fonradar

Bedelsiz İhracat Hk.

Vakt-i Sükut

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Tem 2011
Mesajlar
118
Konum
İstanbul
Merhaba; Çin'e 20.000 usd civarında bedelsiz ihracat yapmayı planlamaktayız.Yurtiçi firmadan ihraç kayıtlı olarak malzemelerin gerçek değerinden fatura alıp, yurtdışına da %10 kar koyarak (faturada malların bedelsiz olduğunu belirterek) fatura keseceğim.

Gümrük açısından bir problem yok fakat; beni tedirgin eden, ihraç kayıtlı fatura kesen yurtiçi firmanın iade alırken vergi dairesinin zorlup çıkarıp çıkarmayacağı ve bu faturanın ne şekilde muhasebe kaydının yapılacağı.
Sonuçta bu parayı karşı taraftan tahsil etmeyeceğim.Faturayı gerçek değerinden işleme alırsam firmanın cari hesabını nasıl kapatabilirim? Yardımlarınızı rica ediyorum.
 
Ynt: Bedelsiz İhracat Hk.

20.000 usd tutarındaki bir malın bedelsiz ihraç edilebileceğini sanmıyorum. Ticari teamüllere uygun olması gerekir. Gümrük kabul etmeyebilir. Malların bedelsiz gönderilmesi ise ihraç kayıtlı mal teslim eden açısından sorun yaratmaz. İhraç kayıtlı mal teslim etmenin şartlarının da uygun olması lazım. (Kapasite raporu, sanayi sicil belgesi olması gibi)
 
Ynt: Bedelsiz İhracat Hk.

http://www.alomaliye.com/haziran_06/bedelsiz_ihr.htm

Yukarıdaki tebliğde 100.000 usd'ye kadar yapılabileceği yazmakta ve gümrükçümde böyle bir işlemi yapabileceğini söyledi. Biz malzemeyi firmaya kendi müşterilerine göstermesi, tanıtması amacı ile gönderiyoruz.
Numune olarak çok yüksek bir tutar fakat Bu kadar yüksek volumde bir malzeme ancak malın içeriğini yansıtıyor.

Gümrükte bir problem olmayacağını düşünürsek; firmanın cari hesabını nasıl kapatmalıyım?

Bir başka sorum; bedelsiz yapamayacaksak ne şekilde ihraç etmeliyiz bu malzemeleri, fakat gerçekte bu parayı karşı taraftan tahsil etmeyeceğiz.
 
Ynt: Bedelsiz İhracat Hk.

merhaba arkadaşlar

öncelikle yapılan işin hacmi yani makine satışı yapılacak yurt dışı bayiği yada showroom gibi birşey var.

ancak satış miktarınız ve ticari tahammüllere uygun olmak zorundadır. diğer taraftan sizin numane olarak gönderdiğiniz mallar için böyle birşeyse mesela 1 numane mal için kalkıp 1 tane fatura ederseniz, bu bedeli sizden tahsil ederler. yani demek istediğimiz çok açık. yanlız burda dikkat edilmesi gereken şey numune olan malın diğer firmaya ücretsiz verilmesi olmamalı bu tip malzemeler geçici ihracın konusudur. Sebebi belli yurt dışında açılan sergide 3 ay kalan malzeme ile sizin orda kalan malınız arasında çok bir fark yoktur. hangi mal olsunki vitrifiyede 3 seneden fazla kalsın.
 

Benzer konular

Üst