Bari Mali Müşavir olayım.!

Üyelik
6 May 2010
Mesajlar
85
Merhaba herkese,

Çok çok sinir olduğum bir konuyu paylaşmak istiyorum,bu önüne gelenin staj başlatması ne olacak?okulu bitirip
deneyimi olmadığı için iş bulamayıp evde oturan,bir muhasebe kursuna giderek,bu hakkı kendinde gören herkes nasıl oluyor da ''Bari mali müşavir olayım'' diyerek bu yola koyuluyor.

Geçende başıma geldiği için yaram yine depreşti,bu konu defalrca yazıldı çizildi,tartışıldı biliyorum ama bu iş nereye varacak??????????
 
Ynt: BaRİ mAli Müşavir olayım

bugün işletme,iktisat vb.bölümlerden mezun olmuş yada alakasız bölümlerden mezun olup bu dallarda yüksek lisans yapmış herkes hiçbir özel şarta tabi tutulmaksızın staj başlatma sınavına LİMİTSİZ giriş hakkıyla başvurabiliyor.60 gibi en sıradan bir üniversitenin bile geçme notu olmayan bir notlada başarılı sayılıyor.kimse yapılan stajı denetlemiyor.istenilen paraları verdiğin sürece sana kimse dokunmuyor ,böyle oluncada BARİ MALİ MÜŞAVİR OLAYIM diyen insanlarla karşılaşmak çokta sürpriz olmuyor.
 
Ynt: BaRİ mAli Müşavir olayım

Geçenlerde aynı durumla ben karşılaştım. Belki lazım olur diye kişi SMMM belgesi almayı düşünüyor. Bu yollardan geçen birisi olarak başladım sormaya. Sen bu işi yapıyormusun yok. Yapacakmısın yok. Bu belgeyi almak için hangi aşamalardan geçiliyor biliyormusun yok. Sonra aşamaları anlatmaya geldi sıra. İlk olarak staj başlatma sınavını geçeceksin (başarı oranı %10 civarında). Sonra ilk seferde geçtiğini düşünelim. Stajı yapma aşamasına geldin. Bir YMM-SMMM yanında 3 yıl boyunca staj yapacaksın. Arkasından bitirme sınavları. Sallama imkanı olamayan bir sınav çünkü test usulü değil. Toplamda senin belgeyi alman en az 5 yıl. (kişi bir an dona kaldı.) ve en son olarak bu 5 yıllık süre ayrıca sana maliyetide minimum 5-6 bin tl. Sonuç vazgeçti. Dışarıdan çok cazip görünen meslek aslında o kadar da kolay kazanılmıyor. Saygılar.
 
Ynt: BaRİ mAli Müşavir olayım

Değerli Meslektaşlarım,
bu forum da birçok sayfa da işi yapan yapmayan evin de patates soğan soyan, aöf mezunları v.b. noktalardan bu meslek ve meslek mensupları kötüleniyor küçümseniyor.
kişi sm olsun smmm olsun açık/örgün mezunu olsun kısacası ne olursa olsun bu mesleği hakkıyla biliyorsa hakkıyla yapabiliyorsa bir yerlere gelir.
büroculuk hakkın da fazla bilgim yok, ancak oradada mükellefin işlerini düzgün ve zamanın da yapmazsanız bir zaman sonra sizden defterini alır
şirketlere gelince ben işe alım sürecin de şirket yetkililerin çok ta kişi smmm mi diye sorguladığını şahit olmadım ,duymadım, mesele neyi yapıp yapamadığıdır.
Adam smmm ancak mevzuattan bi haber, yasal konular da ciddi görüş beyan edemeyen, raporlama yapamayan, şirket ile idarenin sorun yaşamasına sebep oluyorsa patron onu sırf smmm diye tutar mı ya da işe alır mı?
yukarı da saydıklarımı hakkıyla yapabilen değil smmm tic.lisesi mezunu da olsa her zaman bu mesleği yapar ve yapmalıdır da.

saygılarımla;
 
Ynt: BaRİ mAli Müşavir olayım

Yıllardır bu konu her gündeme geldiğinde söylediğim şeyi söyleyeyim.

Üniversitelerde M.Müşavirlikle ilgili bir fakülte kurulupta bu meslek için adam yetiştirmeye başlamadan ve İşletme,iktisat,maliye,hukuk vd bir sürü fakülteden çıkanları M.Müşavir olmasının önü kesilmeden ne mesleğe bir düzen gelir ne de bu yakınmalar biter.

Doktor olacaksan tıp okuyacaksın. Başka fakülte olmaaz.

