personel maaş programı

Bağımsız Denetim Şirketlerinden Haberler

sahincolak71

Katkı Sunan Üye
Merhaba arkadaşlar
Ben şuan bir denetim şirketinde değilim fakat sınava girenler olarak denetim şirketlerindeki gelişmeleri takip etmeye çalışıyorum Ben ilk katkıyı yapıyorum Siz de katkı yaparsanız bağımsız denetim şirketlerinde ne oluyor öğrenebiliriz Önder bey başta olmak üzere denetim şirketlerinde çalışanlardan katkı bekliyoruz Saygılarımla

Ynt: Bağımsız Denetim Şirketlerinden Haberler

Sermaye Piyasası Kurulu'nun 2009/53 sayılı haftalık bülteninde bağımsız denetim şirketleriyle ilgili aşağıdaki kararlar alınmıştır:
20. Avrasya Bağımsız Denetim ve Y eminli Mali Müşavirlik A.Ş.?nin(Kuruluş);
a) Seri:X, No:22 ?Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Standartları Hakkında Tebliğ?in İkinci Kısmının 5?inci maddesinin (f) bendi uyarınca, anılan Tebliğin Dokuzuncu Kısmının 9?uncu ve Beşinci Kısmının 10?uncu maddeleri de dikkate alınarak, Kuruluşça bağımsız denetimlerde esas alınan bağımsız denetim plan ve programlarının Kurulumuzun finansal raporlama ve bağımsız denetim alanındaki düzenlemelerine uygun olarak güncellenmesi ve denetim programı ile çalışma kağıtlarını ilişkilendiren kodlama listesinin oluşturulması gerekliliğinin yerine getirilmesi hususunda Kuruluş?a 3 aylık süre verilmesine,
b) Seri:X, No: 22 Tebliği?nin İkinci Kısmının 7 ve 8?inci maddeleri ile Dördüncü Kısım hükümlerine uyum konusunda azami dikkat ve özeni göstermesi hususunda uyarılmasına
karar verilmi?tir.
21. BKR Kaynak Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş.?nin(Kuruluş;
a) Seri:X, No:22 Tebliği?nin İkinci Kısmının 5?inci maddesinin (f) bendi kapsamında, Kurulumuzun Seri:XI, No:1 ?Sermaye Piyasasında Mali Tablo ve Raporlara İlişkin İlke ve Kurallar Hakkında Tebliğ? hükümleri kapsamında hisse senetleri borsada işlem görmeyen halka açık anonim ortaklıklar ile yatırım fonları için ayrı olarak bir bağımsız denetim programı hazırlanarak Kurulumuza iletilmesi gerektiği hususunda bilgilendirilmesine,
b) Seri:X, No:22 Tebliği?nin Be?inci Kısmının 11?nci maddesi ile Seri:X, No:22 Tebliği?nin Dokuzuncu ve Onuncu Kısım hükümlerine uyum konusunda azami dikkat ve özen gösterilmesi gerektiği hususunda uyarılmasına,
c) Kurulumuzun Seri:X, No:22 Tebliği ve Seri:XI, No:29 Tebliği hükümleri ile Kurulumuzun ilgili diğer düzenlemeleri ve Kurulumuzca alınan genel ve özel nitelikteki kararlara uymada azami dikkat ve özenin gösterilmesi gerektiği hususunda uyarılmasına,
d) Seri:X, No:22 Tebliğinin ?kinci Kısmının ?Bağımsız Denetim Kurulu?ları ve Bağımsız Denetçilerin Uyacakları Etik ?lkeler? ba?lıklı Üçüncü bölümü hükümlerine uyum konusunda uyarılmasına,
11
e) Yukarıda (a) ve (d) bendinde belirtilen hususlarla ilgili olarak gerekli tedbirlerin alınması için Kurulu??a üç ay süre verilmesine
karar verilmi?tir.
22. I?ık Yeminli Mali Mü?avirlik ve Bağımsız Denetim A.?.?nin(Kurulu?);
a) Seri:X, No:22 Tebliği?nin ?kinci Kısmının 5?inci maddesinin (f) bendi kapsamında, Kurulumuzun Seri:XI, No:1 ?Sermaye Piyasasında Mali Tablo ve Raporlara ?li?kin ?lke ve Kurallar Hakkında Tebliğ? hükümleri kapsamında hisse senetleri borsada i?lem görmeyen halka açık anonim ortaklıklar ile yatırım fonları için ayrı olarak bir bağımsız denetim programı hazırlanarak Kurulumuza iletilmesi gerektiği hususunda bilgilendirilmesine,
b) Bağımsız denetim çalı?malarında, Kurulumuzun Seri:X, No:22 Tebliği hükümleri ile Kurulumuzun ilgili diğer düzenlemeleri ve Kurulumuzca alınan genel ve özel nitelikteki kararlara uymada gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi gerektiği hususunda uyarılmasına,
c) Kurulumuzun Seri:X, No:22 Tebliğinin ?kinci Kısmının ?Bağımsız Denetim Kurulu?ları ve Bağımsız Denetçilerin Uyacakları Etik ?lkeler? ba?lıklı Üçüncü bölümü hükümlerine uyum konusunda uyarılmasına,
d) Yukarıda (a) ve (c) bendinde belirtilen hususlarla ilgili olarak gerekli tedbirlerin alınması için Kurulu??a üç ay süre verilmesine
karar verilmi?tir.
23. AAC Bağımsız Denetim Danı?manlık ve Yeminli Mali Mü?avirlik A.?.?nin, denetçilerinin tam zamanlı olarak Kurulu??ta çalı?maya ba?ladıklarına dair Kurulumuza bildirimde bulunmasını takiben, Sermaye Piyasası Kanunu?nun 22/(d) ve Kurulumuzun Seri:X, No:22 Tebliği?nin ?kinci Kısmının 5?inci maddesi uyarınca Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetimle Yetkili Kurulu?lar Listesi?ne alınmasına karar verilmi?tir.

