Banka Kredisi ilgili Yıl Faizi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ozkan.ank
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ozkan.ank

Katkı Sunan Üye
merhabalar,

şirketimiz 07.07.2009da 1 yıl sonra ödenmek üzere belli bir tutar kredi kullandı.
faizler de kredi kapanırken ödenecek,

ay sonlarında faiz tahakkuku yapıp o aya isabet eden kısmı 780 hesaba atmak düşüncesindeyim,
ancak danıştayın bir kararında ilgili yıla ait tahakkuk etmemiş faizin gider yazılamayacağı yazıyor
( http://www.alomaliye.com/danistay_ictihat_birlestir_e2004_1.htm sonuc bölümü)

buradaki tahakkuktan kasıt tam olarak nedir acaba?
banka nezdinde günden güne faizimin artması bir tahakkuktur değil mi?
bir yıl boyunca birikir ve vade sonunda topluca öderim?

bir yıl boyunca faiz tahakkuku yapmayıp tüm gideri faizin ödendiği aya atmak sacma değil mi?
kanunu yanlış yorumlamıs olabilir miyim?
yardımcı olursanız sevinirim.

Ynt: banka kredisi ilgili yıl faizi

Ben bu içtihadı birleştirme kararını okudum. Burdan anladığım 2009 yılı için hesapladığınız faiz tutarını cari yıl içinde gidere atabilirsiniz anlamıdır.

SONUÇ : Banka ve finans kurumlarından alınıp kullanıldığı yılın gelirinin oluşmasına da katkıda bulunan kredilerin, dayanağı sözleşmenin cari yılı kapsayacak şekilde yapılarak, bu dönemde kullanıldığı süre ve faiz oranına göre kesin olarak belli ve ilgili banka veya finans kuruluşuna karşı borçlanılmış olan faiz giderinin mahiyet ve tutar olarak kesinleşmiş ve hukuken istenebilir hale gelmiş olması nedeniyle Kurumlar ve Gelir Vergisi Kanunu ile Vergi Usul Kanununun vergilendirme ilkeleri doğrultusunda, cari yıl kurum kazancının tespitinde gider olarak yazılması gerekmektedir.

Tahakuku siz yapacaksınız : :)

Ynt: banka kredisi ilgili yıl faizi

Ama sizin tahakkuk etmiş bir faiz gideriniz yok ki cari yılda bunu karınızdan düşebilesiniz. Tahakkuktan kasıt, ister ödeyin ister ödemeyin adınıza faiz borcunun belli dönemler halinde doğmasıdır. Siz borcun kapanırken ödeneceğini belirtiğinize göre demek ki borcu kapatana kadar adınıza doğan bir faiz gideri yok. Bu borç kopmle borcun bittiği dönem itibariyle doğacak. Aksi durumda gelecek yılın giderini cari yılda indirmeniz vergi hesaplamalarınızda hataya yol açar.

Not: Kredinin tüm faiz giderlerinin gelecek yıl topluca ödeneceği varsayımı ile yazdım.
----------------------------
SONUÇ : Vadesi gelecek yıllara sarkan kredi faizlerinin ilgili döneme isabet eden kısmının karşılık ayrılmak suretiyle gider yazılması 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nda yer alan hükümler doğrultusunda ve tahakkuk esası ile onun ayrılmaz parçası dönemsellik ilkesi gereğince mümkün değildir.
Vergilemeye tesir eden hükümlerin, verginin yasallığı ilkesi uyarınca, kanunla düzenlenmesi gerekir.
193 sayılı Gelir Vergisi ve 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunlarında tahakkuk esasına istisna oluşturan durumlarda özel bir düzenleme yapılmaktadır. Olay tarihinde kredi faizlerinin tahakkuk etmeden karşılık ayırmak suretiyle kurum kazancının tespitinde göz önüne alınmasını öngören yasal bir düzenleme bulunmamaktadır.
31.7.2004 gün ve 25539 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5228 sayılı Kanun ile 1.1.2004 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 281 inci ve 285 inci maddelerinde yapılan değişiklik sonucu, "işletmeye dahil alacak ve borçların değerlemesine" yönelik yeni hükümler getirilmiştir. Bu değişiklik sonucu "kredi sözleşmelerine müstenit borçların, değerleme gününe kadar hesaplanacak faizleriyle birlikte dikkate alınmasına" olanak sağlanmıştır. Ancak bu uygulama reeskont işleminden farklı olarak bir değerleme yöntemi şeklinde düzenlenmiştir.
Bu durumda tahakkuk etmemiş kredi faizlerinin, dönem sonunda cari yıla isabet eden kısmının karşılık ayırmak suretiyle gider yazılması olay tarihindeki mevcut yasal düzenlemelere göre mümkün değildir.
Açıklanan nedenlerle, içtihadın Danıştay Dördüncü Dairesinin 6.6.2001 gün ve E:2001/1414, K:2001/2484 sayılı kararı doğrultusunda birleştirilmesi gerekeceği görüşü ile karara karşıyız.

Ynt: Banka Kredisi ilgili Yıl Faizi

tşk ederim..

ogün bey dediğiniz gibi anaparanın ödendiği gün faiz de ödenecek,
ama toplamda 150.000 TL, krediyi kullandığım 1 yılın faizi.. koca bir yılın faizini ki rakam da büyük, bir döneme yansıtmak yanlış gibi geldi..
misal, arada karar değiştirip krediyi kapasam kapadığım güne kadar da bir faiz hesaplancak ve ödeeceğim.
Karardan sizin dediğiniz anlam cıkıyor ama benim mantığıma hiç yatmadı, o yüzden acaba yanlış mı yorumluyorum dedim..
geçmiş yıllarda siz de buna benzer bir soru sormussunuz forumda, arastırma sonucundan siz de bu sonuca ulaşmıssanız doğrusu bu.
ama ben yne de sn. nguroy gibi düşünüyorum

Benim sorumdaki mantık farklıydı eğer aynı sorudan bahsediyorsak.

