Bağımsız Denetimde SMMM/YMM Ayrımı

Önder68

Katkı Sunan Üye
Üyelik
13 Şub 2009
Mesajlar
394
Merhaba Arkadaşlar
Bağımsız denetim konusunun ülkemizde yeni olması ve bu alanın genelde yabancı ortaklı denetim şirketlerine ve yeminli mali müşavirlere bırakılması nedeniyle gereğince dile getirmeyen SMMM/YMM ayrımı konusu vardır. 3568 sayılı meslek yasamızda ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun halka açık şirketlerin denetiminde SMMMlerin denetim yetkisi bulunmamakla beraber bazı denetim alanlarında örneğin Gümrek Müsteşarlığı, Organize Sanayi Bölgeleri ve Sendikalar denetiminde olduğu gibi sadece YMMlerin denetimi öngörülmüştür. Tablo bu olunca yasalarla SMMMlere denetim yetkisi verildiği halde çeşitli kurumların yönetmelikleriyle bu yetki ortadan kaldırılmaktadır. Dolayısyla SMMMler için hak kaybı olduğu gözlenmektedir. Bu konuda bireysel çabalar ve fikir beyanları olmasına rağmen sonuç değişmemektedir. Bu forumda ve diğer platformlarda bu konuyu dile getirirsek SMMM'lerin haklı denetim yetkilerinin devam etmesine ve diğer alanlarda yer almasına ufak da olsa bir tuzumuz olabilir diye düşünüyorum. Bu konuda Ankara'da Mart ayında Sayın Gökhan Dede ve Denge Çalışma Platforumunun ayrı ayrı duyuruları oldu Bu duyuruları sizlerin bilgisine aktarıyorum
Paylaşım her zaman gereklidir
Saygılarımla
Önder Tunaboylu
SMMM-Sorumlu Ortak Başdenetçi
 
Ynt: Bağımsız Denetimde SMMM/YMM Ayrımı

Merhaba Arkadaşlar

ANKARASMMMO eski genel sekreteri Sayın Gökhan Dede' nin Demokrat Muhasebeci Mali Müşavirler Mail Grubunda da çıkan bu konuda önemli değerlendirmesini aşağıya aktarıyorum:

BAĞIMSIZ DENETİMDE YMM/SMMM AYIMINA SON VERİLMELİDİR



Denetim yetkisi, SMMM ve YMM meslek mensuplarına 3568 sayılı meslek Yasamızla verilmiştir. Bu anlamda yasal hiçbir ayırım yoktur.



Ayrıca, Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Standartları Hakkında Tebliğ ile de bağımsız denetim yetkisi ?denetçi? yetkisi almış YMM ve SMMM meslek mensuplarına tanınmıştır.



Burada da hiçbir ayırım yoktur.



Ayrıca, hatırlatmak gerekir ki, yapılan iş (denetim) de aynıdır.



Oysa, kimi kuruluşların bağımsız denetimine ilişkin çıkarılan yasa, ya da yasaya karşın çıkarılan yönetmeliklerle bağımsız denetim işleri, yalnızca YMM?lere verebilmekte ya da verilmektedi.



YMM hâkimiyetindeki TÜRMOB?un bu konuda genellikle sessiz kaldığı görülmektedir!



SMMM?ler ve SMMM bağımsız denetim kuruluşları olarak bu haksızlığa tepki göstermek gerekmektedir. Bu tutum, tam bir ayrımcılıktır, haksızlıktır. Daha da önemlisi, aynı meslek örgütü çatısı altında toplanmış olan bu iki meslek grubunu karşı karşıya getirir bir tutum sergilenmektedir.



Bu karşıtlık ve haksızlık, TÜRMOB ve oda yönetimlerimizin duyarsızlığından ve bürokrasideki YMM hâkimiyetinden kaynaklanmaktadır.



Özellikle SMMM oda yönetimleri, artık ?gaflet uygusundan? uyanmalıdırlar!



TÜRMOB yönetimiyle ?iyi geçinmek? elbette gerekli. Orası bizim en büyük meslek örgütümüz. Ancak, SMMM oda yönetimlerimiz, dokuz kişiden beşi (ve genel başkanı) YMM?lerden oluşan ve temsilde tam bir adaletsizliğin Yasayla var edildiği TÜRMOB yönetimlerinin bu ve benzer konulardaki çabalarının daha çok kimden yana seyrettiğini, tarihe bakarak geleceğimiz konusunda duyarlı olmalılar!