Merhaba Arkadaşlar
Şahin arkadaşımızı bu paylaşımından dolayı kutluyorum. Paylaşım için teşekkür ediyorum. Çünkü bazı arkadaşlarımız kusura bakmasınlar bilinçsizçe sınava giriyorlar fakat hedefleri nedir ne yapacaklar tam olarak bilmiyorlar fiilen denetim nasıl yapılıyor? Bağımsız denetim şirketlerinde ne olup bitiyor bilmiyorlar? Şahin arkadaş tabi ben de zamanla katkıda bulunacağım. Sana selam ve sevgilerimi gönderiyorum. Her iş gibi denetim işi de sevilmeden yapılmaz diyorum Paylaşım her zaman gereklidir Saygılarımla

Şahin beyi gerçekten bende kutluyorum. Asıl olan sınav ve sistemi değil denetim sektörünün bütünü hakkında ortak bilgiyi yakalamaktır. Yeniden yapılanma sürecinde bulunan denetim sektöründe şu an önemli gelişmeler olmakdır. Bu süreçte yaşananları takip etmek ve bilgilenmek açısından bu paylaşım çok isabetli olacaktır.
Ayrıca değerli forum arkadaşımız Önder beyi de fikirleri ve payşaşımlarından ötürü canı gönülden kutluyorum.

SPK 13 kasım 2009 tarihinde aldığı bir kararla, rotasyon zorunluluğunu (7 yılda bir denetçi değiştirme) denetim firmalarının birbirleri ile paslaşarak aşmasını önleyecek bir dizi kararlar aldı.
Alınan kararla;
Aynı uluslararası kuruluş ile lisans anlaşması bulunan bağımsız denetim kuruluşları arasında rotasyon kapsamında müşteri değişimlerine izin verilmeyeceğini ilan eden SPK'nın aldığı karar, şu anda İMKB'de işlem gören 43 şirketi, bağımsız denetim faaliyeti yürüten 6 yerli bağımsız denetim şirketini ve 3 uluslararası bağımsız denetim kuruluşunu doğrudan ilgilendiriyor. Fakat SPK'nın hedefi sadece bu şirketler değil, ileride rotasyondan kaçışa imkan verebilecek denetim şirketi transferlerinin de önüne geçmek

