Basit usul mükellefin kdvli fatura kesebilmesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan 61of34
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: basit usul mükellefin kdvli fatura kesebilmesi

Sayın 61of34,

Mesajınızın tamamını kalın harflerle yazmayınız. Forum Kuralları'nı okuyunuz.

sayın admin
dikkat edicem uyarınız için teşekkürler.

kbrs16 ' Alıntı:
Basit usul bir kişi ister ise vd başvurarak kdv mükellefiyeti açtırabilir. Açtırdığı dönemden itibarende tün ft kdv!li kesmeli ve aldığı belgelerdekinide ind. konusu yapmalıdır. Sehven bir iki kerelik kdv'li ft kesilmesi durumunda sadece bu kdv beyan edilir. Ancak sizin keseceğiniz ft devamlılık olacağından isteğe bağlı kdv mük. olmanız gerekir.

Merhaba,

Tebliği bir önceki sayfaya yazdım. Sehven KDV kesilmesi gibi bir husus yok tebliğde,

Hüküm açık, eğer fatura üzerinde KDV belirtilmişse gidip ödeyeceksin diyor,

ayrıca isteğe bağlı kdv mükellefiyeti gibi bir kavram hiç duymadım, kanuni dayanağını yazabilirmisiniz.

Bunula birlikte zaten beyanname verildiği anda KDV mükellefiyeti açılacak. Daha sonra sadece fatura üzerinde gösterilen KDV ler beyan edilecek. İş bitince de kapatılacak. Bu işlem otomatik olarak idare tarafından yapılacakzaten.

Ancak üstüne basa basa söylüyorum, aldığı faturalar üzerindeki KDV yi indirim konusu yapamaz, Zira kanun açık Bir KDV nin indirim konusu yapılabilmesi için resmi deftre kayıt edilmesi lazım. Ortada bir defter yok.

Saygılarımla,

Merbalar

Bu konu KDVK 18. maddesinde ve 91 sayılı KDVK Genel tebliğinde düzenlenmiştir. Buna göre isteğe bağlı olarak KDV mükellefi olunabilir. KDV mükellefi olmak Gelir vergisi kanunu ile düzenlenmiş basit usulde mükellefiyeti etkilemez. Yani gerçek usulde G.V. mükellefi olmadan da KDV mükellefi olunabiliyor. Kanunua göre böyle bir mükellefiyet tesis ettirenler 3 yıl süre ile bu mükellefiyetten çıkamıyor. Bir görüşe göre isteğe bağlı mükellefiyet talebinde bulunmadan da KDV li fatura kesilebilir. Zira istisna bir haktır.

merhabalar
Az önce vergi dairesinden evime açılış için gelen yoklama memuruna ulaştım ve konu hakkında görüştüm. Basit usulde kalıp KDV'li fatura kesebilmem için vergi dairesine bir dilekçe ile başvuru yapıp kdv mükellefiyeti açtırmam gerektiğini söyledi. Yanlız nasıl bir dilekçe yazıcağım hakkında yada bundan sonraki işlemler hakkında hiç bir açıklama yapmadı malum devlet memuru olduğu için meşgul edemiyorsunuz ve çok soru sormanıza izin vermiyor. Gerçekten çok karıştı kafam şimdi ben gidip dilekçe ile başvuru yaparsam nasıl bir dilekçe yazıcam ve bundan sonraki işlemler nasıl olucak yni Kdvli faturalarımı kestikten sonra ayın 23 üne kadar beyan edip mi ödeyeceğim

Beynnameler internet ortamında veriliyor. Bunun için vergi dairesinden şifre almanız gerekir.
Siz en iyisi bir muhasebeci ile sadece beyanname verme konusunda anlaşın. Yoksa işin içinden çıkamazsınız. KDV'ye geçme konusundaki dilekçenizi de muhasebeci yazar.

