Bağımlı Mali Müşavir Olarak Çalışma Hakkımız

Arkadaşlar merhabalar
daha önce bu konuyla ilgili açılmış forum başlıkları ve internet araştırmalarım sonucunda
iki türlü görüş var.
belgeyi aldıktan sonra 3 ayrı şirkette bağımlı olarak çalışmak istiyorum. Sigortalarımı da 10 günlük süre ile bu firmalarda ayrı ayrı gösterirsem müşavirlik hizmetlerini yerine getirebilirmiyim büro açmadan.
Bazılarına göre sigortalı çalıştığım yerin müşavirliğini yapabilirken bazılarına göre ise 30 gün boyunca bir firmada ssk mın gözüküp bir firmanın müşavirliğini yapabileceğimi okudum. iyce kafam karıştı ???
İçinizde bu durumu bilakis yaşayan ve uygulamanın nasıl olduğu konusunda bana yardımcı olabilecek birileri varsa cevaplarınızı bekliyorum. 3 Mükellef için büro açmak maalesefki maliyeti karşılamıyor. Bu şekilde çözüm yapabiliyormuyuz. Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler. :-\

Ynt: Bağımlı mali müşavir olarak çalışma hakkımız?

SERBEST MUHASEBECİLİK, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEKLERİNE İLİŞKİN
HAKSIZ REKABET VE REKLAM YASAĞI YÖNETMELİĞİ
Resmi Gazete No 26707
Resmi Gazete Tarihi 21/11/2007

Meslek mensupları arasında ve iş sahipleriyle ilişkilerde haksız rekabet
MADDE 6 ? (1) Meslek mensupları, mesleki dayanışma sorumluluğunun bilincinde olarak, kendi aralarında ve iş sahipleriyle olan ilişkilerinde haksız rekabete neden olacak eylem ve davranışlarda bulunamazlar. Aşağıda sayılı haller özellikle haksız rekabet teşkil eder:

h) Bağımlı çalışan meslek mensupları bakımından aynı anda birden çok işletmede mesleki sorumluluk üstlenmek.

Buradaki aynı anda ifadesi birden çok iş yerinde aynı anda çalışmamak olarak değil, aynı dönem olarak kabul edilmelidir. Ay sonu geldiğinde beyanname verirken bir mükellefin 10 diğer mükellefin 10 diğer mükellefin 10 günlük beyannameleri değil, hepsinin aylık beyannameleri verileceğinden hepsinde de aynı anda sorumluluk üstlenilmiş olacaktır.

benim görüşüm bu şekilde
Saygılar

maalesef böyle şansınız yok, bağımlı olarak sadece tek bir şirkette çalışabilirsiniz, tek bir firmanın beyannamelerini imzalayabilirsiniz.

bu arada söz ettiğiniz şirketler bilanço ise ve getirisi iyi olursa düşük maliyetli küçük bir büro kiralayabilirsiniz, tabi bulunduğunuz yerin önemi büyük.

ben 2 ay önce açtım büromu ve inanın şu an hiç müşterim yok, sizin gibi 3 tane firmam olsa giderlerimi karşılar. rakam vermek ne kadar doğru bilmiyorum ama ortalama aylık 600 tl. büro giderim var. buna bağkur primim de dahil. Size fikir vermesi açısından paylaşmak istedim.. Bu 3 firmanın getirisini düşünerek karar verin derim..

ama bazı internet sitelerinde ssknı gösterdiğin firmanın beyannamelerini tutabilirsin diye bilgiler vardı. Yani kanunda biraz açıkmış bu mevzu sanırım. Birkaç müşavir arkadaşıma sorduğumda da olabilir neden olmasın demişlerdi. Sonuçta bağımlılık şartı sskmın ofirmalarda gösteriliyor olması. Yapanlar var diye duydum bu durumu
ama tabi emin olamıyorum. üç firmanın müşavire verdiği bedelin net toplamı 1.400 TL eğer büro açarsam 1 firma daha var hazırda. 4 etti. büro açmak sanki bana çok maliyetliymiş gibi geliyor. aylık dediğiniz gib nerden baksan en az 1.000 tl masrafı oluyor. O yüzden kararsız kaldım bende. bağımlı çalışmakmı büro açmakmı. bu arada sizde en kısazamanda mükellef bulursunuz inşallah ya :(

Sadece bir şirketin beyanlarını imzalayabilirsiniz.

bencede 1 tane firmanın beyanlarını imzalayabilirsiniz. bağımlı demek, oraya bağlı demektir ve bir yerde bir ayda 10 gün çalışıp 20 gün başka bir firmada çalışırsanız orda bağımlı değilsiniz demektir.
bu mantıkla zaten 28 deftere kadar büro açmaya gerek yok :) birer gün sigortalı olup, birer gün çalışırız yeter.