3 ULUSLAR ARASI ŞİRKET TÜRKİYE'DE İKİŞER LİSANSLA ÇALIŞIYOR
Baker Tilly Güreli YMM ve Bağımsız Denetim 22
Baker Tilly AGD Bağımsız Denetim 2
BDO International Denet Bağımsız Denetim 13
BDO International Baylan Bağımsız Denetim 2
Nexia International Oluşum Bağımsız Denetim 2
Nexia International As Bağımsız Denetim ve YMM 2

Merhaba Önder ve Orhan beylere katkı koymaya çalışan bizim gibi gençleri taktir ettikleri için kendilerine ayrıca teşekkür ederim Orhan bey rotasyondan bahsetmiş yanlış hatırlamıyorsam denetim kadrosunda 75 ve fazla denetçi buluanan bağımsız denetim şirketleri rotasyon dışı tutulacaktır hükmü vardı Bence bu hukuken eşitlik ilkesine aykırı Tabi üstadlarımız bu konuda daha sağlıklı yorum yapacaklardır Eğer yanlış düşünüyorsam üstadlarımızn yorumlarını bekliyorum Bir de Ogün bey Mavi efe ncyldz ttoraman hamdilevent kaan atalay arkadaşlar ebru ve arzu hanımlar gibi arkadaşlarımızı paylaşımda bulunmaya davet ediyorum Önder beyin de dediği gibi paylaşalım ki bilgilerimiz büyüsün Saygılarımla

Bilgilerini,deneyimlerini,yorumlarını paylaşan herkese çok teşekkür ederim adıma.Çok uzun zmndır denetim başlığının sadık bir takipçisiyim,denetim alanında çalışmıyorum ama fazlasıyla ilgi duyuyorum.O yüzden yazılanları okumak bana çok keyif veriyor.

Saygılarımla

merhaba, bence bağımsız denetim faaliyetleri spk tarafından her hesap dönemi için avukatlık sisteminde olduğu gibi veya bilgisayar ortamında belirlenebilecek veya adını siz koyun daha geliştirilmiş bir sistemle bir bağımsız denetim şirketine verilmeli.. hem bu şekilde mesleğimizin en büyük ilkesi olan bağımsızlık ve dürüstlük ilkelerii daha isabetli yürütülebilir hem de bazı spekülasyonların önüne geçilmiş olabilir düşüncesi içerisindeyim..

Sn. Şahincolak71 bahsettiginiz gibi yeterli denetçi sayısına ulaşan denetim şirketleri rotasyon muafiyetinden faydalanabiliyor.
Ancak; SPK'nın 13 kasım tarihinde aldığı karar, denetçi kadrosu rotasyon kapsamında bulunan şirketleri ilgilendirmektedir. (hali hazırda 2 şirket bu rotasyon muafiyetinden faydalanabilmektedir.) Uygulama da rotasyondan kurtulmak (müşteri kaybetmemek) için,
-Aynı organizasyona bağlı denetim şirketlerinin birbirleri arasında paslaşma yapmasını engellemek amaçlanmıştır.
-Rotasyondan kaçabilmek için denetim şirketlerinin satın alınmasını da kapsamaktadır.
-Bir şirketin 2 ayrı denetim şirketiyle sözleşme imzalaması yasaklanmıştır.
-Daha önce denetim yapılan şirkette çalışan denetçi/denetçilerin transfer edilerek yine aynı şirkette denetim yapmalarınının önüne geçilmiştir.
-Denetçilerin tümünün 2010 sonuna kadar tam zamanlı olarak çalışması zorunluluğu getirmiştir.
-Bağımsız denetçileri ise yetersiz kalacaklarını bilerek sözleşme imzalamamaları konusunda uyarmıştır.

prestij31 ' Alıntı:
Ancak; SPK'nın 13 kasım tarihinde aldığı karar, denetçi kadrosu rotasyon kapsamında bulunan şirketleri ilgilendirmektedir. (hali hazırda 2 şirket bu rotasyon muafiyetinden faydalanabilmektedir.)

Merhaba Orhan Bey...

Bu 2 denetim şirketi hangileri acaba? Denetim şirketlerinin bu konularda çalışmalar yaptığını biliyordum ama şartları tam anlamıyla tamamlayanlardan haberim yok açıkçası..

