Bedelsiz Alış

fugenc

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Tem 2005
Mesajlar
1,007
Konum
bursa
Yurtdışındaki ana firmadana burada devam eden yatırım için makinalar bedelsiz olarak gönderilmiş. rakamları oldukça yüksek toplamda100.000 eur civarında ( gümrükten bedelsiz olarak geçerek) .. bne bunları nasıl kaydetmeliyim. firma henüz yeni kuruldu yatırım aşamsında herhangi bir satışı vb.de yok..
 
Bu makineler hangi hukuki çerçevede gönderildi?

A-Ana firma ayni sermaye olarak koydu

B-Ana firmaya bağışladı

C-Ana firma yavru firmaya belli bir süre için bedelsiz olarak kullanım hakkını verdi makinelerin

Bu 3 seçenekten hangisi olduğunu söyleyin, biz de ona göre cevabını vermeye çalışalım
 
bir nevi hibe.. ama firma ortak değil ortağın ilişkisi olan bir firma diyelim
 
terddütüm bu rakam gelir yazılmalı mı? ama henüz tüm giderleri 258'te topluyoruz gelir de yok bunu yazmam gerekiyorsa ne yapmalıyım?
 
Öncelikle ya bağışlamadır, ya da bağışlama değildir. Ancak sanırım burada bir karşılıksız edinim olduğu için bağışlama söz konusu. Bu durumda elde edilen gelir gelir veya kurumlar vergisinin konusuna değil, veraset ve intikal vergisinin konusuna girecektir. (Evet arkadaşlar bilinenin aksine tüzel kişiler de veraset ve intikal vergisi mükellefi olabilirler)

Bu makineler için 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanuna göre beyanname verip vergi ödeyeceksiniz. Makineleri rayiç bedel üzerinden aktifinize 253/679 kaydı ile alacaksınız, daha sonra 679'a yazdığınız tutarı kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde diğer indirimler satırında göstererek kurumlar vergisi matrahından düşeceksiniz.

İş burada da bitmiyor ileride amortisman ayırırken 253'te kayıtlı değer üzerinden değil, makinenin maliyetini oluşturan veraset ve intikal vergisi, gv ve benzeri tutarları VUK md.262, 269/3 ve 313 uyarınca maliyet bedeli olarak dikkate alarak, bu tutar üzerinden amortisman ayıracaksınız.
 
Üst