BDP, gelir vergisini farklı hesaplıyor

melissa78

Katkı Sunan Üye
merhaba,

serbest meslek mükellefin gelir vergisini yapıyordum..
serbest meslek kazancı 12.912,64.-TL

geçici vergi beyannamesinde 12.912,64.-TL nin vergisi 1.936,90.-TL iken, yıllık gelir vergisi beyannamesinde 2.112,53.-TL çıkıyor.

BDP ni güncellemesini de yaptım sonuç aynı..

??? ???

Ynt: BDP, gelir vergisini farklı hesaplıyor

melissa78 ' Alıntı:
merhaba,

serbest meslek mükellefin gelir vergisini yapıyordum..
serbest meslek kazancı 12.912,64.-TL

geçici vergi beyannamesinde 12.912,64.-TL nin vergisi 1.936,90.-TL iken, yıllık gelir vergisi beyannamesinde 2.112,53.-TL çıkıyor.

BDP ni güncellemesini de yaptım sonuç aynı..

??? ???

Geçici Vergi Gelir Vergisi mükellefleri için %15 olarak hesaplanır. Gelir Vergisi 2011 yılı gelirlerine uygulanmak üzere 9400 TL ye kadar %15 9401 -23000 TL arası %20 hesaplanır ve bu böyle artarak devam eder. Dolayısıyla ilk dilimi aştığınızdan geçici vergi ile aynı olmaz.

??? iyi ama 4.dönem geçici vergi matrahı 12.912,64.-TL' nin geçici vergisini % 15 ten hesapladı.. GVK mad.103 deki dilimleri göz önüne alırsak; 4.dönemde % 20 lik dilim olması gerekmez miydi?

şimdi niye böyle hesapladıki

Gerekmezdi. Yıllık gelir vergisi beyannamesinde hesaplanıyor. Ayrıca kafadan %20 demeyin 9.400,00.- Aşan kısım için...

Yıllık gelir vergisi beyannamesinde tahakkuk eden vergi 2.112,53.-TL olacak,

GVK md.103'teki artan oranlı tarifeye göre (12.912,64-.400)*0,2=702,53+1.410=2.112,53.-TL.

GVK mük.md.120'de geçici verginin 103'üncü maddedeki tarifenin 1.dilimine göre hesaplanacağı belirtildiğinden geçici vergide oran sabit %15;

Geçici vergi beyannamesinde ise 12.912,64*0,15=1.936,90.-TL olmalı.

Ödenecek Gelir Vergisi İse=2.112,53-1.936,90=175,63.-TL.

Özet olarak BDP'de yanlışlık yok,her şey normal panik yapmayın.-:)

demekki geçici vergide % 15 hesaplanıyor, yıllık gelir vergisinde GVK mad 103 teki dilimler devreye giriyor..
sabahtan beri bende uğraşıyorum uğraşıyorum farklı çıkınca, toparlayamadım..

çok teşekkür ederim sn. aydınay, sn. nisanlı

ayrıntılı açıklama içinde çok teşekkür ederim sn. koraykarakaya.

birden panik oldum :)

Yani kısaca Gelir vergisi artan oranlı diyebiliriz. Hatta bazen şahısların şirkete dönüşmesi daha makul olabiliyor.

NİSANLI ' Alıntı:
Yani kısaca Gelir vergisi artan oranlı diyebiliriz. Hatta bazen şahısların şirkete dönüşmesi daha makul olabiliyor.

Gerçek kişi ve sermaye şirketi arasındaki önemli farklardan birisi de budur zaten.

2011 yılına ait 150.000-TL.lik vergi matrahı için;

GV mükellefi; 46.180-TL. vergi öderken
Bir A.Ş.; 30.000-TL. vergi öder.

tuna07 ' Alıntı:
NİSANLI ' Alıntı:

Gerçek kişi ve sermaye şirketi arasındaki önemli farklardan birisi de budur zaten.

Aman dikkat YTTK daki yükümlülükler nedeniyle şirketler, şahıs işletmesine dönmeye çalışırken siz tersini mi söylüyorsunuz. Ayrıca şirketler kar dağıtımı yaparlarsa %15 oranında da stopaj öderler.

Kar dağıtımı yapmazlar ise; %20 geçici öderler.

bulent249 ' Alıntı:
tuna07 ' Alıntı:
NİSANLI ' Alıntı:

Aman dikkat YTTK daki yükümlülükler nedeniyle şirketler, şahıs işletmesine dönmeye çalışırken siz tersini mi söylüyorsunuz. Ayrıca şirketler kar dağıtımı yaparlarsa %15 oranında da stopaj öderler.

Sayın bülent 249,

Yaptığım hesaplamada kar dağıtımı yer almıyor zaten.

Fakat, ödenecek vergi miktarı açısından, şu anda geçerli olan mevzuata göre belli bir kar rakamına kadar Gelir Vergisi mükellefi olmak avantajlıyken, belli bir kar rakamından sonra Kurumlar Vergisi mükellefi olmak avantajlı değil mi?

Atladığım bir nokta mı var?