Sn. ttoroman;
Bu şirketlerden birisi Başaran Nas (PwC) dir. İMKB ye gönderilen, Başaran Nas Ve Kaplamin Ambalajın bağımsız denetim sözleşmesine göre; 25 sorumlu ortak başdenetçi, 15 denetçi ve 460 denetçi ve denetçi yardımcısı olduğu bildirilmiştir.
Bir diğer şirket ise Deloitte'tir. Deloitte'ye bağlı olarak çalışan 2 bağımsız denetim şirketi (DRT Yeminli mali müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Ve DRT Bağımsız Denetim Ve Serbest muhasebeci mali müşavirlik A.Ş.) ile SPK nın aramış olduğu 25 sorumlu ortak başdenetçi ve 75 kişilik denetçi ünvanına sahip kadrosu bulunmaktadır.

Merhaba Hamdi Levent bey zaman zaman olumlu katkılarda buluyorsunuz fakat gülme tepkisinden başka fikirleriniz duymak isterdik Ya da bu gülmenin nedenini açıklarsanız seviniriz

bizimki gibi zamanında parsellenmiş sektörlerde parselleyenlerin tartışılması gündeme getirilmesi demek ki artık parsellerin oran ve miktarlarının değişeceği umudunu veriyor ama sonra nedense tekrar karamsarlık çöküyor hep zihnime sanki böyle gelmiş böyle gider suyun önüne set olamazsın deli kadir vb.söylemler yankılanıyor zihinde..
inşallah zihniyet değişir tekelcilik değişir keşke piyasada dört büyük değil ondört büyük olsa ve diğerleri olsa denetim işi gerçekten meslek mensuplarında olsa(ki son zaman olmaya başladı artık toplama mühendis vb denetçi değil mühendisler olması gereken yer olan danışman pozisyonunda) ve türmob'da bu durumda daha hızlı ve aktif olsa odalar da birşeylere taraf olacaksa o da yalnızca meslektaşlarının tarafı olması gerektiğini unutmasa vb.
umarım iyi şeyler olur ve olacakta keşkelerimizin azalması dileğiyle... ;D

Sayın Hamdi Levent güzel açıklamışsınız gerçekten teşekkürler böyle gelmiş böyle gider suyun önüne set olamazsın deli kadir deyimi bana 27.10.2009 Referans Gazetesindeki haberi görünce onu çağrıştırdı Sermaye Piyasası Uygulamalrı başlığında yazıyı paylaştım Saygılarımla

[size=10pt][size=10pt]KPMG, Turkcell'i Deloitte'a kaptırdı [/size] [/size] (Referans gazetesi-21.12.2009)
Bağımsız denetimde rotasyon zorunluluğu nedeniyle, dört büyük denetçiden KPMG, en büyük müşterilerinden olan Turkcell'i kaybetti. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından getirilen bağımsız denetim şirketlerinde 7 hesap döneminde bir bağımsız denetim şirketinin değiştirilmesi (rotasyon) uygulamasının ardından, birçok büyük denetim şirketinin müşterilerini birbirine kaptırması bekleniyordu. Bu zorunluluğa uyan Turkcell de Akis Bağımsız Denetim (KPMG'nin Türkiye'deki kuruluşu) ile bağımsız denetim sözleşmesini feshederek, bir diğer büyük denetçi olan DRT Bağımsız Denetim (Deloitte Touche Tohmatsu'nun Türkiye'deki kuruluşu) ile sözleşme imzaladı.
Böylece Deloitte, KPMG'den rotasyon tebliğinin yayımlanmasından sonraki ikinci büyük transferi gerçekleştirmiş oldu. Turkcell'den önce KPMG'den transfer edilen diğer büyük müşteri de Garanti Bankası olmuş, Deloitte Garanti'nin yanında PwC'dan da Aksigorta'yı rotasyon kapsamında transfer etmişti.

Deloitte kayıplara hazırlanıyor
Fakat Deloitte'un bu hızlı transferlerine karşılık, rotasyon uygulamasında en fazla müşteri kaybedecek denetçilerden biri olacağı da biliniyor. Denetlediği toplam 28 şirketi kaybetmesi beklenen Deloitte'un kaybedeceği büyük müşterileri arasında Anadolu Hayat Emeklilik, Ereğli Demir-Çelik, Fenerbahçe Sportif A.Ş., Halkbank ve İş Bankası gibi devler var. Deloitte geçtiğimiz günlerde Aygaz'ı Güney Bağımsız Denetim'e (Ernst&Young), İş Bankası'nı ise Garanti Bankası ve Turkcell'i transfer ettiği Akis'e (KPMG) kaptırmıştı.

