personel maaş programı

Bağımsız Denetimde Sorunlar ve Kurumlar Arası Farklı Uygulamalar

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Önder68
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Bağımsız Denetimde Sorunlar ve Kurumlar Arası Farklı Uygulamalar

Önder bey,

Söylediğiniz konu aslında smmm lerin muhasebe hizmetlerinin tahsilinde yaşadığı zorluklar içinde düşünülmüştü. Bence big four buna karşı çıkar çünkü bende daha önce bu şirketlerden birinde çalıştığım için verilen hizmet local denetim şirketlerine göre çok daha profesyonel olduğunu biliyorum. Çalışma kağıtları, memolar bile farklı

Saygılarımla

Merhaba Sn Osman Evren çalışma planı stratejisi çalışma kağıtları farklı demeyelim de tercüme diyelim bence Fakat denetimi kim yapıyor Yeni mezun gençler aynı gençleri A bağımsız denetim şirketine değil B bağımsız denetim şirketine koyun aynı olanakları sağlayın denetimin kalitesi değişmeyecektir kanımca Bence burada fark isim gibime geliyor Farklı fikirlere sahipseniz lütfen belirttin Siz çalışmışsınız sisin bu konudaki tecrübelerinizden faydalanalım Paylaşım her zaman gereklidir Saygılarımla

Önder bey,

Müsteri portföyü farklı. Coca colayı denetlemek var kristal colayı denetlemek var bu yüzden vizyon sahibi olmak daha kolay oluyor bu tip şirketlerde.

Açıkcası local denetim şirketlerinde boş a4 kağıda karalama gibi çalışma notları bile gördüm. Bu aslında biraz, bu aralar çok moda olan kurumsallaşma ve kalite yönetimi konularına giriyor. BUnları tamamladıktan sonra tabiki tam tasdikte bilgi olarak çok eksik değil yerli firmalar.

Audit için aynı şeyi söyleyemem ama

Değerli yazılarınızı dikkatle takip ediyorum

Saygılarımla

Önder Bey

Osb lerin denetimi hakkında çok haklısınız biz smmm olarak yazıyoruz ve gönderiyoruz raporu bakanlığa. henüz bir dönüş olmadı ama bence smmm lerde osblerde bu raporu yazabilmeli ( Zaten ayrı bir uzmanlık istiyor bütün smmm lerde yazamayacağı için )

Merhaba Osman Evren arkadaş siz de konuya hakimsiniz gördüğüm kadarıyla şimdi konuyu biraz net ortaya koyalım şöyle: Her kurumda bağımsız denetim uygulaması farklılık gösteriyor Fakat bu farklılık kaanatime göre teknik özelliklerden değil her kurumdaki idarenin yasa çıkma aşamasında görüş bildirmesinde ortaya çıkıyor Yani daha açık bir ifade ile hangi kurumda hangi görüş ağır basıyorsa çoğu zaman o şekilde sonuçlanıyor Mesela Sanayi Ticaret Bakanlığı yetkilileri denetimin ymm tarafından yapılması görüşünü belirttiler öyle oldu halbuki 3568'de ymmlere denetim yetkisi verilmişse bence smmmlerde bu hakkı kullanabilir Gerçi Ogün Güneş bey farklı bir görüş bildirmişti Madem smmmler de denetim yapmasının önünde engeller var ya da yapmasın deniliyor o zaman denetim yetkisi bağımsız denetim şirketlerine verilmeli kanımca. Denilebilir ki Sanayi Bakanlığı yetkilileri o görüşteler tamam saygı duyuyoruz Fakat o zaman denetimde parçalanmışlık oluyor yani sermaye piyasaında bağımsız denetim kuruluşları yetkili, Tarımsal birliklerde ymmler ve bağımsız denetim kuruluşlar Osblerde ymmler Arkadaşlar biraz başka ülke mevzuatlarını kendi olanaklarımla incelemeye çalıştım Bu kadar dağınık bir yapıya rastlamadım Bu yüzden denetimin tek elde toplanmasına yönelik yasa tasarısı var fakat ttk gibi maalesef o da bekliyor Bu konuda yukarıda yaptığım tespitlerde eğer yanlışlık varsa aksini kanıtlayacak ve örneklerle açıklayacak üstad veya genç arkadaş varsa yanlışlıklarımı düzeltmeye hazırım Paylaşım her zaman gereklidir Saygılarımla

TÜRMOB 30/03/2009 tarihli ve 2009/41 sayılı basın bülteninde
bağımsız denetim merkezi ve iç denetim için ayrı bir başkanlık kurulacağını
açıkladı:

TÜRMOB bünyesinde dış denetim için bir Bağımsız Denetim
Merkezi, ayrıca iç denetim için ayrı bir daire başkanlığı
oluşturma kararı alındı. Kurulacak bu birimler işletmelerin
bağımsız iç ve dış denetiminin uluslararası standartlara göre
gerçekleştirilmesini sağlayacak.
Türkiye İç Denetim Enstitüsü Genel Kurulu?nda konuşan
TÜRMOB Denetleme Kurulu Başkanı Masis Yontan,
muhasebecilik, mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik
mesleğinin, dört işlevi bulunduğunu söyleyerek, ?Bu işlevler;
finansal raporlama ve finansal danışmanlık hizmetlerinin
yürütülmesi, bağımsız denetim, iç denetim ve muhasebe
öğreticileri işlevidir.?
TÜRMOB Denetleme Kurulu Başkanı Yontan, Türkiye?de, ve
yurtdışında bağımsız denetim işiyle uğraşan muhasebe firmaları
outsourcing yani dışarıdan yardım yoluyla iç denetim
faaliyetlerini yürütmekte olduklarını ifade eden Masis Yontan,
?TÜRMOB?un yeni yapılanma sürecinde; Kanundaki yeni
düzenleme gereği, TÜRMOB bünyesinde dış denetim için bir
Bağımsız Denetim Merkezi, ayrıca iç denetim için ayrı bir daire
başkanlığı oluşturma kararı aldı.
Meslek mensuplarımızın, iç denetim faaliyetlerini uluslararası
kuralların gereği ve bizim mevzuatımız gereği outsourcing
yoluyla da yürüttüklerini dikkate alarak iç denetime ilişkin
düzenlemeler ve iç denetim standartlarının oluşturulması
çalışmalarımız devam etmektedir.
Önümüzdeki dönemde uluslararası eğitim standartları gereği,
meslekte uzmanlaşma bağlamında TÜRMOB tarafından ?iç
denetim sertifikası? programı devreye girecektir.? dedi
Paylaşım her zaman gereklidir Saygılarımla

Merhaba Arkadaşlar
Anka haber ajansı tarafından yayınlanan haberi aktarayorum
Paylaşım her zaman gereklidir İyiçalışmalar

Denetimi Mali ve Yeminli Müşavirler Yapacak
-TÜRMOB?un açtığı dava üzerine Danıştay, Vakıflar Genel Müdürlüğü?nden sertifika alanlara, vakıflarda denetçilik yapma yetkisi veren düzenlemenin yürürlüğünü durdurdu. Danıştay?ın kararına göre vakıflar alanında iç denetim yapacak, bağımsız denetim firmalarında görev alacak kişilerin mali müşavir ve yeminli mali müşavir olması gerekecek. ANKARA (ANKA)- Danıştay, Vakıflar Genel Müdürlüğünden sertifika alanlara, vakıflarda denetçilik yapma yetkisi veren düzenlemenin yürürlüğünü durdurdu. TÜRMOB?un açtığı dava üzerine Danıştay, vakıflar alanında iç denetim yapacak bağımsız denetim firmalarında görev alacak kişilerin mali müşavir ve yeminli mali müşavir olması gerektiğine ve bu ruhsat sahiplerinin ayrıca bir başka kurum tarafından sınava tabi tutulamayacağına karar verdi.
TÜRMOB?un Vakıflar Yönetmeliği?nin bazı maddelerinin iptali için açtığı dava üzerine Danıştay, Vakıflar Genel Müdürlüğünden sertifika alanlara, vakıflarda denetçilik yapma yetkisi veren düzenlemenin yürürlüğünün durdurdu. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan yönetmelik, vakıflarda iç denetimi, Vakıflar Genel Müdürlüğünde çalışanlara sınavsız sertifika vererek yapabilme imkanı da tanıyordu.
TÜRMOB?dan yapılan yazılı açıklamada, "TÜRMOB?un açtığı dava sonucu, Danıştay Onuncu Dairesi 27 Eylül 2008 tarih ve 27010 sayılı Resmi Gazete?de yayınlanan Vakıflar Yönetmeliği?nin 43. Maddesinin 2?inci fıkrası ile 44?üncü ve 48?inci maddesinin yürütmesini durdurduğu bildirildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü?nün, iç denetim esaslarını düzenlerken, Yasada öngörülmemesine rağmen, vakıf iç denetimini yapacak olanlar arasında sertifikalı denetçilere yer veren düzenlemeyi hukuka uygun bulmadığına dikkat çekilen açıklamada, "Danıştay Onuncu Dairesi 2008/11346 Esas numaralı kararında, Vakıflar Genel Müdürlüğü?nün, Yasada öngörülmemesine karşın, bir meslek grubunu, vakıf mevzuatıyla ilgili bir konuda da olsa, yönetmelikle yapacağı bir düzenlemeyle sertifika eğitimine tabi tutmasına ve Yasada öngörülmemesine karşın, davalı Genel Müdürlükte çalışanlara iç denetim yetkisi tanımasına hukuken olanak bulunmamaktadır hükmünü verdi ve ilgili maddelerin yürütmesini durdurdu" denildi. (ANKA)
(HGS/YLD/BÜN)

Merhaba Arkadaşlar
30 Haziran 2009 tarih ve 27274 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 17/B maddesinin h bendinde yer alan mali yapısının incelenmesi bir başka ifade ile mali yapısının denetimi aşağıdaki şekildedir:

h) Başvuru yılından önceki 2 yıl esas alınmak suretiyle, mali yapısının yeminli mali müşavir tarafından incelenerek, Müsteşarlıkça belirlenecek formata uygun olarak düzenlenecek raporla olumlu görüşle sonuca bağlanmış olması

Halbuki 23 Ocak 2004 tarih ve 2004/2 sirkülerde aynı konuyla ilgili olarak madde aşağıdaki şekildeydi:

ı) A sınıfı onaylanmış kişi için mali yapısının sağlamlığının Sermaye Piyasası Kurulunun belirlediği denetim ilke ve kuralları ile genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine göre anılan Kurulca belirlenen şartları taşıyan ve bağımsız denetim yetkisi verilen denetçi tarafından son 2 yılı esas alınmak üzere mali tabloları incelenerek düzenlenen rapor aslı veya onaylı örneği

Dikkat edilirse Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilen denetçi yerine Yeminli Mali Müşavir ibaresi yer almıştır. Kaanatimce bu şekilde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler bu konudaki denetimden devre dışı bırakılmışlardır. Görüşüme göre söz konusu inceleme veya denetim "bağımsız denetim şirketleri tarafından yapılır denmeliydi.

Yukarıdaki durum bana Mayıs 2009 ayında yapılan YMM sempozyumunda dile getirilen "bağımsız denetimi ymmler yapsın" görüşünü hatırlattı.

Yukarıdaki görüşlerim için hata veya eksiklik görülmesi halinde düzeltme hakkını saklı tutarak bu konudaki görüşlerinizi siz meslektaşlarımdan bekliyorum

Paylaşım her zaman gereklidir
Saygılarımla

Merhaba Arkadaşlar SPK ya SMMM Ruhsat tarihinin Mesleki Deneyip olarak sayılıp sayılamayacağını sormuşdum gelen cevabı sizlerle paylaşayım
24.06.2009 tarihli Kurulumuza muhatap e-postanızda, özetle, sorumlu ortak başdenetçilerin mesleki deneyim süresine ilişkin bilgi talep edilmektedir.

