Bakan Yazıcı'nın YMM ler ile ilgili Yorumu ?

Üyelik
16 Tem 2008
Mesajlar
98
Konum
Hatay
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunu değişikliklerinde "hukuki ihtilaf bulunduğunu" söyledi.

Yazıcı, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle bir araya geldi. Sohbet toplantısında, yeminli mali müşavirlerin, otomatik olarak bağımsız denetçi olmasına ilişkin uygulamaya yönelik yapılan düzenlemenin itiraz gördüğünü, kendileri tarafından muhasebeci ve mali müşavirlerin de otomatik denetçi olmasını ise kabul etmediklerini kaydetti. Yazıcı, bunun üzerine torba kanuna, yeminli mali müşavirlerin denetçi olmasına yönelik hükmün kaldırılmasına dair hüküm konulmasıyla "hukuki bir karmaşa" doğduğunu vurguladı. Yazıcı, "Değişiklik oldu ama o arada kanun yürürlüğe girdi. Bence (yeminli mali müşavirler açısından) kazanılmış hak doğdu. Kaldırılmasına yönelik önerge hazırlıklarından haberimiz yoktu" diye konuştu.
http://www.dunya.com/ttkda-hukuki-ihtilaf-var--159027h.htm
 
Ynt: Bakan Yazıcı'nın YMM ler ile ilgili Yorumu ?

niye kabul etmediklerini eksik yazmışlar bakan haklı olarak SMMM lerin içinde ilkokul mezunları var demiş bunlara nasıl denetimi verelim demiş müstahakmı bize müstahak masumla yahya kına yaksınlar şimdi mesleğin içine ancak bu kadar edilirdi . hatta şunuda ekleyeyim adamlar utanmadılar en son o 10 yıllıklara verilen önergede Serbest muhasebeci ünvanını bile soktular yani orda açık açık ilkokul mezunu özel SMMM lere bağımsız denetimi istediler ,sonuçta bunlar ilkokul mezunu diye bakanın bile diline düştük zamanında başlıkda açmıştım türmobun sitesindeki meslek mensubu eğitim tablosundandamı utanmazlar diye ozaman bile karşı çıkan oldu bu iş eğitim işi değil deneyim işidir dendi işte keser döndü sap döndü bakan lafı koydu hiçde küçümsenmeyecek bir yüzdelik dilimi ilköğretim mezunu olan bir mesleğe adamlar nasıl güvenipde bağımsız denetimi teslim etsin.
Bize müstahakmı az bile
 
Ynt: Bakan Yazıcı'nın YMM ler ile ilgili Yorumu ?

Sayın Bakana ilgililerin açıklaması lazım: YMMlere kazanılmış hakkı varsa spk lisanslıların haydi haydi var. Bir de 3568de SMMMlerle YMMler arasında denetim konusunda bir fark yok. Yani YMMlerdenetimde tek otıorite değil Sayın Bakanım

SMMler içinde lisans harici eğitimliler olabilir. Ancak YMMlerin çoğunluğu ruhsatı sınavsız aldı. Buna ne demeli?
 
Ynt: Bakan Yazıcı'nın YMM ler ile ilgili Yorumu ?

Herkesin sınavla alması şartına ben de katılıyorum.
Ancak bunun yanında ek şartlar da getirilirse daha gerçekçi olur.
Örneğin yüksel okul ve tecrübe gibi.
 
Ynt: Bakan Yazıcı'nın YMM ler ile ilgili Yorumu ?

Bu görüş çalışmalarımızın devam ettirilmesi gerektiğini gösteriyor.

Her halükarda SMMM'leri bağımsız denetim çalışmasının dışına itmeye çalışacaklar. Dün Kanunlarla, bugün sözleriyle, yarın yönetmeli, tebliğlerle. 3568 sayılı yasa denetçiyi tanımlamıştır. 6102 sayılı kanun Denetçilerin kimlerden oluştuğunu açıklamıştır. Bu işin peşini sonuna kadar bırakmak düşüncesinde değilim. Denetim işi SMMM'lerinde içinde olduğu şekilde çözülmezse hukuksal haklarımız devreye girecektir. Sayın Bakanım bu iş dudaklardan dökülen sözlerle olmaz.
 
Ynt: Bakan Yazıcı'nın YMM ler ile ilgili Yorumu ?

TTK'da yapılan bir değişiklikle hatadan son anda dönüldü. 84 bin muhasebecinin ekmeğiyle oynayanlar, acilen verilen bir önergeyle tekliflerini geri çektiler. Böylece denetçi olabilmek için yeminli mali müşavir (YMM) ile serbest muhasebeci mali müşavir (SMM) arasında yaratılan fark kanundan kalktı.
YMM olan AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli ve yine YMM olan CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi'nin ortak imzasıyla Plan ve Bütçe Komisyonu'nda verilen düzeltme önergesiyle, 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun geçici 6'ncı maddesinin 4. fıkrası yürürlükten kaldırıldı fakat bağımsız denetçilerde yetkilendirmenin meslek mensubu olanlar arasından kamu gözetimi kurumu tarafından yapılacağı belirtiliyor.
SMM'ler bu haksızlığın peşini kesinlikle bırakmasınlar. Çünkü kamu gözetimi kurumunu yine YMM'ler ele geçirip, sizleri bu kez kurum yoluyla saf dışı bırakıp ekmeğinizi elinizden alabilirler. Ne de olsa iki partinin grup başkan vekili de YMM oldukları için kendilerine gene sizin ekmeğinizle oynayacak açık kapı bırakıyorlar. TTK'daki değişikliğin peşini bırakmamakta fayda var. Sabah Gazetesi Süleyman Yaşar http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/yasar/2012/07/06/sakin-sirketten-patrona-para-cektirmeyin

Sayın Yaşar bu süreçte yazıları ile bize çok destek oldu.Belkide kamuoyunda bize destek olan yegane isimdir.Muafiyet tanındığında haksızlığı belirten mail attım , gerçekten de köşesinde yazdı.Ve bugün de bize uyanık olun diyerek uyarıyor.Ben kendisine teşekkür maili attım.İsterseniz siz de mail atın.
 
Ynt: Bakan Yazıcı'nın YMM ler ile ilgili Yorumu ?

prestij31 ' Alıntı:
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunu değişikliklerinde "hukuki ihtilaf bulunduğunu" söyledi.

... kendileri tarafından muhasebeci ve mali müşavirlerin de otomatik denetçi olmasını ise kabul etmediklerini kaydetti....

Sanki bakanlık çalışanları bu işten çok anlarmış gibi onlara muafiyet getirmeyi biliyorlar. En kötü SMMM bile bakanlık çalışanlarından daha iyi denetim yapar.
 
Ynt: Bakan Yazıcı'nın YMM ler ile ilgili Yorumu ?

g705 e katılmamak mümkün değil, öyle babacan ağızla konuşup arkadan iş çevirmek yalnızca bu yöneticilerde var galiba ...
 
Üst