REKABET DELOITTE MERKEZİNDE KIZIŞIYOR
Şirket Eski Denetçi Yeni Denetçi
Garanti Bankası Akis (KPMG) DRT (Deloitte&Touch)
Aksigorta Başaran Nas (PwC) DRT (Deloitte&Touch)
Turkcell Akis (KPMG) DRT (Deloitte&Touch)
Aygaz DRT (Deloitte&Touch) Güney Bağ. Den. (Ernst&Young)
İş Bankası DRT (Deloitte&Touch) Akis (KPMG)

SPK da Bültenin de an itibari ile okudugum haberler. !

15. a) LEGAL Bağımsız Denetim Yeminli Malî Mü?avirlik A.?.(Kurulu?)'nin;
i) Kurulumuzun Seri: X No: 22 "Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Standartları Hakkında Tebliğ"in ?kinci Kısım 27?nci maddesine aykırı olarak bildirim yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle, Kurulu?'a Sermaye Piyasası Kanunu?nun 47/A maddesi uyarınca 12.688 TL idari para cezası uygulanmasına,
ii) Yapılan bağımsız denetim çalı?malarında, Kurul?un Seri: X No: 22 Tebliğinin ?kinci Kısım 5/f maddesi ile aynı Tebliğin Yedinci, Sekizinci, Dokuzuncu ve Onbirinci Kısım hükümlerine aykırı i?lemleri nedeniyle, Kurulu?'a Sermaye Piyasası Kanunu?nun 47/A maddesi uyarınca 12.688 TL idari para cezası uygulanmasına,
iii) Bağımsız denetim hizmeti verdiği ?irketlerde, bağımsızlığın ortadan kalkması sonucunu doğurabilecek eylem ve i?lemlerde bulunulmaması konusunda uyarılmasına,
iv) ??letme türleri itibariyle ayrı ayrı hazırlanacak bağımsız denetim programları ve kodlama sistemini Kurul?a göndermesi için 3 (üç) ay süre verilmesine,

b) LEGAL Bağımsız Denetim Yeminli Malî Mü?avirlik A.?. yönetim kurulu ba?kanı ve Sorumlu Ortak Ba?denetçisi Korkut YET?in, Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında yapılan düzenlemelere ve alınan genel ve özel nitelikteki kararlara uyum konusunda uyarılmasına,
karar verilmi?tir.
16. CPA Bağımsız Denetim ve Yeminli Mali Mü?avirlik A.?.'nin;
a) Kurulumuzun Seri: X No: 22 "Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Standartları Hakkında Tebliğ"in Dördüncü Kısım hükümlerine aykırı olarak, kendi bağımsız denetim kadrosu ile yürütmesi gereken ve beklenen denetim çalı?malarında ba?ka kurulu?lardan hizmet alma gibi uygulamalara yer verilmemesi hususunda, Kurulumuzun Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetimle Yetkili Kurulu?lar Listesi?nden çıkarılabileceği konusunda uyarılmasına,
b) Kurulumuzun Seri: X No: 22 Tebliği?nin Dokuzuncu ve Be?inci Kısım hükümlerine aykırı fiilleri nedeniyle, Kurulu?'a Sermaye Piyasası Kanunu'nun 47/A maddesi uyarınca 12.688 TL idari para cezası uygulanmasına,
karar verilmi?tir

17. Mod Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Mü?avirlik A.?.(Kurulu?)'nin;
a) Yapılan bağımsız denetim çalı?malarında, Seri: X, No: 22 ?Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Standartları Hakkında Tebliğ?in Be?inci ve Dokuzuncu Kısımlar ile ilgili diğer maddelerine aykırı i?lemleri nedeniyle, Kurulu?'a Sermaye Piyasası Kanunu?nun 47/A maddesi uyarınca 12.688 TL tutarında idari para cezası uygulanmasına,
b) Kurul?un Seri:X, No:22 Tebliğ ile Seri:XI, No:29 Tebliğ hükümlerine tam uyumlu olarak yeni bir genel denetim programı ve buna uygun kalite kontrol mekanizmasını olu?turması ve Kurul'a göndermesi için 3 (üç) ay süre verilmesine,
karar verilmi?tir.

