Banka Maaş Yazısı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ŞAYAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar bir çalışanımız kredi almak amaçlı çalıştığı ücretin üzerinde gösterilmiş maaş yazısı istiyor bizden.Bu yazıyı verirsek ne gibi sakıncaları olabilir?krediyi tanıdık banka ve bankacıdan kullanacak.Bankaların SGK ya bilgi verdiklerini duymuştum bununla ilgili bir alt yapı varmıdır.Birde mesela iyiniyetli olmayan çalışan bu belgeyi daha sonra kullanabilirmi?

Ynt: Banka maaş yazısı

Aman sakın. Hem bankalar sgk ya bildirim yapıyor, hemde iyi niyetli olmayan çalışan veya yakını ihbarda bulunur.

Gün gelir devran döner birde bakmışsınız sgk/maliye aradaki fark için ek beyan/bildirim ister!

Personel bile günün birinde ben aslında yüksek maaş alıyordum, benim maaşımı bordroda eksik gösteriyorlar alın bu da ispatı diyerek şikayet eder mi, bence eder...

EYLÜLDURU ' Alıntı:
Personel bile günün birinde ben aslında yüksek maaş alıyordum, benim maaşımı bordroda eksik gösteriyorlar alın bu da ispatı diyerek şikayet eder mi, bence eder...

ederler valla , şimdiki işçiler işlerine gelince ses çıkarmıyorlar , işlerine gelmeyen bir şey olduğunda hemen şikayet , devlet te sağolsun hiç bir zaman işvereni haklı görmediğine göre :)

İnsanoğluna belli olmaz.Bugün iyiyken yarın kötü olursunuz.Aleyhinizde kullanırlar.Bence bu riski almayın.Şti kuralları gereği veremeyiz deyin olsun bitsin.Hem Banka tanıdıksa zaten bir şekilde yardımcı olur.Bu tür şeylere gerek kalmaz.

Selamlar
Tüm yazılanlara katılmakla beraber,hem bir konuda ki tereddütümü hemde 1-2 konuyu dikkatinize sunayım.
Diyelim bir kişi ;
1200 tl gerçek ücret alıyor, asgari ücretten ssk'sı ödeniyor ve bankaya da 5000 liralık maaş yazısı verilmiş.
Şimdi burada banka bu kişinin aylık gelirini ne yazacak.Bordroda görüneni mi maaş yazısını mı? (tereddütüm bu)
Bu tereddüt sonucunda da şu soruyu soracağım..
Bu kişi kredi çekti veya kart aldı,kredi borcu taktı.Banka ne yapacak,maaşın 1/4'üne haciz koyacak.
Şimdi eğer maaş yazısını dikkate alırsa 1/4'ü 1.250 yapar - ki gerçek ücretinden bile fazla- hadi sonraki yıl ücret 1500 olsun..Yani banka her ay 1.250 bekleyecek.1500'ün 1250 si ödendi,geriye bişey kalmadı.veya tam tersi bankanın istediği 1/4 kişinin gerçek maaşından da fazlaysa?Böylemi olur? Yoksa bordroda yazılanı mı dikkate alır.
Ya da şöyle mi diyeceksiniz.Böyle bir durumda zaten firma işçiyi çıkarır,ilişiği kesilmiştir yazısını verir, kendini kurtarır?
Bu şekil olduğu taktirde düşünceleriniz neler?
Saygılar

Sayın twolf..

Bu biraz fazla uçuk bir istek olur..Ama farzedelim işveren böyle bir riske girdi..İşveren işçi ile bir anlaşma yapıp.. işten çıkartır.. varsa şirket bünyesinde naklini gerçekleştirir..maaşını olması gerektiği gibi gösterir.. mahkeme de somut bir delile göre işlem yapacağı için sorun ortadan kalkar.Çünkü haciz işleminde.. direk mahkeme işverene bu kişinin maaşı 5.000 TL. 1/4'üne haciz geldi diyemez.. ilk önce bu kişinin maaşını öğrenmek ister.. Sonuçta krediyi çektiğim banka.. Aa.. benden kredi alırken bana 5.000TL maaş bordrosu göstermişti diyemez.:)

Maaş yazıları ya da maaş bordroloru anlıktır.. kredi çekim işlemlerinde.. krediyi çeken kişi.. 2 sene sonra da aynı parayı kazanacağını tahahhüt etmez..bankalar bu nedenle son ayın bordro'sunu isterler..:)

Yalnız burada başka bir sorun da doğabilir.. Banka alınan maaş yazılarında ve bordrolarınında bir usülsüzlük sezdiği taktirde.. SGK'ya ihbarda bulunabilir.. hatta ihbarda bulunmak zorundadır..bu da işveren açısından sizinde bildiğiniz gibi çok büyük bir risktir..

İyi geceler..

Sayın forwhom selamlar.
Yorumunuz için teşekkür ederim öncelikle.Evet,extrem bir örnek verdiğimin farkındayım. :) Zaten bu tarz yaklaşımları hiçbir müşterimize de önermiyoruz.Aslında bankalarda bu olayın farkında.Aksi halde bordro yerine ssk dökümü isterler olayıda anında sonuçlandırırlar.Onlarda müşteriyi çekmek adına bu farklılığı bile bile kabul ediyorlar.Bu nedenle de bankaya verilen belgeler ışığında ücret konusunda ssk incelemesi geldiğine de hiç şahit olmadım.Bankaların bu konuda ihbar yaptığını pek duymadım.En fazla ücretin yanlış beyan edildiği gerekçesi ile talep reddedilir.Yinede mükellefin lehine hareket etmek gerektiğinden elbetteki tüm riskler anlatılır.
Tekrar teşekkürler,saygılar.

Forwhom arkadaşımız çok güzel açıklamış bende ek olarak; işten çıkartır yerine istifa eder yoluna giderdim.Sonuçta personel uzun yıllar çalışmışsa kıdem tazminatı mevzusu işin içine gireceğinden anlaşmalı istifa en sağlıklısı olacaktır.

Bu konu hakkında bilgiye ihtiyacım vardı. Teşekkür ederim. Ayrıca ihtiyacı olan için ..............nasıl yazılacağı örnekle anlatılmış.

NOT : Link vermek yasaktır.

Moderatör tarafında düzenlendi: