Ynt: Bağımsız Denetimde Sorunlar ve Kurumlar Arası Farklı Uygulamalar
Merhaba Arkadaşlar
Anka haber ajansı tarafından yayınlanan haberi aktarayorum
Paylaşım her zaman gereklidir İyiçalışmalar
Denetimi Mali ve Yeminli Müşavirler Yapacak
-TÜRMOB?un açtığı dava üzerine Danıştay, Vakıflar Genel Müdürlüğü?nden sertifika alanlara, vakıflarda denetçilik yapma yetkisi veren düzenlemenin yürürlüğünü durdurdu. Danıştay?ın kararına göre vakıflar alanında iç denetim yapacak, bağımsız denetim firmalarında görev alacak kişilerin mali müşavir ve yeminli mali müşavir olması gerekecek. ANKARA (ANKA)- Danıştay, Vakıflar Genel Müdürlüğünden sertifika alanlara, vakıflarda denetçilik yapma yetkisi veren düzenlemenin yürürlüğünü durdurdu. TÜRMOB?un açtığı dava üzerine Danıştay, vakıflar alanında iç denetim yapacak bağımsız denetim firmalarında görev alacak kişilerin mali müşavir ve yeminli mali müşavir olması gerektiğine ve bu ruhsat sahiplerinin ayrıca bir başka kurum tarafından sınava tabi tutulamayacağına karar verdi.
TÜRMOB?un Vakıflar Yönetmeliği?nin bazı maddelerinin iptali için açtığı dava üzerine Danıştay, Vakıflar Genel Müdürlüğünden sertifika alanlara, vakıflarda denetçilik yapma yetkisi veren düzenlemenin yürürlüğünün durdurdu. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan yönetmelik, vakıflarda iç denetimi, Vakıflar Genel Müdürlüğünde çalışanlara sınavsız sertifika vererek yapabilme imkanı da tanıyordu.
TÜRMOB?dan yapılan yazılı açıklamada, "TÜRMOB?un açtığı dava sonucu, Danıştay Onuncu Dairesi 27 Eylül 2008 tarih ve 27010 sayılı Resmi Gazete?de yayınlanan Vakıflar Yönetmeliği?nin 43. Maddesinin 2?inci fıkrası ile 44?üncü ve 48?inci maddesinin yürütmesini durdurduğu bildirildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü?nün, iç denetim esaslarını düzenlerken, Yasada öngörülmemesine rağmen, vakıf iç denetimini yapacak olanlar arasında sertifikalı denetçilere yer veren düzenlemeyi hukuka uygun bulmadığına dikkat çekilen açıklamada, "Danıştay Onuncu Dairesi 2008/11346 Esas numaralı kararında, Vakıflar Genel Müdürlüğü?nün, Yasada öngörülmemesine karşın, bir meslek grubunu, vakıf mevzuatıyla ilgili bir konuda da olsa, yönetmelikle yapacağı bir düzenlemeyle sertifika eğitimine tabi tutmasına ve Yasada öngörülmemesine karşın, davalı Genel Müdürlükte çalışanlara iç denetim yetkisi tanımasına hukuken olanak bulunmamaktadır hükmünü verdi ve ilgili maddelerin yürütmesini durdurdu" denildi. (ANKA)
(HGS/YLD/BÜN)