Bedelsiz Fatura Ba Formu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fugenc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fugenc

Tanınmış Üye
yurtdışından gelen bedelsiz faturalar vara sadece gümrük için değerleri belirtilmiş ama bu değerler oldukça yüksek ve bu sebeple yüksek kdv ödeniyor gümrükte. bu faturalara bedelsiz olduğu için ba formunda belirtmiyorum ama bu durumda kdv ile arada oluşan fark problem olur mu? ne yapabilrim?

Moderatör tarafında düzenlendi:
Faturanın bedelsiz olması alıcı ile satıcıyı ilgilendirir. Satıcıya döviz transferi haricinde aynı ithalat işlemine tabidir. Bu nedenle ba formunda bildirlmesi gerekir diye düşünüyorum.

peki değer olarak ne yazacağım, sonuçta bedelsiz fatura ama gümrük değerleri yazıyor onları mı yazacağım_

bunların faturaları bedelsiz ama stok değerleri çok yüksek.. 100.000 eur gibi.. bunları 649 ve 153'e kaydetmelimiyim bu şekilde?? 320 çalışmıyor , ben normalde bedelsizleri kaydetmiyordum küçük rakamlardı zaten

Sn.fugenc 100.000 eur luk fatura nasıl bedelsiz oluyor. Gümrükteki bedelsiz faturalar ya numuneler için olur, yada mahrecine (satıcıya) iade edilen malın yerine gönderilen mallar için.. Dikkat edin cezalı duruma düşmeyiniz.

Sayın Fugenç

Öncelikle bunun BA sorununu çözelim.Kesinlikle BA formuna yazacaksınız.Gelelim Muhasebe kaydına

Bedelsiz Mal Alışlarında Muhasebe Kaydı

Faaliyette bulunulan sektörle ilgili olarak mal alımlarında (mal fazlası niteliğinde) bedelsiz mal alımı mevcut ise söz konusu mallar emsal bedeli ile aşağıdaki şekilde kayda alınmalıdır.

----------------------------------------------/------------------------------------------
157. Diğer Stoklar
(153-152)

649. Faaliyetle İlgili Diğer Gelir Ve Karlar

Bedelsiz mal alım kaydı
---------------------------------------------/-------------------------------------------
120.Alıcılar

600.Yurtiçi satışlar
391.Hesaplanan Kdv

Alınan bedelsiz malın satış kaydı
---------------------------------------------/------------------------------------------

623. Diğer Satışların Maliyeti (-)
(620-621)

157. Diğer Stoklar
(153-152)
Satılan Malın Maliyetlere İntikali
---------------------------------------------------------------------------------------

Bazen uygulamada 649 Hesabın yerine 679 hesabında kullanıldığını gösteren uygulamalar vardır.Fakat burda (benim şahsi düşüncem) 649 hesabın uygulaması doğrudur

Son düzenleme:
Sn.fugenc bedelsiz gelen mal hakkında daha net bilgi verirseniz cevaplarda daha doğru olur. Bu mallar büyük bir ihtimalle dahilde işleme belgesi ile bedelsiz ithal edilmiştir. Gümrük beyannamelerini inceleyiniz. KDV ve/veya gümrük vergisi ödenmiş mi? Yoksa vergiler için teminat mı verilmiş. Eğer diib kapsamında bedelsiz gelmişse muhasebede nazım hesapları kullanmanız gerekir. Emanet mallar / Emanet mal verenler şeklinde. Bu kadar büyük tutarlardaki malın başka türlü bedelsiz gönderileceğini düşünmüyorum.

kdv ödendi.. yurtdışından gelen faturada gümrük değeri yüksek gösterilmiş ve oldukça yüksek kdv ödenmiş.. ama tabii kkdf ödenmemiş