Ynt: BaRİ mAli Müşavir olayım
aokten ' Alıntı:
4 büyük ve bazı büyük ymm smmm bağımsız denetim şirketleri, başında üstadlar bulunan, hariç gerisi mesleğin neresinde değerlendirilmeli.
sn.aokten,
sizin çalışmalarınızı ve girişimlerinizi forumda zevkle okuyan ve takdir etmiş biri olarak,
O bahsettiğiniz konuları burada açıklaya kavuşturamayız, anca fikir beyan edebiliriz..
Ben diğer konu başlığında da görüşümü belirtmiştim, biraz o konuya mizahi yönden girdim,
nakit akım tablosu, fon akım tablosu vb. gibi tablolar kurumsallaşmış şirketlerin ihtiyacına yönelik olması sebebiyle; Türkiyedeki smmm muhasebe ve müşavirlik bürolarının % 80 i defter tuttuğu göz önüne alındığında ve vergi kanunları çerçevesinde kurallarla hareket ettiğimiz için her ay bir zamana karşı yarış içerisinde olduğumuz açıktır. Daha öncede belirttim maliye bakanlığı; işletmenin, şirketlerin nakiti var mı? yok mu? bunu sorgulamaz. O tahakkuk edeceği vergiyi sorgular.
Defter tutulduğu ve bu sebeble bürolara kapanıldığı için, söz konusu durum; kimi oda başkanlarının da gözünden kaçmamış ve bizlere de sitem edilmiştir.
İŞte, Bürolarınıza kapanıyorsunuz, seminerlere gelmiyorsunuz gibi durumlara muhatap kalıyoruz. Ama ayın 24.ünde, 30 unda sen seminer düzenlersen tabiki kimse gelmez.. bu kadar basit.
Mesela.. Biz yıllardır, Avrupa standartlarını uygulamaya koyalım diyoruz ama biz AB ne üye değiliz...Üye ülke değiliz,
Buradan hareketle, dersinizki, burada kafa kafaya verelim, nakit akım tablosunun altından girelim, standartların üzerinden çıkalım..
Öncülüğünü ben yapacağım, kavramsal çerçeveden itibaren bütün standartlarda ne anlatılmak isteniyor, bir bir irdeleyelim...
araştıralım, paylaşalım
.. ama, gerçek ve mevcut durumları da; görmezlikten gelmeyelim..Yani gerçeği kaybetmeyelim..
Bağımsız Denetim firmalarında, YMM firmalarında, kurumsallaşmış şirketlerin denetim kadrolarında çalışan arkadaşlarımız için bu yeni TTK ve standartlar; uygulaması pek zor gelmeyecektir. Çünkü bu tür kurumlarda zaten görevlerin ayrımı ilkesi uygulanmakta, kimin ne yaptığı, ne şekilde rapor verdiği ayrımı yapılmaktadır.
Ama bizim gibi büro faaliyetinde bulunan meslek mensuplarının da, 3568 sayılı kanunumuzun 2.maddesinde yazılı işleri yaptığını ve sorumluluk aldığımızı da unutmamak gerekli.
Çoğu meslek mensubu arkadaşımız denetim konusundan yoksun, bende dahil.
Mesleki odalar; bu denetim konusunu göstermek ve öğretmeye mecbur ve bizlerde bunu öğrenmeye mecburuz..
Ama araştırmaya, paylaşımda bulunmaya, kafa yormaya herzaman hazırım