Bağımlı Çalışanların Defter Tutması

Üyelik
13 Eyl 2006
Mesajlar
3
Konum
istanbul
Merhaba arkadaşlar,

Bağımlı olarak ssk ya tabi ücretli çalışan meslek mensubu defter tutabilir mi?3568 e göre tutamaz ama tutanların olduğunu duyuyorum ve nasıl yaptıklarını merak ediyorum.
Bu konuda bilgisi olanlar paylaşırsa sevinirim.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

İyi çalışmalar.
 
Ynt: Bağımlı çalışanların defter tutması

sadece ssk'lı gözüktüğü firmanın defterini tutabilir. maalesef her meslekte olduğu gibi bizim meslektede çürük elmalar var. :mad: bu emek hırsızları ya defterleri firma sahibi tutuyor gibi gösteriyor yada bir yerlerden başkasının ruhsatını bulup çalışıyor. karı koca meslek mensubu olup kendisi bağımlı çalışıp eşi üzerinden bağımsız çalışanlarda var.(onlara sözüm yok.) eğer somut kanıtlarınız varsa bağlı olduğunuz odaya şikayet edin. meslekten çıkarmaya kadar varan cezalar sözkonusu.
 
Ynt: Bağımlı Çalışanların Defter Tutması

Merhaba
Ben bağımlı çalışan meslek mensubunun sadece bir defteri imzalamasının haksızlık olduğunu düşünüyorum. Bence bu bizim meslek yasamızdaki yanlışlardan bir tanesi. Buradaki "çürük elma" yasanın bu maddesidir yoksa meslek mensubu değildir.
Büro açarak çalışan meslek mensubu isterse 100 tane, 1000 tane hatta sayısız defteri imzalayabiliyor ve yasamız bu meslek mensubunun görevini layıkıyla yaptığını düşünüyor, ancak bağımlı çalışan meslek mensubunun sadece çalıştığı firmanın defterini imzalayabileceğini söylüyor.
Ben bir firmada bağımlı olarak çalışıyorum, firmanın tüm muhasebe işlemlerini yapıyorum ama firmanın beyannamelerini imzalamıyorum (YMM var). Bağımsız çalışan birçok muhasebeciden iyi olsam bile bu şekil şartını yerine getirmediğim için ben 10 yıl sonra YMM sınavına giremiyorum. Beyannameyi imzalıyorsan
yeterlisin, imzalamıyorsan yeterli değilsin bu kadar saçma bir düzenleme olamaz.
Meslek yasamızın çağın gereklerine uygun şekilde ihtiyaçlara cevap verecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğine inanıyorum

Saygılarımla,
 
Ynt: Bağımlı Çalışanların Defter Tutması

Naci bey ben sizin gibi düşünmüyorum şöyle ki; meslek mensubunun mükellef ile devlet arasında bir köprü vazifesi üstlenmesi ve bu vazifeyi tarafsız bir şekilde salt mevzuata uygun yürütebilmesi için; bağımsızlığın vazgeçilmez bir unsur olduğunu düşünüyorum. Meslek mensubunun taraf olması istense idi kanımca rekabet yasağı olmazdı dolayısıyla asıl olan mesleki konuların sağlıklı bir şekilde yürütülmesidir. Ancak bağımlı çalışan meslek mensupları bu noktada bir çelişki yaratmakta bir yandan bağımlı çalışarak bağımsızlıklarını yitirmekte diğer yandan serbest ünvanlarını korumaktalar nacizane düşüncem burada sm veya smmm sürecini tamamlayıp ruhsat almış kişilerin kazanılmış hakları korunmuştur ancak bağımsızlık gözardı edilerek bir ikilem oluşmuştur. Yine nacizane düşüncem yeni TTK ile gelişen süreçte meslek hakettiği yeri alacaktır, dışarda 100 lerce defter tutan meslek mensupları yada bu işi ruhsatsız yapanlar ve kendilerini mesleğin gerekleri ölçüsünde geliştirmeyenler birer birer eleneceklerdir ve elenmeleri de gerekmektedir. Mesleğin gelişimi için yeni TTK süreci ve mesleki uluslararası standartların hızlı bir şekilde oluşması ve yakalanması dileklerimle.
 
Üst