Kurulumuzun Seri:X, No:22 ?Sermaye Piyasasında Bağımsız denetim Standartları Hakkında Tebliğ?in (Tebliğ) İkinci Kısmının ?yönetici ve bağımsız denetçiler? başlıklı 4?üncü maddesinin (ç) bendi uyarınca, ?Sorumlu ortak başdenetçilerin, en az iki yıl süreyle Kurulun listesinde yer alan bağımsız denetim kuruluşlarında sermaye piyasası kurumları ve halka açık anonim ortaklıkların bağımsız denetiminde fiilen denetçi, kıdemli denetçi veya başdenetçi unvanı ile çalışmış olmaları? gerekmektedir. Söz konusu Tebliğ hükmü gereği, fiilen denetçi unvanıyla en az 2 yıl süreyle bağımsız denetim çalışmalarında görev alanlar Tebliğ?de sayılan diğer koşulları yerine getirmeleri halinde sorumlu ortak başdenetçi olabilmektedir.

Yine, Tebliğin yukarıda anılan maddesinin (d) bendinde belirtilen lisans belgesine sahip olma koşuluna ilişkin olarak Tebliğin Geçici 3?üncü maddesinde;

?Bu Tebliğin yayımı tarihi itibariyle sermaye piyasasında bağımsız denetim faaliyeti ile yetkili olan bağımsız denetim kuruluşlarında fiilen sorumlu ortak başdenetçi unvanıyla çalışanlar ile sermaye piyasasında bağımsız denetimle yetkili kuruluşlarda 10 yıl süreyle bağımsız denetçi olarak fiilen çalıştıklarını belgeleyenlerin, bu Tebliğin 2 nci Kısmının (Bağımsız Denetim Faaliyetinde Bulunma Şartları)

?Yönetici ve bağımsız denetçiler? başlıklı 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde sayılan koşulu sağladığı kabul edilir.?

hükmü yer almaktadır.

Tebliğ?in Geçici 3?üncü maddesi hükmünden de anlaşılacağı üzere, sorumlu ortak başdenetçiler için 10 yıllık mesleki deneyim şartı aranmamakta, ancak denetçi unvanıyla görev alanlardan Kurulumuz Listesi?nde yer alan bağımsız denetim kuruluşlarında 10 yıl süreyle fiilen bağımsız denetim faaliyetinde bulunduğunu belgelemeleri istenmektedir. Dolaysıyla, SMMM ruhsat tarihi mesleki deneyim süresi açısından bir temel oluşturmamakta olup, bağımsız denetim kuruluşlarında fiilen görev alınan süreler dikkate alınmaktadır.

Bilgi edinilmesi rica olunur.

Değerli Meslektaşlar

Forruma iş yoğunluğundan ve şehir dışında olmamdan dolayı uzun bir süredir bakamadım hatta özel mesajlara da cevap veremedim Bu yüzden özel mesaj yazan meslektaşların anlayışla karşılayacaklarına inanıyorum. İlk fırsatta özel mesajlara da cevap vereceğim Fakat bu aada denetim sözleşmeleri ile ilgili bir çalışma yaptım

Bağımsız Denetim Sözleşmeleri farklı Kurumlarda kurumlara gönderme tarihi ve şekil olarak kısacası prosedür olarak farklılıklar göstermektedir.

Aşağıdaki yaptığım çalışmayı bağımsız denetimle ilgilenen tüm meslektaşlarıma sunuyorum Konuyla ilgili katkıda bulunan olursa bu çalışmayı genişletebiliriz diye düşünüyorum

1-Sermaye Piyasası Kurumu

Seri:X No:25 sayılı Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Standartları Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin 10. Maddesine göre;

Bağımsız Denetim Sözleşmesinibn en geç ilgili hesap döneminin ilk 3 ayında ve genel kurul toplantısından önce imzalanarak genel kurulun onayına sunulması ve gerek işletme gerekse bağımsız denetim kuruluşu tarafından 6 iş günü içinde Kurula gönderilmesi ve UVAP'tan bildirim yapılması söz konusudur.

