Bağımsız Denetimde Son Durum

sahincolak71

Katkı Sunan Üye
Üyelik
17 Haz 2009
Mesajlar
202
Arkadaşlar çeşitli sitelerde yer alan açıklamayı virgülüne dokunmadan aktarıyorum. Açıklamayı isterseniz beraberce tartışalım

Değerli Meslek Mensubu arkadaşlar,

Kamu Gözetim Kurulu başkanı Seyit Ahmet BAŞ ile 11.05.2012 tarihinde Türkiye Meslekte Birlik Platformu olarak yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda aşağıdaki görüşler ve tavsiyelerimiz ortaya çıkmıştır. Meslek camiasının bilgisine sunulur.

01.01.2013 tarihinde denetimin muhakkak başlanılması gerektiği belirtilmiş ve bu konuda fikir birliğine varılmıştır. Ancak kademeli bir geçiş olacağı belirtilmiştir, Büyük firmalar, Orta Ölçekli firmalar ve küçük firmalar olmak üzere,
...
Denetçilik sınavlı olacaktır, Ancak 10 yıllık Mali müşavirliği ,YMMüşavirliği ve lisans mezunu olanlara Geçici süreli 2 veya 3 yıllığına denetçi belgesi verilerek pazarın 4 büyük yabancı firmaya kaptırılması engelenecektir.

Sınavlar ağustos,Eylül 2012 aylarında balayacak, test usulü olacak, yaklaşık 15000 adetlik bir emsal soru bankası oluşturulacak, internet üzerinden buradan çalışma yapılabilecektir.

Denetçiler için kapasite koyulacaktır. Her denetçinin bakabileceği firma sayısı belirlenecektir.
Bundan sonra SPK lisanslama sınavı yapamayacak, SPK sınavlarından eksik dersi kalanların sınavlarıda kamu gözetim kurulu tarafından yapılacaktır. Kamu gözetim kurulunun sınavları 6 konudan oluşacaktır.

SPK dan yetki alan SMMM ve YMM lerin belgeleride geçiş sürecinde geçerli sayılacaktır.

Mali Müşavirler kendi defterlerini tuttuğu firmaların denetimini yapamayacaktır. Ancak YMM ler tam tasdiklerini yaptıkları firmalara denetim hizmetide verebileceklerdir.

Denetim Proğramı hazırlanmakta olup denetçilere bu proğramın kullanılması eğitimi verilecektir.Proğram internet tabanlı olup Kamu Gözetim Kurulu veri tabanına devamlı bilgi aktaracaktır.

Ayrıca Denetim Ücretlerinin yapı Denetim Şirketlerinde olduğu gibi Kurum aracılığı ile tahsil edilmesi önerilmiştir. Böyle olduğu zaman denetçinin firma ile ücret konusunda bir bağlantısı olmayacağından bağımsız çalışma sistemi çok daha iyi çalışacaktır.

Meslek Camiasına duyurulur. Değişik fikir ve önerileri olan arkadaşlar fikirlerini beyan ederlerse kuruma iletilecektir. Saygılarımla,

Mehmet OKKALI
Ankara SMMM Odası Yönetim Kurulu Üyesi
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Son Durum

Değerli Meslektaşlar

Hasbedelkader denetimi fiilen yapan biri olarak, yukarıda yazıya yönelik eleştirilerim:

1- 10 yıl smmm ve ymmlere geçiş döneminde sınavsız belge verilecek deniyor.
Yıllardır dile getirmeye çalıştık. Gerek 3568 meslek yasamızda gerek spk uygulmalarında gerekse AB muktesabatında böyle bir ayrım bulunmamaktadır. Meslek yasamızda bağımsız denetimde smmm - ymm ayrımı yoktur. 10 yıllık tecrübe smmmler için esas alınıyorsa 10 yıllık fiilen çalışma ymmler için de esas alınmalıdır.
2-Smmmler kendi tuttuğu defteri denetlemeyecek ancak Ymmler denetledikleri defteri tam tastik yapacaklardır. Bu görüşte de çifte standart vardır.
3-Kendi defterinizi tutamazsınız ancak paslaşabilir al gülüm ver gülüm yapabilirsiniz denmektedir.
4- SPK halka açık şirketlerin denetimi uzmanlık konusudur. BDDK ve EPDK için de öyle. Halka açık şirketler banka ve enerji şirket denetimlerini TTK Denetimi ile birleştirirseniz bazı önemli konular gözden kaçabilir ve iş çorbaya dönebilir. Kanatimce mutlaka bir sınıflandırma yapılmalıdır.
5- Meslek ruhsat, denetçi ve denetim şirketlerine konulması düşünülen harçlardan bahsedilmemiştir. Demekki bu harçlar kabullenilmiştir anlamı çıkmaktadır.
6- Turmobun verdiği eğitimler hiç konuşulmamaıştır gündeme gelmemiştir. Kamu Gözetimi Kurulu nezdinde bu eğitimlerin önemi yokmudur?
7- Dünya Denetim Standartları kurumsallaşırken Türkiye Denetim Standartları bireyselleşmektedir. Dünya ve AB standartlarında yapılan denetimde bağımsız denetim şirketleri esas alınmıştır. Genelllikle denetim kurumsal yapı olarak yapılmaktadır. Çünkü kurumsal yapının sürekliliği, muhattap bulunabilirliği ve hesap sorulabilirliği nedenleriyle denetim dünyada kurumsallaşmıştır. Tek kişi ekip çalışması olmadığından yanlış kararlar verebilir hastalanabilir, vefat edebilir. Mal varlığını kaçırabilir vs. Açıklamada kurumsallaşmadan bahsedilmemiştir.

Bütün bunlardan çıkardığım sonuç
1-YMMlere teslim olunmuş görünülmektedir.
2-Uluslararası denetim standartları sulandırılmaya çalışılmaktadır.
3-Meslekte Birlik grubu bundan sonra görüşmeler de YMMler gibi Turmobtan ayrı mı hareket edecektir?

Görüşlerimde eksik veya hata varsa beraber tartışıp düzeltelim mesleğimiz için doğru yolu bulmaya çalışalım. Mesleğe bir tuz kadar da olsa katkıda bulunmaya çalışalım

Not: Mesleğe en azından fikirleriyle katkıda bulunmayanlar yarın şikayet etme hakkına sahip olamazlar

Bu arada tüm annelerin anneler günü kutlarım

Saygılarımla
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Son Durum

Değerli Meslektaşlarım,

Eleştirilerimi bir kaç soru ile ile başlayarak yöneltmek istiyorum,

1. Öncelikle meslek yasamızda olan reklam yasağının anlam ve manası nedir. Neden gelmiştir. Bu nedeni yukarıda bahsedilen 10 yıllık tectübe ile kıyaslarsak nasıl bir sonuca varabiliriz.

2. Vergi danışmanlığı veya kontrolü (Tam Tastik) ile bağımsız denetim kesinlikle birbirine karıştırılmamalıdır. Bağımsız Denetim Hizmeti verilen firmaya bağımsız denetim hizmeti veren firmanın hiç bir ortağının denetim sürecinde yer almasa dahi önceden veya hali hazırda hizmet vermesinin (defter tutma vb) haksız rekabete yol açacağını düşünüyorum. Karşıyım. Rotasyon tamamen dışarıdan olmalıdır.

3.Harçlara gelince ben bu konuda değerli üstadım Önder beyi yanlış anlamamış isem farklı düşünüyorum. Ben harçların olmasını şiddetle destekliyorum. Hatta ve hatta bireysel denetim hizmeti verilecek durumlarda harçların çift tarife veya daha fazla tarife üzerinden uygulanmasını, bağımsız denetim kurumsal yapı altında ise kurumsal yapının harcı ödediği zaman ilgili meslek mensubunun(ortak) yarım tarife uygulanmasının daha verimli sonuçlara yol açacağını düşünüyorum. Ayrıca denetim harçlarını çok az bulduğumu da söylemek isterim. Kanaatim yıllık 50.000,00 TL den az olmamasıdır. Denetimde kurumsallığı savunup bireyselliğe şiddetle karşıyım.

4. Her türlü ara geçişe karşıyım, ama gerçekelri görmemek te abesle iştigal etmek olacağından, ön sınav (KGK 3 büyük ilde veya anlaşmalı üniversitelerde yapılan online veya çoktan seçmeli 180 sorudan az olmamak üzere (ÖSS gibi) ile 2 yıllık geçici rbağımsız denetim ruhsatları verilip, 2 yıllık süre sonunda kesinlikle uzatma olmaksızın iptalini savunuyorum. Bu geçici sınav eylül, kasım ve ocak aylarında 3 defa ve birdaha tekrarlanmasızın olmasının faydalı olacağı kanaatindeyim.

5. Mevcut 7 saatlik TTK, 14 saatlik KOBİ TFRS ve 36+36 saatlik Bağımsız Denetim - TÜRMOB eğitimlerini şiddetle desteklemekle beraber belki KGK sınavına başvuru için ön şart olabilir ama kesinlikle KGK sınavı yada eğitimi yerine kullanılamaz. Mevcut saatler çok azdır. TTK 7 veya 14 saat olabilir, KOBİ TFRS enaz 72 veya 96 saat en fazla 180 saat, Bağımsız denetim ise en az 180 saat ile 240 saat olmalıdır. Aksinin (daha az) tecrübe ile sabit olup ben verimsiz ve kalitesiz olacağını düşünüyorum.

6. En kısa zamanda YMM lere özel işlerim bağımsız denetim şirketlerine de verilmesini, bunun için gerekirse ekstra sınav yapılmasını YMM ünvan garabetinin bir an önce (2015 son tarih) kaldırılmasını ve vergi kökenlilere ek dersleri vermeden (Mali Müşavirlik ve bağımısz denetim yetkilendirmelerindeki sınavlar) yetki ve belge verilmemesini düşünüyorum.

tüm annelerin gününü kutlarım.
:)
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Son Durum

Kişisel düşüncelerim şu şekildedir;
-Kesinlikle sınav yapılmalıdır. Tüm SMMM ler YMM ler SPK lisanslılar sınava tabi olmalıdır.Hiç kimseye iltimas geçilmemelidir. Sayın meslektaşlar emin olun iltimas geçilecek bir taraf olursa kesinlikle piyasada bizlere iş falan kalmaz...
-SMMM bürosu işletenler ve YMM ler aynı zamanda bağımsız denetim yapmamalı....Birini tercih etmeli...
-Tek bir meslek mensubunun büro işletebildiği gibi tek bir bağımsız denetçi de kendi başına bağımsız denetim yapabilmeli bu bağlamda tek başına yapacaklar için belirlenecek bağımsız denetim harç bedelleri düşük tutulmalı...

Ayrıca Önder Beyin aşağıdaki görüşüne aynen katılıyorum;
4- SPK halka açık şirketlerin denetimi uzmanlık konusudur. BDDK ve EPDK için de öyle. Halka açık şirketler banka ve enerji şirket denetimlerini TTK Denetimi ile birleştirirseniz bazı önemli konular gözden kaçabilir ve iş çorbaya dönebilir. Kanatimce mutlaka bir sınıflandırma yapılmalıdır.

Son olarak şunu söylemek istiyorum. Oda yetkilileri meslekte kıdemin "Bağımsız Denetçilik" için önemli olduğunu bu işin sınavla olmayacağını dile getirip duruyor...
Mesleki kıdem elbette önemlidir ama Bağımsız Denetimle SMMM lik birbirinden farklı şeylerdir...
20 yıllık bir SMMM bağımsız denetim yaparken yanlış bir mesleki yargı kullanabileceği gibi yeni meslek mensubu olmuş bir Bağımsız Denetçide pekala düzgün ,güzel mesleki yargısını kullanabilir...
Denetim farklı bir şeydir...
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Son Durum

