Belirli süreli iş sözleşmesi en az ne kadar olmalı?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ceyda86
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Belirli süreli iş sözleşmelerinin en az 1 yıllık olması mı gerekiyor?
Olmadığı takdirde bu sözleşme geçersiz kabul edilebilir mi?

Ynt: Belirli süreli iş sözleşmesi

Belirli süreli iş sözleşmesinde alt sınır yoktur. Mevsimlik işler veyza sezonluk işlere göre yapılabilir. Önemli olan biteceği tarihin belirtilmesidir.
Bazı sektörlerde (Sözleşmeli öğretmenlik) belirli süreli yapılan sözleşmeler yinelense de belirli süreli niteliğini kaybetmez.
Bu sözleşme bitiminden itibaren taraflardan birince haklı bir neden olmadan fesih edilirse diğer taraf tazminat hakkına sahip olur. Bu tazminat sözleşmede açıkça belirtilmediyse sözleşme sonuna kadar ödenecek ücretlerin tutarı kadar olabilir.
Ancak buna mahkeme karar verecektir.

Özel bir sorum daha olacak.
Ben dershane öğretmeni olarak görev yapıyorum.Kurumumla belirli süreli bir iş sözleşmesi imzaladım.Fakat bu arada başka bir sektörden daha iyi bir iş teklifi aldım ve değerlendirmek istiyorum.Dershaneme gittim ve çalışmaya başlamama 1 ay kala çıkmak istediğimi haber verdim.Fakat patronum yasal yollara başvuracağını söyledi.Benim kurumu mağdur bırakmamam için 1 ay önceden haber vermem bana hiç bir hak kazandırmıyor mu?

Sözleşmeyi incelemeden birşey söylemek mümkün değildir. Sözleşmenizde fesihle ilgili madde nasıl yazılmış bakmak lazım.

"Personel sözleşme süresince başka kurumda çalışamaz.Çalıştığı durumda işveren tarafından sözleşmenin tek taraflı olarak feshini ve fesih tarihinden itibaren kalan sözleşme süresine ait brüt ücreti tazminat olarak ödemeyi kabul ve taahüt eder" Bu konuyla ilgili madde sanırım.

Özel eğitim kurumlarında çalışanların , kanun gereği sözleşmesi en az 1 yıllık olmak zorunda.( Sözleşmeli bir öğretmenin , zorunlu bir nedenle ayrılması ( örneğin doğum vs.) durumunda yerine geçici alınacak kişi ile 1 yıldan kısa süreli sözleşme yapılabilir.
1 yıllık sürenin bitiminden önce sözleşmeyi feshetmeniz durumunda, işverniniz kalan süreçte bu sebeple uğradığı zararın tazmini için dava hakkını kullanabilir ve zararını ıspatlaması durumunda %99 da kazanır o davayı.

Merhaba,

Ben bir çağrı merkezinde 08.02.2011 tarihinden itibaren çalışmaktayım.Belirli süreli iş sözleşmem var (11 Aylık).Bir telekominikasyon firmasının taşeronu çalıştığım şirket.Bundan yaklaşık 1 ay önce şirket yöneticileri sözlü olarak bu telekominikasyon firmasıyla olan sözleşmelerinin iptal edildiğini, bu durumda bizimle olan kişisel iş sözleşmelerini de 15 Ağustos tarihinde fesh etmek durumunda olduklarını belirttiler.Ve bugün itibarı ile de ihbar çekmek istiyorlar.İhbar kağıdını imzaladığım takdirde hiçbir hak talep edemeyeceğim için önce size danışmak istedim.Benim bu noktada sizden öğrenmek istediğim:
1-Belirli süreli sözleşmemin işveren tarafından, süresinden önce, tek taraflı fesh edilmesiyle ilgili herhangi bir hak talep edebilir miyim? (Sözleşmenin kalan süresindeki zararımın karşılanması gibi)
2-Belirli süreli iş sözleşmelerinde ihbar süresi olmadığına dair bir takım yazılar okudum.Bu doğru mudur? (Fakat sözleşmemde "fesih halinde 2-4 haftalık ihbar öneli uygulanır" ibaresi geçiyor)
3-Bunun dışında herhangi bir hak talep edebilir miyim?

İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.Saygılarımla...

garip bir sözleşme olmuş.
Hem belirli süreli hem ihbar süresinden bahsedilmiş.

Ayrıca,

Borçlar Kanunu'nun 325.maddesi ile 4857.İş Kanunu'nun 25.maddesinde belirtilen hakları sahip miyim?

Tekrar teşekkürler...

Keremcem Bey sizce bu durumda İş Kanunundaki "belirli süreli iş sözleşmelerinde ihbar öneli yoktur" ibaresi mi geçerli olur, yoksa benim sözleşmemdeki "2-4 haftalık ihbar öneline uyulur" ibaresi mi???

Ynt: Belirli süreli iş sözleşmesi en az ne kadar olmalı?

sanırım cevap alamayacağım sorulara!!!

Belirli süreli sözleşmede , belirli bir süre önceden bildirimde bulunmak kaydıyla feshe imkan tanıyan maddeler tanımlamak mümkündür.
Ancak sizin durumunuz biraz garip, 2-4 hafta ihbar süresine uyulur derken,
sizin için uyulması gereken ihbar süresi nedir 2 hafta mı, 4 hafta mı?
Şahsi düşüncem, belirli süreli sözleşmede ihbar öneli olmayacağından,
sözleşmenizin feshedildiği tarih itibariyle sözleşme süresi sonuna kadar olan ücretlere hak kazanırsınız.
Ancak bu sorunu muhtemelen anlaşarak çözmeniz mümkün olmayacaktır bu mantıkla bakan işvereninizle.Sorunun çözümü için, sözleşmenizin feshedileceğinin bildirilmesiyle , siz de sözleşmenizin belirli süreli olması ve belirli süreli sözleşmede ihbar öneli olamayacağı nedeniyle, kalan süreye ilişkin ücretlerin ödenmesi gerektiğini, (tercihen noter kanalıyla) bildirin derim.
Sonrasında duruma göre iş mahkemesinde dava açarak devam etmeniz gerekecek muhtemelen.

6 ayı henüz doldurmadığım için 2 haftalık ihbar süresini kullanıyorlar.Bir de iş mahkemesinde işe iade davası mı açmak zorundayım yoksa direk kalan süreye ilişkin ücretin ödenmesi istemiyle dava açabilir miyim?

İhbar işi bana sakat görünüyor. Ancak sözleşmenin haklı nedenle dayanmadan tek taraflı fesih edildiği için sözleşme sonuna kadar aylık ücretlerinizi talep edebilirsiniz. (tabi bunun için yargı kararı gerekiyor)

Sayın NGUROY, bu durumda öncelikle işe iade davası mı açmalıyım (ki bunu istemiyorum) yoksa direk sözleşmenin kalan süre ücreti için mi dava açmalıyım?

Bence sizin durumunuzda artık işe devam söz konusu olmaz. Çünkü iş sona eriyor. Noterden bir tebligat yaparak 15 /8 den sözleşme sonuna kadar olan ücretlerinizi talep edin. Buna uygun bir süre de ekleyin (örneğin 1 hafta içersinde, ) Bu süre sonunda ödeme yapılmaz ise iş hukukunda uzman bir avukatla anlaşarak dava açarsınız.
(eğer istanbulda iseniz bu konuda uzman avukat arkadaşlarım var)

Aslında Ankara'da çalışıyorum fakat şirket İstanbul merkezli olduğu için sözleşmemde de yetkili yargı İstanbul mahkemeleri gösteriliyor.Bu durumda sizden mutlaka yardım isterim uzlaşmaya gidemez ve dava açma kararı alırsam.Bir şeyi daha öğrenmek istiyorum. Bu hakkıma dair ( sözleşmenin geriye kalan süresine ait ücreti isteme hakkı) İş Kanunu maddesini öğrenebilirmiyim? Tabi ki bilginiz varsa

Bu iş kanunu değil genel borçlar kanunu sözleşme serbestisi ve sözleşmenin sona erdirilmesi ile ilgilidir.

Tekrar çok teşekkür ederim ilginiz ve cevaplarınız için.Dediğim gibi mahkeme safhasına gelirse olay buradan sizinle irtibata geçmeye çalışacağım.Saygılarımla