse askerlik yapıp yapmadığı gibi bilgilere yer vermemişsiniz. Bayan olduğunu varsayarsak 25 yıl 4/b'li (Bağ-Kur'lu) olarak prim öderse emekli olur.

Soru: Sadettin Bey iyi günler. Takip ettiğim bir forumda sizin yazınızı gördü. Yazınızda 1 Ekim'den sonraki cinayetlerde artık SGK'nın da tazminat talep edeceğiniz yazmışsınız. Dedem 25 yıl önce muhtar olan damadını vurmuş ve cezasını çekmiştir.

Teyzem 1 sene önce Bağ-Kur'a müracaatta bulundu ve emekliliğini istedi ancak olumsuz yanıt alınca mahkemeye başvurdu. Açtığı davayı kazandı ve maaşı bağlandı ancak Bağ-Kur dedem hayatta olmadığı için varislerine (maaşı bağlanan teyzem dahil) 30.000 YTL ödeme emri yolladı. Dayımlar da Bağ-Kur'a dava açtılar, itiraz ediyorlar neler yapılabilir. E. Cankurtaran

Cevap: Değerli okurum sizin sorununuz benim yazdığım yazı ile alakalı değil. Yani Bağ-Kur cinayet olayından dolayı size ödeme emri göndermiş olamaz. Zira bu düzenleme 1 Ekim'den sonra meydana gelen cinayetlerle ilgilidir. Bu tarihten önce meydana gelen ölüm ya da yaralama olaylarında SGK'nın tazminat isteme hakkı sadece SSK'lı işçiler için ve iş kasası/meslek hastalığı olayları için geçerli. Size gelen ödeme emri, mahkeme ile tespit edilen hizmetlere ait prim borcudur. İtirazınız bu anlamda işe yaramayabilir. Zira prim borçları yasal mirasçılardan tahsil edilebilmektedir.


Sadettin ORHAN
 
Üst