Başka Ltd. Şirkete Ait Giderler Hakkında;

Üyelik
1 Şub 2006
Mesajlar
49
Konum
istanbul
Merhaba,
Firmamız bir limited şirket.Aynı zamanda aile şirketi(Baba ve oğlulları)olan firmadan bir şube kapandı ve ve şahıs firması olarak faaliyetine devam ediyor.Bilanço usulüne göre evrakları işleniyor.Adres değişikliği yok aynı telefonları kullanıyor ancak telefonlar Ltd.Şirket adına kayıtlı.Ve gerekli değişikliği de ihmal edip yapmıyorlar.Gelen telefon faturaları şahıs firmasının banka hesaplarından ödeniyor.Ancak faturaları ltd.şirket adına kayıtlı olduğu için giderleştirip giderleştirmeyeceğime emin değilim.Yardımcı olurmusunuz doğrusu nedir.Faturaları kanunen kabul edilmeyen gideremi atmalıyız yoksa fatura adresi firmanın adresidir deyip giderleştirebilirmiyiz. ???
 
Ynt: Başka Ltd. Şirkete Ait Giderler Hakkında;

Tabi en doğrusu kim ödüyorsa telefon faturalarının oraya gelmesi devir yapmak gerekir. Ancak bu tür giderlrin indirilmesine mevzuat göz yumuyor.
 
Ynt: Başka Ltd. Şirkete Ait Giderler Hakkında;

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

SAYI : B.07.0.GEL.0.55/5529- 718

İZMİR VALİLİĞİNE
(Defterdarlık:Vasıtalı Vergiler Gelir Müdürlüğü)

İLGİ: 27.5.2004 gün ve DEF.0.35.12/KDV:02-4572/405 sayılı yazınız.
İlgi yazınız ekinde alınan ve iliniz ............... Vergi Dairesi mükelleflerinden ............... Ltd. Şti nin müracaatına ilişkin Defterdarlığınızca tayin olunan 25.5.2004 tarih ve 4781 sayılı özelgeniz Katma Değer Vergisi Kanunu yönünden incelenmiş, aşağıdaki açıklamaların yapılmasına karar verilmiştir.
Katma Değer Vergisi Kanununun 34/1. Maddesi ile yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait katma değer vergisinin alış faturası veya benzeri vesikalar ve gümrük makbuzu üzerinden ayrıca gösterilmesi ve bu vesikaların kanuni defterler kaydedilmesi şartıyla indirilebileceği hükme bağlanmıştır.
Aynı Kanunun 30/d maddesinde, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen katma değer vergisinin indirim konusu yapılamayacağı belirtilmektedir.
Öte yandan, Gelir Vergisi Kanununun 40/1. maddesinde ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilebileceği hüküm altına alınmıştır.
Vergi Usul Kanununun 3. maddesinde vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esastır denilmiş, bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin yemin hariç her türlü delille ispatlanabileceği belirtilmiştir.
Bu çerçevede, işyerinde kullanıldığı iddia edilen ancak başkası adına kayıtlı olan su, elektrik, telefon fatura bedellerinin faaliyette bulunulan işyerine ait olduğunun ve işle ilgili olarak kullanıldığının kesin delillerle ispati halinde bu belgelere dayalı giderlerle ilgili olarak yüklenilen katma değer vergisinin indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.
Bilgi edinilmesini ve özelgenin Katma Değer Vergisi Mevzuatı yönünden bu açıklamalar çerçevesinde yeniden değerlendirilerek durumun adı geçen mükellefe de duyurulmasını rica ederim.
 
Ynt: Başka Ltd. Şirkete Ait Giderler Hakkında;

Ancak bu durum devamlılık arz etmemelidir. Doğrusu abone kayıtlarını düzeltmektir.
 
Üst