2-Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu

1- 03 Ekim 2003 tarih ve 25248 sayılı Remi Gazete'de yayınlanan Enerji Piyasasında Faaliyet Gösteren Gerçek ve Tüzel Kişilerin Bağımsız Denetim Kuruluşlarınca Denetlenmesi Hakkında Yönetmeliğin 8. maddesinin 3. paragrafında Hesap dönemi içerisinde Kuruldan lisans, sertifika ya da yetki belgesi alan gerçek ve tüzel kişilerin bağımsız denetim yaptırma yükümlülüğü takip eden hesap döneminden itibaren başlar.
2- 21.03.2010 tarih ve 27528 sayılı Resmi Gazetede Enerji Piyasasında Faaliyet Gösteren Gerçek ve Tüzel Kişilerin Bağımsız Denetim Kuruluşlarınca Denetlenmesi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
Denetlenen her hesap döneminin en geç ilk üç ayında o hesap dönemi için seçtiği bağımsız denetim kuruluşuyla sözleşme imzalamak zorundadır: Seçilen bağımsız denetim kuruluşu, yapılan sözleşmenin bir örneğini, ilgili hesap döneminin Nisan ayının 15'ine kadar Kuruma gönderir.

Sonuç olarak 2010'da lisans alan bir şirketin 2011 yılında denetlenmesi gerekir. 2011 sözleşmesi için de 2011 Nisan ayının 15'ine kadar sözlşemenin imzalanıp EPDK'ya gönderilmesi gerekmektedir

3-Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu

Bağımsız denetim sözleşmesinin yürürlüğü

Madde 22- (1) Banka yönetim kurulunun değerlendirmesine sunulacak yetkili denetim kuruluşu ya da kuruluşlarının seçimi, bağımsız denetim sözleşmelerinin hazırlanarak bağımsız denetim sürecinin başlatılması ve bağımsız denetim kuruluşunun her aşamadaki çalışmalarının gözetimi banka denetim komitesince gerçekleştirilir.

(2) Banka yönetim kurulu, sürekli denetimlerde 12 nci maddenin onbirinci fıkrasında belirlenen azami süreyi geçmeyecek bir süre ile bağımsız denetim faaliyetini yürütecek yetkili denetim kuruluşunu belirler ve genel kurulun onayına sunar. Banka genel kurulu tarafından kabul edilen süre için sözleşme yapılması uygun görülen yetkili denetim kuruluşu ile bağımsız denetim sözleşmesi, genel kurul toplantısını takip eden onbeş gün içerisinde imzalanır.

(3) (Değişik fıkra: 24/07/2007- 26592 S.R.G Yön/12.md.) 19 uncu maddenin birinci ve üçüncü fıkraları ile 23 üncü maddenin ikinci fıkrasında ve 24 üncü maddede belirtilen hallerde bağımsız denetim faaliyetinin kesintiye uğraması halinde, banka yönetim kurulu durumun öğrenildiği tarihten itibaren onbeş gün içerisinde birinci fıkra kapsamında belirleyeceği bir başka yetkili denetim kuruluşu ile bağımsız denetim sözleşmesi yapılmasını genel kurulun onayına sunar.

(4) Yetkili denetim kuruluşlarının bağımsız denetim sözleşmesi imzaladıkları bankalar Kurumun internet sayfasında duyurulur.

(5) 12 nci maddenin onbirinci fıkrasında belirlenen süre içinde veya sonunda aynı yetkili denetim kuruluşu ile tekrar denetim sözleşmesi imzalanabilmesi için en az iki hesap döneminin geçmesi zorunludur.

(6) Bankanın bağımsız denetimini gerçekleştirecek yetkili denetim kuruluşunun herhangi bir nedenle belirlenememesi halinde, bu durum gerekçeleri ile birlikte Kuruma bildirilir. Kurumca gerekçelerin uygun görülmesi halinde, banka yönetim kurulundan, 12 nci maddenin onbirinci fıkrasında belirlenen azami sürenin aşılmasının söz konusu olmadığı durumlarda bankanın bir önceki hesap döneminde bağımsız denetimini gerçekleştiren yetkili denetim kuruluşu ile aksi durumda ise, kura ile belirlenecek yetkili denetim kuruluşlarından biri ile sözleşme yapılması hususunun genel kurulun onayına sunulması talep edilir.

(7) İkinci ve üçüncü fıkralarda belirtilen banka genel kurullarına ait yetkiler, bankaların genel kurullarınca kabul edilmesi halinde yönetim kurullarınca kullanılır. Ancak, bu hallerde, ilk olağan genel kurul toplantısında banka yönetim kurulu tarafından genel kurula bilgi verilmesi zorunludur.

Paylaşım her zaman gereklidir
Saygılarımla

Önder TUNABOYLU

SMMM-Sorumlu Ortak Başdenetçi

Arkadaşlar Selam,

Bağımsız denetimle alakalı olarak forumda yazılan birçok yazıyı okudum bazıları geliştirici bazıları tekrar fakat kafama takılan ve anlam veremediğim bazı sorular aklıma takılı duruyor.

Bağımsız denetim veya şirket denetim yetkisi elbette ymm lerin tekelinde olmamalıdır.Fakat belli bir ciro büyüklüğünde olan şirketler YMM lerin elinde ve buda onları SMMM nin bir üst kurumu haline getiriyor.SMMM lerin
bu şirketlere danışmanlık veya tasdik yapacak kapasiteleri yokmuş gibi?

Diğer bir konu;dünya çapında büyük bağımsız denetim şirketlerinin türkiye ortakları SMMM A.Ş. olarak kurulmuş durumda ama bu SMMM şirketlerinin bizim bildiğimiz veya kurup çalıştırdığımız smmm büroları ile alakası yok.Aslına bakarsanız bu işin SMMM veya YMM likle de alakası yok.2 yıl SPK siciline kayıtlı denetim firmasında çalışan smmm, sorumlu ortak baş denetçi olur,bağımsız denetim şirketini diğer 5 veya 6 ortakla kurabilir bu zamana kadar böyleydi.Sonuç ne oldu?Hemen söyleyeyim sonuç; mükelleflerden paralarımızı tahsil edemiyoruz?
Efendim eğitim verilsin sınav olsun alakası yok, bunu diyen arkadaşlar piyasada bir sürü belgeli fakat ehliyetsiz insan var ,kurtaralım bu mesleği ehil olmayanlardan diye naralar atıyor.

Arkadaşlar ufak(!)bir ayrıntı herkes tekrar edip duruyor.bu dört büyükler pastadaki %80 veya daha fazla dilimi almış durumda.Ve bunların Türkiyede irtibat kurduğu 4 SMMM veya YMM den oluşan bağımsız denetim şirketi var,bunların sırtının nereye dayandığını araştırırsak bakanı da başbakanı da aşar Avrupa Amerika ya,büyük localara ulaşır gibi geliyor bana.Şu halde maça 80 -0 geride başlıyoruz.

Büyüklerden geriye kalan % delik dilimde ne yapabiliriz?Bağımsız denetim konusunda ehil ,vizyonu misyonu olan ,uluslararası sertifika yanında konusunda uluslararası tecrübesi de olan kişi veya kişiler ;2 günlük IFRS eğitimi için 1000-1500 TL veren veya üniversite hocalarından, bide ingilizce muhasebe ders alıp bağımsız denetim veya IFRS alanında bişeyler yapmaya çalışan (hocalarımızı küçümsemiyorum ama pratik farklı teorik çok farklı) ,5-6 aylık kursla bu iş olur diyip kurs sonunda abi bu işten bişey anlamadım diyen,kendi işini mesleğini icra etmek istediği halde şirketlerin genel-özel muhasebe bölümlerinde kendini rölantiye alan bağımlı SMMM leri yanına alarak bu işe koyulmak ve TÜRKİYEDE bu konuda marka yaratmak zorunludur,

Veya manda ve himayenin her türlüsü kabülümdür diyip dizimizi kırıp oturacağız,elin Avrupalı ve Amerikalısı işe devam edecek.

bence oda ve türmob yönetiminin avukatlardan,barolardan ve barolar birliğinden alacağı çok dersler var çünkü eğer ki baroların bu özverili çabası olmasa şimdiye çoktan çeşit çeşit avukatlık şirketleri buraya da aksederdi ki avukatlık şirketleri yurtdışında çok daha önemli bir yer tutmakta.. ::)