Bedelli Askerlik Tazminat Hakkı Veriyor mu ?

Üyelik
31 Tem 2016
Mesajlar
6
Konum
İSTANBUL
Merhaba arkadaşlar;

Şuanda çalıştığım iş yerinden ayrılmayı düşünüyorum. Bedelli askerliğe başvurumu yaptım henüz gideceğim tarih belli değil.

İş yerimin bu konuda ne yapacağını bilmiyorum. İzin verirler mi vermezler mi bir fikrim yok. Fakat ben işten ayrılmayı istiyorum.

Bedelli askerlik için işten istifa etsem tazminat hakkım oluyor mu?
 
Bedelli askerlik için başvuru yapıp,sevk belgesi alan özel sektör çalışanı,askerlik nedeniyle işyerinde ayrılırsa,fiilen (21 gün)askerlik yapacağından k.tazminatı doğar düşüncesindeyim.
 
İlgili dairenin açıklaması bu defa yapılan düzenleme içindeki”Bu madde hükmünden yararlananlar,temel askerlik süresi eğitimi süresince çalıştıkları işyeri,kurum ve kuruluşlar tarafından aylıksız veya ücretsiz izinlisayılırlar.”hükmüne dayanmaktadır.
Yukarıda ki durum kapsamında,”aylıksız veya ücretsiz izinli”sayılmak/olmak istemeyip,bu sebeple yani askerlik nedeniyle işyerinden ayrılmak isteyenlerde elbet olacaktır,bu noktada aylıksız,izinli olmak isteyenler açısından sorun yok,istemeyenler açısından çözüm üretmek gerekir ki,şahsi düşüncem ilk iletimde belirttiğim gibidir.
Burada kimseyi yanıltmak istemem görüşlerim sadece şahsımı bağlar..
Sadece yeni düzenleme de yer alan”.........aylıksız veya ücretsiz izinli sayılırlar.”noktasını dikkate alıp,4857/M.14 ü görmezden gelemeyiz/yok sayamayız,zira bu durum iş kanununa tabi işyerleri için özel kanun hükmüdür.aynı zamanda bedelli düzenlemesindek anılan bu noktanın özel kanun hükmünün üzerinde olduğu ileri sürülemez düşüncesindeyim.Anılan noktanın(yani aylıksız veya ücretsiz izinli sayılırlar hükmünün)işçi-işveren ilişkisinin inkitaya uğramaması diğer ifadeyle iş iilişkisinin sorunsuz sürdürülmesi,tarafların mağdur olmaması amacı güttüğü kanaatindeyim ki doğrusu da budur.
 
BEDELLİ ASKERLİK YAPACAKLAR KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

İş Hukukunun en temel prensiplerinden biri; "Çalışmayana kıdem yok!" ilkesidir. 4857 sayılı İş Kanunu uyarınca kendi isteği doğrultusunda işten ayrılan işçilere kıdem tazminatı ödenmemektedir. Lakin bu durumun bazı istisnai halleri mevcuttur. Bunlardan biri de muvazzaf askerliktir. Aynı işverene bağlı olarak minimum 1 yıl çalışan işçi askerlik nedeniyle işten ayrılması halinde hem kıdem tazminatı almakta hem de zorunlu istihdam kapsamına girmektedir. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunca kabul edilen bedelli askerlik düzenlemesine göre 25 yaşını dolduran kişiler 21 günlük zorunlu temel eğitimle askerlik yapacaklardır. 21 gün askerlik yapma zorunluluğunun yasalaşması haline, işten ayrılma durumu söz konusu olduğu için kıdem tazminatına hak kazanma tartışmalarını da beraberinde taşımaktadır.

İlk görüşlere göre işverene bağlı olarak işyerinde bir yıl ve daha fazla sürede çalışan işçi 21 gün fiili askerlik hizmeti yapacak olması nedeniyle işverene başvurup, kıdem tazminatını isteyebilmektedir. Ayrıca kıdem tazminatı hakkına ek olarak, bedelli askerlik bittikten sonra iki ay içerisinde zorunlu istihdam kapsamında eski işine dönmek için işverene başvuru yapabilmektedir. Böyle bir başvuruda işveren, eski işinde veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe, o andaki şartlarla işe almak zorundadır. Aksi takdirde üç maaş tutarında bir tazminat ödemekle yükümlüdür. Ancak burada mühim olan nokta işverenin işçiyi ücretsiz izinde gösterip göstermediğidir.

3 Ağustos tarihinde yapılan Bedelli düzenlemesinin de yer aldığı Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de (KHK) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca bedelli askerlik temel eğitimi süresince işçiler ücretsiz izinli olacaklardır. Böyle bir durumda fesihi zorunlu kılan bir durum olmadığından kıdem tazminatı hakkı söz konusu değildir.

ALINTIDIR.
 
“Aylıksız veya ücretsiz izin”durumunun olması halinde evet tazminat sözkonusu olmaz,ancak bu iki durumun olmaması halinde kıdem tazminatı doğar/doğacaktır,burada ilk yapılması gereken işçi ve işverenin önce görüşüp bir karar vermeleri ve bu karara bağlı olarak hareket etmelerinde yarar var,aksi takdirde her iki taraf açısından bir takım mağduriyetler,hukuki süreçler gündeme gelebilecektir.
 
burada önemli olan 1 gün de olsa askerlik vazifesini yerine getirecek olmasıdır. Bu durumda çalışan eğer işten askerlik nedeniyle çıkmak isterse tazminatı da alma hakkına sahiptir.
 
Öze kanunlar her zaman genel kanunların önünde gelir ilgili durumlarda.
Burada önemli olan hangi kanunun özel, hangi kanunun genel düzenleme içerdiğinin belirlenmesidir.
Bunu da ancak, bedelli askerlik için sözleşmesini feshedip işverenden tazminatını dava açarak talep edenlerin davalarında verilecek kararlarla öğreneceğiz sanırım.
 
Muhtemeldir.
Ancak her meselede böyle yaparak yani mevcut hüküm(ler)dururken uygulanmasına engel yeni bir hüküm çıkaralım
Çakışmaya,ihtilafa,yoruma mahal bırakmaksızın da bu iş çözülebilirdi,işvereni düşünürken işçiyi de düşünmek gerek.
 
Bence ücretli veya ücretsiz izinli sayılacak kısmı,iş hayatını da düşünmek kısmı
 

Benzer konular

Üst