Başkasına Ait Konuttan Elde Edilen Kira Gelirinin Vergilendirilmesi.

a.yeşim

Katkı Sunan Üye
Üyelik
16 Kas 2006
Mesajlar
197
Merhabalar;

Tapu Kaydı Anne üzerine ait 2 adet mesken bulunmakta ve bu meskenlerden birinin kira Gelirini başka bir ilde Üniversitede Okumakta olan kızı adına banka hesabına yatmakta. ( Kontrat kızı ve kiracı arasında yapılmış) .
2006 yılı için Hem anne Hemde Kızı adına GMSİ beyannamesi verilmiş ve vergileride ödenmiş. Dün V.D. Bi yoklama yaparak Tapu fotokopisi istemiş ve bunun üzerinede Kira Gelirinin Mülkiyet sahibi tarafından verilmesi gerektiğini belirterek anne adına Düzeltme Beyannamesi talep etmektedir. Ancak Beyannameler verilmeden önce bu konu hakkın araştırma yapılmış hatta V.D. Tahakkuk Şefleriyle görüşülmüş ve Kontrat Sahibinin Beyanda bulunabileceği hususunda ortak fikre bağlanmıştı. Bizde Kira Gelirini elde eden kişi olarak Kızının Beyan Vermesi Konusunda ısrar ediyoruz. Konu ile ilgili görüş ve varsa mukteza örneklerinizi bizimle paylaşırsanız sevinirim.
iyi çalışmalar dilerim.
 
Ynt: Başkasına Ait Konuttan Elde Edilen Kira Gelirinin Vergilendirilmesi.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)





Sayı : B.07.1.GİB.4.06.16.01/GVK- 70

Konu : Gayrimenkul sermaye iradı



?????????..



İlgi : 26.05.2006 gün ve 13676 sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınızda, 17.07.2000 tarihinden itibaren, elde ettiği kira gelirini ???.. Vakfına kendisine bakmak koşulu ile bırakan ??. elde ettiği gayrimenkul sermaye iradı dolayısıyla mükellefiyet tesis edilip edilmeyeceği hususunda Başkanlığımızdan bilgi istenilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 70?inci maddesinde; aynı maddede bentler halinde sayılan mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratların gayrimenkul sermaye iradı olduğu hüküm altına alınmıştır.

Gayrimenkuller açısından, maddede yer alan sahip deyimi gayrimenkul üzerinde, mülkiyet hakkına malik olmayı ifade eder. Medeni Kanuna göre gayrimenkuller üzerindeki sahiplik tapuya tescille doğar.

Aynı Kanun?un 21?inci maddesinde, Binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın ( 2005/9826 sayılı B.K.K. ile 2006 takvim yılında uygulanmak üzere) 2.220 YTL? sinin gelir vergisinden müstesna olduğu ancak, İstisna haddi üzerinde hasılat elde edilip beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde, bu istisnadan yararlanılmayacağı hükme bağlanmıştır.

Öte yandan 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 8? inci maddesinin üçüncü fıkrasında; ?vergi kanunlarıyla kabul edilen haller müstesna olmak üzere, mükellefiyete veya vergi sorumluluğuna müteallik özel mukaveleler vergi idarelerini bağlamaz.? hükmü yer almıştır.

Konu ile ilgili olarak Vergi Dairesi Başkanlığımızda oluşturulan dosyanın tetkikinden, ?. ?? 17.07.2000 tarih ve 16493 numaralı Düzenleme Şeklinde Özel Vekaletname ile sahibi bulunduğu Gayrimenkulun üzerindeki kanuni hak ve hisselerinin tamamını veya bir kısmını ?.. Yardım Vakfının ölünceye kadar kendine bakması kaydıyla bağışta bulunması ve anılan gayrimenkulü dilediği bedel üzerinden dilediğine kiraya verebilmesi hususunda ?? ?. vekil tayin ettiği, gayrimenkulün 15.01.2001 tarihinde ??.. adına vekil tarafından, 08.05.2005 tarihinde ise vakıf tarafından kiraya verildiği ve kiracı tarafından kiranın vakfa ödendiği anlaşılmıştır.

Bu çerçevede, söz konusu vekaletname gereğince ????. un maliki bulunduğu gayrimenkul vakıf tarafından kiraya verilmiş ve bedeli vakıf tarafından tahsil edilmiş olsa bile vergiye müteallik sözleşmeler vergi idaresini bağlamayacağından, söz konusu gelirin, gayrimenkulün sahibi ????..tarafından elde edildiğinin kabulü ve bu kişi adına gayrimenkul sermaye iradı mükellefiyetinin tesis edilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.


Hayırlı Kandiller...
 
Ynt: Başkasına Ait Konuttan Elde Edilen Kira Gelirinin Vergilendirilmesi.

konu hakkında zamanında özelge talep etseydiniz sanırım şimdi bu sorunu yaşamazdınız...yada tapuda kat irtifakı tesis edilmiş olsaydı kızın beyanı kabul edilirdi...
 
Ynt: Başkasına Ait Konuttan Elde Edilen Kira Gelirinin Vergilendirilmesi.

Arkadaşlar Cevaplarınız için teşekkür ederim. Ancak Maddedeki "İntifa Hakkı Sahipleri" deyimi Beyanda bulunan Kızımız için Geçerli sayılamaz mı?
 
Ynt: Başkasına Ait Konuttan Elde Edilen Kira Gelirinin Vergilendirilmesi.

a.yeşim ' Alıntı:
Arkadaşlar Cevaplarınız için teşekkür ederim. Ancak Maddedeki "İntifa Hakkı Sahipleri" deyimi Beyanda bulunan Kızımız için Geçerli sayılamaz mı?

İntifa hakkı, tapu kaydı üzerine konan intifa hakkı şerhiyle yapılabilir. Kızınıza malınızı bırakabilmek için vasiyet, ölene kadar bakma sözleşmesi gibi resmi işlemler yaparak bir kısım malınızı devredebilme şansına sahipsiniz. Ancak saklı pay durumu özel bir durumdur.
 
Üst