denetim pazarında rekabet nasıl düzenlenecek örneğin büyüklerin her birinin pazar payı %5'i geçemez gibi düzenleme yapılmalımıdır veyahut yapılabilir mi?meslek mensupları veyahut diğer denetim firmaları rekabet kurumuna şikayet edebilir mi?mevcut sektör uygulamaları rekabet kurumunun görev alanı dışındamıdır? ::)

belki de biz meslek mensupları için anahtar kelime rekabet kavramı ::)

rekabet kurumu sitesinden alıntıdır

ÇİN'DE DE REKABET YASASININ KABUL EDİLMESİNİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
Prof. Dr. Erdal Türkkan
[email protected]
1 Ağustos 2008 de Çin Halk Cumhuriyeti de Rekabet Yasası?nı kabul ederek rekabetçi piyasa ekonomisine yakınlaşma konusunda önemli bir adım daha atmış oldu. Böylece Çin de rekabet yasasını kabul etmiş yüzü aşkın ülke arasında yerini almış oldu.

Çin?in piyasa ekonomilerine özgü bir düzenleme olan rekabet yasasını çıkarmış olması şüphesiz önemli ve üzerinde durulması gereken bir konudur. Konunun anlamını daha iyi kavrayabilmek için üç temel soruya cevap verilmesi yararlı olacaktır. İlk akla gelen soru Çin?in kabul ettiği rekabet yasasının diğer ülkelerde görülen yasalardan farklı olup olmadığıdır. İkinci soru Çin'in bu yasayı uygulamak konusunda samimi olup olmadığı yani bu yasanın kabulünde dış dünyanın baskılarının bir rolü olup olmadığıdır. Üçüncü soru ise bu yasanın muhtemel sonuçlarının neler olabileceği sorusudur.

İlk soruyla ilgili olarak Çin Rekabet Yasası?nın ana hatlarıyla gelişmiş batılı ülkelerin ve bu arada Türkiye?nin kabul ettiği normlara uygun hazırlandığı söylenebilir. Ancak bazı farklılıkların varlığı da dikkat çekmektedir.

Çin Rekabet Yasası da rekabetin korunması ve geliştirilmesini üç ana boyutta düzenliyor. Bunlar:
- Kartellerin oluşumunun, yani firmalar arası rekabeti kısıtlayıcı anlaşmaların engellenmesi,
- Piyasada sahip olunan hâkim durumun kötüye kullanımının engellenmesi,
- Rekabeti azaltabilecek veya engelleyebilecek birleşme ve devralmaların engellenmesidir.

Bu kurallar hem özel sektör ve bu arada yabancı sermaye kuruluşları hem de kamu firmaları için geçerli olmaktadır.

Bunlara ilaveten ve diğer ülkelerden farklı olarak ?kamunun idari gücünü rekabetin ortadan kaldırılması veya azaltılması için kullanması? da kanun tarafından engellenmektedir. Aslında diğer ülkelerde rekabet otoritelerinin rekabet savunuculuğu işlevleri çerçevesinde buna benzer rolleri vardır. Ancak Çin?in kabul ettiği yaklaşım bu konuda rekabet otoritesine daha açık ve daha doğrudan bir görev ve yetki verilmesi anlamına gelmektedir. Bu hüküm kamunun ekonomik hayatta önemli roller oynadığı gelişmekte olan ülkelerde rekabet politikalarının başarı sağlayabilmesi açısından örnek teşkil edebilecek yeni bir yaklaşım olarak görülebilir.

Çin?deki rekabet yasasının diğer bir özelliği rekabet otoritesinin bağımsız veya özerk bir kuruluş olmamasıdır. Çin?de rekabet otoritesinin yetki ve görevleri Endüstri ve Ticaret İdaresinin (Bakanlığının) Adil Ticaret Bürosu?na verilmiştir. Bu büro genel idarenin bir parçasıdır ve hükümetten bağımsız değildir. Bu çerçevede hükümetin bir idaresinin, hükümetin idari gücünü rekabetin ortadan kaldırılması yönünde kullanmasını engellemesi söz konusudur. Bu yaklaşımın bazı soru işaretleri yaratması kaçınılmazdır.