Avukat olacaksan hukuk okuyacaksın.Başka fakülte olmaaz.

Veteriner olacaksan veterinerlik fakültesi okuyacaksın Başka fakülte olmaaz.

Ama Mali Müşavir olacaksan ne olursan ol yine gel felsefesi ile hareket ediliyor.


AÖF liler alınmasın ben de AÖF liyim. M.Müşavirlik fakültesi hem örgün hem de AÖF çatısı altında olabilir.
 
Ynt: BaRİ mAli Müşavir olayım

Ezberciliğe dayanan bir eğitim sisteminin ürünüyüz,gelir dağılımı ile orantılı bir eğitim fırsat eşitsizliği mevcut.Kariyer planlamasını çok uzaklardan duyduk,okuduk ama nedir ne değildir anlamadık.15 sene okuduk gittik geldik bir Allahın kulu sormadıki bu çocuğun yeteneği ne anlayalım yeteneği ve yapmak istediğine göre yönlendirme yapalım.

Sınavlar hiç bir zaman bilgi ile deneyimimizi sorgular biçimde ve meslekte uzmanlık elde eden kişiyi zorlayacak biçimde olmadı.Staja başlatmada sorulan kayıtsızlık eğrileri ,yeterlilikte sorulan ve nerede kullanıldığını merak ettiğim matematiksel dağıtım yöntemi gibi.MB memurlarının,bazı bürokratların kazanılmış hakkı oldu her zaman mesleğimiz.(Özel YMM sınavı,YMM stajından sayılma,hatta YMM lik kurumu vb).Geçen TV de bir bakan çıkmış,kanunları çıkarıyoruz ama bu önemli değil bürokratların gücü çok fazla diyor.Hesap edin hükümet bürokratın gücünü kıramıyor.

TMSK ve kurulacak Türkiye bağımsız denetim kurulu mesleğe seviye getirdi getirecektir.Ama duayen ve üstadlar yerine kurumlar alaksız bürokratlar ile şekillenirse vay halimize.
 
Ynt: BaRİ mAli Müşavir olayım

Yeni TTK adam gibi uygulanmadıkça,devlet denetimi adam gibi yapmadıkça,mükelleflerin canı yanmadıkça ve aramızdaki çürük elmalar ayrılmadıkça bizim mesleğimiz 4 işlem bilen katiplikten öte gitmez.O nedenle birileri de çıkıp rahatlıkla bari mali müşavir olayım der.Çünkü insanların kafasına yerleşmiş olan bir ruhsat kiralama olayı var.En kötü veririm ruhsatı kiraya alırım aylık 1-2 lira olayı var.
Tek umudumuz TTK nın adam gibi uygulanması ve geekirse çok katı bir devlet denetimi.
 
Ynt: BaRİ mAli Müşavir olayım

valla ben bu yeni TTK ın Türkiyede işleyeceği ve uygulama konusunda sıkıntı olacağını düşünmekteyim..
Çünkü ülkemizde birsürü kanun yayınlanıyor ama uygulamada boşluklar var... Bu boşluk nedir? tabiki otorite boşluğu...Bu bir,

ikincisi,
genelde yeni mezun ve bu mesleği yapmak isteyen yeni giren arkadaşlarımızın karıştırdığı birşey var. Yani bizde de var, içimizdede var yani..
mali müşavirlik mesleğini, sanki böyle her ay kdv beyannamesi, muhtasar beyannamesi verip, büroda oturup kayıt yapma ile eşdeğer gören bir zihniyet var. Mali müşavirlik bu değil... bu dediklerimi yapmanız; sizin bu mesleğin yan parçası olan kayıt tutma konusunda iyi bir kayıt tutucu olduğunuzu gösterir. Tekrar ediyorum mali müşavirlik kayıt tutmak değildir..

Mali müşavir olmak; mali, finansal, vergi gibi konu ve mevzuatlarda firmalara, şirketlere danışmanlık yapmaktır. Ele aldığı şirketlerin mali yapılarının üzerinde durup, finansal raporlarla; geleceğini şekillendiren, ilerisini görebilen kişidir.
Sİz eğer, bilançoya baktığınızda mali yapısı hakkında fikir veremiyorsanız, olası bir vergi uygulamasında şirketin içinde bulunduğu durumu, vergi kanunlarına göre analiz edemiyorsanız, şirketler hukuku hakkında bilginiz yoksa, örneğin bir hisse devri problemini dahi çözemiyorsanız ve elinizde S.M.M.M. ruhsatı da varsa; sadece o ruhsat vesika olarak geçerlidir..
İşte burada hata yapıyoruz.. Genç arkadaşlarımız, bu mesleğe gönül vereceklerse, kendilerine mutlaka mesleki yargı becerisini kazandırmalılar.
YOksa belgeyi alayım, oturayım evrak gireyim, beyanname vereyim gözüyle bakmamalılar..
KDV Beyannamesini vermek için mali müşavir olmayın..

