Bağkur Emeklisi Yönetim Kurulu Üyesine Ödenen Huzur Hakkı

Şükrü ERGÜL

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
465
Konum
İstanbul
Merhaba,

Bilindiği üzere TTK'nun 394. maddesine göre "Yönetim kurulu üyelerine, tutarı esas sözleşmeyle veya genel kurul kararıyla belirlenmiş olmak şartıyla huzur hakkı, ücret, ikramiye, prim ve yıllık kârdan pay ödenebilir"

G.V.K.'nun 61/4 maddesine göre "[FONT=&quot] Yönetim ve denetim kurulları başkanı ve üyeleriyle tasfiye memurlarına bu sıfatları dolayısıyla ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler;" [/FONT]ücret olarak değerlendirilir.

Yönetim kurulu üyesi bağkurlu (4/b) ise, onlara ödenen huzur haklarına bordro düzenleyerek gelir vergisi ve damga vergisi kesilecek, AGİ alınacak, ancak SGK primi kesilmeyecektir.

1- Yönetim kurulu üyesi bağkurdan emekli ise, onlara ödenen huzur haklarına bordro düzenleyerek gelir vergisi ve damga vergisi kesilecek, AGİ alınacak, SGDP kesilecek midir?

2- Yönetim kurulu üyesi SSK'dan (4/a) emekli ise, onlara ödenen huzur haklarına bordro düzenleyerek gelir vergisi ve damga vergisi kesilecek, AGİ alınacak, SGDP kesilecek midir?

3- Emekli olan Yönetim kurulu üyelerinden SGDP kesilecek ise, o kişilerin SGK'ya girişi yapılacak mı?

İyi çalışmalar,
 
SGK'ya giriş olmayacak. Bu kişilere sadece bordro düzenlenerek huzur hakkı ödenecek. Bu ücretten de sadece gelir ve damga vergisi kesilecek. Herhangi bir sigorta primi veya sgdp kesintisi olmayacak.
 
Merhaba,

İlk önce cevabınız için teşekkür ederim.

5510 sayılı kanunun 4/b-3. maddesinde "Anonim şirketlerin kurucu ortakları ve/veya yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları" 4/b (bağkurlu) sigortalı sayılmıştır.

Yönetim Kurulu Üyesi olduğu şirkette iş akdine bağlı olarak çalışmıyorsa 4/b (bağkurlu) ise, bu kişilere yapılan huzur hakkı ödemesinden SGK primi kesintisi yapılmıyor.

Yönetim Kurulu Üyesi (Emekli) olduğu şirkette iş akdine bağlı olarak çalışmıyorsa bu kişilere yapılan huzur hakkı ödemesinden SGDP kesintisi yapılmaz mantığı otaya çıkıyor.
 
Üst