04.04.2010



SMMM Gökhan DEDE

Sorumlu Ortak Baş Denetçi
 
Ynt: Bağımsız Denetimde SMMM/YMM Ayrımı

Ankara Çağdaş Demokrat Muhasebeciler Grubu Denge Çalışma Platformu'nun konuyla ilgili duyurusunu aktarıyorum:

Değerli Meslektaşlar

Öncellikle Sayın Gökhan Dede'nin bağımsız denetim konusundaki tespitlerine katılmakla birlikte aşağıdaki konuların da önemli olduğunu düşünüyoruz:
1-Görüşümüze göre; Meslek örgütlerimizin yöneticileri seçilme kaygılarını ön plana çıkararak meslektaşlarımızın sorunlarına sahip çıkmamaktadırlar. TÜRMOB da başkanlık ve yöneticilik yapan bazı arkadaşlarımız, bulundukları yerleri siyasi partilere basamak yaparak, bizi kamu kurum ve kuruluşları nezdinde temsil edememektedirler.
2-Bilindiği üzere Meslektaşlarımızın haksız rekabet, kaçak muhasebe, belge kullandırma, emeğimizin karşılığını alamama gibi birçok sorunu bulunmaktadır. Ancak çoğu yöneticimizin gözden kaçırdığı bağımsız denetim konusu da önem taşımaktadır.
3-Yöneticilerimizin mesleğimizin geleceği olarak nitelendirilen UFRS mesleki standartlar ve bağımsız denetim konusunda yapacakları birçok iş vardır.
4-Bağımsız denetimde mesleki eğitimin yanında SMMM/YMM ayrımın giderilmesi için çaba gösterilmesi gerekmektedir. Bağımsız denetime umut bağlayıp SPK lisanslama sınavlarına giren onlarca yüzlerce meslektaşımız bulunmaktadır. Bu meslektaşlarımızın ve gelecekte bağımsız denetçi olmayı düşünen meslektaşlarımız ileride yaşanması muhtemel hak kayıplarına uğramaması için ciddi çalışma ortaya konmalıdır. TÜRMOB, Maliye Bakanlığı, SPK, EPDK ve diğer resmi kurumlar nezdinde girişimler yapılmalıdır.
5- Serbest çalışan, Bağımlı Çalışan ve Bağımsız Denetçi meslektaşlarımızın sorunlarını çözemeyen meslek örgütlerinin yerini gerçekten çözüm getirici meslek örgütleri almalıdır
Saygılarımızla
DENGE ÇALIŞMA PLATFORMU
 
Ynt: Bağımsız Denetimde SMMM/YMM Ayrımı

PwC eskiden Coopers & Lybrand idi. Price Water House başka denetim firması idi. Daha sonra yolsuzlukar oldu. Cooper batma durumuna geldi Prw ile birleşti.
 
Ynt: Bağımsız Denetimde SMMM/YMM Ayrımı

Türkiyeden söz etmiyorum. Evet 1988 de birleşme oldu. Ben o günleri yaşadım Yolsuzluk iddiaları dışarda oldu.
 
Ynt: Bağımsız Denetimde SMMM/YMM Ayrımı

Çok mu önemli? Niye bu kadar alındınız. Ben hatırladığım bir deneyimi anlatıyorum. Sizin söylediklerinizi de destekledim ayrıca.
 
Ynt: Bağımsız Denetimde SMMM/YMM Ayrımı

Merhaba,

Kim, kimle,ne zaman,nerde,nasıl,ne şekilde birleşmiş, bunu nedeni neymiş, neden bu kadar önemli ve neden polemik konusu yapılmış anlamadım.

Sadece denetim noktasında değil, mesleğin hiç bir alanında SMMM veya YMM ayrımı olmaması, YMM ünvanının kaldırılması, SMMM üst kimliğinde branşlara ayrılması, bence olması gereken budur.

Saygılarımla,
 
Ynt: Bağımsız Denetimde SMMM/YMM Ayrımı

Evet Turgay bey;
Aynen sizin söylediğiniz gibi. Böyle şeylerin polemik konusu yapılması da bir garip. İlla itiraz etmiş olmak için yorum yapılıyor bazen.
 
Ynt: Bağımsız Denetimde SMMM/YMM Ayrımı

Komik olmayın. Siz nasıl istediğinizi söyleme hakkına sahipseniz. Sizin kadar ben de sahibim. Burda söylediklerim benim kendi kişisel fikrimdir. Moderatörlükle ilgisi hiç yoktur.
Bir konuda haklısınız. Yolsuzluk olan galiba Arthur Andersen idi. Ancak önemli değil.
Konumuz SMMM ve YMM lerin denetimle ilgisidir.



Söyleyin bakalım bu tartışmanın bize şu anda ne faydası var?. Ha şu olmuş ha öteki birleşmiş? Burdaki konu şu andaki denetimle ilgili.


Bakın ben daha 1985 yılında Coopers&Lybrand UK ile Türkiye de çalıştım. Daha kimse adını bile telaffuz edemiyordu.
 
Ynt: Bağımsız Denetimde SMMM/YMM Ayrımı

Güle güle size hayatta başarılar dilerim. Bu ön yargılarla pek mümkün değil ama olsun.
:) :)
 
Ynt: Bağımsız Denetimde SMMM/YMM Ayrımı

Doğru sn Doktor Gregory House;
Elbette siz daha stajını bile başlatmamış bir kişi olarak herşeyi bizlerden daha iyi biliyorsunuz. Şüphesiz öyle. :) :)
 
Üst