Nacizane benim görüşlerim ise;

a) kalibrasyonu ve standardı yakalamak adına sınava hayır demek mümkün değil ancak SPK veya diğer kurumlara ait bağımsız denetim yetki veya lisans almış meslek mensuplarına haklarının tanınması ayrıcalık yapıldığı anlamına gelmez. ayrıca belirli süreler sonrasında lisans yenileme işin doğasında bulunmaktadır.

b) zati ya defter yada denetim alanından birini seçmek zorunda kalınacak.

c) tek başına denetime karşı olduğumu her defasında belirttim. kesinlikle denetimin bağımsız denetim şirketleri çatısında uzman kadrolar ile yapılmasından yanayım. harçlara gelince bence makul tutarlar, zira herkesin şikayet ettiği ''haksız rekabete'' en önemli engellerden biri olacak.
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Son Durum

bencede sınavlar ile geçiş yapılması daha iyi olmuştur .
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Son Durum

Açıklama dikkat ile okunduğunda;

"Kamu Gözetim Kurulu başkanı Seyit Ahmet BAŞ ile 11.05.2012 tarihinde Türkiye Meslekte Birlik Platformu olarak yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda aşağıdaki görüşler ve tavsiyelerimiz ortaya çıkmıştır. Meslek camiasının bilgisine sunulur."

Demek oluyor ki aşağıdaki açıklamalar Türkiye Meslekte birlik platformunun görüşleri ve tavsiyeleridir.KGK'na sunulmuş önerilerdir.
Bu önerileri sanki kabul ettirilmiş gibi bir eda ile ifade etmenin lüzumu nedir?

Kademeli geçişin olacağını,uygulamanın ertelenmeyeceğini ve ikincil düzenlemelerin uygulamadaki aksaklıklar üzerinden olacağını bakan zaten açıkladı.

"Denetçilik sınavlı olacaktır, Ancak 10 yıllık Mali müşavirliği ,YMMüşavirliği ve lisans mezunu olanlara Geçici süreli 2 veya 3 yıllığına denetçi belgesi verilerek pazarın 4 büyük yabancı firmaya kaptırılması engelenecektir. "

Denetim kesinlikle sınav ile yapılmalıdır.10 yıllık meseleye gelince bence yetersizdir.enaz 20 yıllık mesleki tecrübe ve 10 yıllık SMMM şartı daha adildir.2 yıllık verilecek denetçi yetkisi ve devamı için sınav koşulu konulmalıdır.Hatta her 5 senede bu sınavın yinelenmesi kalite açısından önemlidir. Bu şekilde düzenlendiği takdirde yaş tahdidi de kendiliğinden oluşacaktır. Kamu kökenli SMMM ve YMM lerin ayrıca uzmanlık dallarının dışında kalan konulardan özel sınav ile başarılı olmaları şartı olmaz ise olmazlardan olmalıdır.

Tahsilatın kurum tarafından yapılması,işin tarafsızlığını pekiştirecektir.Sorumluluğu ön plana çıkaracak ve ciddiyetini arttıracaktır.

"Mali Müşavirler kendi defterlerini tuttuğu firmaların denetimini yapamayacaktır. Ancak YMM ler tam tasdiklerini yaptıkları firmalara denetim hizmetide verebileceklerdir."

BU öneri tamamen ticari kaygılar ile üretilmiştir. Kesinlikle denetçi defter tutmamalı ve tasdik yapmamalıdır.Aksi takdirde muvazaa'lı işler üretebilecektir.Dolayısı ile kirlenmeye yol açacaktır.

Bagımsız denetim herşeyden önce bilgi donanımlı kadrolara ihtiyaç duymakta ve kurumsal bir nitelikte olmak zorundadır. Sistem yapısının bu şekilde tesisi halinde gelecekte oluşabilecek sıkıntıların da ortadan kalkmasını sağlayacaktır.

Özellikle Kooperatiflerin sisteme entegre edilmeleri gerekmektedir.Hatta denetim tecrübesi için harika örnektir.

Denetlenilecek şirketlerin sınıflandırılması aynı zamanda denetciliğinde sınıflandırılmasını sağlayacaktır.Bu kalibrasyon yaratacaktır.Bence doğru olan da budur.

