Bakım,Onarım Faaliyeti

Üyelik
7 Tem 2005
Mesajlar
5
Merhaba.

Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren servislerin muhasebesi ile ilgili birkaç soruma cevap arıyorum.

1 - Bir otomotiv servisi arızalı araçların tamirini yapmakta ve bu esnada gerekiyorsa yedek parça takmaktadır.Daha sonra takılan parçaların ad ve tutarlarını,işçilik tutarını içeren bir fatura kesilmektedir.Onarım esnasında takılan yedek parça "Satılan ticari mal maliyeti" olarak mı kabul edilmelidr ?

2 - Bazı tamir işleri uzun sürebilmektedir.Örneğin 15.12.2005 te gelen aracın işi 20.02.2006 ta bitip bu tarihte fatura edilebilmektedir.Bu durumda 2005 yılında bu araç için çıkılan yedek parçalar gider olarak kabul edilebilir mi ?

Konu hakkında görüşlerinizi paylaşmanızı rica ederim.Yanıtlar için şimdiden teşekkürler...
 
1-Aracın bakımıyla ilgili yapılan her türlü yedek parça kulanımı SMM olacaktır.
2-Araç tamire geldiğinde ilk önce servis iş emri formu doldurursunuz, bu işemrindeki bilgilere görede yedek parça çıkışları sadece stok ambarları arasında olabilir. (yedek parça ambarından, servis ambarına gibi) aracın tamiri bittiğinde ise fatura kesersiniz. 15.12.2005 te gelen aracın işi 20.02.2006 da bitsede faturasını bu tarihte kesip kayıtlara alırsınız
 
servis hizmetlerin de stok

Servislerde kullanılan ticari mal dır , digerine gelicne kebir bazında netice degişmez ama eger istersen alt hesap bazında 153 altında bir hesab ta bakım ve onarımı devam eden aracalar da kullanılan malzeme diye
bir alt hesap acmak suretiyle orda takip edersin sonucda 153 kebir bazında degişmeyecek ama stokları daha saglıklı görme şansını yakalarsın calışmalarında başarıalr dilerim
 
Birinci şıkta sorulan soru ile ilgili olarak;

araç servise girdi ve parçalar takıldı ise bu satılan ticari mal maliyeti değil satılan hizmet maliyetidir.

aynı şekilde araca parça takılmadığı sadece işçilik yapıldığı düşünüldüğünde de bu işçilik maliyeti satılan hizmet maliyetidir.

araç yedek parçalarının kutulu olarak satılması halinde bu maliyetler satılan ticari mal maliyeti olacaktır.

yani özetle 740 hesap kullanılmalıdır. bu hesabın karşılığıda 622 satılan hizmet maliyetidir.

saygılarımla.
 
araca takılan parçalar SMM, yapılan işçilik ve diğer servisle ilgili yapılan giderler S.hizmet maliyeti olması gerekmezmi. Sonuçta servisle ilgili yapılan işçilik gideri sadece işçilik yapılsada parça takılsada işçilik kullanılarak Hizmet maliyeti. Parça kullanılıyorsa SMM olması gerekli değimi? Sonuçta yedek parçayı aracı tamir ederek satıyorsunuz.
 
benim görüşüm

yedek parçanın kutulu halde işlem görmeden satılması satılan ticari mal maliyeti. zaten adı üzerinde ticari mal.

ancak bir yedek parçayı depodan çekip bir araca işçilik kullanarak takmak işleminde olayı bütün halde aldığımızda bunun tamamı satılan hizmet maliyeti.

ancak burda ortaya şu durum çıkıyor. hizmet maliyetinde parçanın şekli değişmiyor. sadece işlevi değişiyor. zaten bu işlev değişikliği nedeni ile bu işlem 740 hizmet üretim maliyeti oluyor.

servis işletmelerinde kullanılan hesapta 740 hesaptır. bir hizmet işidir. bunun karşılığı hesap planında 622 hesaba karşılık gelmektedir.

saygılarımla
 
mesaj konusu

merhaba...servislerde yedek parça takabilmeniz için öncelikle servis ve y.parça satışı olmak üzere vergi dairesine bilgi verilmeli sadece servis yapılıyorsa kendi adınıza yedek parça faturası alamazsınız ve kesemezsiniz sadece servis ücreti olarak kesebilirsiniz yedek parçayı araç sahibi kendi adına alabilir.
 
Merhaba,
cihaz satışlarımıza istinaden garanti süresi boyunca herhangi bir sorun olduğunda yedek parçaları bedelsiz çıkıyoruz.
bunları Yurtdışı STMM hesabında (621) görmek istiyor. yukarıda benzer durum için 740 hesap yazmışsınız. hangisi doğrudur? Yedek parça / bakım onarım giderleri diye bir hesap açmam gerekiyor fakat 621 mi / 740 mı olacak?
 
Merhaba,
cihaz satışlarımıza istinaden garanti süresi boyunca herhangi bir sorun olduğunda yedek parçaları bedelsiz çıkıyoruz.
bunları Yurtdışı STMM hesabında (621) görmek istiyor. yukarıda benzer durum için 740 hesap yazmışsınız. hangisi doğrudur? Yedek parça / bakım onarım giderleri diye bir hesap açmam gerekiyor fakat 621 mi / 740 mı olacak?

Sayın qcazz, Aynı konuyu 2 . yerde görüyorum. buna gerek yok diğer tarafa sorunuzla ilgili cevap yazdım.
 
yedek parça alışlarını 150 hesapta takip edip, faturalanma sürecinde 740 hesaba atacaksınız. sonuçta genel anlamda verilen servis hizmetidir, amaç parça satışı olmadığna göre.
 
Sayın Arkadaşlar,

İki ayrı konu var.
1. Serviste tamir için kullanılan parçalar doğrudan Ticari Mal Satışıdır. 150 hesapta olmaz 153 hesapta olacak. Fatura kesilirken fatura detayında parçaların bedeli ayrı bunların yerlerine takılması ile ilgili olarak alınan işçilik ücreti ise diğer yine 600 hesap altında ayrı bir kırılım olarak açılmalıdır. Buradaki işçilik bedelini tek başına hizmet bedeli olarak göremeyiz.

2. Garanti kapsamında değişen parçalar ise zaten tutanak eşliğinde ve belgeye dayalı olduğundan doğrudan maliyet bedeliyle bir gider kalemi olarak düşünülerek kayda alınır.( Dahili sarf olarak düşünmeden). Arızalı parçalar da eğer hurda olarak satılıyor veya satılabiliyorsa bunlardan elde edilen gelir ise ayrı bir konudur.
 
Üst