OSMAN EROL ' Alıntı:
Merbalar

Bu konu KDVK 18. maddesinde ve 91 sayılı KDVK Genel tebliğinde düzenlenmiştir. Buna göre isteğe bağlı olarak KDV mükellefi olunabilir. KDV mükellefi olmak Gelir vergisi kanunu ile düzenlenmiş basit usulde mükellefiyeti etkilemez. Yani gerçek usulde G.V. mükellefi olmadan da KDV mükellefi olunabiliyor. Kanunua göre böyle bir mükellefiyet tesis ettirenler 3 yıl süre ile bu mükellefiyetten çıkamıyor. Bir görüşe göre isteğe bağlı mükellefiyet talebinde bulunmadan da KDV li fatura kesilebilir. Zira istisna bir haktır.

Sayın Erol,

Burada alış faturalarında gösterilen KDV'nin indirim konusu yapılabilmesindeine imkan sağlayan bir basit usullerde özel bir isteğe bağlı kdv mükellefiyetinden mükellefiyetten sözediyor sayın KBRS16

İstisnadan vazgeçme sizinde dediğiniz gibi üç yıl süresinde mükellefi bağlar, bütün faturalarına KDV düzenlemesine neden olur, daha önce belittiğim gibi aynı zamanda basit usul olduğundan ve defter tutma yğkğmlülüğü olmadığından alışlarında ödediği KDV yi indrim konusu yapamaz,

Bu yüzden kesilen faturalarda kdv nin ertesi ay beyan edilip ödenmesi en mantıklı yoldur, soru sahibi için

Saygılarımla,

merhabalar sayın uzman

konu ile ilgili vergi dairesinden evime gelen yoklama memuruna ulaştım ve onada detaylı bi şekilde anlattım. bana basit usulden çıkmadan kdvli olarak fatura kesebilmem için bir dilekçe ile vergi dairesine başvuruda bulunup KDV mükellefi olmam gerektiğini söyledi. yanlız bu doğrumdur yazabileceğim dileçke nasıl bir dilekçe olucak yada kdv mükellefi olduktan sonra ne gibi bir yol izlemem gerekiyor hiçbir bilgi vermedi

Ynt: Basit usul mükellefin kdvli fatura kesebilmesi

sayın 61OF34

sayın uzman çok güzel anlatmış
sizin bundan sonra yapmanız gereken şey bildiğiniz tanıdığınız ya da en yakın muhasebe bürosuna gidip basit usül mükellefi olduğunuzu kdv li fatura kesmeniz gerektiğini ve bunu gerçek usüle geçmeden vergi dairesine yapılacak müracaatla kdv mükellefiyeti açılması gerektiğini ve bundan sonrada her ay sadece kdv beyannamesi verilmesi gerektiği tüm bu işlemler için ne ücret talep edileceğini sorunuz...teoriden pratiğe geçiniz...

Ynt: Basit usul mükellefin kdvli fatura kesebilmesi

sayın emansur

bugün itibari ile bağlı bulunduğum vergi dairesine gidip sicil servisiyle görüştüm ve bir dilekçe vererek KDV mükellefiyetini açtırdım. her ne kadar sicil servisindeki memur direk gerçek usule geçiceksin demesine rağmen konu ile ilgli sizler tarafından verilen bilgiyi aktarınca bu ısrarından vazgeçerek mantıklı açıklama doğrultusunda basit usulde kdv mükellefiyeti açtırabilme hakkımın olduğunu oda gördü. bir muhasebeci arkadaş ile sadece beyannameleri vermesi için görüştüm kendisi yardımcı olucak yanlız basit usul mükellefi olmadığı için konu hakkında bilgisi yok KDV beyannamesi basit usuldekilerde normal kdv beyannamesi şeklindemi hazırlanması gerekir yoksa farklı bir yöntemlemi o konuyu araştırıcak beyanname işleminde yardımcı olucak bize. konu hakkında yorum yapan ve yardımcı olan herkese özellikle sayın uzman beye göstermiş olduğu ilgiden dolayı çok teşekkür ediyorum. başarılarınızın devamını diliyorum.