fonradar

Basit Usülden Gerçek Usüle Geçiş

gscaglar

Katkı Sunan Üye
Üyelik
24 Eyl 2013
Mesajlar
127
Konum
istanbul
merhabalar,

bir mükellefimin taksisi var ve basit usüle tabi. ayrıca işyeri açarak damacana su ve temizlik malzemesi satışı yapacak. vergi dairesindeki işlemleri yaptım.

siz üstadlarıma sorum şu olacak.

bu kişi basit usülden gerçek usüle geçeceği için ilk kayıt işlemlerini yani geçmiş dönemdeki basit usülden gelen işlem toplamlarını normal dönem başı gibi devir işlemimi yapacağım.

cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
 
Basit Usulden Gerçek Usule Geçiş

Basit usulün şartlarını haiz olanlardan, bu usulden yararlanmak istemedikleriniyazı ile bildirenler dilekçelerinde belirttikleri tarihten veya izleyen takvim yılıbaşından, yeni işe başlayanlar ise işe başlama tarihinden itibaren gerçek usuldevergilendirileceklerdir.Basit usule tabi olmanın şartlarından herhangi birini takvim yılı içindekaybedenler, ertesi takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilirler.Diğer taraftan, Gelir Vergisi Kanununun 51 inci maddesi kapsamındakifaaliyetlerine başladıkları tarihten itibaren gerçek usulde vergilendirilecek olanmükelleflerin basit usulde vergilendirmeleri mümkün değildir.Yapılan denetimlerde basit usulde vergilendirilen mükelleflerden sahte veyamuhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenledikleri veya kullandıkları tespitedilenler basit usulden yararlanamazlar.Sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenledikleri veya kullandıklarıtespit edilenler, bu hususun kendilerine tebliğ tarihini takip eden aybaşındanitibaren gerçek usulde vergilendirilirler.

Örnek: Bursa Büyükşehir Belediyesisınırları içinde terzilik faaliyetindebulunan ve basit usulde vergilendirilenBay (C), vergi dairesine verdiği dilekçeile 23/08/2015 tarihinden itibarengerçek usulde vergilendirme talebindebulunmuştur. Bay (C), dilekçesindebelirttiği tarihten (23/08/2015) itibarengerçek usulde vergilendirilecek olup,gerçek ve basit usulde tespit edilen ticari kazançlarını 2016 yılının Mart ayındabirlikte beyan edecektir.
 
Son düzenleme:
Üst