Gerekli bilgi, donanım sahibi olmak hepimizin elinde, yeterki gönül verelim, araştıralım, okuyalım..
Yani bu mesleğe adım atmak isteyenler, hep bir çerçeveden bakmamalılar olaylara...

burada eğitimden çok, işte ben örgün, normal üniversite okudum, a.ö.fler neden giriyor gibi hatalara düşmemeliyiz.
bende a.ö.f mezunuyum.. İnsanları, mezun olduğu okullarla değil, o camiada bulunduğu pozisyon, bilgi, birikim, itibarı ile değerlendirmek bence daha mantıklı.
 
Ynt: BaRİ mAli Müşavir olayım

"burada eğitimden çok, işte ben örgün, normal üniversite okudum, a.ö.fler neden giriyor gibi hatalara düşmemeliyiz.
bende a.ö.f mezunuyum.. İnsanları, mezun olduğu okullarla değil, o camiada bulunduğu pozisyon, bilgi, birikim, itibarı ile değerlendirmek bence daha mantıklı.

"

Budur. :) :)

Genç arkadaşlarımız şunu hiç bir zaman unutmasınlar. Okullar insana meslek kazandırmaz.
Hukuk fakültesini bitirdiğiniz zamanda ya hakimlik stajı yapıyorsunuz ya da avukatlık.
Meslek yaparak öğrenilir. İyi bir eğitim sadece size başlangıç ta biraz avantaj sağlayabilir. (özellikle bilir dedim)
Gerisi sizin yeteneklerinize, çalışma azminize, hırsınıza ve rekabet güdülerinize bağlıdır.
tabi şans faktörü de çok çok önemlidir. ;D
 
Ynt: BaRİ mAli Müşavir olayım

Mesleğimize kendimiz gerektiği kadar değer vermiyoruz.Avrupa standartları deniyor "ahanda bir sürü angarya daha geliyor"diyoruz.Bunu duyan mükellef ,büyük şirket sahipleri,yöneticiler onudamı istiyolar hal yoluna koyalım gitsin,bu işte hep angarya dolu arkadaş gibi düşünüyor.
Nakit akım tablosu diyoruz büyük şirket perspektifinden bakalım ufuk açalım diyoruz "ahanda bir gereksiz mali tablo daha" deniyor.
Bağımsız denetim,rapor dipnot diyoruz "yav bu BA BS ler beyannameler zaten canımızı okudu bırak Allahını seversen "
türü yaklaşımlar oluyor.
Ya şurada bir arkadaşta çıkıp demediki neymiş ne değilmiş öğrenelim canını okuyalım çıkardığımız raporu Avrupa da uluslararası alanda okuyan anlasın,nakit akım özsermaye değişim tablosu nedir faydaları nelerdir,neyi gösterir?İngilizce türkçe düzenleyelim.Standartlar mı? Didik didik edelim canını okuyalım ,öğrenmediğimiz şey kalmasın özellikli durumları tartışalım,temel bilgilerde uzlaşalım.
 
Ynt: BaRİ mAli Müşavir olayım

hep diyrum sadece sınavla olmayi uzun süreli eğitim şarttur ;D
 
Ynt: BaRİ mAli Müşavir olayım

4 büyük ve bazı büyük ymm smmm bağımsız denetim şirketleri, başında üstadlar bulunan, hariç gerisi mesleğin neresinde değerlendirilmeli.Borsaya kote veya değil Türkiyede ilk büyük 500 şirketin denetim ve vergi danışmanlığını yapan şirketlere girip bu meslekte bir yerlere gelinebilir.
 
Ynt: BaRİ mAli Müşavir olayım

aokten ' Alıntı:
4 büyük ve bazı büyük ymm smmm bağımsız denetim şirketleri, başında üstadlar bulunan, hariç gerisi mesleğin neresinde değerlendirilmeli.
sn.aokten,
sizin çalışmalarınızı ve girişimlerinizi forumda zevkle okuyan ve takdir etmiş biri olarak,
O bahsettiğiniz konuları burada açıklaya kavuşturamayız, anca fikir beyan edebiliriz..
Ben diğer konu başlığında da görüşümü belirtmiştim, biraz o konuya mizahi yönden girdim,
nakit akım tablosu, fon akım tablosu vb. gibi tablolar kurumsallaşmış şirketlerin ihtiyacına yönelik olması sebebiyle; Türkiyedeki smmm muhasebe ve müşavirlik bürolarının % 80 i defter tuttuğu göz önüne alındığında ve vergi kanunları çerçevesinde kurallarla hareket ettiğimiz için her ay bir zamana karşı yarış içerisinde olduğumuz açıktır. Daha öncede belirttim maliye bakanlığı; işletmenin, şirketlerin nakiti var mı? yok mu? bunu sorgulamaz. O tahakkuk edeceği vergiyi sorgular.
Defter tutulduğu ve bu sebeble bürolara kapanıldığı için, söz konusu durum; kimi oda başkanlarının da gözünden kaçmamış ve bizlere de sitem edilmiştir.
İŞte, Bürolarınıza kapanıyorsunuz, seminerlere gelmiyorsunuz gibi durumlara muhatap kalıyoruz. Ama ayın 24.ünde, 30 unda sen seminer düzenlersen tabiki kimse gelmez.. bu kadar basit.

Mesela.. Biz yıllardır, Avrupa standartlarını uygulamaya koyalım diyoruz ama biz AB ne üye değiliz...Üye ülke değiliz,

Buradan hareketle, dersinizki, burada kafa kafaya verelim, nakit akım tablosunun altından girelim, standartların üzerinden çıkalım..
Öncülüğünü ben yapacağım, kavramsal çerçeveden itibaren bütün standartlarda ne anlatılmak isteniyor, bir bir irdeleyelim...

araştıralım, paylaşalım :).. ama, gerçek ve mevcut durumları da; görmezlikten gelmeyelim..Yani gerçeği kaybetmeyelim..
Bağımsız Denetim firmalarında, YMM firmalarında, kurumsallaşmış şirketlerin denetim kadrolarında çalışan arkadaşlarımız için bu yeni TTK ve standartlar; uygulaması pek zor gelmeyecektir. Çünkü bu tür kurumlarda zaten görevlerin ayrımı ilkesi uygulanmakta, kimin ne yaptığı, ne şekilde rapor verdiği ayrımı yapılmaktadır.
Ama bizim gibi büro faaliyetinde bulunan meslek mensuplarının da, 3568 sayılı kanunumuzun 2.maddesinde yazılı işleri yaptığını ve sorumluluk aldığımızı da unutmamak gerekli.
Çoğu meslek mensubu arkadaşımız denetim konusundan yoksun, bende dahil.
Mesleki odalar; bu denetim konusunu göstermek ve öğretmeye mecbur ve bizlerde bunu öğrenmeye mecburuz..

Ama araştırmaya, paylaşımda bulunmaya, kafa yormaya herzaman hazırım ;)
 
Ynt: BaRİ mAli Müşavir olayım

Paris Kültür Ateşesi ' Alıntı:
Merhaba herkese,

Çok çok sinir olduğum bir konuyu paylaşmak istiyorum,bu önüne gelenin staj başlatması ne olacak?okulu bitirip
deneyimi olmadığı için iş bulamayıp evde oturan,bir muhasebe kursuna giderek,bu hakkı kendinde gören herkes nasıl oluyor da ''Bari mali müşavir olayım'' diyerek bu yola koyuluyor.

Geçende başıma geldiği için yaram yine depreşti,bu konu defalrca yazıldı çizildi,tartışıldı biliyorum ama bu iş nereye varacak??????????

Bari mali müşavir olayım, diyenler sonunda da 'mali müşavir oldum boşmuş en iyisi memurluk heralde', diyorlar(!)Ruhsatı aldıktan sonra ne şirkette çalışabiliyorlar ne de büro açabiliyorlar.Kamu sınavlarına hazırlanıyorlar.
Ya da asgari ücretle çalışmaya razı oluyorlar.Ruhsatın değerini düşürüyorlar.

irem rumuzlu arkadaşın bahsettiği diğer konu ise hikayedir. Büroların %99 'unda dediğiniz müşavirlik hizmeti verilmiyor.Müşteri bunun ihtiyacını bile hissetmiyor.KİMSE kimseyi kandırmasın.
(piyasanın %98 'i kobi )Köyündeki tarlasını satıp istanbul'da iş kuran okul bile okumamış insanlara hizmet sunuyorsunuz. Sonra adamlara' uluslararası finansal raporlama standartı 'diyinde yüzlerinin aldığı hali bir inceleyin :)

Nizam beyin görüsüne de katılamıyorum.Herkese mavi boncuk dağıtmaya gerek yok.
(KALİTELİ MÜŞAVİRLİK KALİTELİ AKADEMİK ALTYAPIYI GEREKTİRİR)
Türkiye de muhasebe olmadığı için herkeste muhasebecilik oynuyor.
 