SERBEST MUHASEBECİLİK, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ
(31.10. 2000 tarih ve 24216 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanmıştır.)
(Değişiklik, 27. 09. 2007 tarih ve 26656 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanmıştır.
Yürürlük: 27. 09. 2007)
kınama cezası
madde:6
p) Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerce; çalışanlar kütüğü¬ne kayıt olmadan birden fazla beyanname imzalanması,

GEÇİCİ OLARAK MESLEKİ FAALİYETTEN ALIKOYMA CEZASI

Madde 7- (27.09.2007 tarih ve 26656 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanan Yönetmeliğin 4. maddesiyle değiştirilen madde; Yürürlük: 27.09.2007) Geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma cezası, her bir eylem için altı aydan az, bir yıldan çok olmamak üzere aşağıdaki hâllerde uygulanır.

a) Üç yıllık bir dönem içinde kınama cezası gerektiren herhangi bir hâl ve eylemin yinelenmesi.

Çalışanlar kütüğüne kayıt yapılması demek,büro açın demek.İşin özü yukarıdaki disiplin yönetmeliğinden kaynaklanmaktadır.Malesef grup şirketlerinde bağımlı çalışanları çok zor durumda bırakan bir madde.Yeniden düzenlemeye ihtiyaç var.En azından ortaıklık yapıları aynı olan şirketler için bu yönetmelik yeniden düzenlenebilir.Bağımsız çalışan akradaşlarımız itiraz edebilirler bu duruma ama Bağımlı olarak çalışanlar bu durumu işverenlerine anlatamıyorlar.(grup şirketinde çalışanlar için)
Evet uygulamada yeterli denetim olmadığı için birden fazla defter tutan bağımlı çalışanlar var,ihbar olmadığı sürece bu tür insanları tespit etmekte zor sanırım.

grup şirketler derken holdingleri kast ediyorsanız orda sıkıntı yok, holding merkezinde bağımlı çalışan meslek mensupları holding bünyesindeki alt firmaların beyannamelerini imzalayabiliyor. Bu konuyla ilgili araştırma yaparken İSMMMO sormuştum holding bünyesindeki alt şirketlerin de beyannameleri imzalanabiliyor tek şirket olarak değerlendiriliyor.
bilginize

Sayın Milayda;
kastım holdingler değil.Holdingler en az yedi firmadan oluşmalı diye biliyorum.Grup şirketlerinden Kastım aynı ortaklık yapısına sahip 2 veya daha fazla firmadır.
Ama holding bile olsa kesinlikle yukarıdaki disiplin yönetmeliğine istinaden birden fazla firmanın beyannamesini imzalayamaz.O zaman grup şirketlerinde çalışanların suçu ne? Firma sayısının 7 den az olması mı?
Eğer gerçekten böyle birşey mümkünse dayanakları ile bilmek istiyorum.Zira bende öteki firmamızın beyannamelerini dışardan bağımsız bir meslek mensubuna imzalatıyorum.

merhaba,
haklısınız sayın metyo. grup şirketlerde çalışan arkadaşlarımıza haksızlık edilmiş oluyor. 7 firma da olsa holding merkezinde toplandığı için yasa tek kuruluş olarak değerlendiriyor olmalı diye düşünüyorum. Odadan bu yanıtı aldığımda şaşırmıştım ama durum bu, maalesef grup şirketlerin ortaklık yapısı aynı olsa bile ayrı firmalar olarak değerlendirdiğinden yasaya aykırı olmuş oluyor.
iyi çalışmalar

Merhabalar, konuyu hortlatmam gerekti.

Holding bünyesinde çalışan Bağımlı Mali Müşavir holdingin ve alt şirketlerinin işlemlerini gerçekleştirebilir mi ? Teşekkürler.

Bağımlı olarak yapamazsınız. paravan bir büro açıp bağımsız çalışan gibi yapabilirsiniz.

Özel şirketler muhasebe bürosu açamaz. Meslek mensubu bir yeri adres göstererek (ev adresini, bağımlı çalıştığı yerin bir odasını kiralamış gibi göstererek vs) normal muhasebe bürosu açılışı yaparak holdingin ve diğer alt şirketlerinin muhasebesini tutabilir.

Merkür2'nin paravan'dan kastı gerçek muhasebe bürosu açılışı sizin için amaç değil, ama muhasebe bürosu açıyormuş gibi açılış yapacaksınız sonuçta.