Saygılarımla,
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Son Durum

Bütün SMMM ve YMM sınava tabi tutulmalıdır.

Spk sınavında verilmiş dersler dışında kalan derslere sınav zorunlu olmalıdır.

Gerçek yetkinlik aranıyorsa, bilgiye dayalı yetkinliğin test edilmesi gerekmektedir.

10 yıllık meslek mensubu olmanın veya Ymm olmanın bireysel açıdan denetim konusundaki tecrübesini de uygulamalar dışında test edemeyiz.

Adil, hakkaniyet çerçevesi içerisinden sınav yapılmalı, hak eden denetçi olmalıdır.

Saygılarımla,
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Son Durum

Aktarılan yazının, Meslekte Birlik Platformu'nun tavsiyeleri niteliğinde olduğunu da göz önüne alarak;

- Sınav yapılmalıdır. SPK Sınavı'nda verilen derslerin dışında, eksik kalan dersler için de ek sınav olmalıdır.

- Kıdem şart koşulmamalıdır.
Bu işin içinde olmak isteyen TÜRMOB'un, düzenlediği eğitimlerinden hareketle cevaplamak gerekirse; denetim için madem ki belirli bir sürelik (10 yıllık) SMMM olmalıdır, kıdem olmalıdır deniyor. (TÜRMOB da yanlış bilmiyorsam kıdem olmasından yana) Sorum şudur ki; eğer sadece kıdem yeterli oluyorsa TÜRMOB eğitimlerinde neden bu süre baz alınarak eğitim verilmedi, neden "10 yıllık SMMM'ler eğitimden muaftır" denmedi de herkes eğitime başvurdu, herkesin eğitime başvurması kabul edildi ?
Demek ki zımni de olsa; getirilmeye çalışılan yeni uygulamanın "HERKES İÇİN YENİ" olduğunu bir kabul etme durumu söz konusu. Dolayısıyla herkes eğitime geliyorsa, herkes için "yeni" ise, kıdeme bağlı muafiyet de olmamalı, gelişim ve "yeni"ye adaptasyon sürecini sağlayanlar olmalı bu işin içinde.

Kıdem değil de yeterlilik diyelim; zaten yeterliliği varsa kişi her sınavı geçer, sorun olacağını düşünmüyorum. Sınavdan bu kadar korkmamak gerek. Aynı şekilde bu uygulama YMM'lere de sirayet etmeli, ki YTTK'da metin içinde "... SMMM ve YMM ..." şeklinde belirtiliyor, 10 yıllık kıdemli SMMM veya YMM ayrımı yapılmamış ki...

Diğer taraftan; KGK açısından da bakarsak böyle bir süre/kıdem şartı aranması durumunda; kamuyu bilgilendirecek/ kamu yararının gözetilmesine katkı sunacak/şeffaflığı sağlayacak/şirketleri denetleyen denetçi sayısı yeterli olacak mıdır ? Sınav da şart koşarsanız yine aynı durum söz konusu olabilir denilebilir belki. Ancak şöyle bir fark var ki; sınavla yeterlilik sağlamakla kıdemle yeterlilik sağlamak aynı şey değil. (kıdemle yeterlilik sağlamak; gerçekten hakkını vermek şeklinde de olabilir, beyhude süre geçirmek şeklinde de olabilir) Sınavda böyle bir durum yok. Sonuç belli; kazanırsan yeterlisindir, kazanamazsan değil. (Aynı SMMM Yeterlilik Sınavları'nda olduğu gibi)

- Tam tasdik yapan YMM aynı şirketin denetimini yapmamalıdır. Tam tasdikle denetim işi ne kadar örtüşmektedir ?

- Denetçinin denetim hizmeti nedeniyle yapacağı tahsilatın KGK eliyle sağlanması (denetim bedelinin şirketçe KGK hesabına yatırılması, KGK'dan da denetçiye aktarılması) bağımsızlığı sağlamada önemli bir etken olacaktır. Denetçinin üstü kapalı olarak da olsa şirkete bağlılığını engelleyecektir.