Çin'in bu yasayı uygulama konusunda ne derece samimi ve istekli olduğu sorusuna bu aşamada cevap vermek güçtür. Ancak Çin?in daha yasa kabul edilmeden yaptığı eğitim ve bilgilendirme çalışmaları, aynı şekilde yasa çıktıktan sonra uygulamaya yönelik olarak yaptığı ilk çalışmalar ve nihayet bu alanda OECD başta olmak üzere AB ve ABD ile yaptığı temas ve anlaşmalar bu konuda hızla mesafe almaya istekli ve samimi olduğunu göstermektedir. Türkiye?de Rekabet Yasası?nın kabul edilmesinden ancak iki üç yıl sonra uygulamaya başlanılabilmesi, Çin'in bu alandaki geriliğini hızla giderme anlayışı içinde hareket ettiğini varsaymamızı anlamlı kılmaktadır. Diğer taraftan Çin?de çok geniş bir yabancı sermayenin varlığı, piyasaların önemli bir bölümünde tekelci veya oligopolcü piyasaların varlığı da Çin?in bu konuda samimi davranacağı varsayımını güçlendirmektedir. Bu arada rekabet ihlallerinin küresel boyut kazandığı bir ortamda Çin ile ticari ilişkileri ileri boyutta olan ülkelerin Çin?e bu alanda bazı telkinlerde bulunduklarını, hatta baskı yaptıklarını düşünmek de mümkündür. Aslında piyasa ekonomisine geçiş konusunda büyük ve zor adımları atmış olan Çin?in bu tamamlayıcı adımı atmış olması şaşırtıcı veya çelişkili bir durum da teşkil etmemektedir. Çin?in 1993 yılında Haksız Rekabet Yasası?nı çıkarması ve bu bağlamda özellikle yasa dışı ekonomik faaliyetlere karşı ciddi bir mücadele yürütmüş olması da rekabetçi piyasaya geçiş konusundaki iyi niyetin bir kanıtı olarak değerlendirilebilir.

Yasanın muhtemel sonuçlarının ne olacağı da üzerinde durulması gereken bir sorudur. Zaman içinde bu konunun da açıklık kazanması söz konusudur.

İlk olarak bu uygulama ile Çin ekonomisi, piyasa ekonomisine biraz daha yakınlaşmış, daha öngörülebilir ve daha şeffaf bir yapı kazanmış olacaktır. Bu uygulamalar zaman içinde kamu yardımlarının rekabete uygunluğunu da gündeme getirecektir. Bu çerçevede bundan böyle Çin?e yönelik haksız rekabet suçlamaları muhtemelen daha azalmış olacak, Çin ekonomisinin dünya ekonomisi ile rekabetçi temelde bütünleşmesi şansı artmış olacaktır. Çin?deki bu uygulamanın uluslararası düzeyde kartel oluşumunu zorlaştıracağı da muhakkaktır. Çin?in rekabetçi piyasa ekonomisini güçlendirme konusunda attığı bu yeni adımın, dünyanın geri kalan kısmında giderek kuvvetlenen ve hızlanan rekabet politikası uygulamalarına yeni bir ivme kazandıracağı da muhakkaktır.

Kamu mülkiyetinin hala hakim mülkiyet rejimi olarak kabul edildiği ve yarım milyon kişinin çalıştığı bakanlıkların varlığını sürdürdüğü bir ülkede, bu adımla piyasa ekonomisine tam geçişin sağlandığını söylemek şüphesiz mümkün değildir. Ancak bu yeni gelişme ile Çin?de uygulanan ?sosyalist piyasa ekonomisi? modeli ile kapitalist piyasa ekonomisi biraz daha yakınlaşmış olmaktadır. Her halde Çin?in rekabet politikalarını uygulamadaki bu yeni atılımı, tüm dünyada rekabetçi piyasa düzenine geçişin sağlanması açısından önemli bir gelişme olarak değerlendirilebilir.

*Burada ifade edilen görüşler Rekabet Kurumu açısından bağlayıcı değildir.