fonradar

Basit Usülde Vergilendirmede Kdv İstinası Hk.

Üyelik
28 Nis 2006
Mesajlar
18
http://www.alomaliye.com/kdv_72.htm

sitesinden bir alıntı " 2. basit usulde vergilendirilen mükellefin kdv karşısındaki durumu

21. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa (6) göre basit usulde vergilendirme kapsamına alınan mükellefler, katma değer vergisi açısından gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerin tabi oldukları usul ve esaslar çerçevesinde vergilendirileceklerdir.

2.1. Beyan

22. 215 sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği (7) ile 3 aylık vergilendirme dönemine tabi olduğu açıklanan basit usulde vergilendirilen mükelleflerin ilk üç aylık döneme (Ocak-Şubat-Mart 1999) ait beyanı da yeni düzenlenen 1 no.lu katma değer vergisi beyannamesi ile 25 Nisan 1999 tarihine kadar bağlı olunan vergi dairesine yapılacaktır. Bu mükellefler daha sonra da üçer aylık dönemler itibariyle beyanname vermeye devam edeceklerdir"


şeklinde olmasına rağmen,
yine http://www.tesk.org.tr/tr/calisma/vergi/basit.html
sitesinde ise;"
Basit usulde KDV istisnası
4842 sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”, 24/04/2003 tarihli ve 25088 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunun 23 üncü maddesinde; Katma Değer Vergisi Kanununun 17 nci maddesinin 4 üncü fıkrasının (a) bendi değiştirilerek basit usulde vergilendirilen mükelleflerin mal ve hizmet teslimleri katma değer vergisinden istisna tutulmuştur.

Düzenleme çerçevesinde basit usulde vergilendirilen mükellefler mal teslimlerinde veya hizmet ifalarında katma değer vergisi hesaplamayacaklar, bunlardan mal ve hizmet alan mükellefler katma değer vergisi indirimi yapamayacaklar, gerçek usulde vergilendirilenden mal ve hizmet satın alan basit usul mükellefleri ise ödedikleri katma değer vergisini gider veya maliyet kaydedeceklerdir. Bu düzenleme ile, Maliye Bakanlığınca çok sayıda küçük mükellefin ve vergi dairelerinin önemli bir yükünün ortadan kaldırılması hedeflenmiştir"


şeklinde görünmektedir.
Bu durumda kdv den istinamıdır değilmidir?
Konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşların yardımlarını rica ediyorum
Teşekkür ederim
Ayten
 
Ynt: basit usulde vergilendirmede kdv istinası hk

2003 yılı temmuzdan itibaren basit usul mükellefleri kdv den muaftır. yanlış anlamadıysam basit usul mükellefinin kdv ile ilgili mükellefiyetini sormuşsunuz. basit usule tabi olanlar kdv den muaftır ancak kesmiş olduğu faturada kdv gösterirse ( dahil ibaresi bile olsa ) kdv beyanında bulunacaktır.
 
Ynt: basit usulde vergilendirmede kdv istinası hk

KARACA ' Alıntı:

24 Şubat 1999 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 23621 olarak yayınlanmış ve yürülüğe girmiştir.


KARACA ' Alıntı:
Basit usulde KDV istisnası
4842 sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”, 24/04/2003 tarihli ve 25088 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

24/04/2003 tarihli ve 25088 sayılı Resmi Gazetede istisnaya tabi olduğu belirtilerek bu şekliyle uygulama devam etmektedir.

Selamlar...
 
Ynt: basit usulde vergilendirmede kdv istinası hk

Başlık 88 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
Resmi Gazete No 25216
Resmi Gazete Tarihi 01/09/2003
Kapsam
Katma değer vergisi uygulamalarına ilişkin olarak aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur:
A- GELİR VERGİSİ KANUNUNA GÖRE BASİT USULDE VERGİLENDİRİLEN MÜKELLEFLERE İLİŞKİN İSTİSNA

1. Katma Değer Vergisi Kanununun 17/4-a maddesinde 4842 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle Gelir Vergisi Kanununa göre basit usulde vergilendirilen mükelleflerin teslim ve hizmetleri 1/7/2003 tarihinden geçerli olmak üzere katma değer vergisinden istisna edilmiştir. Bu mükelleflerin 1/7/2003 tarihinden sonra yapacakları işlemler için katma değer vergisi beyannamesi verilmeyecek, mükellefiyetleri de terkin edilecektir.
 
Üst