Ynt: BaRİ mAli Müşavir olayım

stajyerzade ' Alıntı:
Paris Kültür Ateşesi ' Alıntı:
Bari mali müşavir olayım, diyenler sonunda da 'mali müşavir oldum boşmuş en iyisi memurluk heralde', diyorlar(!)Ruhsatı aldıktan sonra ne şirkette çalışabiliyorlar ne de büro açabiliyorlar.Kamu sınavlarına hazırlanıyorlar.
Ya da asgari ücretle çalışmaya razı oluyorlar.Ruhsatın değerini düşürüyorlar.

şirkette çalışmayan yada büro açmayan kişileri suçlayamam mesleğe zarar verdiklerini düşünmüyorum ancak asgari ücrete belgeli çalışanlar gerçekten de suçlular bu mesleği o ücrete yapan varsa ki var deniyor her ne kadar durumunu anlamaya çalışsam da mesleğe ihanet ediyorlar. Neden bizim de gerçek bir birliğimiz yok :(
 
Ynt: BaRİ mAli Müşavir olayım

Ben bizim meslektaşlar kadar kendi meslektaşlarını karalayan bir meslek dalı daha duymadım. Herkes bir bilgi kalite yarışında sormayın. Asgari ücrete çalışan bağımlıdan size ne kim ister böyle bir şeyi adamları sizmi geçindiriyorsunuz. Siz neyin bağımlı meselesini hallediyorsunuz. Haddinizi bilin biraz. Siz bürolarınızda pahalı tutun defterleri işinize bakın. Yada bürolarınızda daha yüksek fiyata meslektaş çalıştırım. Kaliteyi bile başkalarının sırtından kazanmaya çalışmayın. Piyasada iş yoksa adamlar ne yapacak. Bu sefer sürünsünlerde siz paramı kazanın daha mı kaliteniz artacak. Kabul edin artık eski pastalar artık yok. Meydan boş değil. Şirketler büyüdükçe küçükler kapanıyor bu pastayı dahada küzültüyor. Büyükler ise kendi bünyelerinde muhasebe organisazsonunu çoktan kurmuşlar. Ben yıllardır bu camianın içindeyim. Herkes birbirini karalar. Bunu işverenlerde biliyor. Artık kimseye itibar etmiyorlar Elimizde bir imzamız kaldı. Bu söylediklerim kendi kendisini sorgulayan vicdanını sorgulayan ve mesleğini seven arkadaşlarımadır.
 
Ynt: Bari Mali Müşavir olayım.!

Meslek Kanununun yeniden yazılması şart. Çevresi olanlar dışında bu işe 'bari smmm olayım' diye başlayanların akibeti asgari ücretten çalışmak olacaktır.ÇoK Ezileceklerdir.Ezenlerde Beğenmedikleri çekirdekten yetişmiş ruhsatı olmayan MUHASEBECİLER olacaklardır.Bazıları buna dayanamayacaktır.Gerçek hayat böyle ,tozpembe hayaller kuranlar gerçekleri görsünler diye bildiğimiz ,yaşadığımız ,gördüğümüz şeyleri söylüyoruz .Manzarayı gösteriyoruz.Kimseyi aşağılama niyetimiz yok..
 
Ynt: Bari Mali Müşavir olayım.!

stajyerzade ' Alıntı:
Meslek Kanununun yeniden yazılması şart. Çevresi olanlar dışında bu işe 'bari smmm olayım' diye başlayanların akibeti asgari ücretten çalışmak olacaktır.ÇoK Ezileceklerdir.Ezenlerde Beğenmedikleri çekirdekten yetişmiş ruhsatı olmayan MUHASEBECİLER olacaklardır.Bazıları buna dayanamayacaktır.Gerçek hayat böyle ,tozpembe hayaller kuranlar gerçekleri görsünler diye bildiğimiz ,yaşadığımız ,gördüğümüz şeyleri söylüyoruz .Manzarayı gösteriyoruz.Kimseyi aşağılama niyetimiz yok..
Çevresi olan kişi SMMM olur, olmayan kişide MMM olur. Eğer ki kendini yetiştirirsen her şekilde başarıya ulaşırsın(Allah c.c. izin verdiği müddetçe).
 
Üst