- Bu noktada bir öneri de şu olabilir:
Türkiye genelindeki şirket (A.Ş, LTD) sayıları belli. (Konu ile ilgili olanlar yapılan farklı toplantılar sırasında bu rakamları aktarıyorlardı) Denetim yeterliliğini sağlayanlar belirlendikten sonra, il/bölge/ilçe veya hangi kritere göre belirlenecekse, KGK tarafından yapılacak kura veya görevlendirme usulü ile de bu sağlanabilir. (Bunu KGK'nın memurluğu şeklinde yorumlamamak gerekir diye düşünüyorum)

Saygılarımla,
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Son Durum

Bir şeyin farkında mısınız?

Sürekli TTK ve Bağımsız denetim konuları üzerinde yorumlar yapıp duruyoruz.
Uygulama ertelenecek mi?Kıdem mi sınav mı? eğitim yeterli mi?Defter tutulacak mı ????? Uzayıp gidiyor işte

Peki yatırımcılar, işadamları, firma sahipleri bu tartışmaların neresinde acaba?

Ticaret odası bilgilendirme toplantılarına acaba kaçı gitti?

Mükellef bilgilendirilmesinde, kamu kuruluşları bu işin ne kadar içinde?
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Son Durum

Biz Mali Müşavirler olarak işimizde ve hayatımızda farkındalık sağlasak böyle uzayıp giden işlerin sonucunu beklemeyiz.Herkese şimdiden kolay gelsin...
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Son Durum

FÜSUN ' Alıntı:
Biz Mali Müşavirler olarak işimizde ve hayatımızda farkındalık sağlasak böyle uzayıp giden işlerin sonucunu beklemeyiz.Herkese şimdiden kolay gelsin...

Farkındalıktan kastınız nedir?
Yada siz ne gibi farkındalıklar sağladınız işinizde ve hayatınızda?
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Son Durum

gokhanuy ' Alıntı:
Bir şeyin farkında mısınız?

Sürekli TTK ve Bağımsız denetim konuları üzerinde yorumlar yapıp duruyoruz.
Uygulama ertelenecek mi?Kıdem mi sınav mı? eğitim yeterli mi?Defter tutulacak mı ????? Uzayıp gidiyor işte

Peki yatırımcılar, işadamları, firma sahipleri bu tartışmaların neresinde acaba?

Ticaret odası bilgilendirme toplantılarına acaba kaçı gitti?

Mükellef bilgilendirilmesinde, kamu kuruluşları bu işin ne kadar içinde?

işverenler ''muhasebeci var ya yapar nasılsa(kitabına uydurur) mantığında''(kurumsallaşmış işyerleri müstesna tabiki.)
kurumlar vergisi 6 nolu sirkü ile (20. "15.6.6. Avans kâr payı dağıtımı" başlıklı bölüm.)
ortaklarınşirkettenpara çekebilmesi kısmen de olsa sağlanmıştır.
şimdi sorarım ; niye işverenler (yada patronlar ne derseniz deyin) birşey için çabalasın ki? biz önümüzdeki angaryalara bakalım günü kurtalalım malesefffff
Saygılar.
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Son Durum

Farkındalıktan kastınız nedir?
Yada siz ne gibi farkındalıklar sağladınız işinizde ve hayatınızda?


Farkındalıktan kasıt;Sürekli TTK ve Bağımsız denetim konuları üzerinde yorumlar yapıp duruyoruz.
Uygulama ertelenecek mi?Kıdem mi sınav mı? eğitim yeterli mi?Defter tutulacak mı ? Uzayıp gidiyor işte

Peki yatırımcılar, işadamları, firma sahipleri bu tartışmaların neresinde acaba?

Ticaret odası bilgilendirme toplantılarına acaba kaçı gitti?

Mükellef bilgilendirilmesinde, kamu kuruluşları bu işin ne kadar içinde?
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Son Durum

meslektaşlar olarak ne kadar farkındayız?Ne kadarı hak sahibi olduğumuzu düşünüyor?Ne kadar bu yetkiye sahip olacak?

kısaca farkındalık smmm'ler olarak hakkımızı savunmuyoruz(kuzu kuzu diyebilirsiniz)....
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Son Durum

Bugün bir firma sahibiyle görüştüm yani tüccarın kafası nerde size süper bir örnek oluştu.
Hanımefendi cirosu 10 Milyon TL civarında bir şirketin sahibi aslında kocası şirketin sahibi ama buda kocasının şirketine %50 ortak ve öyle cahil tüccarda geçen konuşmuştuk ... hanım dedim bakın ticaret odaları toplantılarına katılın araştırın bakın sorun yaşamayın adli para cezları ve bir sürü külfet var dedim cevap literatüre girecek bir cevap ilkin '' bana birşey olmaz ''nasıl deyince ''ama benim muhasebecim .........' liii '' dedi sustum biz nerdeyiz bunlar nerde be kardeşim


"Aman dikkat"
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Son Durum

bu yeni bişey değilki o yazı aylardır aynı şekilde duruyor orda sanırım yeni gördünüz
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Son Durum

FÜSUN ' Alıntı:
Farkındalıktan kastınız nedir?
Yada siz ne gibi farkındalıklar sağladınız işinizde ve hayatınızda?


Farkındalıktan kasıt;Sürekli TTK ve Bağımsız denetim konuları üzerinde yorumlar yapıp duruyoruz.
Uygulama ertelenecek mi?Kıdem mi sınav mı? eğitim yeterli mi?Defter tutulacak mı ? Uzayıp gidiyor işte

Peki yatırımcılar, işadamları, firma sahipleri bu tartışmaların neresinde acaba?

Ticaret odası bilgilendirme toplantılarına acaba kaçı gitti?

Mükellef bilgilendirilmesinde, kamu kuruluşları bu işin ne kadar içinde?

Farkındalıktan kasıt;Sürekli TTK ve Bağımsız denetim konuları üzerinde yorumlar yapıp duruyoruz.
Uygulama ertelenecek mi?Kıdem mi sınav mı? eğitim yeterli mi?Defter tutulacak mı ? Uzayıp gidiyor işte

demişsiniz...

Meslek mensuplarını maddi - manevi etkileyecek bir durum sözkonusu tabiki hegün tartışacağız konuşacağız, hakkımızı savunacağız...

Peki yatırımcılar, işadamları, firma sahipleri bu tartışmaların neresinde acaba?

Ticaret odası bilgilendirme toplantılarına acaba kaçı gitti?

Mükellef bilgilendirilmesinde, kamu kuruluşları bu işin ne kadar içinde?

demişsiniz...

Yatırımcılar, firma sahipleri, işadamlarıda sizin onları düşündüğünüzün birazı kadar sizi düşünseydi keşke...
Bırakın onlar kendi meselelerini kendileri tartışsın yada tartışmasın...








renkli yazı kullanmayın lütfen.
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Son Durum

Ne farkındalığındna bahsediyorsunuz kadının 10 milyon TL cirolu işyeri var %50 ortak yeni TTK dendiğinde örneğinide verdim '' ama benim muhasebecim diyor kim neyin farkında nasılsa muhasebecim yapar mantığıyla yada daha da beteri benim muhasebecim işini bilir ve benim muhasebecim hükümet partisine yakın diye bile yeni TTK dan yırtacaklarını zannediyorlar.
Bu iş gerçekten temiz yapılırsa çok kişinin canı yanacak ama iyide olacak sen yıllarca vergini kaçır şirketinden çek parayı kayınço yada kaynananın üstüne ev al , araba al , mal mülk yap sonra ilk krizde şirketi batır ne güzel memleket sonrada benim muhasebecim de dün resmen cinnete geldim ben seminerlere gidin bilinçlenin diyorum karşımdakinin zihniyete bak muhasebecisi akp li olunca sanki vergi cezaları silinecek karşımdaki cahil olsa onada eyvallah diyeceğimde hanımefendi üniversite mezunu ne diyim cahillik okumaklada bitmiyor



siyaset karıştırmayın lütfen
 
Üst