Siz krediyi nerden aldınız?
Ödeme planında açık açık misal veriyorum ilk 11 ay anapara 12.ay tamamının faizi şeklinde mi?

Sn ozkan.;

Şimdi şu şekilde düşünmek gerekiyor.

Siz bu 150,000 tl lik krediyi aldınız. Hiç geri ödeme yapmadınız. Ancak 2009 yılı sonunda firma başka bir kaynak buldu ve krediyi geri ödeme kararı aldı. Bu durumda uygulama nasıl olacaktır?. Ana par + 31/12/2009 tarihine kadar işlemiş faiz değilmi?
Bu nedenle içtihadı birleştirme kararında da belirtildiği gibi bunlar 12 aya kadar işlemiş faiz cari yılın gideridir. Zaten ben maliyeci olsam 2010 yılında tüm faizi indirrilmesine kabul etmem. Ggeçmiş yıla ait faizi KKEG yaptırırım.

Burda sizin takıldığınız nokta tahakkuk meselesidir. Bu tahakkuku da kredi açılış sözleşmesinde yazılı faiz oranına dayanak yaparak siz kendi hesaplarınızda yapacaksınız.
Kolay gelsin.

ogün bey krediyi bir bankadan kullandık,
kredi limitleri dahilinde bir talimatla hesabımıza geçtiler.
elimde bir ödeme planı yok,
onlar sadece su bilgiyi veriyor (bankacılar muhasebe bilmediğinden anlatmak zor maalesef)
vade sonunda 2.000.000$anapara+ o güne kadar işlemiş 108.000$ı kapatacaksınız.

(2.000.000 * 5,40 * 1 / 100 )= yaklasık yıllık 108.000 $

gel de bu koca rakamı temmuz2010 giderine at.
danıştay kararı kafamı karıstırmasaydı ben bu gideri her ay sonunda muhasebeleştirir,
krednin ve faizin ödemsinn yapıldığı gün 381 hesabımda 108.000$ ı görür ve bankayla mutabık kaldığım bu rakamı da öderdim.

Ay sonu önemli değil ama devre sonu ve mutlaka yıl sonu tahakkuk yapmalısınız.

ozkan.ank ' Alıntı:
ogün bey krediyi bir bankadan kullandık,
kredi limitleri dahilinde bir talimatla hesabımıza geçtiler.
elimde bir ödeme planı yok,
onlar sadece su bilgiyi veriyor (bankacılar muhasebe bilmediğinden anlatmak zor maalesef)
vade sonunda 2.000.000$anapara+ o güne kadar işlemiş 108.000$ı kapatacaksınız.

(2.000.000 * 5,40 * 1 / 100 )= yaklasık yıllık 108.000 $

gel de bu koca rakamı temmuz2010 giderine at.
danıştay kararı kafamı karıstırmasaydı ben bu gideri her ay sonunda muhasebeleştirir,
krednin ve faizin ödemsinn yapıldığı gün 381 hesabımda 108.000$ ı görür ve bankayla mutabık kaldığım bu rakamı da öderdim.

Bahsettiğiniz karardan:

31 Temmuz 2004 günlü Resmi Gazete'de yayımlanan 5228 sayılı, "Bazı Kanunlarda ve 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"un 59'uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ile 213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 285'inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan, "Borçlar mukayyet değerleriyle değerlenir." ibaresi, "Borçlar mukayyet değerleriyle değerlenir. Mevduat veya kredi sözleşmelerine müstenit borçlar değerleme gününe kadar hesaplanacak faizleriyle birlikte dikkate alınır." şeklinde değiştirilmek suretiyle, Kanunun gerekçesinde de belirtildiği gibi banka ve finans kurumları tarafından kullandırılan kredilere yürütülen faizlerin, değerleme günü itibarıyla krediyi kullanan mükellefler tarafından gider olarak kaydedilmesi hususuna açıklık getirilerek, uyuşmazlık kesin biçimde çözümlenmiş ve Kanunun bu açık hükmü karşısında, bu konuda artık bundan sonra bir uyuşmazlık çıkmasına olanak kalmamış olmakla birlikte, kuşkusuz, geçmiş dönemlere ilişkin olarak açılan ve henüz sonuçlanmamış bulunan davaların, uygulamada birliği sağlamak bakımından, içtihatların birleştirilmesi yoluyla bağlayıcı bir çözüme kavuşturulması gerekmektedir.

http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2004/07/20040731.htm#1

MADDE 59. - 1) 213 sayılı Kanunun;
...
b) 281 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?Alacaklar mukayyet değerleriyle değerlenir.? ibaresi ?Alacaklar mukayyet değerleriyle değerlenir. Mevduat veya kredi sözleşmelerine müstenit alacaklar değerleme gününe kadar hesaplanacak faizleriyle birlikte dikkate alınır.?,

c) 285 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?Borçlar mukayyet değerleriyle değerlenir.? ibaresi ?Borçlar mukayyet değerleriyle değerlenir. Mevduat veya kredi sözleşmelerine müstenit borçlar değerleme gününe kadar hesaplanacak faizleriyle birlikte dikkate alınır.?

demektedir.
3 aylık dönemler sonu itibariyle kulanılan kredilerin dönem sonlarına kadar hesaplanan faiz tahakkuklarını yapıyorum.Mutlaka yapmalısınız. Danıştay kararı kafanızı karıştırmasın,ilgili değişiklik öncesi dönemle ilgili verilen bir karar.